FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 september 2024

Fun met Funda #305: het duurste huis van Friesland

Huis is een understatement in deze. Het is een landgoed van meer dan 16ha, met een eigen meertje en een waar bos, gelegen in het kleine dorpje Mirns. Het ligt praktisch aan het IJsselmeer.

En het is geen oud landgoed met een tochtig kasteeltje, maar in deze eeuw ontwikkeld met een zelf gegraven meer, een bomenaanplant van zo'n 20.000 stuks, en een woongebouw uit 2004 met A+++ energielabel. Met 8 slaapkamers en een garage voor 5 auto's kom je vast geen ruimte tekort. De oprijlaan is maar liefst 600m lang; ik zou de krant maar opzeggen als je daar nog een abonnement op hebt.

Dat zijn dan ook wel de dingen waar dit object het van moet hebben. Het ontwerp van het gebouw of het interieur... het is oké, maar niet heel bijzonder voor een huis in deze klasse. Ook niet helemaal fout in elk geval. Het zou zo maar een fantastische basis kunnen zijn voor een exclusieve B&B.

Lijkt het je toch wel wat, zo'n Friesch landgoed? Dan moet je €3.595.000,- meebrengen, nog geen acht keer wat een gemiddeld huis in Nederland momenteel kost. Een hogere (vraag)prijs vind je momenteel niet in Friesland.

Voor Beter OV bang voor sabotage bereikbaarheid Schiphol door stakers

Morgen tussen 04:00 en 08:00 uur leggen het streekvervoer en de Nederlandse Spoorwegen de dienstregeling plat vanwege een staking. Ook het internationale treinverkeer dat vanuit Nederland vertrekt, rijdt niet tussen deze tijden. Slechts tussen Hoofddorp en Amsterdam (en vice versa) zullen er een handvol treinen rijden op last van de rechter, om zo een verkeersinfarct rondom  luchthaven Schiphol te voorkomen. 

Maatschappij Voor Beter OV laat bij monde van voorzitter Rikus Spithorst aan FOK! weten in beginsel acter de staking te staan, maar geeft tevens aan dat ze bang zijn dat stakers de bereikbaarheid van Schiphol willen saboteren: "Wij erkennen in principe het stakingsrecht, mits de geldende spelregels (met name tijdig aankondigen zodat reizigers niet tevergeefs op halte of perron staan) worden gerespecteerd. Een ander belangrijk punt is de vraag of de door een staking veroorzaakte hinder proportioneel is. Dat is uiteindelijk aan de rechter om te beoordelen. In dit geval heeft de rechter beslist dat de hinder voor passagiers van en naar Schiphol onevenredig groot zou zijn. Wij zijn dat met de rechter eens. De vraag is, in hoeverre stakers de bereikbaarheid van Schiphol morgenochtend zullen saboteren."

De Nederlandse Spoorwegen adviseren in een email en op hun website aan reizigers indien mogelijk alternatief vervoer te regelen, de reis uit te stellen, of NS international te raadplegen kort voor vertrek als het om een internationale reis gaat. Vanaf 08:00 uur wordt de dienstregeling gefaseerd opgestart. De verwachting is dat in de loop van de ochtend alles weer volgens schema rijdt. 

PlayStation 5 Pro gaat 800 euro kosten

Sony heeft vandaag officieel de PlayStation 5 Pro aangekondigd. De nieuwe console komt met een betere GPU, geavanceerde ray tracing en AI-technologie, maar ook met een gigantisch prijskaartje. De Pro gaat in Europa namelijk 800 euro kosten. Daarbij wordt dit model zonder disc drive verkocht. Als je die erbij wil kost dat nog eens 120 euro. Ten slotte wordt ook een verticale standaard van 30 euro apart verkocht.

Mark Cerny legt in de video hieronder uit wat de PS5 Pro precies allemaal kan. Het doel van deze console is dat gamers straks niet meer tussen 'fidelity' of 'performance' modi hoeven te kiezen. Dankzij de nieuwe GPU en AI-upscaling kun je straks je games zowel in hoge resolutie en met een hoge framerate spelen. Cerny toont in zijn presentatie een paar in-game vergelijkingen tussen de reguliere PS5 en de PS5 Pro.

Pre-orders voor de PS5 Pro gaan op 26 september online. De console komt op 7 november uit.

Hond graaft laars op, liggen dode mannen naast

Twee Duitse dames lieten samen de hond uit nabij een maïsveld, waarbij de hond aan het graven sloeg. De hond vond bij het graafwerk een laars, maar tot hun schrik zagen de beide dames er ook nog een stoffelijk overschot bij liggen.

De politie werd vervolgens ingeschakeld en deze trof niet één, maar zelfs twee lijken aan op de betreffende locatie. De beide lichamen waren in het maïsveld in het Duitse Gronau begraven.

Over de identiteit of de doodsoorzaak kan de politie nog geen duidelijkheid geven. Wel is duidelijk dat het om twee mannen gaat. Bij de vindplaats wordt uitgebreid sporenonderzoek uitgevoerd met onder andere honden en drones. 

HBO opent 'diverse en inclusieve' casting Harry Potterserie

HBO is begonnen met de zoektocht naar de nieuwe Harry, Hermelien en Ron voor een aankomende serieadaptatie van Harry Potter. De officiële casting call werd recentelijk bevestigd door HBO, nadat fans opmerkten dat er een oproep was geplaatst voor kinderacteurs. Dit betekent dat de iconische rollen, oorspronkelijk gespeeld door Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint, opnieuw gecast zullen worden voor deze nieuwe productie, die naar verwachting in 2026 op het scherm verschijnt.

Volgens de oproep worden alleen kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud in april 2025 in overweging genomen, en moeten zij inwoner zijn van het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Dit geeft inzicht in de productieplanning, met opnames die ergens in 2025 of 2026 van start gaan. Een belangrijk detail is dat jonge acteurs gevraagd wordt een video in te sturen waarin ze een kort verhaal of gedicht voordragen, maar er is één opvallende regel: “alsjeblieft, niets van Harry Potter.”

Wat verder opvalt aan deze castingoproep, is dat HBO nadrukkelijk pleit voor inclusiviteit en diversiteit in de casting. Er wordt actief gezocht naar gekwalificeerde acteurs ongeacht hun etniciteit, geslacht, handicap of andere beschermde kenmerken, wat een frisse benadering is in vergelijking met de eerdere productie.

De deadline voor het inzenden van auditievideo's is 31 oktober 2024. Het blijft spannend voor fans van de magische wereld van Harry Potter, aangezien de zoektocht naar nieuwe talenten begint voor wat mogelijk een gedenkwaardige herinterpretatie van de geliefde boekenreeks zal worden.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Zo kán de nieuwe cast van Harry Potter eruit gaan zien (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Rechter: trein tussen Amsterdam CS en Schiphol moet rijden tijdens ov-staking

De voorzieningenrechter in Haarlem oordeelt dat Schiphol voldoende heeft onderbouwd dat er tijdens de ov-staking morgen een minimale treindienstregeling moet worden gereden tussen Amsterdam Centraal en de luchthaven. Het gaat volgens een woordvoerder van de rechtbank om ieder kwartier een trein.

In navolging van de staking van het personeel bij de stadsvervoerders, is het morgenochtend de beurt aan personeel van de NS en het streekvervoer. Als gevolg daarvan rijden er tussen 4.00 uur en 8.00 uur in het hele land geen treinen en streekbussen.

Maar volgens Schiphol komt de openbare orde en veiligheid in gevaar als er op dat tijdstip helemaal geen treinen van en naar de luchthaven rijden. Bij de rechter werd daarom door Schiphol en gemeente Haarlemmermeer geëist dat er tijdens de ov-staking een minimale dienstregeling wordt gereden. De rechter gaat hierin mee en stelt de luchthaven in het gelijk.

Ieder kwartier
Volgens de rechtbank heeft Schiphol voldoende aangetoond dat zelfs om 4.00 uur 's ochtends er al een piek in personeel en passagiers is dat van en naar de luchthaven reist en als gevolg van de ov-staking er een verkeersinfarct kan ontstaan. De rechtbank wijst toe dat er tussen 4.00 uur en 11.00 uur ieder kwartier een trein moet rijden op het traject Amsterdam Centraal, Sloterdijk, Lelylaan, Schiphol, Hoofddorp.

Vakbond FNV, die de staking organiseert, heeft nog niet op de uitspraak gereageerd, maar liet eerder weten de eisen van de luchthaven 'vierkant naast zich neer' te leggen. "We hebben de staking ruim van tevoren aangekondigd en reizigers en bedrijven, waaronder Schiphol, uitvoerig geïnformeerd", aldus de vakbond eerder.

Minister: helmplicht niet alleen voor fatbike, maar voor alle elektrische fietsen

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ziet het niet zitten om nieuwe regels te maken die alleen voor fatbikes gelden. Hij vermoedt dat fabrikanten de fatbikes dan zo zullen aanpassen dat ze niet meer onder de regels vallen. Madlener ziet wel 'mogelijkheden' voor bijvoorbeeld een helmplicht, maar die geldt dan voor alle elektrische fietsen. 

Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamerleden pleitte vorige week nog voor een minimumleeftijd. Madlener benadrukt dat er in het voorjaar al onderzocht is of er een aparte voertuigcategorie voor fatbikes kan komen, maar dit is volgens Madlener 'niet effectief'.

"Enerzijds is het niet te rechtvaardigen dat dikke banden, een laag frame of bijvoorbeeld een tweepersoonszadel leidt tot een onveilig voertuig of onveilig weggedrag", vindt de minister. Ook verwacht hij dus dat fabrikanten de regels proberen te ontlopen door bijvoorbeeld de banden wat dunner te maken. "Het is daarmee niet zinvol om maatregelen te treffen die zich alleen richten op e-bikes met dit soort kenmerken."

Het instellen van een minimumleeftijd voor alle elektrische fietsen zal volgens Madlener zeker een jaar of twee duren. Hij wijst er wel op dat een leeftijdsgrens van 12 jaar niet handhaafbaar is, omdat jonge kinderen geen ID-plicht hebben. Een minimumleeftijd van 14 jaar is wel handhaafbaar, maar is nog niet gebruikelijk. Een grens van 16 jaar is in lijn met de snor- en bromfiets, maar zorgt er wel voor dat middelbare scholieren die een lange afstand moeten afleggen minder keuze hebben. 

Doden
Een helmplicht voor alle elektrische fietsen zou in januari 2026 gereed kunnen zijn. Madlener schrijft dat zijn ministerie de fietshelm nu al probeert te stimuleren. Een helm verplicht stellen zou tientallen doden en 800 ernstig gewonden kunnen schelen, maar in het buitenland bleek dat er dan minder gefietst werd.

"Deze maatregelen hebben niet alleen betrekking op de gebruikers van opgevoerde elektrische fietsen, maar ook de gebruikers van elektrische fietsen die niet zijn opgevoerd", concludeert Madlener. "Het draagvlak voor maatregelen voor alle elektrische fietsen is niet vanzelfsprekend aanwezig in de maatschappij, maar in praktische zin zijn er wel mogelijkheden, als de Kamer dat wil."

3 tips voor een beginnend vastgoedinvesteerder

Investeren in vastgoed is vandaag de dag een stuk toegankelijker geworden dan dat dit jaren geleden het geval was. Waar we bij vastgoed vaak direct denken aan het kopen van een woning of bedrijfspand, is dit in de praktijk dus niet het geval. Wist u namelijk dat u ook kunt kiezen voor het investeren in een vastgoedfonds of ETF, waardoor u met een relatief klein bedrag kunt beginnen? Andere mogelijkheden zijn het investeren in bijvoorbeeld een garagebox of een vakantiewoning, waarbij de aanschaf een stuk lager ligt dan bij een woning of  bedrijfspand. Omdat het voor een beginnende investeerder in vastgoed best een uitdaging kan zijn om te bepalen waar ze het beste kunnen beginnen, hebben wij 3 handige tips voor je. Dus mocht je al een tijdje met het idee lopen om te gaan investeren, dan zijn deze tips zeker de moeite waard om door te lezen.

Doe grondig onderzoek naar de markt

Als beginnende vastgoedinvesteerder is het essentieel om uw due diligence te doen en uitgebreid onderzoek te verrichten naar de vastgoedmarkt waarin u geïnteresseerd bent. Het is belangrijk om te begrijpen welke gebieden goede investeringsmogelijkheden bieden, welke soorten vastgoed populair zijn en wat de huidige trends zijn. Door goed onderzoek te doen, kunt u zich een goed beeld vormen van de kansen en risico's die gepaard gaan met het investeren in vastgoed in een specifieke regio. Dit stelt u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en de beste investeringsmogelijkheden te identificeren. Daarom is het vaak beter om te kiezen voor een vastgoedfonds, zodat dit voor u gedaan wordt. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggen in een van de vastgoedfondsen van Fortus, waarbij u maandelijks uw rendement kunt laten uitbetalen. U bezit dan geen fysiek vastgoed, maar deelt wel mee in het rendement. Hoe fijn is dat?

Bouw een betrouwbaar netwerk op

Een solide netwerk is in de vastgoedsector van onschatbare waarde voor een beginnende vastgoedinvesteerder. Door contact te leggen met makelaars, vastgoedbeheerders, aannemers en andere relevante partijen, kunt u profiteren van hun expertise en ervaring. Ook kan een betrouwbaar netwerk u op de hoogte houden van nieuwe investeringsmogelijkheden, potentiële partnerschappen en waardevolle informatie over de markt. Deze connecties kunnen ook helpen bij het vinden van financiering of het verkrijgen van advies van experts. Vooral als het gaat om grotere projecten, is de kans om hier als buitenstaander tussen te komen vaak vrij klein. Door te kiezen voor een partij zoals Fortus, weet je dus vrijwel zeker dat je investeert in een solide project.

Hoeveel investeer je?

Uiteindelijk is de sky the limit, zullen de echte investeerders zeggen, maar als starter is het wel belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn. Vooral omdat vastgoed een belegging is van de lange adem, is het wel zaak om te weten hoeveel ruimte je hebt. Ga daarom eerst in gesprek om te bespreken welke mogelijkheden er zijn. Zo kun je uiteindelijk een keuze maken die goed voelt en ook te verantwoorden is naar jezelf of uiteraard de mensen om je heen.


10 Goedkope Vakantiebestemmingen in Europa

Ben je op zoek naar een goedkope vakantie in Europa? Gelukkig zijn er tal van prachtige bestemmingen waar je kunt genieten van cultuur, natuur en ontspanning zonder dat het een aanslag op je portemonnee is. Reisorganisaties bieden steeds meer goedkope vakanties aan, waardoor het makkelijker dan ooit is om een onvergetelijke reis te maken zonder te veel uit te geven. In deze blog ontdek je tien goedkope vakantiebestemmingen in Europa die je zeker op je lijstje moet zetten.

1. Boedapest, Hongarije

Boedapest is een van de goedkoopste hoofdsteden in Europa en biedt een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijke thermale baden. De stad is verdeeld in twee delen: Buda en Pest, gescheiden door de rivier de Donau. Je kunt hier genieten van heerlijke Hongaarse gerechten, zoals goulash, en de beroemde thermale baden bezoeken voor een ontspannende ervaring.

Waarom Boedapest goedkoop is: De kosten voor eten, drinken en accommodatie liggen hier veel lager dan in veel andere Europese steden. Bovendien zijn veel bezienswaardigheden zoals het Buda-kasteel en de Kettingbrug gratis te bezoeken.

2. Krakau, Polen

Krakau is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Europa en biedt een combinatie van indrukwekkende geschiedenis en een bruisend nachtleven. De oude binnenstad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en biedt prachtige kerken, kastelen en pleinen om te verkennen.

Waarom Krakau goedkoop is: Het dagelijkse leven in Polen is erg betaalbaar. Van het bezoeken van historische bezienswaardigheden tot het genieten van Poolse gerechten zoals pierogi, je kunt hier volop genieten zonder veel geld uit te geven.

3. Sofia, Bulgarije

Sofia is een opkomende bestemming in Europa en biedt een fascinerende mix van moderne en oude bezienswaardigheden. De stad is omringd door bergen, waardoor het een uitstekende uitvalsbasis is voor wandelingen in de natuur. In de stad zelf kun je iconische plekken zoals de Alexander Nevski-kathedraal en het Nationaal Cultuurpaleis bezoeken.

Waarom Sofia goedkoop is: Zowel accommodatie als eten en drinken zijn hier bijzonder betaalbaar. Daarnaast biedt de stad veel gratis bezienswaardigheden, zoals parken, kerken en musea.

4. Porto, Portugal

Porto is een charmante kuststad in Portugal en staat bekend om zijn heerlijke wijn, kleurrijke straten en vriendelijke sfeer. Het historische centrum van Porto, Ribeira, is een labyrint van smalle straatjes met traditionele huizen en gezellige cafés.

Waarom Porto goedkoop is: Hoewel het een populaire bestemming is, zijn de prijzen in Porto nog steeds lager dan in andere grote steden in Europa. Je kunt genieten van betaalbare maaltijden in lokale restaurants en een glas port drinken voor een fractie van de prijs die je elders zou betalen. 

5. Vilnius, Litouwen

Vilnius is een verborgen parel in de Baltische regio en biedt een mooie mix van barokke architectuur, historische kerken en moderne kunst. De stad heeft een ontspannen sfeer en is minder toeristisch dan andere Europese hoofdsteden, wat bijdraagt aan de charme.

Waarom Vilnius goedkoop is: Accommodatie, eten en bezienswaardigheden zijn hier allemaal zeer betaalbaar. Daarnaast zijn er tal van gratis activiteiten, zoals het bezoeken van het prachtige oude centrum en het beklimmen van de Gediminas-toren voor een panoramisch uitzicht over de stad.

6. Thessaloniki, Griekenland

Thessaloniki is de op een na grootste stad van Griekenland en biedt een levendige sfeer, rijke geschiedenis en heerlijke Griekse gerechten. Deze kuststad aan de Egeïsche Zee heeft alles wat je nodig hebt voor een betaalbare vakantie, van zonovergoten stranden tot een bruisend nachtleven.

Waarom Thessaloniki goedkoop is: In vergelijking met andere Griekse bestemmingen zoals Athene of de eilanden, zijn de prijzen in Thessaloniki aanzienlijk lager. Je kunt genieten van een goedkope maaltijd in een taverna en verblijven in betaalbare accommodaties dicht bij het strand.

7. Bratislava, Slowakije

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en ligt aan de oevers van de Donau. Deze stad heeft een charmante oude binnenstad, indrukwekkende kastelen en een prachtig uitzicht over de rivier. Het is een uitstekende bestemming voor een korte stedentrip.

Waarom Bratislava goedkoop is: Het eten, drinken en de accommodatie zijn hier zeer betaalbaar in vergelijking met nabijgelegen hoofdsteden zoals Wenen of Praag. Veel bezienswaardigheden zijn gratis toegankelijk, zoals het beklimmen van de heuvel naar het kasteel van Bratislava.

8. Valencia, Spanje

Valencia is een minder bekende, maar prachtige bestemming in Spanje. De stad combineert moderne architectuur met historische gebouwen en biedt kilometers aan stranden langs de Middellandse Zee. Je kunt genieten van heerlijke paella, ontspannen in de zon of de indrukwekkende Stad van Kunsten en Wetenschappen bezoeken.

Waarom Valencia goedkoop is: In vergelijking met steden zoals Barcelona en Madrid zijn de prijzen in Valencia lager, vooral wat betreft eten en accommodatie. Bovendien is het openbaar vervoer betaalbaar en is er veel te ontdekken, zoals de Turia-tuinen, een gratis toegankelijk park in het hart van de stad.

9. Praag, Tsjechië

Praag is al lang een populaire bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een goedkope stedentrip. De stad staat bekend om haar prachtige architectuur, met name de Karelsbrug en het oude stadsplein met de beroemde astronomische klok.

Waarom Praag goedkoop is: Hoewel Praag steeds populairder wordt, blijven de prijzen voor eten, drinken en accommodatie verrassend betaalbaar. Je kunt gemakkelijk een heerlijke maaltijd vinden voor een lage prijs en genieten van het beroemde Tsjechische bier zonder de hoofdprijs te betalen.

10. Zagreb, Kroatië

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, is een levendige en betaalbare bestemming die steeds meer reizigers trekt. De stad combineert een historische oude stad met moderne kunstgalerijen, gezellige cafés en levendige markten.

Waarom Zagreb goedkoop is: Kroatië is al jaren een populaire bestemming, vooral langs de kust, maar de prijzen in Zagreb zijn nog steeds laag. Het openbaar vervoer is goedkoop en veel musea en bezienswaardigheden bieden gratis toegang of lage tarieven.

Europa biedt een breed scala aan bestemmingen die zowel betaalbaar als prachtig zijn. Of je nu houdt van geschiedenis, cultuur, natuur of ontspanning, deze tien goedkope vakantiebestemmingen zijn perfect voor reizigers die meer willen zien van Europa zonder veel geld uit te geven. Reisorganisaties spelen handig in op de groeiende vraag naar goedkope vakanties, dus houd de aanbiedingen in de gaten en boek je volgende avontuur naar een van deze fantastische steden!


SpaceX maakt zich klaar voor eerste commerciële ruimtewandeling ooit

Voor het eerst in de geschiedenis heeft SpaceX een bemanning van vier particuliere astronauten gelanceerd voor een baanbrekende missie: de allereerste commerciële ruimtewandeling. Onder leiding van miljardair-ondernemer Jared Isaacman vertrok de Polaris Dawn-missie vanaf het Kennedy Space Center in Florida. De missie gebruikt SpaceX's gloednieuwe ruimtepakken en een vernieuwd ruimtevaartuig, wat de basis legt voor toekomstige particuliere verkenningen van de ruimte.

De bemanning bestaat uit Isaacman zelf, een gepensioneerde luchtmachtpiloot Scott Kidd Poteet, en twee SpaceX-ingenieurs, Anna Menon en Sarah Gillis. Zij hebben een intensieve training doorlopen voor de ruimtemissie. Wat deze missie extra risicovol maakt, is dat ruimtewandelingen tot nu toe alleen werden uitgevoerd door ervaren en goed gefinancierde overheidsastronauten. Het wordt dan ook gezien als de gevaarlijkste commerciële ruimtevlucht tot nu toe.

De missie zal tot wel 870 mijl van de aarde reizen, een afstand die sinds het Apollo-programma niet meer door mensen is bereikt. Tijdens de vijfdaagse missie zullen twee bemanningsleden een ruimtewandeling uitvoeren op ongeveer 435 mijl boven de aarde. Dit is een cruciaal moment in de commerciële ruimtevaart en markeert een stap dichter bij een toekomst waarin ruimteverkenning ook voor particulieren mogelijk wordt.

De lancering werd vorige maand nog uitgesteld door een klein heliumlek in de grondapparatuur op het lanceerplatform. Ondanks de nodige vertragingen slaagde SpaceX erin om de technische problemen op te lossen, waarna de Amerikaanse regelgevers groen licht gaven voor de lancering. Elon Musk benadrukte via zijn sociale media het hoge risiconiveau van de missie, maar gaf ook aan dat de veiligheid van de bemanning van het grootste belang is.

Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024

Afgelopen zaterdag werd voor de 77e keer  's werelds grootste eendaagse herdenkingswandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem in 1944 gelopen. De Airborne Wandeltocht vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek. FOK! was erbij en maakte een sfeerimpressie. 

Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024 (Foto: FOK! / DJMO )
Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024 (Foto: FOK! / DJMO )

Rusland meldt grootschalige Oekraïense drone-aanval

Rusland zegt dat het gedurende de nacht 144 Oekraïense drones heeft onderschept.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zei dat twintig van de vliegende objecten richting de hoofdstad Moskou vlogen. Bij de aanslagen werd één persoon gedood en raakten minstens drie andere mensen gewond. In totaal werden negen regio's in centraal Rusland getroffen, waaronder de Tula-regio, waar onder meer een energiecentrale staat, en het Domodedovo-district met een grote luchthaven waarvan de activiteiten werden verstoord. Er waren ook vertragingen en annuleringen op de twee andere luchthavens van Moskou, Vnukovo en Sheremetyevo, aldus berichtgeving. Oekraïne bevestigde de aanvallen aanvankelijk niet.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev maakte het militaire bestuur via Telegram bekend dat het ook een Russische drone-aanval had afgeslagen. Aanvankelijk waren er geen meldingen van schade of gewonden.

Vannacht tv-debat tussen Harris en Trump, kan presidentsrace opschudden

Voor het eerst in deze verkiezingscampagne staan de Democratische presidentskandidaat Harris en de Republikein Trump rechtstreeks tegenover elkaar in een tv-debat. De confrontatie tussen de zittende vice-president en de voormalige Amerikaanse president wordt beschouwd als een hoogtepunt in de resterende twee maanden tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november.

Het 90 minuten durende debat wordt georganiseerd door ABC in Philadelphia. Het begint vannacht om 3.00 uur Nederlandse tijd (21.00 uur lokale tijd. In de regels is onder meer vastgelegd dat de microfoon van de deelnemer die niet aan de beurt is, gedempt is om het door elkaar praten voor te zijn

Het duel zal een test zijn, vooral voor Harris. De 59-jarige verving de zittende president Biden een paar weken geleden als kandidaat. “Ze zal zichzelf in dit debat als sterk en presidentieel moeten presenteren” volgens verschillende deskundigen. 

Voor Trump is het al het tweede presidentiële televisieduel in deze verkiezingscampagne. In juni stond de 78-jarige op een podium in Atlanta, Georgia, met toenmalig presidentskandidaat Biden. De prestatie van Biden was zo zwak dat de 81-jarige zich uiteindelijk moest terugtrekken uit de presidentiële race. 

Bij de komende presidentsverkiezingen zal het een nek-aan-nekrace worden, Harris en Trump gaan gelijk op in de peilingen. Tot nu toe heeft Trump in de verkiezingscampagne vertrouwd op zijn beledigingen richting Harris en bluf, maar zijn leeftijd begint hem parten te spelen. Harris probeert een positieve boodschap te verspreiden, maar benoemt regelmatig dat Trump een crimineel is.

Bulkautomaat voor statiegeld moet inleveren blikjes makkelijker maken

Er zijn te weinig inleverplekken en te veel kleine machines en dus zou een bulkautomaat voor statiegeld hiervoor de oplossing kunnen zijn. Zo'n machine wordt volgende week geopend bij recyclingwinkel Droppie in Amsterdam. Zo meldt AT5. 

Bij de huidige statiegeldautomaten kun je slechts flesje per flesje en blikje per blikje inleveren. De machine aan het Van Limburg Stirumplein kan veel meer tegelijk aan. Bij die automaat kun je er tientallen in één keer kwijt, en de blikjes worden automatisch geplet.

Volgens een woordvoerder van Verpact, een organisatie die zorgt voor "het circulair maken van de verpakkingsketen", zijn de bulkautomaten twee a drie keer zo groot en moet "deze nieuwe, efficiënte manier van statiegeldverpakkingen inleveren" leiden tot het verhogen van de inzameling van statiegeldverpakkingen.

Niet de eerste in Nederland
De bulkautomaat is niet de allereerste van Nederland, die staat sinds een paar maanden in gemeente Bunschoten-Spakenburg. Daar kun je 24 uur per dag, 7 dagen in de week, oneindig veel statiegeldflesjes en -blikjes in één keer inleveren. 

In de rest van Nederland worden er duizenden plekken gerealiseerd om meer statiegeldverpakkingen in te kunnen laten leveren. De bulkautomaat bij Droppie wordt volgende week maandag in gebruik genomen.

Zoiets zou fijn zijn:

Week van Dementie: 'Ik gun iedereen met dementie gelukkig te zijn'

Het is 16 tot en met 22 september de Week van Dementie. Er worden die week verschillende activiteiten in Amsterdam georganiseerd zoals ontmoetingen met lotgenoten bij het Alzheimer trefpunt. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft deze ziekte. In Amsterdam Informeert spreken we Huib Dinant, die zelf lijdt aan dementie.

In 2022 waren er in Amsterdam naar schatting tussen de 5.400 en 6.400 mensen met dementie. Dit aantal zal naar verwachting verdubbelen tot 12.700 à 13.600 in 2050 volgens onderzoek van O&S. Dinant vertelt: “Dat was toch wel even schrikken. Je verdenkt jezelf wel van zoiets, ik ben ook niet achterlijk. Maar als het dan van buiten wordt bevestigd, kan je niet meer terug.”

Alzheimer Trefpunt
De groei van het aantal mensen met dementie in Amsterdam legt druk op de zorg en de samenleving. Met een verwachte verdubbeling van het aantal mensen met dementie tegen 2050, is het belangrijk om zowel het bewustzijn als de ondersteuning te vergroten, vertelt Sjef van Bommel, ervaringsdeskundige en spreker bij het Alzheimer Trefpunt: “Mijn partner is lang geleden gediagnosticeerd met frontotemporale dementie. Ik dacht dat alleen alzheimer bestond. Ik heb toen gemerkt dat het heel veel uitmaakt als je veel meer weet van dementie.”

Er zijn verschillende trefpunten beschikbaar voor wie meer wil leren over dementie, zoals het Alzheimer Trefpunt in het centrum. “Het Alzheimer Trefpunt is voor iedereen. Iedereen die ook maar op wat voor manier dan ook geïnteresseerd is in het onderwerp dementie. Dat kan zijn omdat je bang bent dat je partner dementie heeft, of de buurvrouw, of heel iemand anders. Of omdat je zelf denkt: Ik wil er gewoon meer van weten”, aldus van Bommel.

Eenzaam
Maaike van der Veen, de partner van Huib, vertelt dat het soms best lastig kan zijn: “Huib die had geen idee meer waar het over ging. Dat vind ik wel droevig. Op den duur maakt je dat ook allebei heel eenzaam.” Ze voegt eraan toe veel te hebben aan het Alzheimer Trefpunt: “Ik zou mensen zeker aanraden om hier naartoe te gaan. Als je wat meer wil weten van de ziekte en ook herkenning zoekt bij anderen.”

Van Bommel sluit af: “Ik gun iedereen met dementie dat die gelukkig kan zijn, en mee kan leven met andere mensen om hem of haar heen. En dat kan als je er maar genoeg van weet en als je het een beetje begrijpt.”

Geheime archiefstukken Bijlmerramp na 32 jaar openbaar

Bijna 32 jaar na de Bijlmerramp wordt een deel van de archiefstukken over de ramp openbaar. Luchtvaartminister Barry Madlener heeft die stukken vrijgegeven op aandringen van de Tweede Kamer, onder aanvoering van NSC-leider Pieter Omtzigt. Zo meldt AT5. 

Over de ramp leven nog altijd veel vragen en is in het verleden veel over gespeculeerd. Een adviescommissie concludeerde dat het nabestaanden goed zou doen als ze een groter deel van de bewaarde documenten en videobanden zouden kunnen inzien. Dat kon, stelde Madlener vast. 

Een luchtvaartverdrag verplicht Nederland om bevindingen van onderzoek naar vliegongelukken geheim te houden, zodat mensen zich vrij blijven voelen om daaraan mee te werken. Maar voor een aantal archiefstukken geldt die plicht niet, bleek na een herbeoordeling.

In het Nationaal Archief in Den Haag zijn die vanaf vandaag te bekijken. Sommige andere moeten nog wel geheim blijven, of moeten nog van geheime stukken worden gescheiden voor ze openbaar worden.

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op twee flats in de Bijlmer. Er vielen 43 doden. Onduidelijkheid over onder meer de lading voedde lang allerhande theorieën over de toedracht.

Wakker Dier wil gratis schoolmelk aan banden: dient klacht in

Dierenclub Wakker Dier heeft een klacht ingediend bij de Onderwijsinspectie en minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over het Schoolmelkprogramma.

"Met gratis zuivel en lespakketten krijgt de zuivelindustrie vrij spel om kinderen al vanaf groep één om de tuin te leiden," schreeuwt Wakker Dier. 

Volgens Wakker Dier worden scholen verplicht onjuist lesmateriaal te gebruiken. Leonie Vestering van Wakker Dier stelt dat de zuivelindustrie op deze manier kinderen vanaf een jonge leeftijd beïnvloedt met 'gekleurde' informatie. De organisatie vraagt om een waarschuwing voor scholen en wil dat commerciële beïnvloeding uit het onderwijs geweerd wordt.

Volgens Wakker Dier is het lesprogramma ‘Natuurlijk Zuivel!’ onvolledig en bevooroordeeld. Er wordt bijvoorbeeld weinig aandacht besteed aan de negatieve effecten van de zuivelindustrie, zoals de vermeende impact op het klimaat en dierenwelzijn.

Gezondheidsclaims worden volgens de organisatie ook verdraaid. Zo wordt melk vergeleken met broccoli, dat een soortgelijk calciumgehalte heeft. Wakker Dier wil dat melk wordt vergeleken met boerenkool, waar meer calcium in zit. 

De lespakketten zouden volgens Wakker Dier niet door een onafhankelijke partij zijn samengesteld. In plaats daarvan zijn ze ontwikkeld door ZuivelNL en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), die de belangen behartigen van zuivelgiganten zoals FrieslandCampina, de belangrijkste donateur van gratis schoolmelk. Dit gebrek aan onafhankelijkheid staat volgens Wakker Dier in schril contrast met andere schoolprogramma’s zoals Schoolfruit, waar wel een onafhankelijk kennisinstituut bij betrokken is.

De klacht richt zich ook op het feit dat het lesmateriaal in strijd zou zijn met het sponsorconvenant voor het onderwijs. Dit convenant stelt dat lesmaterialen geen eenzijdige of feitelijk onjuiste informatie mogen bevatten. Wakker Dier vindt vanzelfsprekend dat het huidige Schoolmelkprogramma hierin faalt en daarmee 'de onafhankelijkheid van het onderwijs ondermijnt'.

Ondanks deze bezwaren nemen jaarlijks honderden basisscholen deel aan het programma. Vele duizenden kinderen profiteren hiermee van gratis schoolmelk om de kinderen een gezond tussendoortje te geven.

Schoolmelk is evil! (afbeelding ter illustratie - Dall-E / FOK.nl)
Schoolmelk is evil! (afbeelding ter illustratie - Dall-E / FOK.nl)

Hyperloop Veendam haalt 30 kilometer per uur!

In Veendam heeft het European Hyperloop Center (EHC) maandag een testrit gehouden op een door het EHC ontwikkelde testbaan van 420 meter lang. Volgens de ontwikkelaar Hardt is deze testrit een grote stap in de richting van de ontwikkeling van de hyperloop, die in de toekomst reizen met extreem hoge snelheden mogelijk zou moeten gaan maken. Daarbij worden snelheden gehaald die nu door Maglev-treinen worden gehaald, maar dat zou hier in een buizenstelsel van honderden kilometers lang moeten gebeuren, die ook nog eens vacuümgezogen moet worden.

De hyperloop maakt gebruik van vacuümbuizen en magnetische zweefkracht om zonder veel luchtweerstand voort te bewegen. Hierdoor kan het voertuig theoretisch hoge snelheden bereiken met een laag energieverbruik. Hoewel de techniek zich na zo'n acht jaar ontwikkeling sinds Elon Musk het  idee opnieuw opperde nog in de beginfase bevindt, blijft het vooruitzicht op snellere, efficiëntere reizen aantrekkelijk. De baan in Veendam bestaat uit 34 verbonden buizen en wordt gebruikt om de systemen van het voertuig te testen.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om mensen te vervoeren met de hyperloop. Tijdens de testrit haalde het voertuig een snelheid van maar liefst 30 kilometer per uur, maar de ontwikkelaars willen dit komende jaar opvoeren naar een whopping 100 kilometer per uur, wat de maximale snelheid is in het huidige testcentrum.

In de toekomst hopen de ontwikkelaars dat passagierscapsules door lange buizensystemen kunnen reizen met snelheden tussen de 700 en 1000 kilometer per uur. De snelste maglevtrein haalt zonder ondergrondse buizenstelsels en de bijbehorende gevaren en kosten overigens een schamele 620 kilometer per uur.

Virgin heeft zich na een initiële investering overigens al teruggetrokken uit de Hyperloop en ook Musk zelf is er niet meer mee actief. Ook zijn diverse bedrijven die zich richtten op de hyperloop inmiddels failliet gegaan.

Wetenschapper en youtuber Thunderf00t heeft een reeks video's over de Hyperloop.

Elon Musk op weg eerste biljonair te worden

Elon Musk is hard op weg om in 2027 de eerste biljonair ter wereld te worden, volgens een recent rapport van Bloomberg over wereldwijde rijkdom.

De 53-jarige Musk heeft momenteel een geschat vermogen van €234 miljard en zijn rijkdom groeit jaarlijks met ongeveer 110%. Als dit groeitempo aanhoudt, zal hij binnen ongeveer drie jaar de biljonairsstatus bereiken.

Musk's bedrijf Tesla, met een marktwaarde van €625 miljard, groeit zelfs nog sneller, met een jaarlijks percentage van 173,3%. Dit zou Tesla op zichzelf volgend jaar boven de grens van €1 biljoen kunnen brengen.

Naast Tesla heeft Musk ook belangen in SpaceX, Neuralink en The Boring Company en is hij eigenaar van social-media platform X.

Beetlejuice Beetlejuice haalt $145 miljoen binnen in eerste weekend

Michael Keaton keert terug in zijn iconische rol als Beetlejuice, en met succes. De langverwachte opvolger, Beetlejuice Beetlejuice, geregisseerd door Tim Burton, opende wereldwijd met een indrukwekkende $145 miljoen (€ 131 miljoen) aan de box office. Dit resultaat plaatst de film op de tweede plaats van best presterende september-openingsweekenden in de Verenigde Staten, net achter de horrorhit IT van Andy Muschietti. Voor sterren als Winona Ryder, Jenna Ortega en Catherine O'Hara is dit zelfs hun beste box office start ooit.

In de Verenigde Staten bracht Beetlejuice Beetlejuice een indrukwekkende $110 miljoen (€ 100 miljoen) op, terwijl de internationale markt $35 miljoen (€ 31 miljoen) bijdroeg. De film scoort dus verrassend goed, vooral in een tijd waarin de bioscoopbezoekcijfers zijn afgekoeld na de enorme successen van Inside Out 2 en Deadpool & Wolverine. In Nederland haalde de film in het eerste weekend ruim een half miljoen euro binnen.

Of het nu de griezelige sfeer van het Halloween-seizoen is, nostalgie voor de originele film, of de aantrekkingskracht van populaire actrice Jenna Ortega (met haar 38 miljoen volgers), de film weet duidelijk veel mensen naar de bioscopen te trekken. Het lijkt erop dat Keaton's excentrieke, griezelige Beetlejuice opnieuw in de smaak valt, en fans hopen al op een derde film om de trilogie af te ronden.

Beetlejuice Beetlejuice
Beetlejuice Beetlejuice

Coalitiepartijen: limiet contante betalingen moet veel hoger

De coalitiepartijen NSC, PVV en BBB zijn kritisch over de limiet van 3000 euro voor contante betalingen, zoals voorgesteld door het kabinet. Zij vinden de maatregel te streng en pleiten voor een hogere grens van 10.000 euro. De partijen wijzen op de Europese regelgeving die een maximum van 10.000 euro toestaat en vinden dat Nederland niet verder moet gaan dan nodig. VVD is echter terughoudend over deze wijziging en waarschuwt dat dit de schatkist kan schaden, aangezien Nederland mogelijk geld van de EU misloopt.

De maatregel om de limiet in te voeren, is bedoeld om witwaspraktijken en terrorismefinanciering tegen te gaan. NSC en PVV stellen echter dat een limiet van 3000 euro onnodig streng is en niet effectief zal zijn. BBB uit zorgen dat de waarde van contant geld wordt ondermijnd door een te lage limiet, en stelt voor om het bedrag periodiek aan te passen aan de inflatie.

Een belangrijk punt is dat Nederland in zijn hervormingsplannen, die verband houden met het Europese coronaherstelfonds, al een limiet van 3000 euro heeft opgenomen. Het niet naleven van deze plannen kan leiden tot een vermindering van 600 miljoen euro aan Europese steun, wat de VVD als een groot risico beschouwt. Oppositiepartijen zoals D66 en GroenLinks-PvdA zijn ook kritisch en vrezen dat een hogere limiet voor contante betalingen de Nederlandse economie duur kan komen te staan.

Legende James Earl Jones (93) overleden: de stem van Darth Vader zwijgt

De legendarische acteur James Earl Jones is op 93-jarige leeftijd overleden, zo melden buitenlandse media. Hij stierf in zijn huis in New York, maar details over de doodsoorzaak zijn niet bekendgemaakt. James Earl Jones was een icoon in de filmwereld, vooral bekend vanwege zijn diepe en karakteristieke stem. Zijn vertolking van Darth Vader in de Star Wars-films en van Mufasa in de Disney-klassieker The Lion King hebben hem een onvergetelijke plaats in de filmgeschiedenis opgeleverd.

Jones’ indrukwekkende carrière omvatte meer dan 200 films en strekte zich uit over zes decennia. Naast zijn filmwerk schitterde hij ook in het theater. Hij won prestigieuze prijzen, waaronder een Emmy, een Grammy, een Oscar en drie Tony Awards. Daarmee behoorde hij tot de selecte groep van 'EGOT-winnaars', artiesten die in alle vier categorieën zijn bekroond.

Veel prominenten reageerden op het overlijden van de acteur. Mark Hamill, Jones' tegenspeler in de Star Wars-reeks, eerde hem met de woorden: "#RIP dad". Ook Oscarwinnares Octavia Spencer sprak haar bewondering uit en noemde zijn stem en talent onvergetelijk. De zender CNN, waar James Earl Jones jarenlang de herkenbare stem van was, eerde hem met de woorden: "Zijn stem bezat autoriteit, gratie en deugd, en we zullen die voor altijd missen."

FOK! Wat een weer: regen vanuit het noordwesten

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon en is het vrijwel overal droog. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag schijnt de zon eerst nog in het oosten. Verder is het zwaar bewolkt en gaat het van het noordwesten uit regenen. In het uiterste zuidoosten blijft het nog droog. De middagtemperatuur ligt rond 18°C. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het noordelijk kustgebied is er kans op zware windstoten rond 75 km/uur.

Vanavond regent het op veel plaatsen. Soms regent het flink door. In het noorden wordt het in de tweede helft van de avond droger. De wind neemt geleidelijk af naar zwak tot matig, aan zee wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vannacht regent het in het zuiden en oosten langdurig en kan het plaatselijk hard regenen. In de rest van het land zijn er droge perioden, maar vooral in het noorden ook enkele buien. De minimumtemperatuur komt uit rond 10°C, aan zee enkele graden hoger. De wind is boven land zuidwest en zwak tot matig. Langs de kust komt de wind uit het westen en is vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Buien nabij Doetinchem (Foto: Anouk)
Buien nabij Doetinchem (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Vanaf 1 januari 2025 volledige handhaving op schijnzelfstandigheid

Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Daarbij geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. De opheffing van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt.

Staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst): “Zelfstandige ondernemers leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan onze economie. En dat blijft zo. Als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat gewoon blijven doen. Maar de inzet van schijnzelfstandigen leidt wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Het kabinet wil deze balans op de arbeidsmarkt herstellen. De opheffing van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen om dit te bereiken. Hoewel veel bedrijven en zzp’ers zich druk aan het voorbereiden zijn op de handhaving vanaf 1 januari 2025 ben ik mij er ook van bewust dat de aanpassingen veel van hen vragen. Daarom krijgen bedrijven die kunnen aantonen dat zij aan de slag zijn met het tegengaan van schijnzelfstandigheid volgend jaar nog geen vergrijpboetes.”

Ook neemt het kabinet stappen om de positie van mensen op de arbeidsmarkt te verbeteren, onder andere door de verschillende wetsvoorstellen in het arbeidsmarktpakket. Het kabinet vindt het daarnaast belangrijk dat naast handhaving ook de verschillende arbeidscontractvormen gelijker worden getrokken. Hiervoor worden eerder aangekondigde maatregelen verder uitgewerkt, zoals de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en de (versnelde) afbouw van de zelfstandigenaftrek.

Meer duidelijkheid en hulp
Het kabinet neemt dit besluit nu ook omdat vanuit de markt is gevraagd om duidelijkheid over het opheffen van het handhavingsmoratorium, zodat men zich hierop kan voorbereiden. Er zijn veel bedrijven en organisaties die hun bedrijfsvoering al hebben aangepast. Met het opheffen van het moratorium neemt de rechtvaardigheid richting deze ondernemers ook toe.

In de praktijk betekent het opheffen van het handhavingsmoratorium dat de Belastingdienst tijdens controles naheffingen kan opleggen als er binnen bedrijven en organisaties sprake is van schijnzelfstandigheid. Wanneer een bedrijf of organisatie niet aan de regels voldoet kan een naheffing tot maximaal 5 jaar terug worden opgelegd. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing.

Om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de opheffing van het handhavingsmoratorium blijft de Belastingdienst in aanloop naar 1 januari 2025 opdrachtgevers en zzp’ers voorzien van informatie en praktische hulp. Zo zoekt de Belastingdienst actief de samenwerking op met de markt om zoveel mogelijk onrust weg te nemen. Dit wordt de komende maanden via informatiesessies, webinars en bedrijfsgesprekken voortgezet. Ook blijft de Belastingdienst in gesprek gaan met onder andere koepels, brancheorganisaties en fiscaal dienstverleners.

Modelovereenkomsten
Het kabinet maakt ook bekend dat er geen modelovereenkomsten meer door de Belastingdienst worden goedgekeurd. Het gebruik van dergelijke modelovereenkomsten is niet langer houdbaar, omdat modelovereenkomsten geen zekerheid vooraf kunnen geven over het werken buiten dienstverband. Dit hangt namelijk af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in een contract staat. De lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

MIVD waarschuwt: Russen hebben het gemunt op westerse hulp aan Oekraïne

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt voor Russische cyberoperaties van GRU-eenheid 29155. De focus van de hackers van deze Russische militaire geheime dienst ligt onder meer op het in beeld krijgen en verstoren van de westerse hulp aan Oekraïne. Hun operaties richten zich met name op westerse overheden en vitale infrastructuur.

De VS brachten afgelopen week samen met de MIVD en andere partnerdiensten en een waarschuwing en technisch advies uit.

Hierin staat hoe landen en organisaties deze operaties kunnen onderkennen en zich hiertegen kunnen wapenen.

Minister van Defensie Ruben Brekelmans: “We kiezen er samen met partners voor de werkwijze van deze beruchte Russische cybereenheid bloot te leggen. Zo kan iedereen zien hoe zij te werk gaan. Zo is men in staat zich tegen deze ingrijpende aanvallen en spionage te wapenen. Niet alleen overheden, maar juist ook fabrikanten en leveranciers van militaire middelen voor Oekraïne.”

Dreiging
Volgens directeur MIVD viceadmiraal Peter Reesink is Nederland nog geen slachtoffer geweest van cyberoperaties tegen onze vitale infrastructuur door deze actor.

“Maar het vormt wel een dreiging waar we steeds meer rekening mee moeten houden", concludeert hij. “Deze actor heeft namelijk cyberoperaties ontplooid. Ze zijn gericht op de logistieke sector in landen die hulp aan Oekraïne leveren of daar een rol in hebben. En Nederland is een belangrijk doorvoerland.”

Eenheid 29155
Inlichtingen van de MIVD bevestigen dat het gaat om hackers van eenheid 29155 van de GRU. Volgens de westerse inlichtingendiensten probeert ‘29155’ zicht te krijgen op militaire verplaatsingen en westerse wapenleveranties aan Oekraïne. De cyberoperaties zijn er mogelijk ook op gericht om fysieke sabotage waar 29155 om bekend staat te ondersteunen.

De MIVD bracht deze eenheid eerder in verband met cybersabotage-operaties tegen Oekraïne. Die speelden zich af in aanloop naar de grootschalige Russische inval in Oekraïne in februari 2022. Verder verbindt de MIVD de hackers van 29155 aan voorbereidingshandelingen voor destructieve cyberoperaties tegen vitale infrastructuur en overheidsinstellingen in westerse landen.

De GRU-eenheid 29155 wordt al langer verantwoordelijk gehouden voor pogingen tot het veroorzaken van staatsgrepen en het plegen van fysieke sabotage en pogingen daartoe in Europa. Verschillende landen hebben 29155 onder meer gelinkt aan de vergiftiging van voormalig GRU-officier Sergej Skripal in 2018, een couppoging in Montenegro en de moordaanslag op een Bulgaarse wapenhandelaar. 

Klaver: 'Geloofwaardigheid van Omtzigt en NSC staan op het spel'

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA zei in aanloop naar Prinsjesdag, dat Peter Omtzigt zijn geloofwaardigheid te grabbel gooit. "Niet alleen van hem, maar van heel NSC." Zo meldt WNL.

GL-PvdA wil de belastingkorting voor grote bedrijven schrappen. Partijleider Timmermans gaf vorige week tijdens zijn Binnenhoflezing aan hiervoor te rekenen op de steun van Omtzigt, onder verwijzing naar het verkiezingsprogramma van NSC. Toch ziet het er naar uit dat het nieuwe kabinet de belastingkorting voor grote bedrijven gewoon zal continueren. 

Hetzelfde geldt voor de veelbesproken expatregeling. Eerder kreeg NSC een meerderheid om de regeling fors af te bouwen, maar het kabinet lijkt de voorgestelde versobering bijna helemaal terug te draaien.

Op Prinsjesdag (17 september) maakt het kabinet Schoof zijn plannen definitief bekend. Klaver waarschuwt Omtzigt: “Hij heeft gewonnen op de belofte om de bestaanszekerheid te versterken. Zijn geloofwaardigheid komt deze Prinsjesdag op het spel te staan. Niet alleen van de NSC-oprichter zelf, maar zijn hele partij.”

“Ze zeiden dat de bestaanszekerheid omhoog zou gaan. En eerste wat ze regelen is een belastingkorting voor grote bedrijven. Dat is niet zoals ik Pieter heb leren kennen”, aldus Klaver.

'Het wordt weer drama op het spoor'

NS en ProRail hebben voor een ‘pittig najaar’ gewaarschuwd. Dan weten de treinreizigers het wel, veel vertraging en uitval het komende najaar.

Gelukkig gaan er ook nog zaken goed bij de spoorwegen. NOS op 3 legt het je allemaal uit.

00:00 Intro

02:13 Een ‘pittig najaar’

03:59 Geschiedenis NS

06:29 Een beroemde logo

08:35 Marktwerking op het spoor

10:31 Opsplitsing NS & ProRail

12:34 Crisis op het spoor

14:18 Wat gaat er wél goed 

16:15 Stand van zaken

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
Random Pics van de Dag #1385
©FOK.nl e.a.