'Canal Parade is PvdA-optocht'

Het is minister van Defensie Eimert van Middelkoop niet duidelijk waarom er vandaag een afvaardiging van vijf PvdA-kabinetsleden meevaart met de Canal Parade door de Amsterdamse grachten. In het programma Tros Kamerbreed zei de ChristenUnie-minister dat de botenoptocht tijdens de Gay Pride een 'PvdA-optocht' is geworden.

Van Middelkoop vindt het wel logisch waarom minister van emancipatiezaken Ronald Plasterk meevaart. "Voor hem is het werk, maar voor de overige vier is het vrije tijd."

Op de boot van Plasterk varen ook de PvdA-ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) mee. Ook de PvdA-staatsecretarissen Sharon Dijksma (Onderwijs) en Frans Timmermans (Europese Zaken) kiezen het ruime sop.

Het thema van de Amsterdam Gay Pride dit jaar is 'Geloof, hoop en liefde'. Er varen echter geen bewindslieden van de twee christelijk coalitiepartijen CDA en ChristenUnie mee. Plasterk benadrukte gisteren nog dat het hele kabinet de Gay Pride steunt. Van Middelkoop gaf vanochtend in Kamerbreed echter aan 'ver af te staan van deze cultuurexpressie'.

De vier PvdA'ers hebben volgens Van Middelkoop in tegenstelling tot enkele andere ministers geen uitnodiging gehad om mee te varen, maar besloten uit eigen beweging toch mee te doen. Daarom concludeert hij dat het gaat om vrijetijdsbezigheden, al liet minister Ter Horst bijvoorbeeld weten met haar aanwezigheid het belang van de Nederlandse grondwet te willen onderstrepen. Daarin staat dat alle burgers gelijke rechten hebben, ook minderheden zoals homo's en lesbiennes.

Het is voor Van Middelkoop duidelijk dat iedereen andere dingen doet in zijn vrije tijd, maar hij noemt het meevaren van de PvdA'ers 'enigszins vervreemdend'.

De dertiende editie van de botenoptocht begint om 14.00 uur. De tocht start bij het Westerdok en voert via de Prinsengracht en de Amstel naar het Oosterdok waar de boten rond 18.00 uur aankomen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Gay Pride vaart ook een boot met christelijke homo's mee.