Zelensky: Oekraïne houdt stand in Koersk

Volgens Kiev is Rusland er nog niet in geslaagd de Oekraïense strijdkrachten te verdrijven uit hun ingenomen posities in de Koersk-regio, vlakbij de grens.

Het Oekraïense leger houdt de linies vast, zei president Zelensky in zijn avondvideoboodschap. Het Russische ministerie van Defensie zei eerder dat het twee dorpen in de Koersk-regio had heroverd. Oekraïense troepen lanceerden in augustus een massale invasie in Koersk. 

Het hoofd van het Oekraïense presidentiële kantoor, Yermak, riep op tot snelle toezeggingen van het Westen voor de door zijn land gevraagde militaire hulp. Er zijn zeer concrete stappen nodig van de partners om Oekraïne te helpen, zei Yermak in een televisie-interview.

In gesprekken met verschillende regeringsleiders had Zelensky een zogenoemd overwinningsplan voor de Russische agressieoorlog gepresenteerd. Het plan is onder meer bedoeld om het gebruik van aan Oekraïne geleverde langeafstandswapens mogelijk te maken, zodat aanvallen van militaire doelen in het Russische achterland mogelijk worden.