FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 september 2024

Nederlands elftal begint Nations League met ruime winst op Bosnië

Het Nederlands elftal is met een 5-2 overwinning op Bosnië-Herzegovina uitstekend begonnen aan de Nations League.

Joshua Zirkzee en Ryan Gravenberch kregen een basisplaats onder bondscoach Ronald Koeman en Zirkzee beloonde zijn eerste basisplaats direct met een doelpunt. Na elf minuten opende de spits van Manchester United de score met een kopbal.

Oranje had na de 1-0 de wedstrijd goed onder controle, maar via Ermedin Demirović viel de gelijkmaker. Nederland moest opnieuw beginnen en nog voor rust kwam Oranje op voorsprong. Tijjani Reijnders schoot na een goede combinatie met Nathan Aké nog op de lat, maar een paar minuten later was het wel raak. Dit keer combineerde de aanvallende middenvelder goed met Zirkzee, waarna hij met links raak schoot.

Ook na rust was Nederland sterker dan Bosnië-Herzegovina en kwam vrij snel op 3-1 dankzij een doelpunt van Cody Gakpo. Na de nodige wissels ging Oranje minder spelen en na een inschattingsfout van Mathijs de Ligt werd het 3-2 door Edin Dzeko.

Na de aansluitingstreffer van Bosnië-Herzegovina was Nederland even de controle kwijt. Nederland overleefde het offensief van de tegenstander, waarna invaller Wout Weghorst de 4-2 binnen tikte. Daarna wist ook Xavi Simons te scoren en won Oranje met 5-2.

Dunbar klimt naar tweede ritzege in Vuelta, Roglic niet in de problemen in laatste bergrit

Eddie Dunbar heeft de koninginnenrit in de Vuelta gewonnen. De Ier was in de voorlaatste etappe na vroege aanval op de slotbeklimming de sterkste en pakte de ritwinst voor Enric Mas en Primoz Roglic, die in de laatste bergrit niet in de problemen kwam.

Na de nodige bergetappes stond vandaag in de Vuelta de koninginnenrit op het programma. Met maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen met de slotklim naar Picón Blanco. Vrij snel in de etappe ontstond er een kopgroep van tien en werd het in die kopgroep al snel een strijd voor het bergklassement. Marc Soler en Jay Vine stonden voorafgaand aan de etappe als nummer één en twee in het klassement. Tussen de beide renners van UAE Emirates was er een verschil van een paar punten in het voordeel van Soler. Maar de Spanjaard zag bij de eerste drie beklimmingen Vine steeds als eerste boven komen en waarbij de Australiër virtueel aan de leiding ging in het klassement.

Soler moest dus een list verzinnen om weer voorbij Vine te gaan in het bergklassement, dus hij reed weg uit de kopgroep en zou als eerste bovenkomen. Daarna werd de Catalaan weer bijgehaald door de kopgroep na een matige afdaling, maar zodra het weer omhoog liep reed Soler weer weg bij de kopgroep. Ook bij de volgende beklimming pakte hij de punten en kwam samen met Vine aan de leiding te staan.

Soler had alles gegeven en moest op de voorlaatste klim de kopgroep laten gaan. Vine moest nog één puntje halen om de bergtrui over te nemen van zijn ploeggenoot Soler. Op de voorlaatste beklimming werd de kopgroep wel bijgehaald door het peloton, maar Vine zou toch nog als vierde over de top komen en daarbij twee punten halen, voldoende om de bergtrui definitief over te nemen van Soler.

In het peloton had Soudal-Quickstep ondertussen de koers in handen genomen voor Mikel Landa. De Belgische ploeg probeerde een paar klassementsrenners te elimineren en slaagde daar ook deels in. Carlos Rodriguez kende een slechte dag en zou meer dan vijf minuten verliezen. Ook Mattias Skjelmose kwam door de versnelling in de problemen maar kon later weer aansluiten.

Richting de slotklim naar Picón Blanco had Pavel Sivakov een mooie voorsprong opgebouwd. De Fransman was op de voorlaatste klim in de aanval gegaan en begon de slotbeklimming van deze Vuelta met een voorsprong van driekwart minuut. Dunbar zou Sivakov als eerste bijhalen. De Ier had zijn aanval vroeg ingezet en hield in de laatste slotkilometers moedig stand. Eerst probeerde David Gaudu er naartoe te rijden. Ook waren er aanvallen van Enric Mas, maar niemand kwam tot het wiel van Dunbar en hij pakte zijn tweede ritzege in de Vuelta.

Mas kwam als tweede over de finish voor Roglic. De Sloveen zag drie van zijn teamgenoten uitvallen met ziekte, maar de Sloveen kwam in de voorlaatste rit niet in de problemen en kan morgen zonder ongelukken zijn vierde Vuelta winnen. Hij heeft in het algemeen klassement een voorsprong van ruim twee minuten op O'Connor. Mas volgt op de derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Tokkie-ouders langs de lijn krijgen lolly om te stoppen met schreeuwen

In Breda hebben meerdere amateurvoetbalclubs een ludieke actie bedacht om een serieus probleem aan te pakken: schreeuwende en intimiderende tokkie-ouders langs het veld. Deze ouders wordt sinds kort een lolly aangeboden, in de hoop dat dit hun gedrag temperen zal. “Wie een lolly in de mond heeft, kan niet schreeuwen,” aldus Saskia Jongma, secretaris van B.S.V. Boeimeer. Ze geeft aan dat ouders regelmatig ongevraagd ‘adviezen’ naar de scheidsrechter roepen of hun kinderen overdreven aanmoedigen. Vaak realiseren ouders zich niet hoe vaak ze dit doen.

Het probleem is niet alleen dat er veel geroepen wordt; de KNVB heeft ook gemeld dat het aantal incidenten bij amateurwedstrijden toeneemt. Daniëlle van Rosmalen, voetbalmoeder en commissielid sportiviteit en respect bij B.S.V. Boeimeer, merkt dat het gedrag van ouders vaak escaleert en soms zelfs intimiderend wordt richting spelers, scheidsrechters en trainers. Dit heeft als gevolg dat sommige kinderen minder plezier hebben in het voetbal.

Van Rosmalen herinnert zich een incident waarbij een ouder tijdens een wedstrijd van jonge kinderen het veld op stormde en de scheidsrechter intimideerde, tot schrik van de kinderen. Om dergelijk gedrag tegen te gaan, hebben de Bredase clubs de lolly-actie geïntroduceerd, die positief ontvangen wordt door ouders. Hoewel het jammer is dat de actie nodig is, zien ouders het als een effectieve en humoristische manier om negatief gedrag langs de zijlijn te verminderen. De actie moedigt ouders aan om positief te coachen en zich niet met het spel te bemoeien.

Sinner en Fritz in US Open-finale, eerste Amerikaanse Grand Slam-finalist sinds 2009

Tennissers Jannik Sinner en Taylor Fritz staan in de finale van de US Open. Voor beide spelers is dat voor het eerst en Fritz is daarmee zelfs de eerste Amerikaanse Grand Slam-finalist bij de mannen sinds Andy Roddick in 2009 op Wimbledon.

De als eerste geplaatste Italiaan Jannik Sinner nam het op tegen de als 25e geplaatste Brit Jack Draper. Die brak hij in set één op 3-3, maar Draper sloeg gelijk terug. Twee games later sloeg Sinner nog eens toe en dit keer maakte hij de set af, waarna hij de felbevochten tweede set in de tiebreak won. In set drie had Sinner genoeg aan een relatief vroege break om het af te maken: 7-5, 7-6 (3), 6-2.

In een Amerikaans onderonsje speelde Fritz (12) tegen Frances Tiafoe (20), die sterk begon. Fritz kwam op gang, maar de wedstrijd bleef maar heen en weer gaan, tot het verzet van Tiafoe in de vierde set definitief gebroken was: 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1.

XR activisten opgepakt na schending wet openbare manifestaties

Vandaag heeft de politie in Amsterdam zowaar een keer meerdere leden van Extinction Rebellion aangehouden. De klimaatactivisten weigerden gehoor te geven aan de oproep van de politie om hun protest te verplaatsen van de fietstunnel onder het Rijksmuseum naar het Museumplein. Ondanks eerdere waarschuwingen bleven sommigen vastgeketend aan de hekken van de tunnel, waardoor de politie moest ingrijpen.

De demonstratie begon in de vroege ochtend, waar fietsers werden gehinderd en de ingang van het rijksmuseum werd geblokkeerd. Hoewel de activisten hun irritante protest mochten voortzetten op het Museumplein, weigerden een aantal van hen te vertrekken, waardoor de politie overging tot arrestaties.

Rond het middaguur arriveerden de eerste politievoertuigen bij het Rijksmuseum om de situatie onder controle te krijgen. De demonstranten kregen nog een half uur de tijd om zich vrijwillig te verplaatsen, maar een deel bleef zitten. Dit werd door de politie beschouwd als een overtreding van de Wet openbare manifestaties, waarna tot arrestaties werd overgegaan.

Het Rijksmuseum, dat normaal rond 9.00 uur opengaat voor bezoekers, bleef vanwege de blokkade gesloten. Een woordvoerder van het museum benadrukte dat veiligheid van bezoekers en personeel vooropstaat.

Dit is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion actievoert tegen het Rijksmuseum. Eerder dit jaar protesteerden ze al tijdens de opening van de Frans Hals-tentoonstelling, omdat ING het museum sponsort.

Of de politie ze ook dit keer zonder identificatie laat gaan of daadwerkelijk het OM inschakelt om ze aan te klagen is nog niet bekend.

Kan Volkswagen overleven?

Volkswagen staat onder toenemende druk nu het autoconcern kampt met dalende verkopen en minder winst. VW heeft het zwaar op de zeer concurrerende markt voor elektrische voertuigen (EV's) die het bedrijf in China laat produceren.

Aangezien de Europese markt ook te maken krijgt met extra importheffingen op elektrische voertuigen uit China, zal de langetermijnstrategie van Volkswagen cruciaal zijn voor zijn overleving. DW Business spreekt met Beatrix Keim van het Duitse Center Automotive Research om meer te weten te komen.

Elon Musk beheert nu twee derde van alle actieve satellieten

Elon Musk heeft nu het bezit en beheer van bijna twee derde van alle actieve satellieten die om de aarde draaien. SpaceX lanceerde de 7.000ste Starlink-satelliet deze week.

De internet-satellietconstellatie, dat wordt geconstrueerd en beheerd door Musks bedrijf SpaceX, kent sinds de eerste lancering in 2019 gemiddeld een lancering van drie satellieten per dag. De laatste gegevens van de non-profit satellietvolger CelesTrak laten zien dat SpaceX momenteel 6.370 actieve Starlink-satellieten in een lage baan om de aarde heeft, met daarnaast nog eens honderden inactieve of gedeorbiteerde satellieten.

Vuelta: Etappe 20 - Loodzware koninginnerit, alles op een hoop?

De negentiende etappe van de Vuelta a España werd een staaltje machtsvertoon van Primoz Roglic, de Sloveen lijkt de overwinning eigenlijk niet meer te kunnen ontgaan. Hij moet echter nog wel vandaag overleven, de zwaarste rit van de Vuelta wacht en is beduidend anders dan die van gisteren.

Waar etappe negentien vooral één grote aanloop was naar een steile slotklim, is het vandaag werkelijk geen meter vlak. Twee beklimmingen van de derde categorie worden gevolgd door één van de tweede, eerste en nog één van de tweede categorie en dan moet de finale zelfs nog beginnen.

Zo'n 135 kilometer na de start in Villarcayo begint de Puerto de Los Tornos, dik elf kilometer aan bijna zes procent. Die trapt de finale af en na de top zet men koers naar de slotklim, de Picon Blanco van acht kilometer aan gemiddeld negen procent, met de nodige uitschieters. Bovenop ligt de finish, 172 kilometer na de start.

Tegen één uur gaat het peloton op pad, Eurosport is er dan in principe zelfs al bij. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland, maar dit is nou écht een rit om gewoon de hele middag naar te kijken. Voor een veel meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we overigens natuurlijk nog even door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Winst Grolsch slaat dood

Bierbrouwer Grolsch zag zijn winst in 2023 met 63% dalen naar 8,2 miljoen euro. Volgens de nieuwe directeur, Emily Pittman, ligt de oorzaak bij een krimpende biermarkt en aanhoudend hoge kosten voor grondstoffen en personeel. Dit blijkt uit de jaarrekening die Grolsch heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Grolsch, sinds 2016 eigendom van het Japanse Asahi, blijft zijn eigen resultaten publiceren.

Ondanks de dalende winst, groeide de omzet van Grolsch vorig jaar met 4%, tot bijna 372 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 8,2 miljoen euro, tegenover 22 miljoen euro in het voorgaande jaar. Pittman omschrijft 2023 als ‘een uitdagend jaar’, waarin zowel de supermarktverkoop als de horeca onder druk stonden door snel stijgende prijzen en een krimpende markt. In Nederland daalde de bierverkoop met 4%, hoewel brancheorganisatie Nederlandse Brouwers een nog grotere daling van 5,6% rapporteert.

De bierverkopen in supermarkten stonden vooral onder druk door de hoge inflatie, wat het besteedbaar inkomen van consumenten negatief beïnvloedde. Hierdoor kochten mensen vaker goedkopere bieren, wat voor Grolsch nadelig is, omdat zij zich richten op het premium segment. Ook dronken consumenten minder alcohol en kochten zij vaker bier in het buitenland, waar de prijzen lager liggen door lagere accijnzen.

In de horeca had Grolsch te maken met een krimpende markt, maar desondanks wist het bedrijf de marge per hectoliter te verbeteren. Een lichtpunt was de stijging van de verkoop van zustermerk Peroni, die met 40% toenam. Sinds 2022 brouwt Grolsch het Italiaanse biermerk in Nederland, wat transportkosten bespaart en de levering aan de horeca vergemakkelijkt.

Naast de krimpende markt had Grolsch te maken met stijgende kosten. De uitgaven aan grondstoffen stegen met ruim 10 miljoen euro tot 155 miljoen euro en de personeelskosten namen met 7 miljoen euro toe tot 66 miljoen euro. Voor 2024 verwacht Grolsch dat de economische omstandigheden uitdagend zullen blijven en dat de biermarkt verder zal krimpen, maar hoopt de brouwer het marktaandeel te vergroten en de verkoop van duurdere bieren te stimuleren.

Rusland en Iran helpen elkaar steeds meer

De banden tussen Rusland en Iran zijn de afgelopen jaren flink aangehaald, vooral sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Iran heeft de laatste tijd duizenden drones naar Moskou gestuurd om in te zetten tegen Oekraïne en het ligt voor de hand dat Iran hier ook wat voor terug zal krijgen.

Volgens het in de VS gevestigde Institute for the Study of War (ISW) haalt Iran zowel financiële als militaire voordelen uit de samenwerking met Rusland. Teheran heeft financiële hulp gevraagd om zijn kwakkelende economie te ondersteunen en Moskou heeft die ruimschoots geleverd. Dit komt doordat de Russische economie, onder leiding van president Vladimir Poetin, steeds meer is gericht op oorlogsvoering.

Net als Rusland lijdt Iran al jaren onder sancties van de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Daarom is de financiële steun van Rusland meer dan welkom. Daarnaast probeert Iran zijn militaire capaciteiten te versterken door Russische Su-35 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen, wat het land in staat zou stellen om zijn luchtmacht te moderniseren. De huidige Iraanse luchtvloot is verouderd en slecht onderhouden, aldus de ISW.

De samenwerking tussen beide landen beperkt zich niet tot wapens en vliegtuigen. ISW meldt dat Iran ook Russische hulp zoekt om zijn cybercapaciteiten, raketprogramma's en ruimtevaarttechnologie te verbeteren.

Naast de militaire en economische voordelen heeft de samenwerking met Rusland ook een belangrijke politieke dimensie. Iran heeft veel vijanden, variërend van Israël tot de Verenigde Staten en enkele Arabische landen, zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Bondgenoten zijn schaars voor Teheran, waardoor de steun van een machtige speler als Rusland cruciaal is.

Rusland en Iran onderhouden al veel langer sterke banden. Sinds de val van de Sovjet-Unie hebben beide landen al een nauwe relatie. In 2007 werd Iran zelfs uitgenodigd om toe te treden tot de Collective Security Treaty Organisation, het Russische equivalent van de NAVO. De samenwerking is echter versneld sinds Rusland diplomatiek en economisch geïsoleerd raakte na de invasie van Oekraïne in 2022. De levering van duizenden Iraanse Shahed-drones aan Rusland is hier een duidelijk voorbeeld van.

Als de recente berichten kloppen dat Rusland nu ook ballistische raketten met een kort bereik uit Iran heeft ontvangen, toont dit aan hoe ver de samenwerking tussen beide landen inmiddels is gevorderd.

Dick Cheney gaat op Kamala Harris stemmen

De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney, zijn hele volwassen leven al Republikein, heeft aangekondigd dat hij bij de komende presidentsverkiezingen in november zijn stem zal uitbrengen op de Democratische kandidaat Kamala Harris. Naar eigen zeggen gaat hij dat doen omdat "niemand een grotere bedreiging vormt voor onze republiek dan Donald Trump", de huidige Republikeinse kandidaat.

"Trump probeerde de vorige verkiezingen te stelen door middel van leugens en geweld, nadat de kiezers hem hadden afgewezen," zei Cheney. "Hij kan nooit meer het vertrouwen van het volk genieten als leider." Hij benadrukte dat elke burger de plicht heeft om het landsbelang boven partijdige loyaliteit te plaatsen en voegde eraan toe: "Daarom zal ik mijn stem uitbrengen op vicepresident Kamala Harris."

Cheneys steunbetuiging werd positief ontvangen door het team van Harris. Campagneleider Jen O'Malley Dillon liet weten: "Vicepresident Harris is vereerd met de steun van Dick Cheney en heeft groot respect voor zijn moed om partijgrenzen te overstijgen in het belang van ons land."

Cheney sluit zich aan bij een groeiende groep Republikeinen die hun bezorgdheid hebben geuit over Donald Trump als kandidaat. Zijn dochter, Liz Cheney, heeft al openlijk haar steun voor Harris uitgesproken. Liz Cheney was een van de tien Republikeinen die stemden voor de afzetting van Trump na de rellen in het Capitool op 6 januari en was lid van de onderzoekscommissie naar dit incident. Na haar stellingname tegen Trump verloor Liz Cheney haar zetel in het Congres in 2022 aan een door Trump gesteunde tegenstander.

In reactie op Cheneys aankondiging noemde Trump de voormalige vicepresident op sociale media een "irrelevante RINO" (Republican in name only) en beschuldigde hem van het leiden van "eindeloze, zinloze oorlogen", als verwijzing naar zijn betrokkenheid bij de Irakoorlog.

Katy Perry pijpt je als je de afwas doet

Katy Perry heeft een nogal opvallende uitspraak gedaan over haar seksuele voorkeur. De zangeres onthulde onlangs tijdens haar optreden in de populaire podcast Call Her Daddy dat zij haar verloofde een pikante beloning aanbiedt als hij eenvoudige huishoudelijke taken uitvoert.

Tijdens de podcast vertelde de 39-jarige zangeres aan presentatrice Alex Cooper dat ze het aantrekkelijk vindt als haar partner helpt in het huishouden. Ze gaf zelfs een specifieke taak die haar bijzonder enthousiast maakt: "Als ik beneden kom en de keuken is schoon, alle afwas is gedaan en de pantrydeuren zijn dicht, zorg dan maar dat je klaar bent om gepijpt te worden."

Ze vervolgde: “Dat is letterlijk mijn liefdestaal. Ik hoef geen rode Ferrari. Die kan ik zelf wel kopen. Doe gewoon de afwas en ik zuig je lul, zo makkelijk is het!"

Politie vindt 32 pakketten cocaïne in auto na tip van getuige

De politie heeft vrijdagavond in Breda een opmerkelijke vondst gedaan na een tip van een oplettende getuige. Op de Moerbekestraat werden 32 pakketten cocaïne aangetroffen in een aantal tassen op de achterbank van een auto. De tip leidde ook tot de arrestatie van een 45-jarige man uit Elst.

Rond acht uur 's avonds zag een getuige hoe een aantal mannen, gekleed in donkere kleding, zware tassen aan het overladen waren van de ene auto naar de andere. De situatie wekte argwaan bij de omstander, die vervolgens de politie inschakelde. Toen de agenten ter plaatse arriveerden, was één van de auto's al vertrokken, maar de andere auto bleef achter.

In de achtergebleven auto troffen de agenten meerdere tassen aan, waarin zich 32 blokken cocaïne bevonden. De bestuurder van de auto, een man van 45 jaar uit Elst, werd ter plekke gearresteerd. De auto en de drugs zijn in beslag genomen. De politie heeft verder geen andere arrestaties verricht, maar een onderzoek naar de betrokkenen is inmiddels gestart.

Extinction Rebellion blokkeert fietsers in Amsterdamse passage

Extinction Rebellion heeft iets nieuws bedacht. In hun gevecht voor het klimaat hebben ze besloten fietsers te blokkeren. Het doelwit is de voetgangers- en fietstunnel onder het Rijksmuseum in Amsterdam, die vanmorgen door 'actievoerders' is geblokkeerd.

De actie heeft als doel de hoofdingang van het museum te blokkeren, omdat ING het museum sponsort.

Zo'n zestig onverlaten, volledig gekleed in geel, hebben de deuren van de passage gesloten en zich daar aan vastgeketend. XR laat weten pas te vertrekken als het Rijksmuseum stopt met het ontvangen van sponsorgeld van ING.

Extinction Rebellion voert al een langere tijd op vreemde plekken actie tegen ING.

Bulgaar die docente Fontys wilde verkrachten voor de rechter

Eind mei is op de Fontys Hogeschool in Eindhoven op een docente aangevallen door een 41-jarige Bulgaarse man die haar probeerde te verkrachten. Deze week verscheen de verdachte, alleen bekend als F.O., voor het eerst voor de rechter tijdens een regiezitting. De man blijft voorlopig vastzitten, terwijl de zaak verder wordt onderzocht.

De man was die dag op het terrein van Fontys toen hij de docente zag en haar onder bedreiging van een mes een toilet binnen dwong. Hij eiste seks en viel de vrouw aan toen ze zich verzette. Hoewel de docente erin slaagde te ontsnappen, raakte ze gewond door een messteek. De verdachte werd later opgepakt door de politie.

Volgens de school kende de verdachte het slachtoffer niet en was de aanval volledig willekeurig. Het incident veroorzaakte veel onrust op de campus, waar in eerste instantie geruchten circuleerden over een mogelijke ruzie. Deze bleken echter ongegrond te zijn.

Fontys Hogeschool, dat bekendstaat om zijn open leeromgeving, heeft inmiddels maatregelen genomen om de veiligheid van studenten en personeel te verbeteren. Met de docente gaat het naar omstandigheden goed, en ze is kort na het incident weer aan het werk gegaan.

FOK! Wat een weer: zon en een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt er op veel plaatsen mist voor, die vooral in het oosten ook dicht kan zijn. Verder schijnt de zon geregeld en blijft het droog.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Het wordt in een groot deel van het land zomers warm met maximumtemperaturen van 21°C op de Wadden tot 28°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten.

Vanavond zijn er brede opklaringen. In het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe en kan er later op de avond een (onweers)bui voorkomen. De wind is oostelijk en zwak tot matig.

Komende nacht trekken er enkele buien noordwaarts over het land. In het zuidwesten kan daarbij eerst onweer voorkomen. De temperatuur komt niet lager uit dan 19°C in het midden en noorden, in het zuidwesten ligt de minimumwaarde rond 16°C. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De Waddenzee bedenkt onder een laagje bewolking (Foto: aloa)
De Waddenzee bedenkt onder een laagje bewolking (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Starliner terug op aarde

Het Boeing Starliner-ruimtevaartuig is veilig teruggekeerd naar de aarde na een autonome vlucht. Even na middernacht (Nederlandse tijd) werd de capsule losgekoppeld van het internationale ruimtestation (ISS) en een uur of zes later is de Starliner geland in de Amerikaanse staat New Mexico. De twee astronauten die het normaal zou vervoeren, Butch Wilmore en Suni Williams, zijn nog steeds op het ISS. Starliner kampte na de lancering met technische problemen, waaronder lekkages van helium, wat essentieel is voor het aandrijfsysteem, en defecte stuwraketten. Hierdoor werd het voertuig te risicovol bevonden om de astronauten veilig naar huis te brengen.

NASA en Boeing werkten maandenlang aan een oplossing voor de problemen, maar in augustus besloot NASA dat de capsule niet veilig genoeg was om de bemanning te vervoeren. Ondanks dat Boeing erop stond dat Starliner de terugreis aankon, kon NASA door de onzekerheden en technische analyses geen groen licht geven voor een bemande terugkeer. Dit zorgde voor spanningen tussen de twee partijen.

Als gevolg daarvan zal SpaceX nu de astronauten in februari 2024 terugbrengen met hun Crew Dragon, wat zorgt voor een aanzienlijke vertraging in hun terugreis. Oorspronkelijk zouden de astronauten acht dagen op het ISS blijven, maar dit wordt nu verlengd naar acht maanden.

Dit was Boeings eerste bemande testvlucht met Starliner, na eerdere onbemande vluchten in 2019 en 2022 die ook technische problemen ondervonden. Deze laatste problemen zijn een nieuwe klap voor Boeing, dat al te maken heeft met reputatieschade en financiële verliezen door eerdere incidenten in de luchtvaart. De probleemloze landing van de onbemande Starliner was echter een opluchting voor zowel Boeing als NASA.

NASA blijft vertrouwen houden in het Starliner-programma en benadrukt het belang van twee Amerikaanse bedrijven die bemande ruimtevluchten kunnen uitvoeren. De ontwikkeling van Starliner is cruciaal voor NASA’s strategie om niet afhankelijk te zijn van één leverancier, zoals het geval was toen de VS jarenlang afhankelijk was van het Russische Sojoez-ruimtevaartuig na het pensioen van de spaceshuttles in 2011.

FvD-school verder zonder FvD

De Renaissanceschool van Thierry Baudet, ooit groots aangekondigd, heeft inmiddels een doorstart gemaakt zonder enige betrokkenheid van Forum voor Democratie. Zeven leerlingen krijgen dit schooljaar les in een kantoorpand op een bedrijventerrein in het pittoreske Almere. Baudet had het plan om scholen op te richten die niet alleen 'klassiek' en 'deugdelijk' onderwijs zouden bieden, maar die ook zouden afzien van onderwerpen als 'klimaathysterie', 'coronapaniek', negatieve verhalen over 'de witte man', genderkwesties en vroegtijdige seksuele voorlichting.

Het doel was om minstens vijf van zulke scholen door het hele land op te zetten, maar de interesse in rechtsradicaal complotonderwijs bleek toch minder groot dan gehoopt. Zonder rijksfinanciering kwam er uiteindelijk slechts één particuliere FvD-school in Almere van de grond, die na twee jaar alweer de deuren sloot. Afgelopen zomer werd bekend dat de toenmalige zeventien leerlingen op zoek moesten naar een andere school. Tien van hen vonden een plek elders, maar voor de overige zeven bleek dat niet het geval.

Bestuurslid Sandra Antonovic legt uit: "De zeven kinderen werden op andere scholen geweigerd vanwege hun leerachterstanden of andere problemen, of omdat ze al te lang niet op een reguliere school hadden gezeten." Antonovic zelf vond wel een nieuwe school voor haar eigen kind in hun woonplaats Lelystad, namelijk de vrijeschool.

Voor deze zeven kinderen richtten hun ouders, samen met een voormalige leerkracht van de Renaissanceschool, een nieuwe school op: Futurum. De lessen worden nu gegeven in een kantoorgebouw op bedrijventerrein Markerkant, een minder idyllische locatie vergeleken met het scoutinggebouw in het Vroege Vogelbos, waar de school oorspronkelijk was gevestigd.

De lessen bij Futurum worden verzorgd door één gepensioneerde leerkracht, Anja Kuiters. Zij besloot vrijwillig les te geven, omdat ze het niet kon verdragen dat de zeven leerlingen anders thuis zouden komen te zitten.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie bevestigt dat nieuwe particuliere scholen zich binnen een maand moeten registreren bij DUO. Daarna wordt gecontroleerd of de school aan de wettelijke eisen voldoet. Een van de vereisten is dat er minimaal één bevoegde docent aanwezig moet zijn. Indien de school niet erkend wordt, zullen de leerlingen alsnog naar een andere school moeten.

Antonovic benadrukt dat Futurum zich keurig zal aanmelden bij DUO, maar geeft aan dat er geen ambitie is om te groeien. "Over twee jaar zijn onze leerlingen klaar voor de middelbare school, en dan houdt Futurum op te bestaan." Tot die tijd is er nog plaats voor twee of drie extra leerlingen die nergens anders terechtkunnen.

Financieel staat de school er belabberd voor. Om de financiën te ondersteunen, werd in juni een oproep geplaatst op crowdfundingplatform GoFundMe. Voor de komende twee jaar zou minimaal 59 duizend euro nodig zijn. Tot nu toe zijn er negen donaties binnengekomen, met een totaalbedrag van slechts 345 euro. Ook Forum voor Democratie wil niet meer helpen. Antonovic, die zelf fractieassistent is van de FvD-fractie in Lelystad, vertelt: "We hebben de schoolboeken mogen overnemen, maar daar is het bij gebleven."

Trump veroordeeld na de verkiezingen

Donald Trump zal pas na de verkiezingen van 2024 veroordeeld worden in zijn strafzaak rondom het verdoezelen van het betalen van zwijggeld. Dat heeft rechter Juan Merchan aangekondigd. Merchan gaf aan dat hij deze beslissing deels heeft genomen om te voorkomen dat de veroordeling invloed zou hebben op de uitslag van de presidentsverkiezingen. Deze aankondiging komt  als reactie op een verzoek van Trumps juridische team om de veroordeling uit te stellen.

Trump werd eerder door de rechtbankjury schuldig bevonden aan alle 34 aanklachten rond het vervalsen van bedrijfsgegevens, een zaak die te maken heeft met een zwijggeldbetaling aan een pornoster die beweerde een affaire met hem te hebben gehad. Trumps veroordeling is echter al maanden opgeschort, mede door juridische stappen van zijn advocaten die de zaak willen laten vernietigen op basis van een uitspraak van het Hooggerechtshof over presidentiële immuniteit.

Merchan benadrukte dat de verkiezingen van invloed waren op zijn besluit om de veroordeling uit te stellen, met als doel elke suggestie te vermijden dat het gerechtelijk proces een rol zou spelen in het bevoordelen of benadelen van een kandidaat.

Trump reageerde opgetogen op Merchans beslissing en zei dat de veroordeling, als deze al zou plaatsvinden, niet nodig zou moeten zijn. In een toespraak in North Carolina verklaarde Trump dat de zaak zou moeten worden beëindigd, aangezien hij volgens hem "niets verkeerds" heeft gedaan.

Naast het uitstellen van de veroordeling tot eind november, zal Merchan ook op 12 november beslissen over een verzoek van Trumps advocaten om de aanklachten te vernietigen vanwege de uitspraak van het Hooggerechtshof. Deze beslissing zal dus eveneens na de verkiezingen vallen.

Een woordvoerder van Trumps campagneteam, Steven Cheung, bekritiseerde de hele zaak als een "heksenjacht" en benadrukte dat er helemaal geen veroordeling zou moeten komen. Aan de andere kant wees de woordvoerder van de openbaar aanklager van Manhattan, Alvin Bragg, erop dat Trump unaniem schuldig was bevonden door een jury van twaalf New Yorkers en dat zijn kantoor klaar staat om de veroordeling uit te voeren zodra die is uitgesproken.

De beslissing om de veroordeling tot na de verkiezingen uit te stellen, is een nieuwe vertraging in een van de vele rechtszaken tegen Trump. Sinds 2023 is Trump vier keer aangeklaagd in verschillende staten, waaronder New York, Florida, Washington, D.C. en Georgia. Veel van deze zaken worden uitgesteld, terwijl anderen, zoals de zaak in Florida over geheime documenten, nog steeds in behandeling zijn. De enige zaak die dit jaar tot een veroordeling leidde, was de zwijggeldzaak in New York, waarvan de veroordeling nu dus tot november op zich laat wachten.

Rechter Merchan erkende het historische belang van de zaak en het belang om ervoor te zorgen dat zowel de veroordeling als de rechten van Trump in het proces gerespecteerd worden, ondanks de impact die de aankomende verkiezingen mogelijk kunnen hebben. Hij benadrukte dat de jury in de zaak hard heeft gewerkt en dat hun oordeel gerespecteerd moet worden, ongeacht de politieke context.

Merchan heeft eerder al in juli een veroordelingsdatum uitgesteld na een verzoek van Trumps advocaten om het schuldigverklaring nietig te verklaren. Ook pogingen van Trumps team om de zaak naar een federale rechtbank te verplaatsen, zijn niet succesvol gebleken.

De zaak rondom Trumps veroordeling zal na de verkiezingen verder worden behandeld, en afhankelijk van de uitspraak kan hij veroordeeld worden tot een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Merchan heeft echter de mogelijkheid om mildere straffen op te leggen.

Agenten rijden kat van kind dood, maar regelen wel een nieuwe

De 9-jarige Roksana uit de Achterhoek kreeg onlangs verdrietig nieuws toen twee politieagenten aan haar deur verschenen met haar overleden kat May. De agenten, die tijdens een nachtdienst per ongeluk de kat hadden aangereden, hadden de chip van de kat uitgelezen en besloten het droevige nieuws de volgende dag persoonlijk te gaan brengen.

Toen de agenten aanbelden, bleek Roksana alleen thuis te zijn. Hoewel de agenten daarom probeerden om de zak met de kat te verbergen, hadden ze het gevoel dat het meisje de situatie al doorhad. Ze besloten haar de waarheid te vertellen. Het meisje was heel verdrietig en de agenten probeerden haar zo goed mogelijk te troosten.

Het verdrietige voorval liet de agenten niet los en een van de agenten, Sander Haan, bedacht een manier om Roksana wat troost te bieden. Hij nam contact op met een plaatselijk dierenasiel en vroeg de moeder van Roksana of het meisje een nieuwe kat mocht uitzoeken. De moeder stemde in en Roksana begon meteen met het bedenken van namen.

De volgende dag haalden de agenten Roksana op en namen haar mee naar het asiel, waar ze een nieuwe kat mocht uitkiezen. Ze noemde hem Charlie, een naam die ze al op haar lijstje had staan. Volgens Sander was Roksana zichtbaar opgelucht en blij met haar nieuwe kat.

Regeerakkoord is klaar

Het kabinet-Schoof heeft na urenlang overleg overeenstemming bereikt over het regeerprogramma. Dit programma vormt een nadere uitwerking van het in mei gepresenteerde coalitieakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. De concrete plannen worden aanstaande vrijdag tijdens een aparte persconferentie gepresenteerd.

Premier Schoof omschreef de onderhandelingen als ‘intensief’ en ‘moeilijk’, maar beschouwde de afronding van het regeerprogramma als een belangrijke mijlpaal. Het overleg in het Catshuis, dat normaal gesproken vroeg in de middag eindigt, liep ditmaal uit tot 17.30 uur. De ministers bleven terughoudend over de exacte inhoud van de besprekingen.

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken gaf slechts aan dat het gesprek ‘intensief’ was, wat volgens haar normaal is bij het nemen van cruciale besluiten. Ze gaf toe dat de bijeenkomst langer duurde dan gepland, maar weigerde verder in te gaan op de details. Minister Faber van Asiel en Migratie bevestigde dat er discussies waren en dat alle agendapunten waren behandeld, maar wilde geen nadere toelichting geven op geruchten over onenigheid tussen PVV en NSC betreffende strengere asielmaatregelen.

Een belangrijk thema voor NSC tijdens de coalitieonderhandelingen was het waarborgen van de rechtsstaat. Zij benadrukten dat geen enkele maatregel in strijd mag zijn met de Nederlandse wetgeving. Tegelijkertijd pleit PVV-minister Faber voor een snelle aanscherping van het asielbeleid, en kondigde zij eerder al aan rond Prinsjesdag een asielcrisis te willen uitroepen vanwege de overvolle opvangcentra en het grote aantal wachtende asielzoekers.

Premier Schoof benadrukte dat het kabinet bestaat uit vier partijen met uiteenlopende standpunten, wat de intensiteit van de gesprekken verklaart. Hij verwacht dat deze dynamiek ook toekomstige vergaderingen zal beïnvloeden en mogelijk zal verlengen.

Random Pics van de Dag #1379

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

[PS] Nederlandse sweep op 100m 'bladerunsters', goud en zilver voor tandemrijders

Op de Paralympische Spelen in Parijs was het weer een succesvolle dag voor Nederland. In het atletiekstadion was er een heuse sweep te zien, terwijl het bij het wegwielrennen en in het zwembad ook weer uitstekend ging, inclusief goud eremetaal.

Atletiek
In Tokyo was er op de 100 meter in de T64-klasse goud voor Marlene van Gansewinkel en een vierde en vijfde plek voor Fleur Jong en Kimberly Alkemade, dit keer deden de Nederlandse bladerunsters er een flinke schep bovenop: in 12,54 seconden snelde Jong naar het goud, Alkemade pakte in 12,70 zilver en brons was in 12,72 voor Van Gansewinkel, een heuse Nederlandse sweep.

Olivier Hendriks won in Tokyo zilver op de 400 meter in de T62-klasse, de nog altijd maar 21-jarige Nederlander voegde daar vrijdagavond brons aan toe in 46,91 seconden. Goud was in 46,36 voor de Amerikaan Hunter Woodhall, Johannes Floors uit Duitsland was één honderdste van een seconde sneller dan Hendriks.

Noëlle Roorde kwam bij het speerwerpen in de F46-klasse nét tekort voor een medaille: haar 40,58 meter bleek één centimeter te weinig om de Britse Hollie Arnold van brons af te houden.

Zwemmen
Olivier van de Voort nam na de Spelen van Rio afscheid, maar kwam vorig jaar na zijn studie weer terug en bleek weer competitief. Sterker nog, in Parijs zwom hij in de S10-klasse vrijdagavond naar paralympisch goud op de 100 meter rugslag in 59,04 seconden, Bas Takken werd in diezelfde finale zesde in 1:01,97 minuten.

In dezelfde klasse won Lisa Kruger drie jaar geleden brons in Tokyo, nu moest ze het doen met plek vier: 1:09,46 was twee honderdsten van een seconde te langzaam om het brons omgehangen te krijgen.

Ook voor Florianne Bultje was er een vierde plek en wel op de 100 meter vlinderslag in de S9-klasse. Bultje tikte aan na 1:08,20 minuten, ruim een kwart seconde te langzaam voor het brons.

Veteraan Marc Evers won op de 100 meter rugslag in de S14-klasse in Londen al paralympisch goud en pakte in Rio zilver, maar die prestaties kon hij niet evenaren: in 1:00,79 minuten tikte hij vrijdag in de finale als achtste aan.

Rogier Dorsman pakte in Parijs al zilver en dubbel goud, op de 100 meter vlinderslag kon hij daar in de S11-klasse geen eremetaal aan toevoegen: in 1:04,29 minuten tikte hij aan als vijfde.

Wegwielrennen
Het ging goed met de Nederlanders op de tandems, hoewel Vincent ter Schure en piloot Timo Fransen wel meer dan een minuut achterstand goed moesten maken na een lekke band. Dat lukte en ze sloten aan bij Tristan Bangma en Patrick Bos en twee Franse duo's, wat uiteindelijk de kopgroep werd. Een van de Franse duo's kampte in de slotronde met mechanische pech, waarna Bangma/Bos en Ter Schure/Fransen er vandoor gingen voor een Nederlands 1-2'tje: goud voor Bangma en Bos, zilver voor Ter Schure en Fransen.

In de gecombineerde C4-C5-wedstrijd ging favoriet Daniel Abraham Gebru al snel onderuit, de winnaar van goud in Rio en brons in Tokyo kwam niet meer terug en werd negende. Martin van de Pol nestelde zich al vroeg in een kopgroep en sprintte na ruim 99 kilometer mee voor het eremetaal: brons achter de zilveren Fransman Kevin le Cunff en de gouden Oekraïner Yehor Dementyev, die in Londen én Rio ook al goud pakte.

Rolstoeltennis
In het vrouwenenkelspel werden de medailles beslist en dat leverde toch wel verrassend géén Nederlands goud op. Diede de Groot is al jaren op vrijwel geen enkele manier te verslaan op de grote toernooien, maar de Japanse Yui Kamiji, eigenlijk de enige van wie je het misschien mocht verwachten, kreeg het voor elkaar: 6-4, 3-6, 4-6 en De Groot moest het doen met zilver. Aniek van Koot pakte het brons door de Chinese Wang Ziying met 7-6 (3), 6-1 te verslaan.

Rolstoelbasketbal
De Nederlandse vrouwen speelden in de halve finales een thriller tegen het altijd sterke Canada, maar wist de meervoudig paralympisch- en wereldkampioenen uiteindelijk toch onder de duim te krijgen dankzij een sterke slotminuut: 72-61, met weer lekkere scores van Mariska Beijer (23) en Bo Kramer (25).

De Nederlandse mannen speelden tegen Australië, met als inzet de vijfde plaats. Die kwam er niet: de Australiërs waren met 75-82 te sterk.

Paardensport
In de dressuur werd de landenwedstrijd afgewerkt en dat leverde Nederland zilver op. Sanne Voets (Demantur), Demi Haerkens (Daula) en Rixt van der Horst (Royal Fonq) kregen bij elkaar 232,850 punten, waarmee ze als enige ploeg in de buurt van de Amerikaanse kampioenen bleven.

Tafeltennis
In de halve finales van de MS7-klasse was Jean Paul Montanus niet opgewassen tegen tweevoudig wereldkampioen William Bayley. De Brit, goed voor goud in Rio en zilver in Tokyo, was met 7-11, 6-11, 2-11 een flinke maat te groot voor Montanus, die zo het brons pakte.

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.