Gaat volgend jaar de huizenprijs weer omhoog door alle loonsverhogingen?

De woningmarkt leek afgekoeld, met dalende verkoopprijzen door hogere hypotheekrentes. De recente loonsverhogingen brengen de markt echter weer in beweging inclusief overbiedingen. Denk jij dat de huizenprijzen weer omhoog gaan?

Worden huizen weer duurder? ( Foto : rawpixel on Freepik)
Worden huizen weer duurder? ( Foto : rawpixel on Freepik)

Na een periode van dalende prijzen, zijn de huizenprijzen in het tweede kwartaal gestegen. Naar verwachting zullen de prijzen gedurende de rest van het jaar min of meer stabiliseren, volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt. Hij voegt eraan toe: “Maar volgend jaar zullen huizen wel weer duurder worden.”

Een belangrijke factor voor deze ontwikkeling zijn de stijgende lonen. Veel cao’s hebben aanzienlijke loonsverhogingen afgesproken en wanneer men meer verdient, is men in staat om meer te lenen. De hogere lonen compenseren grotendeels het negatieve effect van de gestegen hypotheekrente, aldus Boelhouwer. Momenteel is de hypotheekrente echter al een tijdje stabiel.

Daarnaast geeft Boelhouwer aan dat de woningmarkt nog nooit zo krap is geweest als nu. Er is een tekort van maar liefst 390.000 woningen, wat resulteert in enorme druk en schaarste. 

901 stemmen , laatste: 31-01-2024, 14:55