Dijksma komt op voor Halsema na uithaal Wilders over pro-palestijnse demonstratie

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft via sociale media haar steun uitgesproken voor Amsterdamse collega Femke Halsema, na een scherpe aanval van PVV-leider Geert Wilders. Wilders noemde de deelnemers aan een pro-Palestijnse demonstratie op X "tuig" en suggereerde dat ook Halsema "mee" zou moeten vertrekken.

Dijksma veroordeelt de uitlatingen van Wilders scherp en roept het kabinet op om afstand te nemen van de "ondermijnende" uitspraak. Ze benadrukt dat de burgemeester naar eer en geweten hun werk doen binnen de rechtsstaat en noemt de aanval “volstrekt buiten proportie.”

De commotie ontstond na een herdenking op de Dam in Amsterdam van de grote terreuraanval van Hamas op Israël, precies een jaar geleden. Daarbij werden gruwelijke martelingen uitgevoerd op vooral vrouwen en kinderen.

Halsema had onder voorwaarden ook een pro-Palestijnse tegendemonstratie toegestaan. Hoewel ze erkent dat dit emoties oproept, wijst ze erop dat de grondwet het recht op vreedzaam protest beschermt, zelfs als dat binnen zicht- en gehoorafstand van de oorspronkelijke demonstratie plaatsvindt. Toen de demonstratie echter niet vreedzaam bleef en voorwaarden geschonden werden, greep de ME in en werden meerdere betogers aangehouden. 

Dijksma pleit ervoor dat alle parlementaire partijen de rechtstaat en de grondwettelijke vrijheden voorop stellen. Volgens haar zoeken burgemeesters dagelijks naar de balans tussen deze rechten en emoties in de samenleving, waarbij de wet leidend blijft. Halsema voegt eraan toe dat, hoewel meningen kunnen verschillen over het toestaan van protesten, de huidige regels met elkaar zijn afgesproken en nageleefd moeten worden, zolang het vreedzaam verloopt.