FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 4 maart 2012

Drankzuchtigen bekogelen bezorger

Een aantal drankzuchtige klanten in Leeuwarden die geen geld hadden om een bestelde krat bier te betalen, hebben de bezorger een paar rake klappen gegeven. Toen de winkelier die de bestelling kwam afleveren in de gaten had dat de mannen geen geld hadden, wilde hij de krat mee terugnemen.

Op dat moment werd hij aangevallen door de drie mannen. Nadat hij een paar klappen had gekregen wist hij te ontvluchten naar  zijn auto. De drie mannen achtervolgden hem en bekogelden hem met lege flessen. Twee van de drie daders zijn ingerekend door de politie.

Paparazzi verjoegen Jennifer Aniston uit New York

Jennifer Aniston is naar Los Angeles verhuisd omdat ze zich niet meer thuisvoelde in New York. De actrice probeerde zich in de Big Apple te settelen met haar vriend Justin Theroux, maar werd te veel achternagezeten door sensatiebeluste fotografen.

"Het was alsof ik in een vissenkom leefde", vertelt Aniston in het Australische radioprogramma The Kyle and Jackie O Show. "We hadden last van de paparazzi. Het voelde niet meer als het New York waar ik opgroeide en dat ik kende."

De 43-jarige actrice geeft haar huidige leven een 'dikke tien' dankzij haar levensvisie, die is gebaseerd op zen, een vorm van boeddhisme. "Je krijgt een relaxter beeld van de wereld en van het leven", legt ze uit. "En je realiseert je dat je de dingen niet al te serieus moet nemen, behalve je werk en het zijn van een goed persoon."

Ferguson: "We hadden het nodige geluk"

Sir Alex Ferguson deed met Manchester United goede zaken door Tottenham Hotspur te verslaan. De Schot zag dat zijn ploeg het moeilijk had.

Gezien de einduitslag (1-3) leek het een vrij eenvoudige wedstrijd voor Manchester United, maar Fergison beseft terdege dat Tottenham goed partij bood. "Tottenham deed erg goed mee. Ze hebben het ons lastig gemaakt", zei Ferguson tegen Engelse media. "Na rust waren we beter."

"We hebben wel het nodige geluk gehad. De eerste kans van ons was een doelpunt", aldus de manager van United, die weet dat de overwinning veel waarde heeft. "Dit is het tweede duel dat Tottenham in eigen huis verliest. Dan kun je zeggen dat het een ontzettend goed resultaat is."

"We hebben de zwaarste wedstrijden nu gehad en we weten wat we moeten tegen Manchester City", besluit Ferguson. Manchester United gaat op maandag 30 april op bezoek bij City, dat op dit moment aan kop gaat in de Premier League. De achterstand op The Citizens is twee punten.

Conservatieven Iran eisen verkiezingswinst op

De conservatieve tegenstanders van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hebben zondag aanspraak gemaakt op de overhand in het parlement. De voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen wijzen zeker 112 van de 216 tot dusver bekende zetels toe aan Ahmadinejads behoudende rivalen.

Onafhankelijke tegenstanders van de president hebben nog eens zes van de reeds toegewezen parlementszetels gewonnen. De rest wordt verdeeld onder medestanders van Ahmadinejad en een aantal gematigde kandidaten, die in de 290-koppige volksvertegenwoordiging mogelijk partij kiezen voor diens tegenstanders.

De definitieve uitslagen worden niet eerder dan dinsdag verwacht, maar het anti-Ahmadinejadkamp vierde zondag de overwinning al. De president moet in de resterende achttien maanden van zijn tweede ambtstermijn rekenen op meer tegenstand in het parlement. De volksvertegenwoordiging roept hem de komende tijd onder meer ter verantwoording over zijn economisch beleid.

De nederlaag van de fractie rond Ahmadinejad betekent vrijwel zeker dat de winnaar van de presidentsverkiezingen in 2013 een volgeling van Khamenei zal zijn. Ahmadinejad kan niet voor een derde termijn worden gekozen.

'Gevaarlijk paardenvirus duikt op in Twente'

Het voor paarden gevaarlijke rhinovirus is vrijwel zeker ook opgedoken in de Twentse gemeente Wierden. Dat meldt RTV Oost zondag. Een merrie heeft er een dood veulen ter wereld gebracht. Uit vrees voor het virus werden dit weekeinde veel paardenwedstrijden afgelast.

Het paard in Wierden dat het dode veulen baarde is medisch onderzocht. Hoewel de uitslag nog niet bekend is, hebben dierenartsen volgens de omroep het sterke vermoeden dat het dier inderdaad is besmet met het rhinovirus.

Sinds vorige week zijn meerdere gevallen van het virus bekend geworden. De eerste waren in het Gelderse Heumen, Berg en Dal en Driel. Zaterdag doken berichten op over een mogelijke besmetting in het Zuid-Hollandse Woubrugge.

Paardenbond KNHS adviseerde vrijdag om terughoudend te zijn met het transport van paarden uit vrees voor verspreiding van het virus en om de 150 geplande wedstrijden af te gelasten. Meer dan de helft van de organisatoren volgde dit advies ook op. Een minderheid heeft het advies dus naast zich neergelegd.

Het rhinovirus komt voor in meerdere varianten. Het kan bij paarden griepachtige verschijnselen, maar ook verlammingen veroorzaken. Het virus verspreidt zich via de luchtwegen en doorgaans alleen via direct contact tussen paarden, maar verspreiding via menselijk contact komt ook voor.

Arteta na botsing: "Nooit zo bang geweest"

Arsenal-middenvelder Mikel Arteta viel in de gewonnen topper tegen Liverpool uit met een op het oog ernstige hoofdblessure.

Arteta kwam in de tweede helft ongelukkig in aanraking met Liverpool-speler Jordan Henderson. De Spanjaard zag Henderson niet aankomen en botste met zijn hoofd tegen de schouder van de middenvelder. Arteta werd minutenlang behandeld op het veld en vertrok daarna per brancard.

"Ik ben in mijn hele leven nooit zo bang geweest", zei de inmiddels bijgekomen Arteta tegen Marca. "Ik kan me van het voorval weinig meer herinneren. Ik weet alleen nog dat ik een enorme knal tegen mijn hoofd kreeg en dat ik daarna op de grond viel. Voor de rest weet ik niets meer."

Arteta ging voor onderzoek naar het ziekenhuis, maar de uitkomst daarvan wordt pas maandag bekend. Het is dus nog onduidelijk of de Spaanse middenvelder in het Champions League-duel met AC Milan mee kan doen. Arsenal verloor in het heenduel in Italië met 4-0 van de Milanezen.

VS: zonodig militair ingrijpen tegen kernbom Iran

De Verenigde Staten zullen niet aarzelen militair in te grijpen om te beletten dat Iran een atoomwapen verkrijgt. Maar holle oorlogsretoriek en tromgeroffel spelen Iran slechts in de kaart. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondag een machtige Israëlgezinde lobbygroep voorgehouden.

In zijn rede voor de jaarvergadering van het American-Israel Public Affairs Committee vroeg Obama Israël dringend geduld te betrachten tot de internationale sancties tegen Iran vruchten afwerpen. De president sprak zijn zorg uit over de Israëlische dreigementen de Iraanse aartsvijand desnoods op eigen houtje een halt toe te roepen. Oorlogstaal is volgens Obama schadelijk omdat die de olieprijs opdrijft.

De Amerikaanse president waarschuwde de regering in Teheran dat hij 'zacht zal spreken, maar een grote knuppel gereedhoudt'. Obama ontvangt maandag in het Witte Huis de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Gesink: "Ik ben niet ontevreden"

Robert Gesink sloot vandaag de Ronde van Murcia af met een achtste plaats in het eindklassement. De Rabobank-renner keerde onlangs terug na zijn beenbreuk en tot nu toe kent de Achterhoeker een goede comeback.

Gesink sloot de afsluitende tijdrit af met een zesde plaats. "Best goed, het was twaalf kilometer vlak en dan zit dit wel goed," zei de Rabobankrenner die veel aan de tijdritten gewerkt heeft. "Ik ben een grote gast en trap een hoog wattage, dus ik zou het moeten kunnen. Ik moet nog wat wennen aan de positie enzovoorts, maar het gaat goed," zei de coureur die ook tevreden is over zijn comeback. "Ik ben niet ontevreden. Je weet als topsporter dat je altijd beter moet, dus ik moet mezelf scherp houden, maar alles verloopt zeer voorspoedig."

De Nederlander volgde ook nog Parijs - Nice waar Tourconcurrent Andy Schleck in de tijdrit niet bij de beste honderd zat. "Ik kreeg het door van iemand, via de sms. Maar ja, het is nog vroeg in het seizoen, en Andy hoeft maar heel even goed te zijn," zei Gesink die zich in eerste instantie meer met hemzelf bezighoudt. "Ik ben er trots op dat ik een langere periode goed ben. Het scheelt misschien een procentje in de Tour, maar daar ben ik het type niet voor."

KNSB baalt van programmering World Cups

De Nederlandse schaatsbond KNSB gaat bij de internationale Schaats Unie (ISU) klagen over de programmering van de World Cups. Dit weekend zat Thialf op zaterdag nog vol, vandaag bleef het stadion echter half leeg en werd er daardoor veel geld misgelopen.

De programmering was hier de oorzaak van. Op zaterdag was er nog een vol programma met voor zowel de mannen als vrouwen een 500 meter, een 1.500 meter voor vrouwen en een 10.000 meter voor mannen. Vandaag stonden daarentegen alleen 1.000 meters voor mannen en vrouwen op het programma naast de demonstratienummers van de massa-start en de teamsprint.

Overigens werd de teamsprint bij de vrouwen wegens gebrek aan interesse afgelast. Bij de mannen werd dit onderdeel gewonnen door het Nederlandse trio jesper Hospes, Michel Mulder en Sjoerd de Vries.

Van Rompuy: eigen munt betekent einde unie

Als Europese landen terugkeren naar hun eigen munt, zoals de PVV dat wil in Nederland, dan valt de Europese Unie uit elkaar en wordt geen recht gedaan aan bereikte vrede, democratie en stabiliteit. "Het is opgeven van precies die Europese gedachte waar we zo veel aan te danken hebben", aldus Europees president Herman Van Rompuy zondag in het tv-programma Buitenhof.

Hij reageerde op het onderzoek naar de voordelen van een terugkeer naar de gulden dat PVV-leider Geert Wilders maandag presenteert. Daaruit blijkt volgens Wilders dat de euro de Nederlander veel meer heeft gekost dan met de gulden het geval zou zijn geweest.

Redknapp baalt: "We waren betere ploeg"

Tottenham Hotspur leidde een ruime nederlaag tegen Manchester United (1-3), maar dat was volgens Harry Redknapp onnodig.

Tottenham kan de landstitel na de nederlaag definitief vergeten. De achterstand op Manchester City is dertien punten. Manager Redknapp focust zich nu op de derde plek. De Engelsman zag dat zijn ploeg onverdiend verloor in eigen huis. "Er was maar één ploeg die een doelpunt verdiende."

"Ik kon niet geloven dat we op achterstand kwamen", zei Redknapp over de treffer van Wayne Rooney tegen Engelse media. "Ik kon niet meer vragen van de jongens. Ze hebben uitstekend gespeeld. Sandro en Livermore waren de baas over Scholes en Giggs. Soms heb je geluk nodig."

Redknapp zag Tottenham voor de tweede keer op rij een topduel verliezen. Vorige week ging Spurs hard onderuit tegen Arsenal (5-2). "We draaien een fantastisch seizoen, maar het verlies tegen Arsenal was een domper. Nu wil ik hoger eindigen dan Chelsea en Arsenal", zei de coach.

Mannen met nepwapens houden politie bezig

De politie heeft zaterdagmiddag urenlang gepost bij een auto in het Friese Oudemirdum in afwachting van een aantal mannen met nepwapens. Getuigen hadden alarm geslagen toen de inzittenden, gekleed in camouflagekleding, met de wapens het bos in verdwenen. Omdat een zoektocht in het bos niets opleverde, bleef de politie wachten.

Toen de inzittenden, drie mannen en een jongen van 14 uit Bolsward, terugkwamen en wegreden werden ze snel aan de kant gezet. Ze werden een voor een uit de auto gepraat, waarna de wapens konden worden onderzocht. Het bleek om zogeheten balletjeswapens te gaan - in vorm, kleur en grootte identiek aan echte wapens.

De personenauto werd in beslag genomen. Op het bureau werd in de auto ook nog een steelhandgranaat aangetroffen. De politie sluit niet uit dat die echt is.

De drie Friezen van 18, 21 en 25 jaar oud zitten vast. De jongen van 14 mocht zondagochtend weer naar huis.

Unieke zege voor Neeskens en Mamelodi Sundowns

Johan Neeskens heeft in zijn carrière al veel meegemaakt, maar dit weekend gebeurde er iets, wat zelfs in zijn ogen uniek moet zijn geweest. Het team van de Nederlandse trainer, Mamelodi Sundowns, boekte namelijk een overwinning van formaat.

Mamelodi Sundowns moest het in Zuid-Afrikaanse bekertoernooi opnemen tegen de amateurs van Powerlines FC. Voor Neeskens was dit de uitgelezen mogelijkheid om wat jonge spelers in te zetten, want dat er gewonnen zou worden, was wel duidelijk. En die zege kwam er ook; na 90 minuten stond er namelijk 24-0 op het scorebord.

Neeskens nam de wedstrijd overigens zeer serieus. Zo was Mamelodi Sundowns enkele dagen eerder al naar de plaats van handeling afgereisd, zodat de laatste puntjes op de i konden worden gezet. "Hoewel onze tegenstanders amateurs zijn, moeten we waken voor onderschatting", liet de trainer vooraf weten.

De 24-0 zege is voor Zuid-Afrikaanse begrippen overigens een nieuw record. Tot vandaag was een 16-0 overwinning namelijk de grootste zege in 36 jaar. AmbaZulu won in 1976 en 1986 twee keer met deze cijfers.

Koeman: "Geen sprake van arrogantie"

Feyenoord won nipt van FC Groningen (1-0), maar de zege was zwaarbevochten. Coach Ronald Koeman vindt niet dat het aan arrogant spel te wijten was.

"Ik denk dat we het op een aantal momenten nagelaten hebben om de tweede te maken. Dan zie je dat het in de loop van de wedstrijd wat onrustiger wordt. We leden een aantal keren dom balverlies en we hadden moeite met Dusan Tadic. Uiteindelijk hebben we het zwaarbevochten over de streep getrokken", zo vermeldde Koeman aan Eredivisie Live.

"Er was geen sprake van arrogantie, want we zijn niet goed genoeg om arrogant te kunnen spelen. Met een stukje meer agressie en meer persoonlijke duels met dit publiek dat achter je staat, kun je Groningen verslaan", zo vervolgde de oefenmeester van de Rotterdammers.

Koeman zag ook dat Jordy Clasie meer kwaliteiten kan laten zien dan controleren op het middenveld. "Clasie maakte natuurlijk een fantastische goal. Hij geeft hiermee aan dat hij niet alleen controlerend speelt, maar dat hij ook in dit soort momenten ziet dat hij bij moet sluiten. Dat is natuurlijk alleen maar goed en het gebeurde op een belangrijk moment."

Rutten: "Wij hebben ze in het zadel geholpen"

PSV leed vanmiddag een pijnlijke en kansloze 2-6 nederlaag tegen FC Twente, dat de Eindhovenaren op vrijwel alle fronten aftroefde. Fred Rutten liet op de persconferentie weten dat in de kleedkamper een 'grafstemming' hing.

"Iedereen is teleurgesteld over de wedstrijd en het resultaat", begon Rutten zijn relaas. PSV kreeg vanmiddag veel te makkelijk doelpunten tegen, die zeker in de eerste helft te wijten waren aan defensief falen. "Als je naar de tegentreffers kijkt, moet je concluderen dat we ze in het zadel hebben geholpen. Je krijgt doelpunten tegen die topclubonwaardig zijn"

In de tweede helft toonde PSV de wil om er nog iets van te maken, maar toen was het al te laat. Rutten: "Als je topwedstrijden speelt, moet je tot het uiterste gaan. Dat hebben we in de tweede helft wel laten zien."

Rutten leek zich overigens geen zorgen te maken over zijn toekomst bij PSV en rekent erop dat hij deze voetbaljaargang gewoon zal afmaken. De trainer is aan zijn derde seizoen in Eindhoven bezig, maar slaagde er in die periode niet in om een prijs te pakken.

Bovendien riepen de fans na het laatste fluitsignaal om het vertrek van Rutten. Het is echter de vraag of de directie van de ploeg uit Eindhoven met zijn fans meegaat en de trainer voortijdig weg zal sturen.

Morgen shakedown voor nieuwe HRT

Het HRT F1 Team zal morgen op het circuit van Barcelona de nieuwe F112 een shakedown gaan geven. Het Spaanse team miste deze week in de Spaanse stad alle testdagen omdat de bolide nog niet gereed was.

Vanaf morgen begint officieel het seizoen 2012, waardoor testen verboden is. Uitzonderingen hierop zijn de testdagen in Mugello en Abu Dhabi later dit jaar, maar ook de filmdagen en rechtelijntests. HRT zal morgen een filmdag hebben waarbij Narain Karthikeyan 100 kilometer zal rijden. Pedro de la Rosa en testrijder Dani Clos zullen toekijken.

Asus in gedachten al bezig met Android 5.0

Asus gaat ervan uit dat ze één van de eerste bedrijven zijn die apparaten kan leveren die draaien op Android 5.0, ook wel Android Jelly Bean genoemd. Dit denken ze vanwege hun nauwe samenwerking met Google, moederbedrijf achter Android.

In het verleden was Asus de eerste die een tablet op de markt bracht met Android 3 (Honeycomb) en de eerste die naar Android 4 (Ice Cream Sandwich) kon upgraden.

Benson Lin, Asus' Corporate Vice President: "Asus staat dicht bij Google, dus zodra zij Android 5.0 klaar hebben ga ik ervan uit dat de kans groot is dat wij de eerste zijn die kunnen updaten naar Jelly Bean."

Naast Asus is ook LG van plan om te upgraden naar Android 5.0 zodra deze beschikbaar komt. Welke van de twee er uiteindelijk als eerste Jelly Bean kan uitgeven, en wat voor nieuws deze nieuwe Android-versie überhaupt gaat aanbieden, merken we waarschijnlijk eind dit jaar.

Pastoor: "Ik kan prima leven met 0-0"

In tegenstelling tot zijn collega van FC Utrecht zag NEC-coach Alex Pastoor wel een paar goede punten in het duel. Pastoor denkt dat zijn ploeg meer had kunnen bereiken (0-0). 

"We kunnen beter spelen dan we hier hebben laten zien. Ik vond dat we met het veldspel wat beter, maar het duurde me allemaal te lang. Ik vond dat we met name in de eerste helft wel voetballend overwicht hadden, maar het leidde tot heel weinig kansen", zo vertelde Pastoor tegenover Eredivisie Live.

"We hebben de hele wedstrijd gespeeld om te winnen, ik vond wel dat er wat meer rust had kunnen zijn in de eerste helft. De grootste kansen hadden we in de tweede helft, ik vond dat we toen ook beter waren dan Utrecht. Het is 0-0 gebleven en daar kan ik prima mee leven."

Pastoor vond desondanks dat zijn ploeg meer uit het duel had kunnen halen. "Toch heerst er een beetje het gevoel dat we hier iets hebben laten liggen. Het zit hem niet zozeer in de kansen, maar we hadden met iets meer overleg en rust moeten voetballen."

Matpartij na voetbalwedstrijd Amsterdam

Een voetbalwedstrijd in Amsterdam is zondag uitgelopen op een flinke vechtpartij. Volgens de politie liep een woordenwisseling tussen twee spelers uit de hand na een kwetsende opmerking van een van hen. Tegen stadszender AT5 wilde een ooggetuige kwijt dat zo'n dertig man met elkaar op de vuist gingen. Een speler is aangehouden.

De vechtpartij op Sportpark De Eendracht in de wijk Geuzenveld, in het westen van de hoofdstad, brak volgens AT5 rond 15.00 uur uit. Pas een uur later waren de gemoederen weer bedaard. "Toen wij arriveerden, was het weer rustig", licht de zegsvrouw van de politie toe.

Het is voor de politie lastig om vast te stellen wie er precies hebben meegedaan aan de matpartij. "We hebben nu één persoon gearresteerd, van wie we konden vaststellen dat hij bij de vechtpartij betrokken was."

[Bundesliga] Nürnberg verrast Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach heeft zondag de kans laten liggen om de tweede plaats in de Bundesliga te veroveren. Uit bij middenmoter FC Nürnberg werd in de slotfase de wedstrijd uit handen gegeven: 1-0. Albert Bunjaku maakte de enige treffer voor de ploeg uit Neurenberg. Gladbach blijft nu derde met 47 punten, een minder dan Bayern München en acht minder dan koploper Borussia Dortmund.

Hoffenheim en FC Köln speelden met 1-1 gelijk. De thuisploeg, met Ryan Babel in de basis en Edson Braafheid op de bank, kwam na ruim een halfuur op voorsprong via Marvin Compper. Negen minuten voor tijd sleepte de Keulenaren echter toch nog een gelijkspel uit het vuur. Lukas Podolski scoorde de gelijkmaker. Het was zijn zestiende doelpunt dit seizoen.

De Boer: "Het voetbal heeft gezegevierd"

Ajax-coach Frank de Boer erkent dat het lastig spelen was tegen Roda JC, dat zich zeer defensief opstelde. Toch wisten de Amsterdammers een ruime zege te pakken (4-1).  

"Het gevoel dat overheerst is dat het voetbal heeft gezegevierd. In de eerste helft hadden we daar moeite mee, juist rondom de middenas moet je niet onnodig balverlies lijden. In de eerste helft zetten we te weinig druk en zat er te weinig beweging in de ploeg", aldus De Boer tegenover Eredivisie Live"Je moet niet onderschatten hoe lastig het is als een tegenstander met elf man voor het doel gaat hangen." 

In de eerste helft speelde Lorenzo Ebicilio niet sterk, maar in de tweede helft groeide hij met drie treffers uit tot de belangrijkste man aan de zijde van Ajax. De Boer heeft hem in de rust echter niet extra aangespoord om beter te spelen.

"Ik heb hem eigenlijk gewoon met rust gelaten. Je kan hem wel helemaal gaan afbranden, maar dan doe je hetzelfde wat het publiek doet. Dan gaat hij waarschijnlijk nog slechter voetballen. Ik heb gewoon gezegd: kop op, en die Fledderus is geen back, daar moet je gewoon langsvliegen. En dat heeft hij in de tweede helft ook gedaan", zo verklaarde De Boer.

Vliegtuig keert terug wegens mankement

Zondagochtend rond 7.00 uur is een vliegtuig van Transavia, dat van Rotterdam Airport vertrokken was richting Malaga, teruggekeerd wegens een technisch mankement. De piloot van het toestel, een Boeing 737, kreeg een melding dat er iets mis was, en vond het verstandiger om terug te keren.

Volgens een woordvoerder van Transavia was er iets mis met het hydraulisch systeem. Dit wordt gebruikt bij de bediening van allerlei onderdelen van het vliegtuig. Een woordvoerder van het vliegveld geeft aan dat de passagiers geen moment in gevaar zijn geweest. De pechvogels zijn later op de dag met een andere vlucht alsnog naar hun vakantiebestemming onderweg gegaan.

Vierde testdag Barcelona (4/3/2012)

Kimi Räikkönen heeft op de laatste wintertestdag in de Formule 1 de snelste tijd gereden. De Fin kwam met de Lotus in Barcelona tot een tijd van 1.22,030 en bleef hiermee de Ferrari van Fernando Alonso en de Williams van Bruno Senna nipt voor.

Op een vrij normaal verlopen testdag hadden alleen Sauber en Red Bull problemen. Kamui Kobayashi had motorische problemen bij zijn Sauber, terwijl Vettel zijn voorvleugel beschadigde en een kapotte versnellingsbak had. De wereldkampioen kwam dan ook tot slechts 23 ronden.

Met de test in Barcelona is een einde gekomen aan de wintertesten. Het seizoen gaat nu in het weekend van 16 tot en met 18 maart van start in Melbourne met de Grand Prix van Australië.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Kimi Räikkönen Lotus Renault 1:22.030 121
2 Fernando Alonso Ferrari 1:22.250 115
3 Bruno Senna Williams 1:22.296 53
4 Nico Hulkenberg Force India F1 1:22.312 101
5 Kamui Kobayashi Sauber 1:22.386 72
6 Lewis Hamilton McLaren 1:22.430 115
7 Vitaly Petrov Caterham 1:22.795 101
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:22.939 100
9 Pastor Maldonado Williams 1:23.347 48
10 Daniel Ricciardo Scuderia Toro Rosso 1:23.393 100
11 Sebastian Vettel Red Bull 1:23.608 23

Schietpartij in Rotterdamse woonwijk

De Rotterdamse politie heeft zondagmiddag de jacht geopend op twee voertuigen die betrokken zouden zijn geweest bij een schietpartij. De schoten zouden zijn gelost in de Zenostraat, in de deelgemeente IJsselmonde. Een van de auto's werd later leeg aangetroffen. De inzittenden zijn nog niet gevonden.

De melding van het schietincident kwam rond 15.30 uur binnen. In de straat met flatwoningen werden hulzen aangetroffen. De politie beschikte over de kentekens van de twee betrokken auto's en opende de zoektocht naar de auto's. De leeg aangetroffen auto is voor onderzoek in beslag genomen.

Agenten troffen korte tijd later één van de betrokken auto's aan in de Scottstraat. Er werden geen personen bij de auto aangetroffen. De auto is voor onderzoek in beslag genomen.

Auto belandt tegen boom na ruzie

Een stel uit Nagele (Flevoland) maakt waarschijnlijk nooit meer ruzie in een auto. Zondagochtend iets na 9.00 uur hadden de 26-jarige man en zijn 24-jarige vrouw ruzie in hun auto op de Verlengde Herendijk in Erica. De man trok tijdens het ruziën aan de handrem waardoor de vrouw de macht over het stuur verloor.

Hierdoor raakte de auto van de weg en kwam frontaal in botsing met een boom. Door de klap kwam de vrouw bekneld te zitten, ze moest door de brandweer uit de wagen worden geknipt. Een mobiel medisch team uit Groningen dat uitgerukt was heeft het paar onderzocht. Hierna werden ze naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen gebracht.

[Premier League] Manchester United wint bij Tottenham Hotspur

Manchester United heeft zondag de topper bij Tottenham Hotspur met 3-1 gewonnen. Op White Hart Lane waren de Spurs, zonder Rafael van der Vaart, de betere ploeg, maar was United dodelijk efficiënt. Wayne Rooney scoorde voor rust, Ashley Young deed dat in de tweede helft twee keer. Jermain Defoe scoorde in de slotfase nog tegen.

Tottenham deelde in eigen huis de lakens uit en leek ook op voorsprong te komen via Emmanuel Adebayor. De Togolees hakte de bal fraai voorbij United-doelman David de Gea, maar had hands gemaakt. Op slag van rust kopte Rooney aan de andere kant alsnog de openingstreffer binnen.

In de tweede helft gingen de Spurs op jacht naar de gelijkmaker, maar de Gea en het houtwerk stonden treffers van de Londense ploeg in de weg. Young haalde de zege vervolgens binnen voor de bezoekers. Eerst schoot hij al vallend binnen, even later krulde hij een bal fraai in de bovenhoek. Defoe profiteerde drie minuten voor tijd van een fout achterin bij Manchester en schoot van afstand raak.

De Tyne-and-Wear-derby tussen Newcastle United en Sunderland eindigde in 1-1. In een keiharde wedstrijd solliciteerden vooral de bezoekers al vroeg naar een rode kaart. Die kwamen echter uit het niets op voorsprong toen Michael Turner door Mike Williamson werd vastgehouden. Nicklas Bendtner benutte daarop de penalty.

Na rust kreeg Stéphane Sessegnon de rode kaart namens Sunderland. In de 82e minuut kreeg Newcastle een strafschop nadat Shola Ameobi was neergelegd door Fraizer Campbell. Demba Ba schoot echter slap in. Ameobi redde echter alsnog een punt door in blessuretijd de gelijkmaker binnen te tikken. Lee Cattermole van Sunderland kreeg na de wedstrijd nog rood omdat hij kritiek bleef houden op de leiding.

Fulham won met 5-0 van Wolverhampton Wanderers. Pavel Progrebnyak zette de ploeg van trainer Martin Jol al in de eerste helft op 2-0. Na rust maakte Clint Dempsey de derde Londense treffer voordat Progrebnyak zijn hattrick voltooide. Dempsey sloeg in de slotfase nogmaals toe.

Japanners ontwikkelen stilte-pistool

Japanse onderzoekers hebben een apparaat gebouwd waarmee mensen tijdelijk het zwijgen kan worden opgelegd. Het apparaat, dat ietwat op een pistool lijkt, zou kunnen worden ingezet op plekken waar stilte de voorkeur verdient.

De zogenaamde speech-jammer gun werkt volgens een eenvoudig concept. Een richtingsgevoelige microfoon vangt het geluid op van de spreker. Het audiosignaal wordt via een speaker met een vertraging van circa 200 milliseconden teruggestuurd naar de spreker. Door de vertraging zal het cognitieve deel van de hersenen beïnvloed worden dat de spraak verzorgt. De persoon zal gaan stotteren en uiteindelijk stoppen met praten.

Het pistool dat een bereik heeft van zo'n 30 meter, heeft volgens de onderzoekers geen blijvende invloed op het 'slachtoffer'. Als het pistool niet meer gericht wordt, verdwijnt het effect direct.


Japanners ontwikkelen stilte-pistool 

Uitslagen Eredivisie speelronde 24

Dit weekend werd in de Eredivisie de 24e speelronde afgewerkt. De topper tussen PSV en FC Twente werd met liefst 2-6 gewonnen door FC Twente. AZ, Ajax en Feyenoord maakten geen fout, terwijl sc Heerenveen punten verspeelde. Onderin deed vooral VVV-Venlo goede zaken door weer te winnen.

Voor het eerst in ruim vijftig jaar heeft VVV-Venlo vier zeges op rij gehaald in de Eredivisie. Op zaterdagavond won het met 2-1 van NAC Breda, dat lang uitzicht had op de zege.

Pas na rust viel er wat te beleven in de Koel, toen NAC op voorsprong kwam door een eigen goal van Vorstermans. Het duel leek daarna al gespeeld, maar VVV wist in de laatste vijf minuten het tij nog te keren. Eerst wist Cullen met een schot de stand gelijk te trekken, waarna de Japanner Yoshida het 2-1 in het doel joeg.

AZ heeft de thuiswedstrijd tegen Heracles weten te winnen. Na een aantrekkelijke eerste helft wist de ploeg met 3-1 te winnen. Beide ploegen wisten in de eerste helft genoeg kansen te creëren, maar alleen Poulsen en Altidore wisten te scoren.

Na rust besliste Maher het duel door een dieptepass van Viergever prachtig over doelman Pasveer te lobben. Viergever kreeg vervolgens een rode kaart na hands op zijn eigen doellijn, waarna Overtoom de 3-1 eindstand op het bord zette. Het enige benoemswaardige daarna was de rode kaart voor AZ-trainer Verbeek, die na het duel de vierde official een leugenaar noemde.

Ook stond de topper tussen PSV en FC Twente op het programma. Het verslag van de wedstrijd kan je hier vinden.


L. de Jong kopte de 0-4 binnen bij PSV - Twente. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen speelronde 24

Thuis Uit Uitslag
ADO Den Haag sc Heerenveen 0-0
RKC Waalwijk Excelsior 1-0
VVV-Venlo NAC Breda 2-1
AZ Heracles Almelo 3-1
Vitesse De Graafschap 2-0
Ajax Roda JC Kerkrade 4-1
Feyenoord FC Groningen 1-0
FC Utrecht N.E.C. Nijmegen 0-0
PSV FC Twente 2-6

Stand

# Club Wed. w g v p v-t
1 AZ 24 15 4 5 49 51-25
2 FC Twente 23 14 6 3 48 65-25
3 PSV 24 14 6 4 48 62-34
4 Ajax 24 13 7 4 46 63-33
5 sc Heerenveen
24 12 9 3 45 52-34
6 Feyenoord 24 13 5 6 44 48-31
7 Vitesse 24 10 5 9 35 29-28
8 FC Groningen 24 9 5 10 32 35-43
9 RKC Waalwijk 24 9 4 11 31 27-35
10 Roda JC Kerkrade 24 10 1 13 31 40-35
11 Heracles Almelo 24 8 6 10 30 39-37
12 N.E.C. Nijmegen 24 8 3 13 27 25-34
13 FC Utrecht 24 6 8 10 26 35-40
14 NAC Breda 24 7 4 13 25 30-38
15 ADO Den Haag 24 6 7 11 25 27-48
16 VVV-Venlo 24 7 4 13 25 30-53
17 De Graafschap 23 4 4 15 16 21-52
18 Excelsior 24 3 6 15 15 17-53

'Poetin opnieuw president Rusland'

Vladimir Poetin is zondag opnieuw gekozen tot president van Rusland, het grootste land ter wereld. Bij twee peilingen bij uitgangen van de stembureaus behaalde hij tussen de 58,3 en 59,3 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezing. Hierdoor is een tweede ronde niet nodig.

De 59-jarige Poetin was al president van 2000 tot 2008. Sindsdien was hij premier. Hij is nu gekozen voor een periode van 6 jaar.

De peilingen zijn gehouden door het overheidsbureau VTsIOM en het bureau FOM. Zijn voornaamste tegenstander, de communist Gennadi Zioeganov, behaalde minder dan 20 procent van de stemmen in beide peilingen.

In de stembureaus in het oostelijk deel van Rusland zijn de eerste resultaten van tellingen al bekend. Nadat circa 15 procent van de stemmen is geteld, staat Poetin op een voorsprong van 61,7 procent. Het tellen van de stemmen duurt nog enkele uren.

'Poetin opnieuw president Rusland'
'Poetin opnieuw president Rusland' (Foto: ANP)

Eigenaar werkt mee aan Mulisch-museum

De Zweedse eigenaars van het Amsterdamse appartement van Harry Mulisch willen meewerken aan een museum ter ere van de overleden schrijver. Dat heeft directeur van het Letterkundig Museum Aad Meinderts zondag bevestigd. Met de Zweedse toezegging op zak wordt hard gewerkt aan de financiering en de benodigde vergunningen.

Een vertegenwoordiger van de familie die het hele complex aan de Leidsekade en het Leidseplein in bezit heeft, was dit weekeinde in Nederland. In het Hirschgebouw opende zaterdag de eerste Apple Store van de Benelux zijn deuren.

"De plannen voor het Harry Mulisch Huis worden steeds concreter", legt Meinderts uit. Zo is er inmiddels een duidelijk beeld van de inrichting van het appartement. Dat omvat de werkkamer van Mulisch, die sinds de dood van de schrijver in 2010 in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De verdieping eronder biedt ruimte aan wisselexposities op basis van de collectie van het Haagse museum.

De gemeente Amsterdam moet toestemming geven voordat het museum zijn deuren kan openen. Zo moet er onder meer een lift worden aangelegd, zodat het appartement ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Waar het geld voor alle aanpassingen vandaan moet komen, een bedrag van ongeveer een miljoen euro, wordt langzaamaan duidelijker.

Het Harry Mulisch Huis zou niet de eerste dependance zijn in de geschiedenis van het Letterkundig Museum. "In de jaren zeventig zaten we in kasteel Groot Hoenlo in Olst", legt Meinderts uit. Ook die dependance had een connectie met Mulisch. "Mulisch woonde daar toen. Toevallig? Bij Mulisch is niets toevallig."

Dat het appartement van Harry Mulisch een museum moest worden, werd bekendgemaakt in oktober vorig jaar. Behalve het Letterkundig Museum is ook de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis initiatiefnemer van het project. Het museum moet in het najaar van 2013 zijn deuren openen.

Démare wint slotrit in West-Vlaanderen

Arnaud Démare heeft zondag de slotrit in de Driedaagse van West-Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Franse sprinter van FdJ was in de massaspurt Alexander Porsev van Katusha de baas. Kenny van Hummel (Vacansoleil) werd derde.

De eindzege in de Belgische etappekoers ging naar Julien Vermote van Omega Pharma-Quick Step. De Belg lost zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski af. De Pool miste de slag en zat niet in het peloton. Vermote kon de eindzege echter binnen de ploeg houden.

Uitslag PSV - FC Twente

FC Twente heeft in de Eredivisie hard uitgehaald in de topper tegen PSV. De ploeg van coach Steve McClaren won in Eindhoven met maar liefst 2-6 waardoor de Tukkers virtueel koploper zijn.

PSV begon het duel zonder de zieke Strootman, terwijl bij Twente aanvoerder Wisgerhof na een schorsing weer terugkeerde in de basis. Bij de thuisclub leek Strootman node gemist te worden, want Twente was in de eerste helft de dominerende ploeg, terwijl bij PSV de verdediging steken liet vallen.


Wisgerhof viert de 0-3 (Foto: Pro Shots)

Ola John mocht al na zeven minuten via een schuiver de 0-1 aantekenen nadat hij niet voldoende door een tegenstander was aangevallen. Niet veel later vond ook Janssen zijn naam op de borden nadat hij door De Jong via een fraaie voetbeweging voor Isaksson was gezet. Twente sprong effectief met de kansen om, want nog voor rust werd het 3-0 nadat Wisgerhof vanaf de rand van het strafschopgebied ongehinderd uit mocht halen en zelfs 4-0 nadat De Jong een voorzet van John tegen de touwen kopte.

Fred Rutten greep in de rust in bij PSV door Lens te brengen en na de snelle rode kaart van Twente-verdediger Douglas wegens natrappen op Toivonen leek dit offensief succes te hebben. Diezelfde Toivonen kopte even later een vrije trap van Mertens binnen. De Eindhovenaren drukten door, maar met het nodige geluk bleef de 1-4 op de borden staan.


Vorig jaar nog medespelers bij Feyenoord, maar dit keer tegen elkaar: PSV'er Wijnaldum en Twente-speler Fer (Foto: Pro Shots)

Doordat PSV drukte kreeg Twente af en toe de ruimte voor uitvallen en een kwartier voor tijd werd een ervan benut door Fer die de bal op eigen helft twintig meter voor de middellijn oppikte en ondanks de aanwezigheid van twee PSV'ers ongehinderd kon scoren. PSV deed via Toivonen na een voorzet van Labyad nog wel snel iets terug en ook Lens was nog dichtbij een doelpunt, maar het slot was weer voor Twente dat met de tweede treffer van Janssen nog de 2-6 eindstand aan mocht tekenen.

PSV

2 - 6

FC Twente

 55' Toivonen
 82' Toivonen
   8' O. John
 19' Janssen
 35' Wisgerhof
 40' De Jong
 75' Fer
 87' Janssen
 
 Gele kaart: Labyad (PSV), Janssen, Mihaylov (FC Twente)
 Rode kaart: Douglas (51) (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev (Lens/46)
Marcelo
Bouma (Pieters/76)
Willems (Vennegoor/65)
Wijnaldum
Toivonen
Hutchinson
Labyad
Matavz
Mertens
  Mihaylov
Cornelisse
Wisgerhof
Douglas
Rosales
Janssen (Tiendalli/89)
Brama
Fer
Chadli (Bajrami/88)
De Jong
O.John (Bengtsson/55)

[SerieA] Roma verliest na rood Stekelenburg weer van Lazio

Maarten Stekelenburg zal ook aan zijn tweede Romeinse derby geen goede herinneringen overhouden. De Nederlandse doelman van AS Roma werd in de beladen wedstrijd tegen stadsgenoot Lazio Roma al na zeven minuten van het veld gestuurd. In ondertal verloor AS Roma dit seizoen voor de tweede keer met 2-1 van Lazio.

Stekelenburg haakte na zeven minuten Miroslav Klose en moest die actie bekopen met een rode kaart en een strafschop tegen. De Braziliaan Hernanes benutte vervolgens de penalty.

De thuisploeg had echter een snel antwoord paraat via Fabio Borini. Na 62 minuten bracht Stefano Mauri Lazio voor de tweede maal op voorsprong. In de slotfase zette AS Roma nog alles op alles om een tweede nederlaag tegen de rivaal af te wenden, maar twee kopballen van clubicoon Francesco Totti misten scherpte.

Lazio liep door de zege twee punten uit op nummer vier Udinese, dat in eigen huis niet verder kwam dan 0-0 tegen Atalanta Bergamo. Ook het duel Lecce - Genoa eindigde onbeslist: 2-2. Fiorentina won verder met 2-0 van Cesena, terwijl Siena Cagliari oprolde met 3-0.

Nummer vijf Napoli won met 2-1 bij Parma. Edinson Cavani speelde een belangrijke rol met een goal en een assist. De Uruguayaan miste vijf minuten voor rust een strafschop, maar reageerde attent op de rebound. Nadat Cristian Zaccardo dertien minuten voor tijd gelijkmaakte, stelde Cavani zijn kompaan Ezequiel Lavezzi even later in staat de winnende treffer te maken.


Roma verliest na rood Stekelenburg weer van Lazio (Foto: Novum)

Taiwanese Hsieh wint in Kuala Lumpur

Su-Wei Hsieh heeft zondag in Kuala Lumpur haar eerste WTA-zege geboekt. De Taiwanese zag haar Kroatische tegenstandster Petra Martic bij een 2-6, 7-5 en 4-1 stand opgeven. Martic had vanwege regenval op zaterdag zondagochtend ook al haar halve finale moeten spelen. In een drie uur durende strijd klopte ze toen Jelena Jankovic met 6-7 (5), 7-5 en 7-6 (5).

Qualifier Hsieh had ook in de kwartfinale al het nodige geluk. Zelf hoefde de Taiwanese de kwartfinale niet te spelen nadat Agnieszka Radwanska zich geblesseerd afmeldde, terwijl de partij tussen Eleni Daniilidou en Olivia Rogowska door regen gestaakt werd. Die beide vrouwen moesten op zaterdag eerst die partij uitspelen voordat winnares Daniilidou een paar uur later al tegen Hsieh moest in de halve eindstrijd.


Taiwanese Hsieh wint in Kuala Lumpur (Foto: Novum)

Scholen verplichten aanschaf iPad

Ongeveer 800 leerlingen van het Sint-Pieterscollege en de Sint-Jozefshandelsschool in het Vlaamse Blankenberge dienen voor komend schooljaar verplicht een iPad te kopen. De Apple-tablet zal door de ouders betaald moeten worden. Dit meldt Tweakers.net zondag.

Vanaf september krijgen de scholen lessen waarbij de iPad wordt gebruikt. Zo zullen een aantal schoolboeken voortaan worden vervangen door iPad-applicaties, terwijl ook losse hulpmiddelen als een calculator niet langer nodig zijn, stellen de initiatiefnemers.

Eén school zegt met succes een proef te hebben gehouden met de tablet. Daaruit zou zijn gebleken dat leerlingen beter gemotiveerd zijn als zij met een iPad werken. Ook zouden de leerprestaties verbeteren als de tablet tijdens de lessen wordt benut.

De iPad kunnen ouders ook op afbetaling kopen: drie jaar lang moeten zij elke drie maanden een rekening van 40 euro betalen. Als de rekeningen zijn afbetaald, wordt de iPad eigendom van de leerling.

In Nederland wil het Tabor College in Hoorn brugklassers vanaf het schooljaar 2013/2014 een iPad verplicht laten aanschaffen. Ouders reageerden echter negatief, omdat de iPad veel duurder zou zijn dan Android-tablets. Ook wordt er geklaagd dat de iPad geen Flash-content kan tonen.

Gekantelde vrachtwagen strooit piepers uit over A58

Een vrachtwagen geladen met aardappels is zondagmiddag op de A58 gekanteld. Bij het ongeluk ter hoogte van Best zijn de aardappels op de weg beland. Het ongeluk zorgt volgens de Verkeersinformatiedienst voor grote problemen. Naar verwachting is de weg richting Eindhoven tot middernacht afgesloten.

Het ongeluk gebeurde rond 15.45 uur. In de richting Eindhoven zijn alle rijstroken afgesloten. De rijbaan de andere kant op, richting Tilburg, ligt vol aardappels. Daardoor is de linkerrijstrook afgesloten. In beide richtingen stond rond 16.30 uur zo'n vier kilometer file.

In de richting Tilburg kan de weg worden vrijgegeven zodra de aardappels zijn opgeruimd. Het verkeer de andere kant op wordt geadviseerd om te rijden. De weg kan pas worden vrijgegeven als de vrachtwagen is geborgen.

[Six Nations] Gelijkspel tussen Frankrijk en Ierland

De inhaalwedstrijd in de Six Nations tussen Frankrijk en Ierland is geëindigd in een 17-17 gelijkspel. De Fransen wisten in de tweede helft een elf punten achterstand goed te maken en bleven zo in de race voor de titel.

Ierland begon sterk aan het duel en kwam op voorsprong door een interceptie van Tommy Bowe, die dat beloonde met een try. Frankrijk kon daar weinig tegenover stellen, al wist Morgan Parra wel twee penalties te benutten voor de rust.

Ierland zorgde daardoor wel voor een primeur bij de rust, want mede door een nieuwe try van Bowe en gemaakte conversies en penalties door Jonathan Sexton stond het voor het eerst bij rust voor (6-17) in een uitduel tegen Frankrijk.

Na rust was alles anders. Al na tien minuten hadden de Fransen de aansluiting weer gevonden. Na een penalty van Parra, wist Wesley Fofana een try te maken en de stand op 14-17 te brengen. Een nieuwe penalty van Parra zorgde voor een gelijke stand.

Daarna wisten de Ieren zich enigszins te herpakken en wisten ze weer de aanval te zoeken. Het leidde echter niet tot een score van de uitploeg. De Fransen kwamen ook niet meer tot scoren, waardoor het treffen in een gelijkspel eindigde. De Fransen staan hierdoor tweede in de stand, één punt achter Wales. Op de laatste speelronde over twee weken staan de Fransen en Welsh tegen over elkaar.

De la Rosa: "Opbouwjaar voor HRT"

Het HRT F1 Team slaagde er niet in om de nieuwe F112 op tijd gereed te krijgen voor de laatste testdag in Barcelona. Hierdoor zullen coureurs Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan met een minimaal aantal kilometers aan de start gaan verschijnen in Australië.

De la Rosa weet dat het lastig is om in de komende periode goede prestaties neer te zetten, maar weet dat met de aanstaande verhuizing naar Madrid er mogelijk voor 2013 betere tijden aan zitten te komen. "De eerste zes maanden worden zeer interessant. We moeten eerlijk zijn, we zullen zeker in het eerste deel van het jaar mijlenver verwijderd zijn van de punten. We hebben een zware periode voor de boeg waarin we veel werk moeten verzetten. Maar ik vertrouw de mensen achter dit team en ik geloof in deze renstal," zei de Spanjaard.

"Als we elke Grand Prix een paar tienden winst boeken dan kunnen we aan het eind van het jaar misschien wat behoorlijke resultaten neerzetten. Dit is een opbouwjaar richting 2013, onze opdracht is onszelf verbeteren en een fundering leggen voor de toekomst. Het is belangrijk dat Spanje iets achterlaat in de Formule 1. Het mag niet zo zijn dat de fans met lege handen achter blijven zodra Fernando Alonso en ik uit deze sport verdwijnen."

'Doden bij ontploffing munitiedepot Congo'

Bij een reeks van minstens vijf zware explosies in de hoofdstad Brazzaville van de Republiek Congo zijn zondag ruim 200 doden gevallen. Het hoofd protocol van het bureau van de president heeft dat zondag gezegd op basis van ziekenhuisbronnen. Bij de ontploffingen zijn ook vele gewonden gevallen.

Functionarissen zeiden dat de explosies ontstonden door een brand in een munitiedepot bij een militaire basis in de stad van de Franse oud-kolonie in Afrika.

Het depot, waaruit een grote rookpluim opsteeg, staat in de buurt van het presidentieel paleis. Een aantal huizen is weggevaagd. De ontploffingen hebben ook een katholieke kerk en een kantoor van de Chinese firma Huawei beschadigd.

De explosies waren volgens waarnemers zo krachtig dat ze zelfs ruiten deden springen aan de overkant van de rivier de Congo, waar Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, is gelegen. De brandweer heeft moeite de brand te bedwingen.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn onder de doden ook drie Chinese werknemers. Tientallen Chinezen zouden gewond zijn geraakt. Totaal werkten er 140 Chinezen bij het depot.

De overheid heeft nog niets gezegd over de oorzaak van de explosies. Een diplomaat zei wel dat het incident ,,geen politieke oorzaak heeft en dat president Sassou Nguesso de hulpoperaties coördineert met de chef-staf."

'Ramp door ontploffing munitiedepot Congo'
'Doden bij ontploffing munitiedepot Congo' (Foto: ANP)

'Wereld kan Israël niet beschermen'

Het feit dat de internationale gemeenschap er niet in is geslaagd het geweld in Syrië een halt toe te roepen betekent dat ze ook Israël niet kan beschermen. Dat heeft de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman zondag gezegd.

Lieberman zei op Israël Radio dat het aanhoudende geweld in Syrië hem doet twijfelen aan de waarde van de beloftes van de internationale gemeenschap aan Israël.

De uitlatingen van Lieberman zijn hoogstwaarschijnlijk een verwijzing naar Iran. Israël verdenkt Iran ervan aan een kernwapen te werken. Iran bezweert dat zijn nucleaire programma slechts is gericht op het opwekken van energie en medisch onderzoek.


'Wereld kan Israël niet beschermen' (Foto: Novum)

[WB] Huisman en Kuck winnen massastart

Mariska Huisman en Jonathan Kuck hebben tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de massastart gewonnen. Huisman was over vijftien ronden de snelste in 8.23,46. De heren reden twintig ronden, Kuck had 10.09,89 om de race te voltooien. 

Veertien dames deden mee. Het is de tweede zege voor Huisman, in het begin van het seizoen won ze ook al de massastart in Astana. Ze verstevigt hiermee de eerste plek in het wereldbekerklassement. Tweede werd de Duitse Claudia Pechstein en derde Foske Tamar van der Wal. Janneke Ensing kwam als zevende over de streep. 

De heren gingen met 24 rijders van start. De Amerikaan Kuck won de eindsprint van Arjen Stroetinga en Alexis Contin. De winnaar van de vorige race in Astana Seung-Hoon Lee was er niet bij. De overige Nederlanders Crispijn Ariens en Jorrit Bergsma werden respectievelijk tiende en zestiende. Kuck neemt de leiding in het wereldbekerklassement voor Contain en Lee. 

Volgende week tijdens de wereldbekerfinale in Berlijn staat dit onderdeel opnieuw op het programma. 

[Primera División] Hekkensluiter Zaragoza in slotfase langs Villarreal

Real Zaragoza heeft zondag een broodnodige zege geboekt in de Primera División. De hekkensluiter versloeg door twee late treffers Villarreal met 2-1. Zes minuten voor tijd maakte Luis Garcia de gelijkmaker, waarna Apono Zaragoza in de extra tijd de volle buit bezorgde. De Argentijn Alejandro Martinuccio had na een kwartier de score geopend voor de bezoekers.

Zaragoza verkleinde door de zege het gat met Sporting Gijon, de nummer voorlaatst, tot drie punten. Het gat met de veilige zestiende plaats is nog altijd tien punten. Villarreal, waar oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman de hele wedstrijd op de reservebank bleef, staat zeventiende.

Uitslagen Eredivisie (04/03/2012)

Vanmiddag om 14:30 uur begonnen in de Eredivisie drie wedstrijden. Hieronder vind je alle uitslagen en de bijbehorende karakterisiteken.


Jan Vertonghen (Ajax) in duel met Sanharib Malki (Roda JC) (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

4 - 1

Roda JC

68' Ebecilio
77' Anita
90' Ebecilio
90+3' Ebecilio
   40' Malki
 
 Gele kaart: Malki, Donald (Roda JC)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.939
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Alderweireld
Ooijer (van Rhijn/78)
Vertonghen
de Jong
Anita
Eriksen
Janssen
Özbiliz (Aissati/56)
Boelykin
Sulejmani (Ebecilio/31)
  Prus
Monteyne
Biemans
Vukovic
Fledderus
De Beule (Delorge/74)
Sutchuin Djoum
Donald
Ramzi
Junker (Lebedynski/88)
Malki


Feyenoord viert de treffer van Jordy Clasie (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

1 - 0

FC Groningen

44' Clasie
 
 
 Gele kaart: Schaken, Mokotjo (Feyenoord), Texeira, Johansson, Bacuna (FC Groningen)
Rode kaart: Kappelhof (FC Groningen) (88/2xg)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam (Mokotjo/63)
Vlaar
Martins Indi
Nelom
El Ahmadi
Clasie
Bakkal (de Vrij/79)
Schaken
Guidetti
Cabral (Manu/73)
  Luciano
Kappelhof
Ivens (Jones/80)
van Dijk
Johansson
Andersson
Kieftenbeld (Suk/57)
Sparv
Bacuna
Texeira
Tadic


Lars Veldwijk (FC Utrecht) probeert Bram Nuytinck (N.E.C. Nijmegen) van zich af te houden (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

0 - 0

N.E.C. Nijmegen

 
Gele kaart: Kali (FC Utrecht), Koolwijk, Nuytinck, van Eijden, Goossens (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Fernández (Cummins/46)
van der Maarel
Schut
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Mårtensson
Asare
Kali (Oar/72)
Gerndt
Veldwijk(Sneijder/77)
  Babos
Will
van Eijden
Nuytinck
Conboy
Vadócz
Schöne (Nijland/82)
Koolwijk
Foor (van der Velden/67)
Zeefuik (Goossens/82)
George

Man vliegt moeder aan na computercrash

Een 19-jarige man uit Otterlo heeft vrijdagmiddag zijn moeder mishandeld toen zijn computer was vastgelopen. Volgens de politie heeft hij bij het oplopende conflict de vrouw van 48 jaar geslagen en bij de keel gegrepen. Ook molde hij een deur van de woning. Dat meldt de politie zondag.

Agenten kwamen even na 17.00 uur bij de woning aan, waar ze de jongen aantroffen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek.

Poels derde in Ronde van Murcia

Wout Poels heeft de Ronde van Murcia afgesloten op de derde plaats. De eindzege ging naar de Colombiaan Nairo Quintana.

Poels werd gisteren in de eerste etappe tweede achter Quintana. Vandaag stond de afsluitende tijdrit over 12,3 kilometer op het programma, deze werd gewonnen door de Rus Aleksandr Serov. Hij bleef de Spanjaard Jonathan Castroviejo en de Duitser Alexander Wetterhall voor. De Brit Tiernan-Locke slaagde er dankzij de tijdrit in Poels te passeren in het klassement en daarin tweede te worden.

Robert Gesink was vandaag de beste Nederlander. De Raborenner eindigde op de zesde plaats.

66-jarige bevallen van tweeling

Een Zwitserse vrouw van 66 jaar oud is bevallen van een tweeling. Daarmee is de gepensioneerde predikante de vrouw die op de hoogste leeftijd ooit een kind ter wereld heeft gebracht in Zwitserland. Het bevolkingsregister van Chur heeft de geboorte bevestigd, aldus de Zwitserse televisie SF zondag.

De twee baby's zijn jongens. Ze kwamen 2 weken geleden ter wereld door een keizersnede. Ze zouden zich nog in de kliniek bevinden. De jongens en de moeder hebben de ingreep goed doorstaan. "Het is ongelooflijk, wat tegenwoordig medisch mogelijk is", zei de vrouw, die verder in stilte wil genieten van het nieuwe geluk.

Volgens een zondagskrant heeft de vrouw zich in Oekraïne laten behandelen om zwanger te worden. In de afgelopen 5 jaar zijn er vier vrouwen van 60-plus bevallen. Het wereldrecord is in handen van een Indiase vrouw die op haar 70e nog een kind kreeg.

66-jarige Zwitserse bevallen van tweeling
66-jarige Zwitserse bevallen van tweeling (Foto: ANP)

FIFA heft hoofddoekjesverbod op

Moslimvrouwen mogen vanaf juli een hidjab dragen tijdens voetbalwedstrijden. De wereldbond FIFA heeft dit weekeinde tijdens een congres van de spelregelcommissie in het Engelse Surrey besloten het verbod op het dragen van de islamitische hoofddoek op te heffen. Het verbod was vanaf maart 2007 van kracht.

"We willen alle vrouwen in de wereld de mogelijkheid bieden om te kunnen voetballen", zei secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA.

Het pleidooi om het hidjabverbod op te heffen, was afkomstig van de Verenigde Naties en kreeg steun van de Aziatische en Afrikaanse voetbalbond.

FIFA heft hoofddoekjesverbod op
FIFA heft hoofddoekjesverbod op (Foto: ANP)

Larsson (Vacansoleil) winnaar eerste rit Parijs - Nice

Gustav Larrson heeft de eerste etappe van Parijs - Nice gewonnen. De Zweed van Vacansoleil was in de tijdrit van 9,4 kilometer één seconde sneller dan Bradley Wiggins, die in tegenstelling tot de winnaar in lichte regen moest rijden.

Larsson zette al vroeg de snelste tijd neer en zag iedereen zich de tanden erop stuk dichtbijten. De laatste vijftien renners, waaronder winnaar van vorig jaar Tony Martin, moesten ook nog in de regen rijden en leken daardoor kansloos voor de zege. De Brit Wiggins kwam daarentegen nog zeer dichtbij, maar strandde op één tel. Beste Nederlander was Lieuwe Westra op de negentiende plaats.

Uitslag eerste etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Gustav Larsson Zwe Vacansoleil 11.19
2 Bradley Wiggins GBr Sky +0.01
3 Levi Leipheimer VS Omega Pharma-Quick Step +0.04
4 Tejay Van Garderen VS BMC +0.09
5 Thomas De Gendt Bel Vacansoleil +0.12
6 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.
7 Rein Taaramae Est Cofidis +0.13
8 Markel Irizar Spa Radioshack-Nissan z.t.
19 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +0.20

Chelsea ontslaat Villas-Boas

De belabberde resultaten van Chelsea hebben trainer André Villas-Boas vandaag de das om gedaan. Na de verliespartij tegen West Bromwich Albion (0-1) heeft de directie van de Londenaren ervoor gekozen om de 34-jarige Portugees zijn congé te geven.

Villas-Boas was pas aan zijn eerste seizoen bij Chelsea bezig, maar slaagde er niet in om de miljoenenformatie aan de praat te krijgen. In de laatste zes wedstrijden werd namelijk maar één keer gewonnen. Hierdoor liep de achterstand op koploper Manchester City langzaam maar zeker op naar twintig punten.

Chelsea is nog wel actief in de Champions League, maar het is de vraag hoe lang dit nog zal zijn. De Londenaren strijden in de achtste finales met Napoli om een plekje bij de laatste acht, maar in de heenwedstrijd werd al met 3-1 verloren.

Het is nog onduidelijk wie Villas-Boas bij Chelsea zal opvolgen. Er gaan geruchten dat José Mourinho dat zal zijn, aangezien hij eerder deze week in Engeland was. De Portugees zou daar naar eigen zeggen zijn geweest om een huis te bekijken, maar de Engelse sensatiekranten linkten de voormalig trainer van The Blues al aan zijn oude werkgever.

Chelsea heeft Roberto Di Matteo inmiddels aangesteld als interim-trainer. Op de officiële website van de club wordt gemeld dat hij het huidige seizoen zal afmaken.

China steekt meer geld in defensie

China gaat in 2012 11,2 procent meer geld uitgeven aan defensie dan in 2011. Dat heeft China zondag bekendgemaakt. Een woordvoerder van het Nationaal Volkscongres zei dat de begroting voor de Chinese defensie daarmee uitkomt op omgerekend ruim tachtig miljard euro.

Vorig jaar namen de defensie-uitgaven nog met 12,7 procent toe vergeleken met het jaar daarvoor. Sinds het begin van de jaren 90 heeft China zijn defensie-uitgaven slechts twee keer met minder dan tien procent verhoogd.

Na de Verenigde Staten geeft China het meeste geld uit aan defensie van alle landen ter wereld. Vorig jaar gaf Beijing 1,28 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie. In 2010 staken de VS nog 4,8 procent van het bbp in defensie.


China steekt meer geld in defensie (Foto: Novum)

Jongeren belagen bus in Limburg

Een groep jongeren in Maasbracht heeft zaterdagnacht de chauffeur van een bus en een passagier belaagd. Ze scholden en sloegen op het voertuig. De chauffeur voelde zich zo bedreigd dat hij de deur gesloten hield. Toen plotseling een van de ruiten van het voertuig sneuvelde, reed de chauffeur verder en belde de politie. Die verrichte later één arrestatie.

Het incident gebeurde iets na middernacht. De jongeren hadden waarschijnlijk gefeest in een woning in de Limburgse plaats en daarbij veel gedronken. De arrestant, een 22-jarige man uit het naburige Linne, sloeg vanuit de woning beledigende taal uit toen agenten de scherven van de gesneuvelde ruit aan het opruimen waren.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. De buschauffeur doet aangifte van de belaging.

[WB] Davis verslaat Nederlanders op 1.000 meter

Shani Davis heeft de 1.000 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De Amerikaan bleef in een rechtstreekse confrontatie Stefan Groothuis 0,12 seconden voor. De derde plaats was voor Kjeld Nuis.

Davis en Groothuis gingen de hele race gelijk op, maar Davis bleek op het laatste rechte stuk net iets meer over te hebben. Hij noteerde 1.08,88, terwijl wereldkampioen sprint Groothuis tot 1.09,00 kwam. In het klassement heeft Groothuis met nog één wedstrijd te gaan 40 punten voorsprong op Davis.

Uitslag 1.000 meter

# Schaater Nat Tijd
1 Shani Davis VS 1.08,88
2 Stefan Groothuis NED +0,12
3 Kjeld Nuis NED +0,17
4 Michel Mulder NED +0,55
5 Sjoerd de Vries NED +0,87
6 Aleksey Yesin Rus +1,16
7 Hein Otterspeer NED +1,17
8 Pekka Koskala Fin +1,20

B. de Jong begrijpt afmelding Kramer

Dit weekend zijn de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen, grote afwezige is Sven Kramer. De TVM-rijder koos na zijn recente allroundsuccessen voor een trainingsblok om zich voor te bereiden op de laatste weken van het seizoen. Concurrent Bob de Jong begrijpt dit wel.

De Jong zegevierde gisteren op de 10.000 meter na een duel met Jorrit Bergsma, waarbij beiden onder de dertien minuten reden. Kramer is dit seizoen niet aan deze tijden gekomen. "Als je ziet welke tijden hij rijdt op de tien kilometer, dan snap ik 't wel. Hij ziet in dat hij ons niet aankan. Op de vijf kilometer durft hij het wel aan," zei De Jong.

Kramer zal bij de woldcupfinale in Berlijn nog wel de 5.000 meter rijden en op het WK afstanden komt hier de ploegenachtervolging bij. Op de vijf kilometer is hij dit seizoen al eens verslagen door De Jong en Bergsma, maar op het WK allround liet Kramer een supersnelle tijd noteren.

'Politie niet naar voetbalwedstrijden'

Politievakbond ACP dreigt dat agenten niet meer ingezet willen worden bij grote evenementen zoals bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Dat zei zondag ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp naar aanleiding van suggesties op de site van de bond voor acties nu de eisen voor een nieuwe cao nog niet zijn ingewilligd.

Hij zegt dat de actiebereidheid groot is. Vrijdag zei minister Ivo Opstelten dat hij geen acties verwacht en dat de politie gewoon bekeuringen blijft uitschrijven. De politiebonden hadden gedreigd geen bonnen meer te noteren als niet aan hun eisen werd voldaan. Het ultimatum van de bonden loopt maandag om 12.00 uur af.

Kardinaal noemt homohuwelijk krankzinnig

Het hoofd van de katholieke kerk in Schotland heeft flink uitgehaald naar het voornemen van de Britse regering om het huwelijk open te stellen voor homoseksuele koppels. Kardinaal Keith O'Brien noemt het idee zondag in de Sunday Telegraph 'krankzinnig'.

Volgens O'Brien probeert de Britse regering 'de realiteit te herdefiniëren'. Het idee van het homohuwelijk is volgens O'Brien 'een groteske ondermijning van een universeel geaccepteerd mensenrecht'.

De Britse premier David Cameron heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor het homohuwelijk. Het openstellen van het huwelijk voor homoseksuele stellen 'zal Groot-Brittannië te schande maken', zo meent O'Brien.

[WB] Richardson wint 1000m, Wüst tweede

Heather Richardson heeft voor de derde keer in haar carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Over 1000m was ze de snelste met een tijd van 1.15,82. Ze versloeg in een onderlinge confrontatie Ireen Wüst die 0,66 seconde langzamer was.

Wüst is met haar tweede plek de beste Nederlander van vandaag en daarmee verzekerd van de WK afstanden over drie weken in Heerenveen. Derde werd Marrit Leenstra. In de stand om de wereldbeker blijft Christine Nesbitt aan de leiding. De Canadese was vandaag afwezig.   

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 1.15,82
2 Ireen Wüst Ned 1.16,48
3 Marrit Leenstra Ned 1.16,54
4 Margot Boer Ned 1.16,55
5 Brittany Bowe VS 1.16,85
8 Annette Gerritsen Ned 1.17,45
14 Laurine van Riessen Ned 1.18,28

Klassement

# Naam Land Punten
1 Christine Nesbitt Can 400
2 Marrit Leenstra Ned 375
3 Heather Richardson VS 339
4 Ireen Wüst Ned 314
5 Margot Boer Ned 290
13 Annette Gerritsen Ned 121
15 Thijsje Oenema Ned 116

Uitslag Vitesse - De Graafschap

Vanmiddag om 12:30 uur begon de Gelderse derby tussen Vitesse en De Graafschap. De uitslag en de bijbehorende karakteristieken vind je hieronder.


Rydell Poepon (De Graafschap) schiet op doel, waar Guram Kashia (Vitesse) dit probeert te voorkomen (Foto: Pro Shots)

Vitesse

2 - 0

De Graafschap

 34' Bony
73' Havenaar
 
 
 Gele kaart: Kalas (Vitesse), Evers, El Hassnaoui (De Graafschap)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.757
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
van Aanholt
Annan
Bony
van der Heijden
Ibarra
Havenaar (van Ginkel/74)
Büttner
  De Winter
Nalbantoglu
Saeijs
van de Pavert
Evers
Rose
Meijer
El Hassnaoui
Vermouth (Gyasi/75)
De Leeuw (Badibanga/75)
Poepon

Star Wars veteraan Ralph McQuarrie overleden

Concept artist Ralph McQuarrie is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. McQuarrie was het meest bekend van zijn ontwerpen van iconische figuren als Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 en C-3PO, voor de eerste Star Wars trilogie van George Lucas.

McQuarrie, geboren op 13 juni 1929 in Gary, Indiana, USA, begint zijn loopbaan bij de vliegtuigfabrikant Boeing in de vroege jaren zestig. Als hij posters voor de Apollo ruimtevluchten gaat ontwerpen wordt de artiest ontdekt door Hollywood. In 1975 wordt hij in dienst genomen door George Lucas om concepten te maken voor diens film Star Wars, Episode IV: A New Hope.  Mede door de ontwerpen van McQuarrie wist Lucas 20th Century Fox ervan te overtuigen met hem in zee te gaan.

De tekenaar werkte mee aan de twee vervolgen en was te zien in Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back als General Pharl McQuarrie. De veteraan werd zelfs benaderd voor de drie prequels die Lucas vanaf 1999 maakte maar de inmiddels gepensioneerde McQuarrie sloeg het aanbod af. Naast de eerte drie Star Wars films werkte McQuarrie ook aan films als Close Encounters of the Third Kind, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, E.T.: The Extra-Terrestrial, Cocoon en Clive Barker's Nightbreed.

McQuarrie won een Oscar met zijn concept ontwerpen voor de film Cocoon in 1985.

Hart beschermheilige gestolen uit Ierse kerk

De medewerkers van Christ Church Cathedral in de Ierse hoofdstad Dublin waren zondag nog niet van de schrik bekomen. Het hart van hun beschermheilige, St. Laurence O'Toole, werd zaterdag uit de kerk gestolen.

O'Toole was van 1162 tot 1180 de aartsbisschop van Dublin. Zijn hart werd sinds de dertiende eeuw getoond in de kathedraal. Het hart werd bewaard in een houten doos, die op zijn beurt in een metalen kooi zat.

Volgens de politie heeft iemand zaterdag de kooi opengesneden en het hart meegenomen. Beelden van bewakingscamera's worden nog bestudeerd. De politie heeft nog niemand gearresteerd.

Jodensterren geklad op straten Zundert

Op verschillende straten in Zundert zijn onder meer jodensterren en de tekst 'kuthollanders' geklad. Op auto's, lantaarnpalen en ander straatmeubilair zijn strepen gezet. "Het lijkt erop dat iemand met een verfroller een rondje heeft gemaakt", zegt een woordvoerder van de Brabantse politie.

De bekladding werd zaterdag rond 22.00 uur opgemerkt. "We hebben nog naar de dader gezocht, maar hebben hem niet kunnen vinden." De omvang van de schade is nog niet bekend. De politiewoordvoerder kon niet zeggen of de verf gemakkelijk te verwijderen is. "Ik ben geen schilder."

Dino's, Mechs en Jetpacks in Orion: Dino Beatdown

Deze maand komt Orion: Dino Beatdown uit en de ontwikkelaar heeft een uitgebreide trailer voor de game online gezet. We zien dinosauriërs, mechs, voertuigen, wapens en jetpacks in een grote open wereld.

De game kent verschillende objectieven die behaald moeten worden en is gericht op samenwerking met andere spelers. De game krijgt continu gratis DLC en zal ongeveer €10,- gaan kosten. Orion: Dino Beatdown is later deze maand te downloaden via Steam en OnLive.

Balotelli krijgt recordboete opgelegd

Manchester City is niet blij met het gedrag dat enfant terrible Mario Balotelli laat zien. De spits was 36 uur voor de met 2-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Bolton Wanderers gezien in een stripclub. Het kwam hem te staan op een recordboete van 250.000 pond.

Trainer Roberto Mancini was aanvankelijk blij met de goal van Balotelli, maar dat sloeg om toen hij de foto van The Sun onder zijn ogen kreeg. "Hij krijgt de maximale boete opgelegd. Ik ben erg teleurgesteld in Balotelli en ik zal met hem praten. Want zijn gedragingen hebben niet alleen een negatieve invloed op hemzelf, maar ook op mij en op de ploeg," zei de trainer die het onprofessionele gedrag van de sterspeler hekelt.

"Het is heel onprofessioneel om zo kort voor een wedstrijd nog op stap te gaan. Zo is Mario, maar dat moet wel veranderen. Misschien had hij wel drie of vier keer gescoord, als hij wat vroeger was gaan slapen," zei de trainer die weet dat het niet de eerste keer was dat Balotelli in opspraak geraakt is. Zo was hij al eens betrokken bij een autocrash en gooide hij na een training dartpijltjes op een jeugdspeler.

Kojima toont mogelijkheden Fox Engine

Hideo Kojima heeft twee plaatjes vrijgegeven van de nieuwe Fox Engine. In het eerste plaatje hieronder zie je aan één kant de echte foto en aan de andere kant een 'real time render' van dezelfde ruimte. Weet jij welke kant de echte is?

Onder het plaatje staat een tweede plaatje dat ook, volledig, van de Fox Engine afkomstig is. Onderaan het bericht staat het juiste antwoord.

Fox Engine

Onderstaande plaatje is volledig Fox Engine
Fox
"B is de render"

Samsom populairst onder Jonge Socialisten

Diederik Samsom is onder Jonge Socialisten, de jongerenbeweging gelieerd aan de PvdA, favoriet voor het leiderschap van de partij. In een peiling, uitgevoerd door de JS, kiest 47 procent voor Samsom. Hij laat Ronald Plasterk (22 procent) en Nebahat Albayrak (21 procent) ruim achter zich.

De Jonge Socialisten hebben dat zondag bekendgemaakt. Aan de peiling onder de ruim 1650 JS-leden deden 680 jongeren mee. Bijna alle JS-leden zijn ook lid van de PvdA.

Samsom populairst onder Jonge Socialisten
Samsom populairst onder Jonge Socialisten (Foto: ANP)

Adele ziet spoken

Adele weet zeker dat er geesten rondwaren in haar nieuwe huis. De zangeres durft naar verluidt niet alleen te slapen en heeft haar chauffeuse ingeschakeld als bodyguard. Adele zou zeker weten dat het huis behekst is.

"Ik ga hier niet in mijn eentje rondlopen", zou Adele volgens de Britse boulevardkrant The Sun tegen een bekende hebben gezegd. "Ik krijg er de rillingen van." De 23-jarige Adele zou bang zijn geworden nadat ze in haar optrekje in Sussex dingen hoorde die haar 'overeind deden springen'.

De zangeres heeft verder twee extra beveiligers ingehuurd die de toegang tot haar huis bewaken. Onlangs ontdekte Adele dat een openbaar weggetje langs haar huis loopt. "Ze is een verstandige meid en weet dat ze beter geen risico's kan nemen wat betreft haar veiligheid."

Eerste wereldbekerzege alpine skiër Jansrud

Kjetil Jansrud won vandaag voor het eerst in zijn loopbaan een wereldbekerwedstrijd alpine skiën. De Noor schreef voor eigen publiek de Super G in Kvitfjell op zijn naam.

In het Scandinavische skioord greep Jansrud deze week al twee keer nipt naast de zege. Vrijdag behaalde hij op de Super G de derde plaats met een achterstand van 0,03 seconde op winnaars Beat Feuz en Klaus Kröll. Gisteren werd Jansrud tweede op de afdaling, 0,02 seconde achter de zegevierende Kröll.

Landgenoot Aksel Lund Svindal legde met een achterstand van 0,21 seconde beslag op de tweede plaats. De Zwitser Beat Feuz completeerde het podium. Hij was 0,26 seconde trager dan Jansrud. Feuz verstevigde zijn leidende positie in de algemene wereldbekerstand.

'Mogelijke SimCity V-beelden in trailer'

Er is een filmpje opgedoken dat een 'Pre-visualization'-video moet zijn van SimCity V. In het filmpje zien we stilstaande beelden van verschillende omgevingen uit de game en een releasedatum in 2013. Het filmpje zou komende week tijdens een lezing op de GDC getoond worden.

De lezing gaat over een nieuwe simulatie-engine die gebruikt wordt voor een toekomstige game. Aanstaande dinsdag heeft Electronic Arts een eigen presentatie op de GDC en daar hebben ze een grote aankondiging van EA Maxis, de ontwikkelaar van de Sims-games en SimCity-games.

Officieel is SimCity V nog niet aangekondigd.

'Angelina Jolie at mogelijk een hamburger'

Steractrice Angelina Jolie showde op de rode loper van de Oscars haar rechterbeen. Naast lofuitingen van kwijlende fans kreeg ze ook enige kritiek op haar (te) dunne lijf.

Angelina zou zichzelf al maanden uithongeren om er mooi uit te zien. Wellicht is de kritiek op haar lichaam na haar 'peepshow' tijdens de Oscars tot haar doorgedrongen.

Angelina is namelijk op de foto gezet terwijl ze met manlief Brad Pitt door de McDrive van een vestiging van fastfoodketen McDonalds in Los Angeles reed. Op de foto's is te zien dat ze een papieren zak met eten aanpakt.

Het is onbekend wat er in de zak zat en of ze de zak, dan wel, het eten opgegeten heeft. Haar rechterbeen was waarschijnlijk wel blij met deze 'vrolijke maaltijd'.

Van Rompuy: Begrotingstekort niet dramatiseren

Nederland moet de inspanning die nodig is om het begrotingstekort terug te brengen van 4,5 procent naar drie procent niet dramatiseren. "Met anderhalf procent bezuinigen maak je geen economie kapot", zei voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy zondag in Buitenhof.

Hij wees erop dat België zijn begrotingstekort in 2010 met 1,7 procent heeft teruggedrongen. "En dit jaar moet België terug van 4,1 naar 2,8 procent."


Van Rompuy: Begrotingstekort niet dramatiseren

'Acteur verklapt Army of Four'

Acteur Joe Flanigan, van de Stargate-serie, heeft in een Twitter-bericht geplaatst dat hij werkt aan de EA-videogame AO4. Dit staat voor Army of Four, de opvolger van Army of Two.

Flanigan gaf in de tweet aan dat het spel een afgeleide was van Battlefield. Enige momenten later gaf hij aan hoe 'uncool' hij wel niet was en dat hij de games door elkaar haalt. Bekijk beide tweets hieronder, Army of Four is nog niet officieel aangekondigd door EA alhoewel er wel geruchten over de game gaan.

"Just signed on to do the new AO4 video game for Electronic Arts. Some splinter from Battlefield. Finally, my kids think I am cool again", en daarna volgde: "Actually, showing how distinctively uncool I am, I think I have those games mixed up. Thankgod my kids don't read twitter".

'Darkstalkers 4 in de maak'

Eerder dit jaar had Venturebeat een gerucht over Resident Evil 6, enkele dagen daarna is de game officieel aangekondigd. Nu heeft diezelfde bron aangegeven dat Capcom bezig is met Darkstalkers 4.

Yoshinoro Oni, producer van Street Fighter X Tekken, houdt zich met Darkstalkers 4 bezig en de game zal een aangepaste versie van de Street Fighter X Tekken-engine gebruiken. De laatste game uit de Darkstalkers-serie stamt alweer uit 1997. Personages uit de game-serie duiken af en toe wel op als gastpersonages zoals Morrigan in Marvel vs Capcom 3.

Bij navraag bij Capcom geeft de ontwikkelaar aan dat ze nog niks officieel hebben bekendgemaakt.

Errani pakt titel bij WTA-toernooi Acapulco

Sara Errani heeft het WTA-toernooi van Acapulco gewonnen. De Italiaanse versloeg in de finale haar landgenote Flavia Pennetta in drie sets; 5-7, 7-6 (2) en 6-0.

Voor Pennetta was het de zevende finale in Acapulco op een rij, iets wat eerder Martina Hingis wist te bereiken bij het toernooi van Tokyo. Dit keer wist ze de finale niet te winnen. Tot de tiebreak van de tweede set ging het gelijk op, maar toen Errani daarin de eerste vijf punten pakte was het verzet van Pennatta gebroken.

Nintendo weigert om toe te geven

Nintendo heeft gisteren een vrij kort persbericht de wereld ingestuurd om bekend te maken dat ze een patentrechtszaak gewonnen hebben, dit reeds voor de derde achtereenvolgende keer. Deze specifieke rechtszaak had betrekking tot de Wii Balance Board-accessoire en de software voor zowel Wii Fit als Wii Fit Plus.

Volgens een bedrijf genaamd IA Labs maken deze producten een inbreuk op één van zijn patenten, het betreft patent 7.121.982. Deze claim is afgewezen door een rechter van het Maryland District Court.

Nintendo's 'senior vice president of legal and general counsel' Rick Flamm heeft IA Labs ook min of meer afgewezen als bedrijf, hij verklaart: "Wanneer we ervan overtuigd zijn dat wij geen inbreuk maken op een patent van een andere partij dan zullen we patentrechtszaken zoals deze krachtig verdedigen." Hij voegt daar ook nog aan toe: "We weigeren om toe te geven aan pesterijen."

Mourinho zwijgt over bezoek aan Londen

José Mourinho bracht deze week een bezoek aan Londen. Volgens de Engelse media was hij op huizenjacht. De Portugese coach wil er niets over los laten.

Door zijn bezoek kwamen de speculaties over een terugkeer naar Chelsea op gang. "Ik hoef niemand een verklaring af te leggen over wat ik doe in mijn privé-leven. Als iemand van ons Madrid verlaat, informeren wij de club uit hoffelijkheid. Ik hoef de pers niets te vertellen", aldus Mourinho, die niets kwijt wilde over zijn toekomst. "Ik wil er niet over praten. Het is niet het juiste moment."

Mourinho sprak liever over de wedstrijd van zondag. Tegen Espanyol moet hij het doen zonder Fabio Coentrão, Karim Benzema en Angel Di Maria. Kaká is een twijfelgeval. "Wat Kaká betreft moeten we nog even afwachten. Gisteren heeft hij niet getraind. Het hangt af van de blessures van anderen. Misschien moeten we een risico met hem nemen. Als hij niet negentig minuten kan spelen, dan maar 45 of twintig."

Tegen Espanyol hoopt Real Madrid de voorsprong op Barcelona weer te vergroten naar tien punten. "Het is een goed team met een uitstekende trainer. Zij zullen hier voor de overwinning spelen. Als we morgen winnen zijn we weer een wedstrijd verder. Het is een belangrijke wedstrijd voor ons."

'Europa mag Griekenland niet verliezen'

Europa mag Griekenland niet verliezen. Dit heeft de baas van de Europese Investeringsbank (EIB), Werner Hoyer, zondag gezegd in het Griekse dagblad Kathimerini. "Als we Griekenland verliezen, zal de Europese integratie decennia terugvallen. We kunnen en mogen hen (de Grieken) niet kwijtraken!"

De EIB is de in 1958 opgerichte bank van wat nu de Europese Unie heet. Het onder schulden gebukte Griekenland poogt, bijgestaan door noodkredieten, de euro te handhaven en geldschieters tevreden te houden. Griekenland trad in 1981 tot tot de EU en verruilde begin 2002 de munteenheid drachme voor de euro.

'Europa mag Griekenland niet verliezen'
'Europa mag Griekenland niet verliezen' (Foto: ANP)

Bioware heeft samengewerkt met de fans

Casey Hudson, executive producer van de Mass Effect-serie, heeft verteld dat het team zichzelf samen met de fans beschouwt als de makers van de franchise. Diezelfde fans hebben geholpen het spel een betere "character-based storytelling" te geven.

In een interview met Venturebeat zegt Hudson dat de feedback van de fans veranderingen teweeg bracht in de manier van ontwikkeling. Dit werd duidelijk voor het team tijdens het werk aan Mass Effect 2.

"Toen we startten met de Mass Effect-serie hadden we totaal geen idee of onze personages, op het gebied van emoties, boeiend genoeg waren... Vooral met de buitenaardse wezens, we wisten niet of zij in staat zouden zijn om ontroerende menselijke emoties weer te geven," zegt hij.

"De emotionele liefdesband hebben we niet beschikbaar gemaakt voor enkele van de buitenaardse karakters zoals Garrus... Hij heeft het exoskeleton gezicht en nog andere zaken zoals dat. Maar omdat een personage zoals Garrus in het bezit was van een geweldige stem en animatie, met een persoonlijkheid die zeer goed geschreven was, wilden heel wat mensen een romance ontwikkelen met hem en ook met enkele van de andere buitenaardse wezens."

"Dus hebben wij beslist om dat te proberen met Mass Effect 2 en dat was zeer succesvol. Het zijn enkele van de meest populaire romances, de mensen houden gewoon van deze personages. Dat was een verrassing voor ons, maar we hadden nu eenmaal geen keuze dan eerst de eerste Mass Effect af te werken en dan te luisteren naar feedback eer we zoiets konden implementeren."

Verdergaand op het onderwerp van fan feedback heeft Hudson het ook over de controverse die ontstond bij de bekendmaking van onmiddelijke DLC op de eerste dag van de release. Hij benadrukt dat het een optioneel onderdeel is dat enkel zorgt voor 'de kers op de taart'.

"Als fan verwachten sommige mensen het ergste, ze geven er dan hun eigen draai aan op wat ze denken dat er aan het gebeuren is," zegt Hudson. "Als een fan, indien ik die dingen zou geloven, zou ik ook bezorgd zijn omdat sommige mensen beweren dat we alle traditionele zaken van Mass Effect uit Mass Effect 3 hebben gehaald en dat het enkel beschikbaar is als DLC, met nog meer verzinsels zoals dat."

"Natuurlijk is dat niet waar. In feite draait het in Mass Effect 3 er net om om al de grootste vragen te beantwoorden, om te leren van de mysteries die rond de Protheans en de Reapers cirkelen, in de mogelijkheid te zijn om zelf te beslissen hoe al deze dingen tot een einde komen. De DLC, of het nu op de eerste dag is of niet, zal altijd de kers op de taart zijn, het extraatje... Je weet wel, de zijverhalen met extra kleine hoeveelheden van inhoud."

"Zelfs als het personage dat we uitbrengen op de eerste dag een Prothean is, dat deel uitmaakt van een ras dat belangrijk is voor het verhaal van Mass Effect, is zijn verhaal nog steeds een interessante zijsprong. En dan krijg je opeens een personage dat interessant genoeg is om hem mee te nemen op je eerste speelbeurt."

"Maar het is altijd optioneel. We zouden nooit zaken uit het hoofdverhaal nemen om ze dan enkel in DLC aan te bieden," gaat Hudson verder.

Hudson zegt ook dat wanneer Mass Effect 3 klaar was om aan te bieden voor certificering dat het team van 150 personen veel opties had; meewerken aan Dragon Age of The Old Republic, of DLC creëren voor Mass Effect 3.

"Wanneer het einde van een project in zicht is dan komen we in het proces van goedkeuring terecht en alles wat je dan wou doen met de kern van het spel is dan allang klaar," legt hij uit. "Daarna moeten we enkel nog de certificatie ontvangen, de distributie regelen en nog meer zaken zoals dat. Dat duurt zo een drietal maanden of meer. Drie maanden of meer voor een team van 150 personen, dat is gerelateerd aan miljoenen dollars aan ontwikkelingstijd."

"Maar we weten dat de mensen hebben genoten van de DLC voor Mass Effect 2, dus we wilden zo snel mogelijk beginnen aan de DLC voor Mass Effect 3," sluit Hudson af.

Een tijd terug is de launchtrailer verschenen van Mass Effect 3 en het spel zal eind volgende week verschijnen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Wie een honger heeft naar nog meer informatie kan terecht bij onze preview van afgelopen zomer.

          

            

Mass Effect 3 logo

Zatlap zonder rijbewijs ramt politieauto's

Een 48-jarige dronken bestuurder heeft zaterdagavond in Drenthe tijdens een achtervolging twee politieauto’s geramd. De wilde rit van de man zonder vaste woon- of verblijfplaats eindigde in een sloot. Hij bleek geen rijbewijs te hebben. De man zit vast, meldde de politie zondag.

De achtervolging, die drie kwartier duurde, begon in het Groningse Ter Apel. De auto had een lekke band en slingerde over de weg. De bestuurder negeerde diverse stoptekens en reed door naar Drenthe. Bij Weerdinge tikte hij een politiewagen aan die op de weg was gezet om hem te laten stoppen. Twee agenten moesten springen voor hun leven.

De dollemansrit voerde verder over onder meer een fietspad en tegen het verkeer in. Bij Erm ramde hij de twee politiewagens. Via de berm van de provinciale weg belandde hij uiteindelijk in de sloot, waar hij kon worden aangehouden.

Zatlap zonder rijbewijs ramt politieauto's
Zatlap zonder rijbewijs ramt politieauto's (Foto: ANP)

[NBA] Oklahoma verliest weer eens

Oklahoma City Thunder weet in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA weer wat verliezen is. Na zeven overwinningen op rij ging de ploeg met 97-90 onderuit bij Atlanta Hawks, ondanks 35 punten voor Kevin Durant.

Josh Smith noteerde namens Atlanta vijf punten minder. Oklahoma blijft wel koploper van de Western Conference met 29 overwinningen uit 37 duels. Atlanta staat zesde in de Eastern Conference.

Dirk Nowitzki speelde een belangrijke rol in de 102-96 zege van Dallas Mavericks op Utah Jazz. De revelatie van vorig seizoen kwam tot veertig punten, zijn beste seizoensprestatie. Ook ploeggenoot Jason Terry toonde zich met 22 punten trefzeker, evenals Utah-forward Paul Millsap met 24 punten.

Dallas, dat zesde staat in de Western Conference, kon een overwinning goed gebruiken na vier opeenvolgende nederlagen.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 101-98
Orlando Magic - Milwaukee Bucks 114-98
Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 100-83
New Orleans Hornets - Indiana Pacers 84-102
Portland Trailblaizers - Minnesota Timberwolves 110-122


Oklahoma verliest weer eens in NBA (Foto: Novum)

McLaren kan weinig zeggen over nieuw pakket

Het Formule 1-team McLaren probeerde gisteren de nieuwe onderdelen voor de Grand Prix van Australië uit, maar heeft nog weinig bruikbare data kunnen verzamelen. De reden hiervoor is dat de bolide van Jenson Button met hydraulische problemen kampte.

"Wanneer je nieuwe onderdelen test wil je natuurlijk zoveel mogelijk ronden rijden om een goede vergelijking met de oude te maken. Dat is ons vandaag echter niet gelukt. We hadden een hydraulisch probleem in de ochtend, waardoor we maar weinig konden rijden. Het was dus niet de beste ochtend en ’s middags konden we door de regen weinig aan de afstelling werken," zei Button gisteren.

"Het was wel fijn om met het nieuwe pakket te rijden en mijn gevoel erover is ook goed. Ik heb echter nog wat meer tijd nodig om de goede balans te vinden. Hopelijk lukt het Lewis morgen wel om meer ronden te rijden."

Speelfilm Lena in de prijzen in Portugal

De Nederlands-Vlaamse film Lena is in de prijzen gevallen bij het International Film Festival Porto. De film kreeg twee awards, waaronder die voor beste actrice voor hoofdrolspeelster Emma Levie. De actrice won in december ook al een prijs op het Franse Festival de Cinéma Européen Des Arcs.

De Vlaamse regisseur Christophe van Rompaey nam in Portugal verder de 'special mention of the jury'-prijs in ontvangst. "In een klimaat waar het steeds moeilijker wordt voor dit soort film, zijn dit welkome motivaties om door te gaan", reageerde hij.

De film draait om de 17-jarige Lena, een dik meisje dat bij haar instabiele moeder wooont. Als ze danst, vergeet ze dat ze dik is en geen leuke vriend heeft. Lena, waarin ook rollen zijn weggelegd voor Rifka Lodeizen en Jeroen Willems, draait momenteel in de Nederlandse filmhuizen.


Speelfilm Lena in de prijzen in Portugal (Foto: Novum)

Ramses Shaffy krijgt geen metrostation

Ramses Shaffy krijgt geen eigen metrostation. Twee mannen voerden actie om de in 2009 overleden zanger en acteur te eren met een station van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn, waarbij ze werden gesteund door onder anderen Liesbeth List. Wel wordt Shaffy geëerd met een kunstwerk.

"In Amsterdam is het beleid en traditie om metrostations te vernoemen naar de locatie waar ze te vinden zijn", vertelde Alex Sheerazi, directeur communicatie van de Noord/Zuidlijn zaterdagavond in Opium. "Om die reden hebben we gezegd: het is een fantastisch initiatief, maar we moeten naar iets anders kijken."

Volgens Nigaio Wijnen, een van de initiatiefnemers van het metrostation, is nu 'een veel mooier plan' ontwikkeld: het Ramses Shaffy Art Project. "We zijn op zoek naar een kunstenaar die kunst gaat ontwerpen voor het metrostation. Het moet gebaseerd zijn op het leven van Ramses Shaffy."

Geïnteresseerden kunnen hun ideeën insturen, waarna een vijfkoppige jury vijf werken uitkiest. "Ramses moet voelbaar zijn", vindt Jeroen Krabbé, die samen met onder anderen Liesbeth List in de jury zit. Via internet kan het publiek vervolgens stemmen. De winnaar wordt in het najaar bekendgemaakt.

Bokser Klitschko verslaat Mormeck

Wladimir Klitschko heeft vannacht zijn wereldtitels in het zwaargewicht met succes verdedigd tegen Jean-Marc Mormeck. De 35-jarige Oekraïner sloeg de 39-jarige Fransman in de 4e ronde knock-out. Mormeck kwam er nauwelijks aan te pas in het gevecht.

Klitschko behoudt door de overwinning zijn titels van de IBF, IBO, WBO en WBA. Het was de 50e knock-out en de 57e overwinning voor  Dr. Steelhammer.

Zijn broer Vitali verdedigde onlangs met succes zijn WBC-titel tegen de Brit Dereck Chisora. Vitali (40) kondigde zaterdag na de overwinning van zijn broer aan dat zijn volgende gevecht tegen de Brit David Haye zal zijn, die in oktober had laten weten met boksen te stoppen.

Anderson en Matosevic naar finale Delray Beach

Kevin Anderson en Marinko Matosevic strijden zondag om de toernooiwinst in Delray Beach. Anderson (7) versloeg in de halve finale de thuisspelende Amerikaan John Isner (1) met 7-5, 7-6 (4). De Australiër Matosevic ontdeed zich na bijna drie uur in drie sets van de Israëliër Dudi Sela: 5-7, 6-4, 7-6 (7).

Anderson won al een keer een ATP-toernooi, qualifier Matosevic debuteert in een finale.

De tennissters Petra Martic en Su-Wei Hsieh plaatsten zich in Kuala Lumpur voor het eerst in hun carrière voor een WTA-finale. De Kroatische Martic (5) verraste in de halve eindstrijd de als tweede geplaatste Jelena Jankovic uit Servië: 6-7 (5), 7-5, 7-6 (5). Hsieh rekende eveneens in drie sets af met de Griekse Eleni Daniilidou: 6-0, 4-6, 6-1.

Echte maakprijs iPad 3: 196 dollar

De echte productiekosten van een iPad 3 liggen rond de 196 dollar. Dit blijkt uit een zaterdag uitgezonden EénVandaag-reportage over de arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabrikanten waarin de producten van onder andere Apple, Samsung, Nintendo en Toshiba worden gemaakt.

De iPad 3-productiekosten komen op 188 dollar aan materialen, terwijl slechts 8 dollar naar de loonkosten gaat. Dit terwijl de tablet waarschijnlijk al snel zo'n 500 à 600 euro gaat kosten in Nederland. Apple-aandeelhouders profiteren dus fors van de hoge winsten die het bedrijf van wijlen Steve Jobs voor ze maakt.

Werknemers in de Foxconn-fabrieken, waarin onder andere de Apple-producten gemaakt worden, krijgen gemiddeld net iets meer dan een euro per uur. De Chinezen die het werk verrichten moeten tot 15 uur per dag werken en hebben te maken met extreem monotoon werk: soms moeten ze 6.000 dezelfde handelingen per dag verrichten. Ook blijkt er sprake van kinderarbeid.


Echte maakprijs iPad 3: 196 dollar

Serpa wint Ronde van Langkawi, Guardini pakt slotrit

De Colombiaan Jose Serpa heeft zondag de Ronde van Langkawi gewonnen. De klassementsman van Androni Giocattoli gaf in de afsluitende tiende etappe zijn leidende positie niet meer uit handen. Op een halve minuut eindigde ploeggenoot Jose Rujano uit Venezuela als tweede, Victor Nino maakte het Colombiaanse feestje op de derde plaats compleet.

De laatste rit werd gewonnen door Andrea Guardini, die daarmee zijn zesde dagsucces boekte. De Italiaan van Farnese Vini- Selle Italia troefde na bijna 117 kilometer de Amerikaan Jake Keough en zijn landgenoot Sonny Colbrelli in de sprint af. De Nederlander Raymond Kreder eindigde als vijfde.

Megaviaduct over A27 op zijn plaats

Dit weekeinde is over de snelweg A27 bij Utrecht Lunetten een megaviaduct geplaatst. Het gevaarte van 140 bij 6,2 meter is in twee nachten gemonteerd. De weg was daardoor telkens uren gedeeltelijk afgesloten. Zondagmorgen liep het werk iets uit. De A27 werd daarom pas rond 11.00 uur helemaal vrijgegeven. Dat leidde tot enkele korte files rondom Utrecht.

Het viaduct, langer dan de Domtoren in Utrecht, is geplaatst door samenwerking tussen spoorbeheerder ProRail en bouwbedrijf Heijmans. Vanaf maandag wordt het viaduct afgebouwd en aangesloten op de andere wegen. Half april moet dat werk klaar zijn. Het nieuwe grotere viaduct is nodig vanwege de spoorverdubbeling tussen Utrecht en Houten.

In beide nachten kwamen steeds een paar honderd buurtbewoners kijken naar de plaatsing van het viaduct.


Megaviaduct over A27 op zijn plaats

PvdA blijft stijgen in peiling

De PvdA blijft stijgen in de peiling van Maurice de Hond. Vorige week won de partij na het aftreden van Job Cohen als partijleider al twee zetels. Deze week stijgt de partij opnieuw met twee zetels om uit te komen op achttien.

De Hond vergelijkt de situatie met de strijd die Mark Rutte en Rita Verdonk in 2006 voerden om het leiderschap bij de VVD. Door de aandacht voor die strijd steeg de VVD toen in korte tijd tien zetels in de peiling met een hoogtepunt van 36 zetels.

Dat kwam mede door de populariteit die Verdonk toen nog had. Toen uiteindelijk voor Rutte was gekozen, daalde de partij weer vijf zetels.

Als kan worden gekozen tussen CDA en SP, gaat bij zes van de tien PvdA-stemmers de voorkeur uit naar de SP. Bij slechts 26 procent gaat de voorkeur uit naar het CDA. De rest heeft geen voorkeur. Bij het debat dat de vijf kandidaat-leiders voor de PvdA woensdag hielden gaven vier aan liever met het CDA in een regering te stappen.

De Hond concludeert dat dit electoraal gezien niet zo handig lijkt te zijn. In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag wees Ronald Plasterk erop dat het niet zo gemakkelijk ligt. De SP heeft volgens hem onrealistische eisen, bijvoorbeeld dat de AOW-leeftijd niet omhoog mag. "Je kunt niet zeggen: ach, die financiën, dat zien we wel."

In de peiling leveren het CDA en GroenLinks ieder een zetel in. Het CDA komt daarmee uit op elf zetels en GroenLinks op zes.

Kovalainen: "Middenveld nu binnen bereik"

Volgens Caterham-coureur Heikki Kovalainen ligt zijn team nog slechts 0,3 seconden per ronde achter op het middenveld in de Formule 1. De Fin baseert zijn conclusie op de tijden die in de afgelopen weken zijn gereden. Zelf werd hij gisteren in Barcelona zevende, een halve seconde achter de snelste man van de dag.

"Ik denk dat het behalen van punten het doel moet zijn, maar het belangrijkste voor nu is dat we toe gaan treden tot het middenveld. Of we dat tempo al hebben weet ik nu nog niet. Kijkend naar vandaag dan staan we vrij dichtbij vele anderen, maar ik weet niet precies welk programma zij afwerkten en zij weten niet wat wij gedaan hebben. We kunnen daar alleen maar naar raden," zei Kovalainen die er veel vertrouwen in heeft dat de CT01 een sprong voorwaarts zal betekenen.

"Het lijkt erop dat Williams vlak voor ons staat en als we vandaag dezelfde met dezelfde brandstofhoeveelheden gereden hebben dan zitten we enkele tienden achter hen." De Fin is blij met de verbeteringen die zijn gemaakt aan de voorzijde van de auto, waardoor er meer grip is. Ook gaat het insturen van de bochten nu beter. In Melbourne moet een nieuwe voorvleugel dit gevoel nog verder versterken.

Rusland kiest nieuwe president

De Russische bevolking gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het is zo goed als zeker dat premier Vladimir Poetin, die van 2000 tot 2008 al president was, de verkiezingen wint.

Enkele uren nadat de stembussen waren geopend waren er al meer dan duizend klachten over onregelmatigheden. Die liepen uiteen van twijfelachtige stembiljetten tot webcams in stemlokalen die niet functioneerden. Ook zouden er mensen in bussen van kiesdistrict naar kiesdistrict worden gebracht om meerdere keren te stemmen.

Het is tot dusver onduidelijk hoeveel klachten gegrond zijn, maar ze zullen het vermoeden van de oppositie, dat de verkiezingen allesbehalve eerlijk zijn, sterken. Protesten na de verkiezingen lijken zo goed als zeker.

De protesten die in december volgden op de parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De Russische oppositie verwacht dat er bij de presidentsverkiezingen opnieuw wordt gefraudeerd en maakt zich al op voor nieuwe protesten.

Poetin heeft de klachten van de demonstranten van de hand gewezen. Volgens de premier zijn de betogers een vertroetelde minderheid die door het Westen worden gebruikt om Rusland te ondermijnen.

Plasterk noemt verlaten euro illusie

Het is een illusie om te denken dat Nederland nu nog uit de euro kan stappen en dat dit goed zou zijn voor de economie. Dat zei kandidaat-PvdA-leider Ronald Plasterk in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Hij reageerde op het onderzoek dat de PVV heeft laten uitvoeren naar de kosten van de herinvoering van de gulden die in 2002 werd afgeschaft. Uit onderzoek van het Londense onderzoeksbureau Lombard Street Research (LSR) blijkt dat het verlaten van de eurozone binnen twee jaar is terug te verdienen, zei PVV-leider Geert Wilders zaterdag.

De voordelen zouden neerkomen op achthonderd euro per persoon per jaar, maar de nadelen worden door de eurocrisis op 2700 euro becijferd. Plasterk wees erop dat LSR bekend staat als een fel criticus van de euro. "Het is misschien niet een helemaal onbevangen onderzoek."

Plasterk, voormalig minister van Wetenschap, zette vraagtekens bij de werkwijze van de onderzoekers. "Je moet er als wetenschapper niet zeggen: we gaan dit bewijzen. Je moet juist willen weten hoe iets zit."

Verbeek: "De vierde man heeft gelogen"

AZ was zaterdagavond met 3-1 te sterk voor Heracles Almelo. Gertjan Verbeek kreeg tijdens deze wedstrijd rood. Dit tot verbijstering van de hoofdtrainer van AZ.

"Ik had wat emotie en daar reageerde de vierde man op", zei Verbeek over zijn eigen rode kaart. "De vierde man heeft gelogen over wat ik heb gedaan. Ik kan slecht tegen onrecht."

Verbeek zal de straf die hij krijgt opgelegd door de KNVB niet zo maar accepteren. "Welke straf ik ook krijg, ik ga in beroep. Verder wil ik er niets meer over zeggen, dat doe ik straks wel in Zeist." Door de overwinning op Heracles gaat AZ alleen aan kop in de Eredivisie. De ploeg van Verbeek heeft 49 punten uit 24 wedstrijden. Vandaag komt de concurrentie nog in actie.

Wüst hoopt record Timmer te evenaren

Ireen Wüst hoopt zondag tijdens de derde dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen het record van Marianne Timmer te evenaren. Mocht de 25-jarige Brabantse de race over 1000 meter winnen, dan boekt ze haar 13e wereldbekeroverwinning. Timmer is nationaal recordhoudster met datzelfde aantal.

Wüst schaatst in de negende rit tegen de Amerikaanse Heather Richardson, direct daarna worden Laurine van Riessen en Marrit Leenstra naar de start geroepen. Topfavoriete Christine Nesbitt ontbreekt in Thialf.

Ook de mannen werken de 1000 meter af. Stefan Groothuis schaatst in de slotrit tegen zijn Amerikaanse rivaal Shani Davis. Kjeld Nuis vormt samen met de Canadees Denny Morrison het negende paar.

Wüst hoopt record Timmer te evenaren
Wüst hoopt record Timmer te evenaren (Foto: ANP)

Massabetoging tegen Zuid-Korea

Meer dan 100.000 Noord-Koreanen zijn zondag in Pyongyang bijeengekomen om te betogen tegen "de verraders" in het zuiden en tegen de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. De betogers stelden "een heilige oorlog" in het vooruitzicht om Myung Lee-bak uit de weg te ruimen.

De massabetoging is enkele dagen nadat het geheimzinnige schrikbewind in Pyongyang met de VS was overeengekomen zijn nucleaire programma te staken in ruil voor voedselhulp.

De betoging is waarschijnlijk de grootste in Noord-Korea sinds "de Geweldige Leider" Kim Jong-un in december de macht overnam. De bizarre dynastie werd in 1949 gevestigd door "de Grote Leider" Kim Il-sung die ondanks zijn overlijden in juli 1994 nog steeds president van het land is. Hij werd opgevolgd door zijn zoon en de vader van Kim Jong-un, "de Geliefde Leider" Kim Jong-il (1942-2011).

Massabetoging in noorden tegen Zuid-Korea
Massabetoging in noorden tegen Zuid-Korea (Foto: ANP)

Titelprolongatie Ferrer in Acapulco

David Ferrer heeft zijn titel bij het ATP-toernooi van Acapulco weten te prolongeren. De Spaanse nummer vijf van de wereld kende in de finale van het Mexicaanse toernooi geen enkel probleem met zijn landgenoot Fernando Verdasco; 6-1 en 6-2.

Bij Verdasco, nummer 24 van de wereld, mislukte alles, waardoor Ferrer een makkelijke weedstrijd kende. Het is voor Ferrer de derde eindzege in Acapulco.

Barcelona twee weken zonder Sanchez

Barcelona moet het twee weken stellen zonder aanvaller Alexis Sanchez. De 23-jarige Chileen liep zaterdag tijdens de 3-1 thuisoverwinning op Sporting Gijon een beenblessure op. Sanchez kwam een half uur voor tijd in het veld voor Cesc Fabregas. Hij speelde het duel nog wel uit.

Sanchez mist komende woensdag de return in de achtste finale van de Champions League tegen Bayer Leverkusen. Hij had in Duitsland met twee treffers nog een belangrijk aandeel in de 3-1 zege. Ook het competitieduel met Racing Santander komt waarschijnlijk te vroeg.

Sanchez stond aan het begin van dit seizoen al enige tijd aan de kant met een spierblessure.


Barcelona twee weken zonder Sanchez (Foto: Novum)

PlayStation Network gaat offline

PlayStation Network zal wegens een gepland onderhoud offline gaan van 21:00 uur zondag 4 maart tot 12:00 uur maandag 5 maart 2012. Tijdens het onderhoud zal er geen toegang zijn tot de volgende services:

  • Playstation Store op je PS3, PS Vita, PSP en pc.
  • Playstation Network Accountbeheer.
  • Playstation Network Account registreren.

Daarnaast zal er ook geen mogelijkheid zijn om jezelf aan te melden bij PlayStation Network via de website. Ook zullen alle online sessies van de ingelogde gebruikers beëindigd worden. Opnieuw inloggen zal niet mogelijk zijn.

Trofeeën verzamelen is echter geen probleem. Wanneer PlayStation Network terug online is dan zullen deze toegevoegd worden aan je profiel. 

Playstation Network Maintenance

Lokhoff rekende niet meer op zege

VVV-Venlo boekte zaterdagavond de vierde overwinning op rij. Trainer Ton Lokhoff had de zege op zijn oud-werkgever zo laat in het duel niet meer verwacht. VVV boog in de laatste vijf minuten een 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning.

Robert Cullen en Maya Yoshida zorgden voor de doelpunten. Het verraste Ton Lokhoff, die afgelopen transferperiode in dienst trad bij VVV en de ploeg een ware opleving schonk.

"Als je tien minuten voor tijd met 1-0 achterstaat en wint met 2-1 is dat mooi. Ik had in die fase niet het idee dat we de wedstrijd nog zouden omdraaien. Het is een heel belangrijke zege. Het is niet makkelijk en het zal niet gemakkelijker worden", temperde de coach de verwachtingen na afloop.

"Voor de rust hadden we een strafschop moeten krijgen", zei Lokhoff, die het eerste uur vond dat het tegenzat. "Na de 1-0 werd het echter rommelig. We zijn er wel voor blijven gaan. Als je dan in een paar minuten de wedstrijd kunt ombuigen is dat een groot compliment voor de ploeg", aldus Lokhoff.

Jans: ''Beetje te statisch''

Ron Jans kan leven met het doelpuntloze gelijkspel bij ADO Den Haag. Het was het tweede puntenverlies op rij voor de Friezen. Jans vond wel dat zijn ploeg in Den Haag voor rust afstand had moeten nemen van de gastheer. Hij vond zijn ploeg in de eerste 45 minuten niet beweeglijk genoeg.

"In de eerste helft hadden we moeten scoren", zei Heerenveentrainer Ron Jans naderhand. "We waren wat te statisch, maar hadden desondanks moeten toeslaan. In de tweede helft hadden we moeite met de passie van ADO. Er werd niet veel meer gecreëerd."

Door de remise kan sc Heerenveen de vierde plaats later dit weekend kwijt raken aan Ajax. Feyenoord komt bij winst op FC Groningen op gelijke hoogte met de Friezen. Vorige week slaagde Heerenveen er eveneens niet in een uitwedstrijd te winnen. Toen werd het bij AZ in Alkmaar spectaculair 3-3.

Ongeval op Schiphol door onervaren personeel

Het aan het werk zetten van een te onervaren opzichter is een van de oorzaken van een ongeval op Schiphol in november 2010. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bij het ongeval raakte een medewerker die in een zogenoemd de-icingvoertuig zat zwaargewond.

Het voertuig waarin de medewerker zat, werd geraakt door de Boeing 747-400. Dat gebeurde nadat de opzichter had gezegd dat het ijsvrij maken van het vliegtuig afgerond was. Dat was echter niet het geval. Het slachtoffer was nog bezig.

Het voertuig viel vervolgens van ongeveer tien meter hoog naar beneden. De operator brak twee ruggenwervels, een ruggenwervel werd verbrijzeld. Ook een deel van het vliegtuig en het de-icingvoertuig raakten zwaar beschadigd.

Volgens de Onderzoeksraad begreep de opzichter, die pas net met haar nieuwe functie was begonnen, de procedures, maar had ze zich de werkzaamheden nog niet voldoende eigen gemaakt. De vrouw werd volgens de Onderzoeksraad onvoldoende begeleid en had geen praktijktraining gehad.

Daarbij moest ze sneller en efficiënter gaan werken, waardoor de druk op haar vergroot werd. Ook moest ze communicatieapparatuur gebruiken waar ze nog weinig ervaring mee had en waarbij geregeld storingen optraden. Dit alles zorgde er volgens de Onderzoeksraad voor dat de opzichter het overzicht verloor en over het hoofd zag dat het ijsvrij maken van het vliegtuig nog in volle gang was.

Romney wint in Washington

Mitt Romney heeft de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in Washington gewonnen. Het is zijn vierde overwinning op rij. Dat versterkt zijn positie in de aanloop naar Super Tuesday, wanneer in tien staten voorverkiezingen worden gehouden.

De overwinning laat volgens Romney zien dat de mensen in Washington 'geen insider uit Washington in het Witte Huis willen'. "Zij willen een conservatieve zakenman die de private sector begrijpt en die weet hoe je de federale overheid uit de weg krijgt zodat de economie weer krachtig kan groeien."

Toen de stemmen in zestig procent van de kiesdistricten waren geteld, stond Romney op 37 procent van de stemmen. Ron Paul en Rick Santorum zijn in een nek-aan-nek race verwikkeld om de tweede plaats en staan ieder op ongeveer 24 procent. Newt Gingrich volgt op afstand met slechts elf procent.

Dode en drie gewonden bij botsing in Heerlen

In Heerlen zijn zaterdagnacht een dode en drie gewonden gevallen toen een auto uit de bocht vloog en een boom ramde. De inzittenden werden volgens de politie uit de auto geslingerd.

Na de boom langs de Zandweg te hebben geraakt kwam de zwaar beschadigde auto uiteindelijk weer op de weg terecht. Een inzittende overleed ter plaatse. De drie anderen, onder wie de bestuurder, zijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Dodental door tornado's VS loopt op

Het dodental door een reeks verwoestende tornado's in het Middenwesten en zuiden van de Verenigde Staten is opgelopen tot 39. Hulpdiensten en burgers zijn druk bezig de stormschade van vrijdag op te nemen. Op sommige plekken zoeken reddingswerkers nog altijd naar overlevenden.

Ondertussen zijn de inwoners van het gebied begonnen puin en voertuigwrakken weg te halen. De stormen versplinterden huizen en tilden personenwagen en zelfs schoolbussen op alsof het speelgoed was.

Tientallen tornado's troffen vrijdag de staten Indiana, Kentucky, Ohio, Georgia en Alabama. Vooral Kentucky (20 doden) en Indiana (14 doden) zijn zwaar getroffen. Het plaatsje Marysville in Indiana is zelfs bijna weggevaagd. Alleen een watertoren in de plaats is onbeschadigd gebleven.

Afgelopen week vielen al meer dan 50 doden door wervelwinden. De heftige stormen versterken de vrees dat 2012 net zo'n slecht tornadojaar wordt als vorig jaar. Toen werden 545 mensen gedood door de krachtige stormen. 2011 was het dodelijkste tornadoseizoen sinds 1936.

Dodental door tornado's VS loopt op
Dodental door tornado's VS loopt op (Foto: ANP)

Valkenburg onder de rook door brand oude manege

Door een grote brand bij een voormalige manege heeft het centrum van Valkenburg zaterdagnacht onder de rook gestaan. Vanwege de rook is besloten de horeca al om 02.30 uur te laten sluiten, meldt de politie. Er zijn extra taxi's opgeroepen om het uitgaanspubliek veilig thuis te brengen. Bij de brand vielen geen gewonden. Het gebouw is verloren gegaan.

In de manege, tegenwoordig in gebruik als opslagloods, waren versnipperde kunststof kratten opgeslagen. Er zijn geen gevaarlijke concentraties van schadelijke stoffen gemeten. Wel gaf de rook veel stank en irritatie aan de luchtwegen. De omgeving werd dan ook geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De brand brak rond 23.00 uur uit. Om het blussen gemakkelijker te maken is het puin met een shovel uit elkaar getrokken. Rond 04.30 uur was de brand onder controle, maar het nablussen gaat nog enkele uren duren. Een aanbouw van de manege bevatte asbest, maar de schadelijke stof is alleen op het eigen terrein beland.

Drankrijder ramt politiewagen

Een beschonken automobilist heeft zaterdagnacht in Rotterdam een politiewagen geramd. Agenten hadden met hun wagen de weg geblokkeerd om de 36-jarige Rotterdammer tot stoppen te dwingen, meldt de politie.

Ze hadden hem eerder die nacht al in beschonken toestand op het Spinet gezien. Daarbij hadden ze hem geadviseerd naar huis te gaan en vooral niet met de auto te reizen. De man had toen laten weten dat ook niet van plan te zijn.

Later zagen de agenten de man toch op het Spinet rijden. Ze blokkeerden de weg met hun auto en werden geramd. De drankrijder reed na de aanrijding verder, maar zette zijn auto's enkele honderden meters verder alsnog aan de kant. Daarna was hij volgens de politie 'gezien zijn toestand een gemakkelijker prooi'. De Rotterdammer is aangehouden.

Turken trots op 'hun' Joan Franka

Turkse media prijzen het nummer 'You and Me' waarmee Nederland op het Eurovisie Songfestival wordt vertegenwoordigd door Joan Franka. De zangeres heet in het echt namelijk Ayten Kalan, en haar vader komt uit Turkije.

De Turkse nieuwssite Hurriyet stelt dat het songfestival dit jaar met een prominente Turkse saus zal zijn overgoten. Uiteraard is er de Turkse deelname door Can Bonomo, maar daarnaast wordt de liedjeswedstrijd gehouden in Azerbeidzjan waar veel mensen Turks spreken, aldus Hurriyet. Bovendien is de Bulgaarse inzending van enige Turkse woorden voorzien, en ten slotte is daar Joan Franka, wiens familie afkomstig is uit de Turkse stad Adana.

De zangeres, die als indiaan uitgedost het nationale songfestival won, is in Nederland geboren. Ze kan zich aardig redden in het Turks, zo weten Turkse media te melden. Het is goed denkbaar dat haar achtergrond en de aandacht in Turkije de zangeres in mei van extra stemmen gaan voorzien.

Campagne voor Prometheus gestart

Onlangs maakte regisseur Ridley Scott bekend dat er maar één link is tussen Prometheus en zijn sciencefiction klassieker Alien (1979). Het ruimteschip Prometheus is eigendom van de ondernemer Peter Weyland, in de film gespeeld door Guy Pearce. Deze Weyland is ook de eigenaar van het bedrijf Weyland-Yutani die, in de film Aliën, het ruimteschip Nostromo de ruimte instuurt.

Er is nu een filmpje opgedoken waarin het personage Peter Weyland een presentatie geeft op TED2023, een Technology, Entertainment and Design conferentie. Het hieronder staande filmpje werd geregisseerd door Luke Scott, zoon van Ridley.

Voor meer informatie kan je ook op de website van Weyland Industries kijken.


My name is Peter Weyland and I want to change the world!

Øvredal verfilmd demonen jagende voetbalmoeder

André Øvredal heeft getekend voor een plaats op de regiestoel bij de verfilming van Carpe Demon: The Adventures of a Demon-Hunting Soccer Mom. Øvredal maakte eerder naam met de fantasy film Troll Hunter.

Carpe Demon: The Adventures of a Demon-Hunting Soccer Mom is gebaseerd op het succesvolle gelijknamige boek van Julie Kenner. Het plot voor de film is, afgaande op de titel, weinig verrassend te noemen. De film gaat namelijk over een moeder die overdag de kinderen naar voetbaltraining brengt en in de nachtelijke uren op demonen jaagt. Øvredal is dus prima op zijn plek in een film waarin een combinatie van humor en horror wordt gebracht.

Het scenario voor de film zal worden geschreven door Dan en Kevin Hagerman (Hotel Transylvania) en Chris Columbus (Gremlins, The Goonies, Nine Months). Adventures of a Demon-Hunting Soccer Mom zal verschijnen bij 1492 Productions.

Carpe Demon

Kim Kardashian: Even geen nieuwe liefde

Kim Kardashian heeft het even helemaal gehad met daten. De 31-jarige realityster zag eind vorig jaar haar huwelijk na slechts 72 dagen stranden en heeft voorlopig geen behoefte aan een nieuwe vriend.

"Ik ben op dit moment niet aan het daten. Het kan me ook niet zoveel schelen", vertelt Kardashian in het Amerikaanse entertainmentprogramma Extra. "Het is duidelijk dat ik heb geleerd dat ik te snel ergens voor ga als ik verliefd en opgetogen word. Dus misschien moet ik me maar een beetje gedeisd houden."

De Keeping Up with the Kardashians-ster was vorig jaar korte tijd getrouwd met basketballer Kris Humphries. Sindsdien gaan er geruchten dat het huwelijk slechts een publiciteitsstunt was en puur om het geld ging.

Doden en gewonden door treinbotsing Polen

Door een frontale treinbotsing in het zuidwesten van Polen zijn zaterdag zeker 6 mensen overleden en tientallen mensen gewond geraakt. Passagiers zitten nog vast in de wrakstukken. Dat meldden Poolse media zaterdag.

Premier Donald Tusk is op weg naar de rampplek. Meer dan 200 brandweerlieden zijn uitgerukt om slachtoffers te helpen, evenals twee reddingshelikopters.

De trein tussen Przemysl en Warschau botste rond 21.15 uur op de trein van Warschau naar Krakau. Dat gebeurde bij het plaatsje Szczekociny.

Zie tvn24.pl voor foto's van de botsing.

PostNL verhoogt salarissen top

Uit het jaarverslag van PostNL is gebleken dat men de salarissen van Jan Bos en Herna Verhagen in de periode 2012-2013 wil gaan verhogen naar 475.000 euro.

Het afgelopen jaar kregen de twee bestuurders voor zeven maanden werk 204.000 en 239.000 euro. Omgerekend naar een jaarbasis salaris zou dit 350.000 en 410.000 euro zijn. De raad van commissarissen van PostNL motiveerde dit besluit zijnde marktconforme salarissen voor dergelijke functies.

Harry Koorstra, een topman van PostNL, kreeg vorig jaar 671.000 euro. Hij wordt verder niet genoemd in de plannen. Gérard Aben blijft op 350.000 euro.

Vakbond CNV Publieke Zaak heeft in een brief aan de raad van bestuur te kennen gegeven de extra beloningsplannen 'ongepast' te vinden tegenover de medewerkers van het bedrijf die te maken krijgen met bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden. Onlangs is het door CNV gevoerde cao-overleg dat over die bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden ging, vastgelopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.