FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 augustus 2024

Ajax naar play-offs Europa League na penaltyreeks van 34 strafschoppen

Ajax heeft met heel moeite de laatste voorronde van de Europa League bereikt. In de Johan Cruijff Arena verloren de Amsterdammers met 0-1 en daarom moest een strafschoppenserie de beslissing brengen in Amsterdam. Het werd een lange strafschoppenserie, waarbij Ajax vier strafschoppen miste, maar won het alsnog met 13-12 van Panathinaikos.

Ajax had de heenwedstrijd in Griekenland met 0-1 gewonnen en na een zwak openingskwartier namen de Amsterdammers de controle in de wedstrijd. In de eerste helft kreeg Ajax ook de nodige kansen, maar stond het na 45 minuten nog steeds 0-0.

Ook in de tweede helft was Ajax beter dan Panathinaikos, al waren er wel minder kansen. Er leek toch niks aan de hand voor de Amsterdammers, maar vlak voor tijd viel toch een doelpunt voor de Grieken dankzij invaller Tetê.

De goal betekende dat de stand over twee duels 1-1 werd en een verlenging dus noodzakelijk was. Daarin waren de Grieken beter dan Ajax, maar werd er niet gescoord en moesten er strafschoppen genomen worden. Een penaltyreeks over 34 strafschoppen, waarin Ajax meermaals faalde om het af te maken. Pas bij de zeventiende strafschop schoot uiteindelijk Anton Gaaei de winnende strafschop binnen.

Giraffekalf overlijdt bij geboorte in Artis, veel bezoekers zien het gebeuren

Een bevalling van een giraffe in Artis is vandaag anders gelopen dan gehoopt. Het kalfje overleed nadat het verkeerd lag en de moeder daardoor niet zelfstandig kon bevallen.

Dat gebeurde rond 14.15 uur. Volgens een van de getuigen werd er in eerste instantie nog bij de geboorte door bezoekers geklapt. "Maar toen duidelijk werd dat het dier levenloos was, was het verdrietig en heftig. Ouders haalden massaal hun kinderen weg bij het raam en de hekken. Ook de verzorgers waren aangeslagen. Vooral de jongen die de bek en tong als eerste pakte was zeer ontdaan naderhand."

Dierenarts Martine van Zijll Langhout was ook tijdens de bevalling aanwezig. Ze zegt tegen AT5 dat het ging om een 'gecompliceerde bevalling'. Eigenlijk hadden de voorpoten en snoet als eerst moeten komen, maar er kwam ook een achterpoot mee. Dat betekent dat de dierenarts en de Artis-medewerkers te hulp moesten schieten.

Uitgetrokken
"Normaal zouden we dat nooit doen en kan een giraffe prima zelf bevallen", zegt Van Zijll Langhout. In eerste instantie is geprobeerd de achterpoot terug te stoppen, maar dat lukte niet. Toen hebben Van Zijll Langhout en de Artis-medewerkers het kalf er in een keer uitgetrokken.

Het kalf is tijdens de bevalling overleden. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht. Volgens Van Zijll Langhout is er kans dat het kalf te weinig lucht heeft gekregen doordat het klem zat. Ook kan het zo zijn dat het kalf verkeerd lag doordat er al iets mee aan de hand was.

De dierenarts benadrukt dat ze blij is dat het kalf er wel uit is gekomen, want anders had het ook voor de moeder ernstige gevolgen gehad. "Het is heel treurig, maar het had veel erger kunnen zijn. We hadden geluk dat de giraffe meewerkte en ons liet helpen bij de bevalling." Van Zijll Langhout benadrukt dat het 'heel zeldzaam' is dat een bevalling zo afloopt bij giraffes.

Het overleden kalfje heeft nog even in het verblijf gelegen zodat de moeder afscheid kon nemen. "Op een gegeven moment liep ze weg, toen hebben we het kalfje weggehaald", vertelt de dierenarts. Ook heeft ze de aanwezige bezoekers ter plekke verteld wat er was gebeurd. 

Schansspringer Kraft domineert opnieuw, Takanashi wint eindelijk weer

In het Franse Courchevel is de tweede wedstrjid van het Zomer Grand Prix afgewerkt, de jaarlijkse zomercompetitie voor de schansspringers. De winter komt immers al beetje bij beetje in de buurt en daar mogen we natuurlijk graag naar uit kijken.

Vrouwen
Voor het eerst in lange tijd won de ooit enorm dominante Japanse Sara Takanashi weer eens een wedstrijd op hoog niveau. Na sprong één stond Nika Prevc nog aan de leiding, maar een zeer matige tweede sprong wierp de Sloveense terug naar de negende plek. Takanashi profiteerde en pakte zo de winst, voor de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger en thuisfavoriete Josephine Pagnier.

Mannen
Stefan Kraft won de eerste wedstrijd en ook in wedstrijd twee was de Oostenrijker ongenaakbaar: hij won met een ruime voorsprong op de Noor Fredrik Villumstad. Thuisfavoriet Valentin Foubert kende weer een topdag, na zijn tweede plek in wedstrijd één pakte hij met plek drie weer een mooie podiumplaats mee.

Vollering valt hard in vijfde etappe Tour de France Femmes en is leiderstrui kwijt

Demi Vollering is haar gele trui kwijt door een valpartij in de laatste tien kilometer. De Nederlandse verloor in de vijfde etappe van de Tour de France Femmes meer dan anderhalve minuut op etappewinnares en ploeggenote Blanka Vas. Kasia Niewiadoma kwam als tweede over de finish en neemt de leiderstrui over van Vollering.

De vijfde etappe in de Tour de France voor vrouwen kwam langzaam op gang. Lange tijd bleef het peloton samen in de heuveletappe naar Amnéville, maar halverwege de etappe koos Loes Adegeest de aanval. Nadat de Nederlandse enige tijd vooruit reed kreeg ze gezelschap van Fem van Empel en de Belgische Julie van de Velde. Het drietal nam drie minuten voorsprong, maar richting de finish ging de voorsprong achteruit.

Het peloton leek zich op te maken voor een massasprint, maar op ruim vijf kilometer van de finish ging het mis in het peloton. Vollering kwam hard ten val nadat een aantal rensters een rotonde miste en de gele leiderstrui zou 1.47 minuten verliezen. Ook Pieterse lag bij die val maar kon snel weer verder. Een aantal rensters waren ontsnapt aan de valpartij en ze reden naar de kopgroep toe. Adegeest kon als enige van de voormalige kopgroep mee, maar moest passen toen er richting de finish opnieuw werd versneld.

Vier rensters gingen uiteindelijk voor de dagwinst en daarbij was Vas de snelste. De nummer vier van de Olympische Spelen won de sprint voor Niewiadoma, die wel de leiderstrui overnam van de ongelukkige Vollering.

Vrijdag staat een nieuwe heuvelachtige etappe op het programma in de Tour de France Femmes.

Results powered by FirstCycling.com

Postbode gooit post weg in plaats van het te bezorgen

Bewoners van een wijk in Hengelo zijn wekenlang verstoken gebleven van hun post nadat een tijdelijke postbode besloot om alle post weg te gooien. De vervanger was ingezet omdat de vaste bezorger op vakantie was. PostNL startte een onderzoek na meldingen van niet-bezorgde post in de wijk Berflo Es. Brieven met belangrijke documenten, zoals rechtbankstukken en bankkaarten, zijn hierdoor spoorloos verdwenen.

Volgens PostNL is het probleem ontstaan toen de tijdelijke bezorger de post drie weken lang niet naar behoren afleverde. In plaats van de post rond te brengen, werd deze simpelweg weggegooid. De woordvoerder van PostNL noemt het een "zeer vervelende en onacceptabele situatie". Het postbedrijf heeft de vervangende bezorger inmiddels ontslagen en overweegt verdere stappen, zoals het doen van aangifte.

Als compensatie krijgen de getroffen inwoners binnenkort een excuusbrief van PostNL. Het bedrijf raadt hen ook aan om contact op te nemen met de afzenders van hun poststukken om samen naar een oplossing te zoeken. De gebeurtenis heeft bij veel bewoners voor frustratie en onrust gezorgd, vooral vanwege de mogelijke gevolgen van de verloren belangrijke documenten.

Wereldwijde noodtoestand vanwege nieuwe variant mpox virus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuwe stam van het Mpox-virus uitgeroepen tot een wereldwijde noodsituatie. De nieuwe variant verspreidt zich momenteel in een verontrustend tempo in verschillende Afrikaanse landen. In het bijzonder is de Democratische Republiek Congo (DRC) zwaar getroffen, waar de uitbraak inmiddels is bestempeld als een “volksgezondheidsnoodsituatie van internationaal belang”.

Deze aankondiging markeert de tweede keer in drie jaar dat de WHO Mpox als een wereldwijde noodsituatie heeft aangemerkt. De nieuwe variant, bekend als Clade 1b, heeft zich dit jaar al verspreid naar 13 Afrikaanse landen, inclusief enkele waar eerder nog nooit Mpox-gevallen waren gemeld. Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan 15.600 gevallen geregistreerd en zijn er 537 sterfgevallen gerapporteerd.

Wat is Mpox en hoe herken je het?
Mpox, beter bekend als apenpokken, is een virale ziekte die voornamelijk voorkomt in centraal- en West-Afrika. Het virus werd oorspronkelijk geïdentificeerd in laboratoriumapen, wat leidde tot de oorspronkelijke naam. In 2022 besloot de WHO de naam te veranderen naar Mpox na klachten over de vermeende racistische en stigmatiserende connotaties van de oude naam.

De symptomen van Mpox omvatten meestal een huiduitslag of met pus gevulde blaasjes die twee tot vier weken kunnen aanhouden. De uitslag kan overal op het lichaam voorkomen, variërend van enkele plekken tot honderden laesies. Andere veelvoorkomende symptomen zijn koorts, koude rillingen, opgezwollen lymfeklieren, uitputting, spierpijn en ademhalingsklachten.

De nieuwe variant: gevaarlijker en moeilijker te herkennen
Hoewel Mpox vaak mild verloopt, kan het in sommige gevallen dodelijk zijn. De recent opgekomen Clade 1b-variant lijkt gevaarlijker en besmettelijker te zijn, vooral onder kinderen. Onderzoek in de oostelijke provincies van Congo laat zien dat deze variant aanvankelijk mildere symptomen veroorzaakt, vaak beperkt tot de genitaliën, waardoor het moeilijker te herkennen is in de beginfase. Jean Claude Udahemuka van de Universiteit van Rwanda waarschuwde eerder al dat Clade 1b "de gevaarlijkste van alle bekende varianten" is.

Behandeling en beschikbaarheid van vaccins
Op dit moment is er geen specifieke behandeling goedgekeurd voor Mpox-infecties. Voor de meeste mensen met een gezond immuunsysteem is ondersteunende zorg en pijnbestrijding voldoende om te herstellen zonder medische interventie. Er is wel een vaccin ontwikkeld dat bescherming biedt tegen het virus, maar dit is voornamelijk beschikbaar in Westerse landen. Afrikaanse landen, waar de nood het hoogst is, kampen met een groot tekort: er zijn slechts 200.000 doses beschikbaar, terwijl er minstens 10 miljoen nodig zijn.

De snelle escalatie in Afrika
Mpox is al decennia lang endemisch in delen van Afrika en werd voor het eerst bij mensen gedetecteerd in 1970 in de DRC. De nieuwe uitbraak van Clade 1b begon in september 2023 in de mijnstad Kamituga, waar het virus zich vooral onder sekswerkers verspreidde. Sindsdien zijn 96% van alle geregistreerde gevallen en sterfgevallen in de DRC vastgesteld. Het virus heeft zich echter ook naar 18 andere Afrikaanse landen verspreid, waaronder landen die voorheen geen Mpox-gevallen kenden.

Wereldwijde zorgen en oproepen tot actie
Ondanks dat de verspreiding van Mpox buiten Afrika grotendeels onder controle lijkt, met relatief weinig nieuwe gevallen in 2023 en 2024, roept de WHO op tot onmiddellijke actie. Maria Van Kerkhove, hoofd van de WHO-afdeling voor uitbraken, benadrukt het belang van een snelle en gecoördineerde reactie. "We willen niet dat de wereld toekijkt en afwacht. Het moment om in actie te komen is nu," aldus Van Kerkhove.

De wereldwijde aandacht en middelen lijken zich voornamelijk te richten op Westerse landen, maar experts dringen erop aan dat er meer steun nodig is voor Afrikaanse landen die momenteel de zwaarste klappen van de uitbraak ondervinden.

Rusland veroordeelt ballerina tot 12 jaar cel wegens donatie van $51,80

De Russische-Amerikaanse ballerina Ksenia Karelina is in Rusland veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens hoogverraad. Karelina, die eerder in de VS woonde, doneerde $51,80 aan een Oekraïense liefdadigheidsinstelling en werd daarop beschuldigd van het ondersteunen van de Oekraïense strijdkrachten.

Karelina werd in februari gearresteerd in de Russische stad Jekaterinenburg, waar ze haar familie bezocht. Tijdens haar gesloten proces bekende ze schuldig te zijn aan het overmaken van geld naar de organisatie. Volgens Russische autoriteiten zou de organisatie militair materiaal en medicijnen hebben aangeschaft voor het Oekraïense leger. De rechter oordeelde dat haar donatie op de dag van de invasie, 24 februari 2022, rechtstreeks ten goede kwam aan de Oekraïense strijdkrachten.

Haar supporters stellen echter dat de donatie werd gedaan aan 'Razom for Ukraine', een in New York gevestigde organisatie die zich richt op humanitaire hulp voor kinderen en ouderen in Oekraïne. De liefdadigheidsinstelling heeft verklaard geen militaire steun te verlenen.

Karelina, die tijdens haar rechtszitting kalm in een glazen kooi zat, kreeg een zware straf opgelegd ondanks haar schuldbekentenis. De zaak heeft internationaal veel aandacht getrokken, vooral omdat ze niet werd opgenomen in een recente gevangenenruil tussen Rusland en het Westen. Haar advocaat hoopt dat ze in de toekomst alsnog in een dergelijke ruil kan worden opgenomen.

Ksenia Karelina werd Amerikaans burger toen ze trouwde met een Amerikaan
Ksenia Karelina werd Amerikaans burger toen ze trouwde met een Amerikaan

11-jarige die werd neergestoken was Australische toeriste

Het 11-jarig meisje dat eerder deze week werd neergestoken op Leicester Square in Londen, was een Australische toeriste die samen met haar moeder op vakantie was. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat ze hulp bieden aan het slachtoffer en haar moeder.

De dader, Ioan Pintaru (32), is aangeklaagd voor poging tot moord en het bezit van een mes. Pintaru, een Roemeense staatsburger zonder vaste woonplaats, zou het meisje acht keer hebben gestoken nadat hij haar in een wurggreep had genomen. Hij zou haar onder meer in het gezicht en nek hebben gestoken.

Tijdens de rechtszitting voor de Westminster Magistrates' Court werd verklaard dat het meisje verwondingen aan haar gezicht, schouder, pols en nek opliep en plastische chirurgie nodig zal hebben. Pintaru blijft voorlopig in hechtenis en zal op 10 september opnieuw voor de rechter verschijnen.

Ioan Pintaru
Ioan Pintaru

XR wil met gehandicapten Windsor Castle bezetten en 3 dagen chaos creëren

Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben plannen onthuld om Windsor Castle binnen te dringen, waar de Prinses van Wales vaak verblijft terwijl ze herstelt van kanker. Volgens informatie verkregen door MailOnline is het de bedoeling om gebieden die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek te bezetten. Deze actie maakt deel uit van een driedaagse massademonstratie die gericht is op het verstoren van het leven in het stadje Windsor, inclusief het lamleggen van hotels, restaurants en wegen.

Hoewel de demonstratie al bekend was gemaakt door XR, zijn de plannen voor het binnendringen van het kasteel pas recent onthuld. Deze tactiek werd ontdekt door een vooraanstaand beveiligings- en risicobeoordelingsbureau dat zich heeft geïnfiltreerd in de communicatiekanalen van XR. Een onderzoeker deed zich voor als een potentiële activist en luisterde mee tijdens een Zoom-vergadering met meer dan twaalf leden. Tijdens deze bespreking werden gedetailleerde plannen gedeeld over hoe de actie zou moeten gaan verlopen.

Een van de besproken strategieën omvat het creëren van een afleidingsmanoeuvre op ‘The Long Walk’ – de bekende laan die naar Windsor Castle leidt – waarbij gebruik wordt gemaakt van de rood geklede performers die vaak te zien zijn tijdens XR-demonstraties. Volgens een vertrouwelijk rapport verkregen door MailOnline, zou deze afleiding andere activisten in staat stellen om verboden gebieden binnen te dringen, wat hen zou helpen hun actie te volbrengen.

Het rapport onthult een cynische zet van de XR-organisatoren, die ouderen en mensen met een handicap hebben gevraagd om deel te nemen aan de driedaagse demonstratie. Dit zou de politie namelijk in een lastig parket brengen, omdat het verwijderen van kwetsbare mensen een negatieve indruk zou wekken in de media. De groep besprak tijdens de vergadering uitvoerig hoe de 'optiek' van dergelijke acties in hun voordeel zou kunnen werken.

Extinction Rebellion kondigde eerder dit jaar al aan dat zij van plan zijn om een massademonstratie te houden in Windsor onder de naam 'Upgrade Democracy'. Ze hebben verklaard dat Koning Charles zich bewust is van de gevaren van klimaatverandering en citeerden een passage uit een van zijn boeken waarin hij waarschuwt voor de wereldwijde uitdagingen. De koning zal echter niet in het kasteel aanwezig zijn tijdens de protestdagen.

Onbeperkt vliegen voor 599 euro per jaar met Wizz Air abonnement

De lowcostmaatschappij Wizz Air introduceert een opmerkelijk nieuw product: een jaarabonnement waarmee reizigers onbeperkt kunnen vliegen voor een vast bedrag. Met het zogenoemde 'All You Can Fly'-lidmaatschap wil de maatschappij lege stoelen vullen. Voor 599 euro kunnen klanten een jaar lang gebruikmaken van alle routes van Wizz Air, maar er zijn wel enkele belangrijke beperkingen waar je rekening mee moet houden.

Het abonnement klinkt aantrekkelijk voor wie vaak reist, maar er zijn addertjes onder het gras. Zo mogen reizigers voor dat bedrag enkel handbagage meenemen, en is het boeken van een vlucht slechts mogelijk vanaf 72 uur voor vertrek. Dit betekent dat je geen garantie hebt dat er nog plek is op de door jou gewenste vlucht. Dit geldt ook voor de terugvlucht, wat het abonnement vooral geschikt maakt voor reizigers met een flexibele agenda. Daarnaast betaal je per vlucht 10 euro administratiekosten.

Wizz Air verwacht dat ongeveer 10.000 reizigers gebruik zullen maken van dit aanbod. Het bedrijf is sinds 2003 actief en vliegt in Nederland vanaf Eindhoven naar bestemmingen zoals Warschau, Boedapest en Sofia. De maatschappij heeft 218 vliegtuigen en vervoerde in het gebroken boekjaar 2023-2024 zo’n 62 miljoen passagiers, met een winst van 365 miljoen euro.

Hoewel Wizz Air niet de eerste luchtvaartmaatschappij is die een dergelijk abonnement aanbiedt, zijn eerdere initiatieven van andere luchtvaartbedrijven vaak van korte duur geweest. In de VS biedt Frontier Airlines nog wel een vergelijkbaar jaarabonnement aan, gericht op thuiswerkers en studenten die flexibel reizen.


Afbeelding ter illustratie (Dall-E 3 / FOK.nl)

Alle vrouwenbeachduo's door op EK in Nederland

Op het Europees kampioenschap beachvolleybal, dat gespeeld wordt in Apeldoorn, Arnhem en Den Haag, zijn alle vier Nederlandse duo's doorgedrongen tot de knockoutfase in het vrouwentoernooi. Geen van hen deed dat met groepswinst en dus moeten ze wel allemaal de tussenronde spelen voor een plek in de achtste finales.

Na een zege in hun openingswedstrijd begonnen Mila Konink en Desy Poiesz dag twee met een Nederland: Ieva Dumbauskaite en Ieva Vasiliauskaite uit Litouwen waren met 15-21, 13-21 te sterk. 's Avonds verloor het duo van de Tsjechische toppers Barbora Hermannova en Marie-Sara Stochlova, maar dankzij de eerdere overwinning op een Oostenrijks duo eindigden ze wel als derde in de groep.

Katja Stam en Raïsa Schoon zitten na hun prima Olympische Spelen nog niet lekker in hun vel. Ze begonnen met een nederlaag en sloegen woensdag terug met een 21-9, 21-18 zege op Margherita Bianchin en Claudia Scampoli uit Italië. Daarna ging het weer fout: 16-21, 20-22 tegen Sarah Schneider/Margareta Kozuch uit Duitsland en dus moeten ook zij met een derde plek de tussenronde in.

Brecht Piersma en Wies Bekhuis verloren hun openingswedstrijd, maar woensdag gingen ze in Arnhem niet verrassend onderuit tegen de Letse toppers Tina Graudina en Anastasija Samoilova: 23-25, 18-21. Daardoor moest er 's avonds wel gewonnen worden en zo geschiedde: het Franse duo Lezana Placette/Alexia Richard werd met 22-24, 21-19, 15-12 verslagen voor een plek in de tussenronde.

Na een zege in wedstrijd één begonnen Kirsten Bröring en Emi van Driel de tweede dag met een nederlaag: 15-21, 22-20, 12-15 tegen Monika Paulikiene en Aine Raupelyte uit Litouwen. In de avondwedstrijd zetten ze dat weer recht, want in Den Haag werd met 21-14, 21-12 gewonnen van Sunniva Helland-Hanssen en Emilie Olimstad uit Noorwegen.

De vier duo's spelen donderdag allemaal hun wedstrijd in de tussenronde. Bröring en Van Driel spelen om 16.00 uur in Den Haag tegen Konink en Poiesz, Piersma en Bekhuis nemen het op 18.00 uur in Arnhem op tegen Ludwig/Lippmann uit Duitsland en Stam en Schoon spelen om dezelfde tijd in Apeldoorn tegen Plesiutschnig/Schützenhöfer uit Oostenrijk.

Mannen
De mannen hebben er inmiddels allemaal één wedstrijd op zitten. Leon Luini en Christiaan Varenhorst begonnen met een 21-18, 21-11 zege op Sergiy Popov/Eduard Reznik uit Oekraïne, terwijl Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk met twee keer 18-21 niet verrassend verloren van olympisch finalisten Nils Ehlers en Clemens Wickler uit Duitsland.

Steven van de Velde en Matthew Immers begonnen met een 21-15, 21-17 zege op Paul Henning/Maximilian Just uit Duitsland, Stefan Boermans en Yorick De Groot rekenden met 21-17, 21-13 af met Piotr Janiak/Jedrzej Brozyniak uit Polen en de afscheid nemende Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen begonnen hun laatste kunstje met een thriller, die ze met 26-24, 16-21, 14-16 verloren van Jakub Sepka en Jiri Sedlak uit Tsjechië.

Tot slot waren er nog Mees Sengers en Dirk Boehlé, die met 14-21, 18-21 van de Italianen Samuele Cottafava en Paolo Nicolai verloren.

Amsterdamse supers geven geen geld terug bij inleveren flessen en blikjes: overlast te groot

Al meer dan een jaar kunnen klanten lege blikjes en kleine flesjes inleveren voor 15 cent statiegeld. Ondanks deze regeling blijft de hoeveelheid ingeleverde verpakkingen te laag en leidt het tot steeds meer rommel in met name de steden. Voor supermarkten in Amsterdam wordt de overlast naar eigen zeggen onhoudbaar, en zij nemen nu zelf maatregelen om de situatie onder controle te krijgen.

Bij verschillende supermarkten, zoals de Albert Heijn op de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam, krijgen klanten geen contant geld meer terug bij het inleveren van verpakkingen. Het statiegeld moet verrekend worden met nieuwe boodschappen.

De supermarkten worstelen met lange wachtrijen, defecte automaten en chaos op straat. Vooral mensen met grote zakken vol lege flessen en blikjes zorgen ervoor dat andere klanten hun statiegeld niet makkelijk kunnen inwisselen. Een vrouw voor de Jumbo op de Jodenbreestraat deelt haar frustratie: "Ik moet lang wachten, maar iedereen heeft wel recht op statiegeld." Bij deze vestiging is inmiddels een limiet gesteld van één zak per persoon.

Voor sommige mensen heeft het intrekken van contant statiegeld ingrijpende gevolgen, zoals voor daklozen die afhankelijk zijn van dit geld. “Ze hebben dit echt nodig en kunnen het niet altijd verrekenen met hun boodschappen,” zegt een vrouw voor de Albert Heijn.

Het aantal inleverpunten buiten supermarkten vindt men ook te beperkt. Verpact, de organisatie achter Statiegeld Nederland, meldt dat er recent zes extra inleverpunten zijn geopend op locaties zoals scholen en stations. Hoewel dit een stap in de goede richting is, erkent de organisatie dat het nog lang niet voldoende is. Het doel is om locaties te ondersteunen bij de installatie en ophaalservice, zodat zij enkel verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de machines.

Of de huidige maatregelen effectief zullen zijn, blijft de vraag. Veel klanten zijn sceptisch. “Je verplaatst het probleem alleen maar,” merkt een klant op. De algemene wens is duidelijk: er moeten meer inleverpunten komen, en wellicht efficiëntere systemen die grote hoeveelheden tegelijk kunnen verwerken.

Of het supermarkten is toegestaan te weigeren geld terug te geven op ingeleverde blikjes en flessen valt nog te bezien. Dat lijkt een onrechtmatige weigering te zijn, maar daarover zal uiteindelijk een rechter zich moeten buigen.

Nederland vandaag naar 18 miljoen inwoners

Nederland passeert vandaag naar schatting de grens van 18 miljoen inwoners, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Acht jaar geleden, in 2016, werd de grens van 17 miljoen inwoners gepasseerd. Deze versnelde bevolkingsgroei is vooral toe te schrijven aan een stijging van buitenlandse migratie, met name uit Oekraïne en Syrië.

De bevolkingsgroei van 17 naar 18 miljoen inwoners vond plaats in slechts acht jaar, waarbij de bevolking jaarlijks met gemiddeld 120 duizend inwoners (0,7 procent) toenam. Ter vergelijking: de groei van 16 naar 17 miljoen inwoners duurde vijftien jaar, met een gemiddelde toename van 66 duizend mensen per jaar. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de bevolking echter nog sneller. Tussen 1945 en 1970 kwamen er bijna 4 miljoen mensen bij, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 1,6 procent.

Buitenlandse Migratie als Drijvende Kracht
Sinds 2015 is de bevolkingsgroei voornamelijk te danken aan immigratie. In 2022 en 2023 stierven er meer mensen dan er kinderen werden geboren, waardoor de groei uitsluitend werd veroorzaakt door een hoger aantal immigranten dan emigranten. Deze trend zette zich voort in de eerste helft van 2024. Voorheen werd de Nederlandse bevolking voornamelijk groter doordat er meer kinderen werden geboren dan er mensen overleden, vooral tijdens de naoorlogse babyboom.

Vanaf de jaren zeventig veranderde dit beeld toen het geboortecijfer daalde doordat mensen later en minder kinderen kregen. Sindsdien zijn fluctuaties in de bevolkingsgroei vooral het gevolg van veranderingen in migratie, beïnvloed door internationale conflicten, economische omstandigheden en beleidskeuzes. De toename van Engelstalige opleidingen in Nederland heeft bijvoorbeeld ook geleid tot meer buitenlandse studenten die hier blijven wonen.

Diversiteit Neemt Toe
Het aantal in Nederland geboren inwoners nam slechts licht toe van 14,9 naar 15,0 miljoen tussen 2016 en 2024. In dezelfde periode steeg het aantal inwoners dat niet in Nederland is geboren aanzienlijk van 2,1 miljoen (12 procent) naar 2,9 miljoen (16 procent). Begin 2024 hadden 2,1 miljoen van de in Nederland geboren inwoners ten minste één ouder die in het buitenland is geboren, vergeleken met 1,8 miljoen in 2016.

Bijna alle herkomstlanden zagen een toename in het aantal inwoners in Nederland. In 2024 woonden er vooral meer mensen met een Europese en Aziatische achtergrond. In absolute aantallen groeiden de groepen inwoners met een Oekraïense, Syrische en Poolse herkomst het sterkst. Begin 2024 had 0,7 procent van de inwoners Oekraïne als herkomstland, 0,9 procent Syrië en 1,3 procent Polen. De grootste niet-westerse groepen blijven Turkse (2,5 procent) en Marokkaanse (2,4 procent) Nederlanders, gevolgd door mensen van Surinaamse, Indonesische en Duitse herkomst.

Vergrijzing Zet Door
Naast een toenemende diversiteit is de bevolking ook ouder geworden. In vergelijking met 2016 is het aandeel jongeren onder de 20 jaar afgenomen, terwijl het aandeel 65-plussers is toegenomen. Vooral het aantal 80-plussers stijgt gestaag. De gemiddelde leeftijd steeg van 41,5 jaar in 2016 naar 42,6 jaar in 2024. De huidige ouderen leven langer dan eerdere generaties, wat deels te danken is aan betere levensomstandigheden en gezondheidszorg.

Ondanks de hogere levensverwachting blijft het sterftecijfer relatief hoog sinds de coronapandemie. Het geboortecijfer daarentegen is historisch laag. In 2023 werden 164,5 duizend kinderen geboren, wat neerkomt op een gemiddeld kindertal van 1,43 per vrouw, een niveau dat sinds de jaren tachtig niet meer is waargenomen.

Grafiekjes zien? Dat kan bij het CBS

Verdubbeling overlastgevende asielzoekers naar 1,5%

Het aantal asielzoekers dat ernstige overlast veroorzaakt en daarom extra in de gaten wordt gehouden, is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit meldt De Telegraaf. De situatie in het Groningse Ter Apel, waar het grootste aanmeldcentrum van Nederland zich bevindt, toont hoe lastig deze problematische groep aan te pakken is. De veiligheidssituatie in en rondom Ter Apel is de afgelopen maanden sterk verslechterd. Inspectiebezoeken tonen aan dat er in korte tijd 160 slag- en steekwapens zijn in beslag genomen, een verdrievoudiging ten opzichte van eerdere periodes. Door deze toename lopen zowel medewerkers als bewoners een groot risico op geweld, wat al meerdere gewonden heeft opgeleverd.

Om de veiligheid in Ter Apel te verbeteren, worden er nu extra maatregelen genomen. Zo worden huisartsen in het aanmeldcentrum overdag begeleid door beveiligers, en krijgen asielzoekers die ’s avonds medische zorg nodig hebben in nabijgelegen steden ook beveiligingsbegeleiding. Dit nieuwe beleid wordt over drie maanden geëvalueerd. Harry Bulk, huisarts in Ter Apel, betreurt de situatie: “Het is triest dat het zover moet komen.” De situatie is zorgelijk, vooral omdat de groep overlastgevende asielzoekers snel toeneemt. Op 1 juli stonden meer dan 1000 vreemdelingen op de Top-X-lijst, bijna het dubbele van een jaar eerder.

Hoewel deze groep veelplegers slechts een klein percentage (1,5%) van het totale aantal bewoners van asielzoekerscentra (azc’s) uitmaakt, veroorzaken zij veel problemen en angst. Het aantal incidenten op azc-locaties is vorig jaar sterk gestegen, van 23.700 naar 36.700 meldingen. Vooral fysiek geweld en problemen gerelateerd aan verslaving nemen toe. Ondanks verschillende maatregelen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de politie, blijft het aanpakken van deze problematische groep een grote uitdaging.

'Disney niet aan te klagen na dood vrouw vanwege Disney+ proefabonnement'

Een Amerikaanse man, Jeffrey Piccolo, heeft een pijnlijke ontdekking gedaan na de dood van zijn vrouw, Kanokporn Tangsuan, die overleed aan een allergische reactie in Disney World. Piccolo besloot the Walt Disney Company aan te klagen vanwege nalatigheid, aangezien het personeel van het Disney Springs-restaurant hen had verzekerd dat het eten veilig was voor haar allergieën. Toch beweert Disney nu dat Piccolo door zijn Disney+ abonnement geen recht heeft op een rechtszaak, maar dat hij in plaats daarvan gebruik moet maken van verplichte arbitrage.

Disney’s argument is gebaseerd op de gebruiksvoorwaarden van Disney+, waarvoor Piccolo in 2019 een proefabonnement heeft afgesloten. Door akkoord te gaan met de voorwaarden van deze streamingdienst, stemde hij volgens Disney in met het afzien van het recht om juridische stappen te ondernemen in een openbare rechtbank.

De voorwaarden vereisen dat alle geschillen via bindende arbitrageregelingen worden afgehandeld. Dit geldt niet alleen voor het gebruik van Disney+, maar ook voor alle aanverwante diensten en activiteiten van Disney, zoals de themaparken.

Hoewel Piccolo duidelijk een tragisch persoonlijk verlies heeft geleden, stelt Disney dat de zogenaamde "clickwrap overeenkomst" – waarbij gebruikers akkoord moeten gaan met lange juridische documenten voordat ze verder kunnen – bindend is. Het maakt niet uit of Piccolo de voorwaarden daadwerkelijk heeft gelezen of begrepen, volgens de advocaten van Disney is dat irrelevant.

Deze kwestie werpt een schaduw over de manier waarop grote bedrijven als Disney juridische beperkingen kunnen opleggen via ogenschijnlijk onschuldige abonnementsovereenkomsten, zelfs als deze gratis zijn. Het incident benadrukt hoe klanten zich mogelijk onbewust vastleggen op strenge juridische voorwaarden door simpelweg te klikken op "Akkoord".

Terwijl de zaak voortduurt, werpt dit incident vragen op over de eerlijkheid van dergelijke contractuele clausules en de rechten van consumenten in een digitale wereld.

Hoewel de zaak van Piccolo uitzonderlijk tragisch is, kan het juridische precedent dat dit schept ook gevolgen hebben voor miljoenen andere Disney+-abonnees.

Disney niet aan te klagen na eenmalig akkoord voorwaarden Disney+ (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Disney niet aan te klagen na eenmalig akkoord voorwaarden Disney+ (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

Site-eigenaar blundert met nieuwsbericht

Op de Nederlandse website FOK.nl dacht de eigenaar een leuk nieuwtje te hebben. Hij postte een bericht over een PVV'er die de gloeilamp weer terug zou willen hebben zonder de datum van het oorspronkelijke bericht te controleren. En wat blijkt, dat oorspronkelijke artikel kwam uit 2012. Twaalf jaar oud dus. Ontzettend oud nieuws.

In het feedbackforum had eigenaar Danny er dit over te zeggen: "Als je vanaf 5 uur 's morgens nieuws aan het posten bent sluipt er weleens een foutje in "  Geen excuus, niks. Uitermate teleurstellend dus.

Maar niet getreurd, de interactie veroorzaakte heel wat kliks, dus het feit dat pasgeborenen van toen binnenkort naar de brugklas gaan is misschien wel goed voor de advertentieopbrengst.

FOK! Wat een weer: overwegend droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half bewolkt. Het blijft droog.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en het blijft droog. De maxima liggen tussen 21°C langs de westkust en 27°C plaatselijk in het oosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust later vrij krachtig.

Vanavond schijnt eerst de zon. Later in de avond raakt het in het noordwesten bewolkt. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Vannacht gaat het in het noordwesten geleidelijk regenen. Elders blijft het nog droog met opklaringen. Met minimumtemperaturen van ongeveer 17°C blijft het zacht. Er staat een matige, langs de kust vrij krachtige, zuidwestenwind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Zomers weer lokt mensen naar het strand  (Foto: FOK! )
Zomers weer lokt mensen naar het strand (Foto: FOK! )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1359

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

PVV-wens om gloeilamp terug te brengen is mislukt

Dit bericht is abusievelijk geplaatst. Het blijkt te gaan om een heel oud bericht. Het terugbrengen van de gloeilamp is mislukt overigens.

De PVV heeft opgeroepen tot de herinvoering van de gloeilamp, ondanks het Europese verbod dat sinds enkele jaren van kracht is. Volgens een artikel in het AD heeft PVV-Kamerlid Machiel de Graaf - zelf blijkbaar geen helder licht - zich uitgesproken tegen het verbod, dat volgens hem voortkomt uit groen-socialistische motieven die de persoonlijke vrijheid van mensen beperken. De Graaf stelt dat dit verbod weinig effectief is gebleken en dat de vervangende led- en spaarlampen mogelijk zelfs slechter zijn voor het milieu.

Een van de belangrijkste punten van kritiek betreft de inzameling van spaarlampen, die giftig kwik bevatten. Volgens De Graaf en andere critici wordt de milieuwinst van het verbod op gloeilampen tenietgedaan door het falen van deze inzamelingsprogramma’s. Dit vergroot volgens hen de nadelige impact op het milieu in plaats van deze te verminderen.

Daarnaast betoogt De Graaf dat veel mensen de warmte en sfeer van de traditionele gloeilamp missen, iets wat de moderne alternatieven niet kunnen evenaren. Hij stelt dat deze aspecten te weinig aandacht hebben gekregen bij het besluit om de gloeilamp te verbieden en dat de keuzevrijheid van de consument hiermee onterecht is ingeperkt.

De Graaf heeft aangekondigd dat hij minister Melanie Schultz van Haegen wil vragen om zich in te zetten voor de terugkeer van de gloeilamp. Het is nog onduidelijk hoe het kabinet hierop zal reageren, maar het standpunt van de PVV zal ongetwijfeld tot discussies leiden over de toekomst van verlichting en milieuwetgeving in Nederland.

Random Pics van de Dag #1358

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.