Anti-israëlbetogers plakken foto op Picasso en smijten rode verf

Twee anti-Israëlbetogers hebben in de National Gallery in Londen een opvallende actie gevoerd door een foto van een Palestijnse moeder en haar gewonde kind op het schilderij La Maternité van Picasso te plakken. De activisten wilden hiermee aandacht vragen voor hun eis dat de Britse regering stopt met het leveren van wapens aan Israël, dat sinds de gruwelijke aanval van Hamas in oorlog.

Gelukkig heeft het beroemde kunstwerk geen schade opgelopen door deze actie, aldus de National Gallery. De twee betogers zijn door de beveiliging opgepakt en de zaal met het schilderij is tijdelijk gesloten voor bezoekers.

De actie werd opgeëist door Youth Demand, een activistische jongerenbeweging die zich vooral richt op klimaatverandering, maar die nu dus ook hun stem laat horen over politieke kwesties.

De groep deelde een video op sociale media waarin te zien is hoe een beveiliger snel de geplakte foto verwijdert en een van de activisten wegvoert. Voordat het zover kwam wisten de onverlaten nog wel een bek rode verf op de vloer te smijten.

Youth Demand is niet onbekend met het uitvoeren van misselijke acties in musea; vergelijkbare klimaatclubjes hebben eerder bekende kunstwerken vernield of beklad om hun zogenaamde boodschap over te brengen.

Zo werden eind september nog twee klimaatactivisten veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege een protest waarbij ze soep hadden gegooid op Van Gogh's Zonnebloemen. Deze actie, ook in de National Gallery, leidde tot veel discussie over de achterlijke methoden van klimaat- en politieke activisten in de strijd voor hun doelen.