Schietles voor Russische kinderen vanaf 10 jaar, 'toekomstige soldaten'

Vanaf het komende schooljaar zullen Russische studenten vanaf de vijfde klas - dan zijn de kinderen meestal zo'n tien jaar oud - lessen krijgen in het gebruik van een Kalasjnikov, sluipschieten en granaatwerpen, zoals gerapporteerd door het onafhankelijk Russisch nieuwsblad Holod. Een voorstel hiervoor is definitief goedgekeurd door de Russische senaat. Zo meldt WNL.

Op dit moment krijgen kinderen in Russische scholen al lessen over oorlogsvoering, zij het beknopter. Er zijn bijvoorbeeld beelden waarop te zien is hoe Russische kinderen een Kalasjnikov in elkaar zetten.

In het komende schooljaar zullen ze ook onderwezen worden over het dragen van kogelwerende vesten, evenals het inschatten van risico's bij het overtreden van militaire regels en het selecteren van een positie binnen een gevechtseenheid als onderdeel van het lesprogramma.

Volgens historicus Willem Post worden Russische kinderen opgevoed met het idee dat het Westen de grote vijand is. Hij geeft zelf lessen over democratie op Nederlandse scholen en merkt op dat hedendaagse kinderen dezelfde overtuigingen hebben als dat hij in zijn jeugd had: "democratie is voor altijd, dat zal nooit meer anders zijn". Echter, als hij kijkt naar wat er in Rusland gebeurt, ziet hij een heel andere situatie.

Mart de Kruif, een gepensioneerde commandant, die de internationale spanningen nauwlettend volgt, noemt de handelingen van Poetin "eng en vooral verontrustend". Hij gelooft dat Poetin een totale oorlog voert in Oekraïne en alles zal inzetten om deze te winnen en mogelijk verder te gaan.

De Kruif vindt dat het Westen nog steeds te naïef is over Poetin. "Poetin begrijpt enkel macht. Hij beschouwt ons als een bokser. Als wij eruitzien als een bokser met een dichtgeslagen oog en een hand op onze rug, denkt hij: daar kan ik iets mee."