Conservatieven Iran eisen verkiezingswinst op

De conservatieve tegenstanders van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hebben zondag aanspraak gemaakt op de overhand in het parlement. De voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen wijzen zeker 112 van de 216 tot dusver bekende zetels toe aan Ahmadinejads behoudende rivalen.

Onafhankelijke tegenstanders van de president hebben nog eens zes van de reeds toegewezen parlementszetels gewonnen. De rest wordt verdeeld onder medestanders van Ahmadinejad en een aantal gematigde kandidaten, die in de 290-koppige volksvertegenwoordiging mogelijk partij kiezen voor diens tegenstanders.

De definitieve uitslagen worden niet eerder dan dinsdag verwacht, maar het anti-Ahmadinejadkamp vierde zondag de overwinning al. De president moet in de resterende achttien maanden van zijn tweede ambtstermijn rekenen op meer tegenstand in het parlement. De volksvertegenwoordiging roept hem de komende tijd onder meer ter verantwoording over zijn economisch beleid.

De nederlaag van de fractie rond Ahmadinejad betekent vrijwel zeker dat de winnaar van de presidentsverkiezingen in 2013 een volgeling van Khamenei zal zijn. Ahmadinejad kan niet voor een derde termijn worden gekozen.