Barack Obama noemt Trump 'gek' in eerste rally voor Harris

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama bekritiseerde donderdag Donald Trump, noemde hem "gek" en drong er bij kiezers op aan om de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris te steunen tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. Obama vergeleek de ellenlange toespraken van Trump met die van wijlen Cubaanse leider Fidel Castro en zei dat de Republikeinse genomineerde geen voeling had met de gewone Amerikanen.

Obama is een uitgesproken voorstander van Harris sinds president Joe Biden in juli een stap opzij deed. Obama, wiens termijn in het Witte Huis eindigde in 2017, is nog steeds populair bij de Democraten.

De rally die hij leidde op de Universiteit van Pittsburgh, terwijl Harris in Nevada en Arizona campagne aan het voeren was, is de eerste van een aantal evenementen die hij de komende weken wil organiseren in de swing states.

Tijdens zijn toespraak in de swing state Pennsylvania, waar gewonnen moet worden, verweet Obama zwarte mannelijke kiezers dat ze aarzelden om de Democraat Harris te steunen, omdat ze "het idee van een vrouw als president gewoon niet zagen zitten."

Obama richtte zijn pijlen op Trump tijdens de rally in Pittsburgh, vergeleek de lange toespraken van de Republikein met die van de overleden Cubaanse communistenleider Fidel Castro en noemde de miljardair ongevoelig voor gewone mensen. De eerste zwarte president van Amerika gaf toe dat "deze verkiezingen nek aan nek zullen zijn", omdat veel kiezers nog steeds last hebben van de hoge inflatie in het land. Maar hij vertelde de menigte dat "hij niet kon begrijpen waarom iemand zou denken dat Donald Trump dingen zal veranderen", en voegde eraan toe: "Denk je dat Donald Trump ooit zelf een luier heeft verschoond?" De populaire Democraat noemde de plannen van Trump om bijbels te verkopen absurd en noemde Trump "gek" ook vanwege het veelvuldig verspreiden van samenzweringstheorieën door de Republikein.

Toen de menigte Trump uitjoelde, voegde Obama eraan toe: "Niet uitjoelen -- ga stemmen." "Kamala is minstens net zo goed voorbereid om president te worden als alle andere genomineerden voor het presidentschap ooit zijn geweest," voegde hij eraan toe.

Smoesjes
Obama sprak rechtstreeks de mannelijke kiezers aan die zich aangesproken voelen door het macho-gedrag van Trump.
"Het spijt me heren, ik heb gemerkt bij sommige mannen die lijken te denken dat het gedrag van Trump, het pesten en het belachelijk maken van mensen, een teken van kracht is," zei hij. "En ik ben hier om u te vertellen dat dat niet is wat echte kracht inhoudt."

In opmerkingen die specifiek gericht waren aan zwarte mannen trok Obama de keuze om op Trump te stemmen in twijfel - een NAACP-peiling van september toonde aan da truim 25% van de zwarte mannen onder de 50 jaar zegt op Donald Trump willen gaan stemmen.  "Jullie komen met allerlei redenen en smoesjes. Ik heb daar een probleem mee. "Een deel van de smoesjes doet me denken dat jullie gewoon geen vrouw als president willen en daarom uitvluchten zoeken om niet op Harris te gaan stemmen." 

"We hebben een president nodig die echt problemen op wil lossen en jeeen beter leven gunt, en dat is wat Kamala Harris zal doen," zei Obama. "Het enige waar Trump om geeft is zijn ego en zijn geld en zijn status," zei Obama."En om Harris te helpen haar plannen uit te voeren, heeft ze een Senaat nodig vol serieuze ambtenaren zoals Bob Casey". Met 19 kiesmannen is Pennsylvania essentieel voor beide kandidaten om de verkiezingen te winnen. Recente polls van Quinnipac University toonden Harris aan de leiding in Pennsylvania, maar het is een nek aan nek race met Trump.

Nevada
Harris was donderdag in Nevada en sprak later op een rally in Arizona ommet Latino kiezers te spreken. Toen een vrouw Harris in Nevada op het gemeentehuis vroeg om drie van Trump's deugden op te noemen, antwoordde ze: "Ik denk dat Donald Trump van zijn familie houdt, en ik denk dat dat heel belangrijk is..... Maar ik ken hem niet echt, om eerlijk te zijn. Ik heb u verder geen antwoorden voor u."

In Arizona ging Harris in op de verwoestingen die de orkaan Milton in Florida heeft aangericht. Ze zei dat de federale overheid "duizenden mensen heeft gemobiliseerd" om het puin in de regio op te ruimen en opnieuw op te bouwen. Het Witte Huis zei dat Harris ook had deelgenomen aan een virtuele briefing over Milton.

Democraten hopen dat Obama Harris een duwtje in de rug kan geven in de race met Trump die al weken op slot zit.