Bulkautomaat voor statiegeld moet inleveren blikjes makkelijker maken

Er zijn te weinig inleverplekken en te veel kleine machines en dus zou een bulkautomaat voor statiegeld hiervoor de oplossing kunnen zijn. Zo'n machine wordt volgende week geopend bij recyclingwinkel Droppie in Amsterdam. Zo meldt AT5. 

Bij de huidige statiegeldautomaten kun je slechts flesje per flesje en blikje per blikje inleveren. De machine aan het Van Limburg Stirumplein kan veel meer tegelijk aan. Bij die automaat kun je er tientallen in één keer kwijt, en de blikjes worden automatisch geplet.

Volgens een woordvoerder van Verpact, een organisatie die zorgt voor "het circulair maken van de verpakkingsketen", zijn de bulkautomaten twee a drie keer zo groot en moet "deze nieuwe, efficiënte manier van statiegeldverpakkingen inleveren" leiden tot het verhogen van de inzameling van statiegeldverpakkingen.

Niet de eerste in Nederland
De bulkautomaat is niet de allereerste van Nederland, die staat sinds een paar maanden in gemeente Bunschoten-Spakenburg. Daar kun je 24 uur per dag, 7 dagen in de week, oneindig veel statiegeldflesjes en -blikjes in één keer inleveren. 

In de rest van Nederland worden er duizenden plekken gerealiseerd om meer statiegeldverpakkingen in te kunnen laten leveren. De bulkautomaat bij Droppie wordt volgende week maandag in gebruik genomen.

Zoiets zou fijn zijn: