Rusland veroordeelt ballerina tot 12 jaar cel wegens donatie van $51,80

De Russische-Amerikaanse ballerina Ksenia Karelina is in Rusland veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens hoogverraad. Karelina, die eerder in de VS woonde, doneerde $51,80 aan een Oekraïense liefdadigheidsinstelling en werd daarop beschuldigd van het ondersteunen van de Oekraïense strijdkrachten.

Karelina werd in februari gearresteerd in de Russische stad Jekaterinenburg, waar ze haar familie bezocht. Tijdens haar gesloten proces bekende ze schuldig te zijn aan het overmaken van geld naar de organisatie. Volgens Russische autoriteiten zou de organisatie militair materiaal en medicijnen hebben aangeschaft voor het Oekraïense leger. De rechter oordeelde dat haar donatie op de dag van de invasie, 24 februari 2022, rechtstreeks ten goede kwam aan de Oekraïense strijdkrachten.

Haar supporters stellen echter dat de donatie werd gedaan aan 'Razom for Ukraine', een in New York gevestigde organisatie die zich richt op humanitaire hulp voor kinderen en ouderen in Oekraïne. De liefdadigheidsinstelling heeft verklaard geen militaire steun te verlenen.

Karelina, die tijdens haar rechtszitting kalm in een glazen kooi zat, kreeg een zware straf opgelegd ondanks haar schuldbekentenis. De zaak heeft internationaal veel aandacht getrokken, vooral omdat ze niet werd opgenomen in een recente gevangenenruil tussen Rusland en het Westen. Haar advocaat hoopt dat ze in de toekomst alsnog in een dergelijke ruil kan worden opgenomen.

Ksenia Karelina werd Amerikaans burger toen ze trouwde met een Amerikaan
Ksenia Karelina werd Amerikaans burger toen ze trouwde met een Amerikaan