FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 augustus 2023

PSV rekent eenvoudig af met Sturm Graz en neemt het in play-offs Champions League opnieuw op tegen Rangers

PSV is een stapje dichter bij het hoofdtoernooi van de Champions League. De ploeg van Peter Bosz had de heenwedstrijd al met 4-1 gewonnen en ook in Oostenrijk waren de Eindhovenaren te sterk voor Sturm Graz: 1-3. Voor een plek in de Champions League speelt het in de laatste voorronde tegen Rangers FC.

PSV was al bijna zeker van de volgende voorronde nadat het vorige week al ruim had gewonnen van Sturm Graz. In Oostenrijk mocht de Oostenrijkse club even hoop hebben nadat de thuisploeg met 1-0 voorkwam via een volley van William Bøving.

Maar die hoop was snel verdwenen bij Sturm Graz. Zes minuten na de openingstreffer maakte Joey Veerman alweer gelijk, en snel daarna kopte Luuk de Jong PSV op voorsprong en ging de ploeg van Peter Bosz met een 1-2 voorsprong de rust in. In de tweede helft kwam PSV niet meer in de problemen en vlak voor tijd maakte invaller Ricardp Pepi vanaf de strafschopstip de 1-3.

Spaanse voetbalsters schrijven historie met plek in WK-finale

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Spaanse voetbalsters zich geplaatst voor de finale van een groot toernooi. Verder dan de kwartfinales op een EK of de achtste finales op een WK kwam de ploeg nog nooit, tot nu: Spanje is de eerste finalist van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.

Spanje, dat in de kwartfinales te sterk was voor Nederland, nam het in Auckland op tegen Zweden, dat met Japan en de Verenigde Staten twee wereldkampioenen uitschakelde. Spanje was in de openingsfase wel beter, maar echt grote kansen kwamen er niet, de beste was zelfs voor Zweden: kort voor rust lag de bal na slecht verdedigen voor Fridolina Rolfö, maar keepster Cata Coll lag in de weg.

Zweden stond er in de tweede helft beter op en al snel reageerde de Spaanse bondscoach Jorge Vilda: sterspeelster Alexia Putellas werd gewisseld voor supertalent Salma Paralluelo, die al snel voor gevaar zorgde. Alba Redondo schoot vanuit zittende positie tegen het zijnet, maar na ruim tachtig minuten was het raak: Paralluelo schoot een voor haar voeten terechtgekomen bal uitstekend binnen.

De slotfase was aangebroken en zou zowaar bijzonder vermakelijk worden, zeven minuten later stond het namelijk al gelijk: Rebecka Blomqvist was trefzeker namens Zweden. Die vreugde duurde dan weer niet lang, want met een heerlijk schot van afstand schoot Olga Carmona de 2-1 binnen voor Spanje, dat het uit wist te spelen met wat extra tijdrekken en het geluk dat de scheidsrechter de gerekte minuten in blessuretijd er niet meer bij op telde.

Klimmers strijden om wereldtitels en olympische tickets, Schubert en Garnbret schitteren

Voor de liefhebbers van een in Nederland niet al te vaak vertoonde sport kijken we even terug naar de afgelopen ruime week. In het Zwitserse Bern is gestreden om de wereldtitels in het sportklimmen, sinds Tokyo 2021 onderdeel van het programma op de Olympische Spelen.

Onderdelen
Het internationale sportklimmen bestaat uit drie hoofdonderdelen: boulderen, leadklimmen en speedklimmen. Bij het boulderen krijgt men meerdere boulders - 'problemen' - voorgeschoteld, vier stuks in de finale. Binnen vier minuten moeten de atleten zo ver mogelijk op de boulder komen in zo min mogelijk pogingen, met twee 'meetpunten': de zone, ongeveer halverwege, en de top, op basis van het aantal boulders waarop een atleet die twee punten heeft bereikt en het aantal pogingen wordt de ranglijst gemaakt.

In het leadklimmen heeft iedereen juist maar één poging: elke klimmer krijgt zes minuten om zo hoog mogelijk op de muur te komen. Als je van de muur valt is je run voorbij, dus is het vaak een andere stijl van klimmen dan bij het boulderen, omdat elk foutje af wordt gestraft - in tegenstelling tot bij het boulderen zijn klimmers hier wel gezekerd.

Het speedklimmen spreekt redelijk voor zich: een klimmuur, overal ter wereld hetzelfde opgebouwd, moet zo snel mogelijk beklommen worden. Na de kwalificaties gaat dat in een head-to-head-format tot en met de finale, waarbij een valse start gelijk einde verhaal betekent.

Tot slot is er nog een combinatie, waarbij 'vroeger' alle drie onderdelen samen kwamen. Speed is er nu uit gehaald, dus het onderdeel heet in plaats van 'Combinatie' nu vrij toepasselijk 'Boulder & lead'. Het principe is hetzelfde, alleen de score wat anders: bij het boulderen zijn er in plaats van de zone drie plekken waar punten gescoord worden - vijf en tien punten onderweg en 25 aan de top, minus één tiende van een punt voor elke benodigde poging om ergens te komen. Met vier boulders zijn er maximaal honderd punten te verdienen, net als bij het leadklimmen. Daar zijn de lagere grepen één punt waard, wat steeds wat meer wordt, tot de hoogste grepen telkens vier punten per greep waard zijn. Hoe hoger je komt, hoe waardevoller nóg een volgende greep dus wordt.

Boulder mannen
Op de eerste van vier boulders werden de verschillen nog niet gemaakt, maar daarna wel en één man stak er bovenuit: de Franse veteraan Mickaël Mawem topte de eerste drie boulders en dat leverde hem zijn allereerste grote titel op, terwijl hij op boulder vier ook de zone nog haalde. Het was een Frans feestje, want met twee tops en vier zones was het zilver voor landgenoot Mejdi Schalck, met brons voor de Zuid-Koreaan Lee Do-hyun en zijn twee tops en drie zones.

Boulder vrouwen
De nog altijd maar 24-jarige Sloveense Janja Garnbret is nu al een levende legende en in Bern maakte ze het wel héél bont in de finale: ze was niet alleen de enige die alle vier boulders topte, ze deed dat ook élke keer in slechts één poging - vier zogenaamde 'flashes', de perfecte wedstrijd, iets wat ze overigens in de halve finales ook al deed. De Française Oriane Bertone werd met drie tops en vier zones verdiend winnares van het zilver, terwijl het brons met twee tops en twee zones naar de Amerikaanse Brooke Raboutou ging - Zélia Avezou uit Frankrijk had dezelfde score, maar had meer pogingen nodig.

Lead mannen
De Japanner Sorato Anraku werd zevende in de halve finales en kwam dus vrij vroeg in actie in de finale, maar deed het bijzonder goed. De pas 16-jarige sensatie van dit seizoen zag de een na de ander niet eens in de buurt komen, tot Jakob Schubert de muur betrad. De Oostenrijkse veteraan kwam net zover als Anraku, maar deed nog een serieuze poging voor de volgende greep en ging er zo voorbij naar het goud. Anraku behield wel het zilver, brons was voor de Duitse specialist Alexander Megos, nadat favorieten Adam Ondra en Toby Roberts verrassend vroeg van de muur vielen - Ondra verkeek zich simpelweg op de route, Roberts gleed weg en kon zich niet lang genoeg aan één vinger vasthouden.

Lead vrouwen
Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea kwam vroeg in actie en kwam ver op de muur, wat de leiding betekende tot de top-2 van de halve finale aan de beurt was. Garnbret bereikte de top, maar dat was niet genoeg voor goud: Ai Mori uit Japan haalde de top ook en met de halve finale als tiebreaker leverde dat Mori de wereldtitel op, voor Garnbret en Seo.

Speed mannen
Het eerste evenement waar olympische startbewijzen te verdienen waren, twee in totaal. De Indonesische favoriet en wereldrecordhouder Veddriq Leonardo sneuvelde na een flinke misser al in de achtste finales, concurrent en landgenoot Kiromal Katibin kwam maar één ronde verder. Uiteindelijk was er wel Indonesisch brons: Rahmad Adi Mulyono versloeg met een razendsnelle 5,05 seconden de Kazach Rishat Khaibullin in de kleine finale. De wereldtitel ging zeer verrassend naar de Italiaan Matteo Zurloni, die de hele dag indruk maakte en in de finale zag hoe de Chinese favoriet Long Jinbao de enige valse start van de wedstrijd maakte.

Speed vrouwen
Wereldrecordhoudster Aleksandra Miroslaw uit Polen stoomde soepel naar de halve finales, maar ging daarin in de fout met een val tegen de Amerikaanse Emma Hunt. Landgenote en medekanshebster Natalia Kalucka viel eerder ook al, diens tweelingzus Aleksandra schopte het tot de halve finales. Daarin verloor ze van Desak Made Rita Kusuma Dewi uit Indonesië, waarna Miroslaw met 6,55 seconden de strijd om brons won. De wereldtitel ging naar Dewi: met 6,49 tegen 6,67 was ze in een mooie eindstrijd net te sterk voor Hunt.

Boulder & lead mannen
Schubert legde de boulderwedstrijd van zijn leven neer, met vier tops in totaal, net als de Japanner Tomoa Narasaki. Op de leadmuur was Schubert wederom uitstekend, beter dan alle andere finalisten, en dus pakte hij zijn tweede wereldtitel in Bern en zijn zesde in totaal. Narasaki viel tamelijk vroeg van de muur, maar behield wel het brons, vlak voor de teleurgestelde Anraku - de top-3 leverde ook een olympisch startbewijs op. Zilver ging naar de Amerikaan Colin Duffy, die na het boulderen nog op plek vier stond, maar goed klom op de leadmuur.

Boulder & lead vrouwen
Garnbret behaalde als enige drie tops bij het boulderen, Raboutou en de Oostenrijkse Jessica Pilz pakten er beiden twee. Raboutou viel echter al vrij snel en werd in de stand gepasseerd door Mori, die na een wat matige boulderwedstrijd zo alsnog het brons pakte. Pilz deed het goed op de leadmuur en verzekerde zich van het zilver, maar op Garnbret stond weer geen maat: de top haalde ze niet, maar het zoveelste goud uit haar loopbaan was wel binnen.

Nieuwe corona subvariant Eris rukt op

Na een rustige zomer lijkt het aantal gevallen van COVID-19 weer langzaam toe te nemen. Er zijn nu meer virusdeeltjes in het rioolwater aangetroffen dan half mei. Daarnaast worden er ook iets meer mensen met coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis. Subvariant EG.5. (Eris) is in opkomst.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het nog steeds om kleine aantallen gaat. “Wat we de afgelopen maand zien, is een toename, maar het niveau blijft nog steeds erg laag. Het stijgt nu van erg laag naar iets minder erg laag”, zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. De oorzaak van deze lichte toename zou veroorzaakt kunnen worden door de zomervakantie.

Het aantal virusdeeltjes in het riool neemt sneller toe dan het aantal ziekenhuisopnames. Dit suggereert dat de meeste mensen weinig tot geen symptomen hebben als gevolg van het coronavirus en indien nodig gewoon thuis kunnen uitzieken. De verwachting is dat in het najaar weer een kleine opleving van het aantal zieken zal zijn. Dit komt doordat vrijwel iedereen al besmet is geweest met het coronavirus, gevaccineerd is tegen het virus, of beide. Mensen zijn goed beschermd. Daarom verwacht Van den Hof dat er geen coronamaatregelen nodig zullen zijn en dat de zorg waarschijnlijk niet overbelast zal raken.

De nieuwe variant EG.5 is een veranderde versie van Omikron - XBB, en zal zich waarschijnlijk iets sneller en gemakkelijker verspreiden dan Omikron- XBB. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen zieker worden door EG.5 dan door andere virusvarianten. Het coronavaccin voor herhaalprikken in het najaar is effectief tegen Omikron- XBB-subtypes en daarmee ook tegen EG.5..

Student haalt wereldrecord met loopauto, op Bobby-car ruim 148 km/u

Marcel Paul (31) een student uit Duitsland heeft een bijzonder nieuw wereldrecord neergezet. Op een elektrisch aangedreven speelgoedautootje haalde de man een snelheid van ruim 148 kilometer en verbrak daarmee zijn eigen tijd.

Een bobbycar is een "loopauto" voor kleine kinderen vanaf twaalf maanden. Het is een overwegend rode, bijna 60 centimeter lange en ongeveer 40 centimeter hoge vierwielige plastic auto zonder pedalen, waarop kleine kinderen zich kunnen voortbewegen door zich met hun voeten af te zetten. De loopauto is in 1972 op de markt gebracht.

De Bobby-car voor deze race is een 70 centimeter lange en 30 kilo zware uitvoering met een metalen vloer, motor en speciale banden voor over de vlakke testbaan.

Paul, afkomstig uit Gedern in Hessen, werd bij de bouw ondersteund door zijn studiegenoot David Reimund (23). Ze studeren elektrotechniek aan de Fulda University of Applied Sciences. Paul bereikte volgens hem de maximale acceleratie met zijn model over een afstand van ruim een kilometer na 600 meter en remt dan af. Hij droeg motorkleding en een helm ter bescherming.

Topwaarden zijn niets nieuws voor Paul: met een gewone bobbycar haalde hij in 2022 maar liefst 106 kilometer per uur op een stuk bergafwaarts en met een speciaal voor racen omgebouwde bobbycar zelfs bijna 133 kilometer. 

Op 25, 26 enn 27 augustus 

Verstappen onthult helmontwerp voor Zandvoort

Geheel volgens traditie onthulde Max Verstappen vandaag het helmontwerp wat hij zal gebruiken voor de Grand Prix van Nederland in Zandvoort. Voor de race in duinen hebben de otwerpers zich laten inspireren door de Nederlandse vlag.

"Ik dacht dit keer voor de rood-wit-blauwe vlag te gaan. Bovenop de helm hebben we de volledige vlag met het lion logo erop. De ene kant van de helm is blauw en de andere kant rood. Die kleuren komen samen aan de achterkant van de helm. Ik vind het er geweldig uitzien en hoop dat het er op de baan ook goed uit zal zien. Hopelijk vinden jullie ‘m ook mooi!" Zo legt de regerend wereldkampioen uit, lezen we op Verstappen.nl.

Steijn stuurt advocaat op Van Hooijdonk af na beschuldiging van 'duistere dealtjes'

Ajax-trainer Maurice Steijn wil dat Pierre van Hooijdonk de uitspraken die hij zondagavond tijdens het NOS-programma Studio Voetbal deed rectificeert. De voetbalanalist beschuldigde hem van betrokkenheid bij duistere dealtjes. Zo meldt AT5

Volgens De Telegraaf heeft de advocaat van Steijn in de brief gedreigd met een kort geding. Ook zou aangifte van laster en smaad overwogen worden.

Van Hooijdonk had het tijdens het televisieprogramma over 'duistere dealtjes sluiten met bevriende makelaars', iets dat gebeurd zou zijn toen Steijn nog bij NAC Breda zat. "En dat kon toen allemaal, want de directeur van NAC, dat was zijn vriend", zei Van Hooijdonk. Hij wilde er verder alleen over kwijt dat Steijn 'betrokken' bij die dealtjes was.

De uitspraken van Van Hooijdonk leidden gisteravond al tot een groot aantal verontwaardigde reacties.

Taakstraf voor man die camper en motor niet terugbracht na proefrit

Een 57-jarige man uit Utrecht is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk. De verdachte nam in april en mei van dit jaar een camper en motor mee nadat hij deze mocht gebruiken voor een korte proefrit.

Die proefrit verlengde hij op eigen initiatief door de camper en motor niet terug te brengen. De politie vond de man uiteindelijk en hield hem aan.

Wanhoopsdaad
De man bekende de feiten tijdens de zitting en noemde het meenemen van de camper "een wanhoopsdaad". Naar eigen zeggen zat de man in een moeilijke periode. Hij was al enige tijd dakloos en wilde niet buiten op straat slapen. De camper waar de man die periode in verbleef, was bijna een maand lang spoorloos. De motor werd begin mei ontvreemd en werd elf dagen later teruggevonden, nadat de sleutels bij de verdachte waren aangetroffen door de politie. In de rechtszaal gaf de man aan dat hij spijt had van zijn acties. 

Taakstraf
De rechtbank komt tot een bewezenverklaring van de gepleegde feiten. De officier van justitie eiste een taakstraf van 180 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en aftrek van de twee dagen die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht. Bij de strafeis is rekening gehouden met de verbeterde leefsituatie van de verdachte. Hij is inmiddels aan het werk en heeft een dak boven zijn hoofd. De rechtbank is het eens met de eis van de officier van justitie. Volgens de politierechter is er sprake van vervelende strafbare feiten, die de verhuurders en de politie veel tijd en moeite hebben gekost. De rechtbank legt de man daarom een taakstraf op van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Heffing voor eigenaar zonnepanelen

Energiemaatschappij Vandebron, onderdeel van Essent, gaat klanten met zonnepanelen maandelijks extra kosten in rekening brengen.

Naast de normale vaste kosten en het netwerk tarief gaan eigenaren van zonnepanelen gemiddeld €10-20 per maand betalen om Vandebron te compenseren voor de kosten van het terugleveren van elektriciteit van zonnepanelen. Het gaat dan om kosten die veroorzaakt worden door de beperkte voorspelbaarheid van de teruglevering en afname van elektriciteit, zogenaamde onbalanskosten.

Hoewel Vandebron de eerste partij is dit doorvoert, is het waarschijnlijk dat anderen zullen volgen. Tenminste, als de ACM en de politiek deze 'zonnepanelenheffing' toestaan. Burgers en bedrijven worden al langere tijd gestimuleerd om in zonnepanelen te investeren, maar het gevolg van deze extra kosten, het naderende afschaffen van de salderingsregeling en stijgende rentes maken de investering in zonnepanelen een stuk minder interessant.

Het nutteloze feitje van de dag: Snelweg als parkweg

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie over het Veluwe-deel van de A28 rijdt zal het zijn vast al eens opgevallen zijn, wat zijn er veel parkeerplaatsen en zelfs een aantal zonder tankstation. Dat laatste zie je niet veel meer langs de snelwegen. Dat komt omdat het stuk A28 dat de Veluwe kruist is aangelegd volgens het 'parkway' principe. Dat houdt hier in Nederland in dat er een groot aantal kleinschalige parkeerplaatsen en een begroeide middenberm is.

"Er zijn in totaal 13 verzorgingsplaatsen (VZP, red) langs dit stuk A28, inclusief 7 tankstations. Vroeger waren er nog 4 parkeerplaatsen meer. Een totaal van 17 VZP's over slechts 57 kilometer is bijzonder hoog te noemen. Dit is een sterk contrast met de A28 verder richting Utrecht waar in beide richtingen helemaal geen verzorgingsplaatsen zijn. De meeste VZP's zijn erg eenvoudig en bestaan enkel uit parkeerstroken zonder voorzieningen", zo legt WegenWiki uit. "Ook wordt dit stuk snelweg gekenmerkt door een begroeide middenberm."

De A28 bij Nunspeet (WegenWiki/Chris)
De A28 bij Nunspeet (WegenWiki/Chris)

Centrale Bank van Rusland verhoogt beleidsrente tot 12 procent

De Russische centrale bank heeft op de forse waardevermindering van de roebel gereageerd met een flinke rentestijging. De beleidsrente wordt verhoogd van 8,5 naar 12 procent, maakte de centrale bank dinsdag bekend na een buitengewone rentevergadering.

Het is de grootste renteverhoging sinds maart 2022, nadat de basisrente na het uitbreken van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne al eerder werd verhoogd.

Trump ook aangeklaagd door Georgia voor poging manipulatie verkiezingen

De voormalige Amerikaanse president Trump wordt geconfronteerd met een vierde strafzaak. Aanklagers in de staat Georgia beschuldigen hem ervan dat hij op illegale wijze heeft geprobeerd om de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 in die staat ongeldig te verklaren.

Volgens de aanklagers was er sprake van een criminele samenzwering. In totaal worden er dertien aanklachten tegen Trump ingediend, waaronder afpersing en het schenden van zijn ambtseed. Daarnaast zullen achttien anderen, waaronder Trump’s advocaat Rudy Giuliani en voormalige assistent Mark Meadows, ook voor de rechter moeten verschijnen.

Aanklager Fani Willis van Fulton County in Georgia verklaarde: “Trump en de andere aangeklaagden weigerden de verkiezingsuitslag van 2021 te accepteren. Ze hebben opzettelijk geprobeerd om op illegale wijze de verkiezingsresultaten te veranderen ten gunste van Trump Bovendien hebben ze verschill pogingen ondernomen om het tellen van stemmen te belemmeren.”

De aangeklaagden hebben tot 25 augustus om zich bij de autoriteiten te melden.

In reactie op aanklachten zeggen de advocaten van Trump dat een “eenzijdig beeld” wordt gecreerd dat is gebaseerd op persoonlijke- en politieke overwegingen van de getuigen. Ze kijken uit naar een gedetailleerde herziening van de aanklacht, die volgens hen even gebrekkig is en ongrondwettelijk zal zijn als het hele proces.

Het onderzoek naar deze zaak heeft meer dan twee jaar in beslag genomen. De aanleiding ervoor was een uitgelekt telefoongesprek dat Trump in januari 2022 voerde met een functionaris in Georgia. Destijds zei hij: “Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, want wij hebben gewonnen in Georgia.” Trump verloor de staat aan Biden met een verschil van slechts 11.779 stemmen.

FOK! Wat een weer: droog zomerweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon. Plaatselijk kan een bui voorkomen. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag is het in het noordwesten zonnig. Landinwaarts wisselen zon en wolken elkaar af en vooral in het zuidoosten is een enkele bui mogelijk. De maximumtemperaturen liggen tussen 21°C aan de westkust en 27°C in het zuidoosten. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig.

Vanavond schijnt de zon eerst nog, vooral in de kustprovincies. In Limburg is een enkele bui niet uitgesloten. Er is weinig wind, aan de kust staat eerst nog een matige wind uit west tot noordwest.

Komende nacht ontstaat in het noorden, westen en midden plaatselijk mist. Vooral in het noorden kan het om dichte mist gaan. Het blijft droog. De minimumtemperaturen liggen tussen 9°C in het noorden en 17°C in het zuidoosten. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Foto: Pukeko)
Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Duitser (67) 'aangevallen' met waterfiets

Een 67-jarige man uit Rijnland-Palts is tijdens het zwemmen slachtoffer geworden van een aanvaring met een waterfiets in de Reintaler See in Tirol. Hij werd meerdere keren aangevaren door een stel Oostenrijkers en wist zichzelf te redden door met zijn laatste krachten naar de kust te zwemmen. De aanvaller verontschuldigde zich later bij zijn slachtoffer.

De Duitser raakte bij het incident licht gewond en wist met moeite naar de oever te komen. De aanvaller en een andere zwemmer die de aanvaller aanmoedigde, waren blijkbaar dronken, aldus een politiewoordvoerder. Lokale media melden dat beide mannen een blaastest weigerden.

Volgens de politie heeft de bestuurder van de waterfiets zondag drie of vier keer geprobeerd de 67-jarige te overvaren. Dit lukte hem deels. Het slachtoffer slikte daardoor meerdere keren water in en kon zijn hoofd nauwelijks boven water houden. Andere media zeggen dat de 67-jarige blijkbaar in paniek raakte tijdens de aanvaringen. De man liep uiteindelijk slechts een lichte verwonding aan zijn been op. 

De bootbestuurder en de andere Oostenrijker die hem had aangemoedigd, lieten de Duitser pas gaan toen hij dreigde de politie te bellen. Meteen daarna verontschuldigden ze zich ter plekke bij hun slachtoffer. Ze konden het ingrijpen van de politie echter niet voorkomen. Er was geen ruzie of andere geschiedenis tussen de betrokkenen vóór de aanval, zei de woordvoerder. De twee Oostenrijkers, 37 en 21 jaar oud, konden geen motief noemen voor hun daad.

Oekraïense inlichtingengeneraal veroordeeld wegens verraad

In Oekraïne is een generaal-majoor van de binnenlandse geheime dienst SBU veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens hoogverraad. Bovendien werd zijn eigendom in beslag genomen. De hoge officier Valeriy S. verzamelde informatie en gaf deze door aan Rusland, aldus het parket in Kyiv en de SBU. Hij zou ook plannen voor Oekraïense antiterroristische operaties in Donbass hebben doorgegeven.

In opdracht van Moskou zou S. onder agenten hebben gezocht naar mensen die een huurmoord zouden willen plegen. Het doelwit was de commandant van het Dzhokhar-Dudayev-bataljon, Adam Osmayev. De vrijwilligerseenheid vecht sinds 2014 aan de zijde van Oekraïne en bestaat voornamelijk uit verbannen Tsjetsjenen. In oktober 2017 raakte Osmayev gewond toen zijn auto werd neergeschoten. Zijn vrouw, die bij hem in de auto zat, kwam om het leven bij de aanslag aan de rand van Kyiv. Het paar had een paar maanden eerder een moordaanslag overleefd door een man die zich naar hen had voorgedaan als verslaggever.

Volgens onderzoekers communiceerde S. onder het pseudoniem 'Bobyl' met de Russische FSB-kolonel Igor J., die de codenaam 'Elbrus' gebruikte. Igor J. zou een van de planners zijn geweest van de Russische invasie van Donbass in 2014. Tijdens de gevechten in Oost-Oekraïne zou S. herhaaldelijk bevelen van hogere autoriteiten hebben ondermijnd.

Volgens berichten in de media weigerde hij in de zomer van 2014 controleposten van Russische jagers rond de stad Sloviansk in de regio Donetsk aan te vallen. Moskou-eenheden slaagden er vervolgens in de stad een paar weken te bezetten. In april 2020 was de agent van de geheime dienst S. al opgepakt. Het vonnis is nog niet juridisch bindend. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.