Is Wopke Hoekstra geschikt voor de functie van Eurocommisaris?

Ons kabinet heeft Wopke Hoekstra voorgedragen als de nieuwe Eurocommissaris om Frans Timmermans te vervangen. Dit veroorzaakte  ophef in zowel Den Haag als Brussel, er zijn zorgen of hij genoeg zal doen voor het klimaat. Is Wopke geschikt als Eurocommissaris?

Wopke Hoekstra (Foto : Martijn Beeksma - Rijksoverheid)
Wopke Hoekstra (Foto : Martijn Beeksma - Rijksoverheid)

Afgelopen week heeft het kabinet Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) voorgedragen als de nieuwe Eurocommissaris met klimaatportefeuille, ter vervanging van Frans Timmermans. Deze voorgestelde benoeming heeft zowel in Den Haag als Brussel voor controverse gezorgd, vanwege twijfels over Hoekstra’s geschiktheid om de EU te vertegenwoordigen tijdens belangrijke klimaatonderhandelingen. Als ex Shell-topman geniet hij weinig vertrouwen van milieuorganisaties, er is door burgeriniatief 'DeGoedeZaak' een petitie gestart tegen zijn benoeming.

Daarnaast heeft Hoekstra in Brussel geen goede beurt gemaakt bij het invoeren van sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Zo sloeg hij een belangrijk overleg bij de EU over en ruim een maand nadat de EU sancties van kracht werden ging zijn ministerie pas aan de gang met de uitvoering hiervan. Op een later moment werd Hoekstra een stuk vlotter in de hulpverlening aan Kyiv. 

Dinsdag heeft Hoekstra zijn sollicitatiegesprek met Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie).

864 stemmen , laatste: 03-09-2023, 14:17