'Doden bij ontploffing munitiedepot Congo'

Bij een reeks van minstens vijf zware explosies in de hoofdstad Brazzaville van de Republiek Congo zijn zondag ruim 200 doden gevallen. Het hoofd protocol van het bureau van de president heeft dat zondag gezegd op basis van ziekenhuisbronnen. Bij de ontploffingen zijn ook vele gewonden gevallen.

Functionarissen zeiden dat de explosies ontstonden door een brand in een munitiedepot bij een militaire basis in de stad van de Franse oud-kolonie in Afrika.

Het depot, waaruit een grote rookpluim opsteeg, staat in de buurt van het presidentieel paleis. Een aantal huizen is weggevaagd. De ontploffingen hebben ook een katholieke kerk en een kantoor van de Chinese firma Huawei beschadigd.

De explosies waren volgens waarnemers zo krachtig dat ze zelfs ruiten deden springen aan de overkant van de rivier de Congo, waar Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, is gelegen. De brandweer heeft moeite de brand te bedwingen.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn onder de doden ook drie Chinese werknemers. Tientallen Chinezen zouden gewond zijn geraakt. Totaal werkten er 140 Chinezen bij het depot.

De overheid heeft nog niets gezegd over de oorzaak van de explosies. Een diplomaat zei wel dat het incident ,,geen politieke oorzaak heeft en dat president Sassou Nguesso de hulpoperaties coördineert met de chef-staf."

'Ramp door ontploffing munitiedepot Congo'
'Doden bij ontploffing munitiedepot Congo' (Foto: ANP)