FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 april 2024

Uitslag sc Heerenveen - FC Twente

FC Twente heeft woensdagavond niet optimaal kunnen profiteren van het verlies van AZ eerder op de avond. In een doelpuntrijkduel tegen sc Heerenveen werd het in Friesland 3-3.

FC Twente kende een uitstekende start. Na een kwartier stond het al 0-2 in Friesland dankzij doelpunten van Ricky van Wolfswinkel en Daan Rots. De aansluitingstreffer viel al snel na een rake kopbal van Ion Nicolaescu uit een voorzet van Osame Sahraoui.

Tien minuten voor de rust kwam Twente weer op twee doelpunten voorsprong. Robin Propper scoorde vanuit een corner, maar opnieuw kwam Heerenveen terug in de wedstrijd. Sahraoui zorgde snel voor een nieuwe aansluitingstreffer en stond het na 45 minuten voetballen 2-3.

In de tweede helft kwam sc Heerenveen na tien minuten op gelijke hoogte. De thuisploeg kreeg een strafschop nadat Propper de bal op zijn hand kreeg, waarna Thom Haye vanaf de strafschopstip zou scoren. Twente ging vervolgens op jacht naar de vierde treffer en kwam dichtbij via Sem Steijn en Naci Ünüvar, maar gescoord werd er niet meer.

Daardoor loopt FC Twente maar één punt uit op AZ. Het verschil voor de belangrijke derde plaatsen tussen de beide ploegen is nu vijf punten.

Tien jaar cel en tbs voor maandenlang bedreigen en martelen van vriendin

De rechtbank heeft de 41-jarige Wilco H. veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs met dwang voor het bedreigen, mishandelen en martelen van zijn vriendin.  H. bekende tijdens de rechtszaak twee weken geleden zijn daden. De uitbarsting van geweld stopte bij zijn aanhouding op 1 oktober vorig jaar. Vlak daarvoor had hij voor de ogen van hun 11-jarige dochter zijn vriendin meerdere keren in haar rug en nek gestoken. Zo meldt AT5. 

"Toen verdachte op 15 juli 2023 uit detentie vrijkwam, heeft hij zich in een korte periode van slechts 2,5 maand, meermaals onder invloed van alcohol en/of drugs schuldig gemaakt aan een uitbarsting van geweld richting zijn partner, de moeder van zijn kinderen, die heeft geleid tot een spoor van vernieling en leed", aldus de rechtbank. De man zat tot de zomer van 2023 vast vanwege de mishandeling van een prostituee. 

Bedreigd en verminkt
De 41-jarige Amsterdammer is schuldig aan een waslijst van geweld, waarvoor de rechtbank hem tien jaar cel en tbs met dwangverpleging oplegt. "Verdachte heeft zijn partner met een pistool bedreigd en verminkt door urenlang met een mes snijwonden op haar lichaam aan te brengen en een kapot bierflesje in haar gezicht te duwen, waardoor een enorm ontsierend litteken in haar gezicht en vele littekens op haar armen en benen zijn ontstaan. In plaats van hulp te zoeken voor zijn problemen voortkomend uit onder meer alcohol- en drugsgebruik, bleef verdachte het slachtoffer opzoeken", schrijft de rechtbank. 

De man heeft twee keer geprobeerd zijn vrouw om het leven te brengen. De eerste keer door haar keel dicht te knijpen, de tweede keer door haar met verschillende messen haar in haar nek en rug te steken. Hun 11-jarige dochtertje lag in bed toen ze haar vader "ik ga je dood maken", hoorde schreeuwen. Het kind kwam daarop naar beneden en probeerde tussenbeide te komen. Ze pakte daarbij zelfs een mes uit de keuken, maar het lukte haar niet haar vader te steken omdat het mes niet scherp genoeg bleek. Uiteindelijk besloot ze maar de politie te bellen. 

De opname van dat telefoongesprek werd twee weken geleden afgespeeld in de rechtbank. "Mijn vader valt mijn moeder aan, er is overal bloed", vertelde het meisje aan de telefoon met iemand van de alarmcentrale. "Ademt ze nog?", vraagt de vrouw. Waarop het meisje - duidelijk in paniek - antwoordt dat ze dat niet weet. 

Op dat moment vluchtte de man naar zijn woning in Noord om een vuurwapen en geld op te halen. De politie had de achtervolging inmiddels ingezet waarbij de man, onder invloed van alcohol en drugs, afwisselend tussen de 30 en 140 kilometer per uur reed. Hij stond ook stil in de Coentunnel. De politie vond bij zijn aanhouding het vuurwapen, een hoeveelheid contant geld en een Rolexhorloge aan. 

Overspel
H. verklaarde dat hij geweld gebruikte omdat hij bang was dat zijn vriendin tijdens zijn tijd in de cel vreemd was gegaan. Over het geweld zei hij: "Het is bizar, ik heb er geen woorden voor. Ik besef dat ik te ver heen was, ik was totaal de weg kwijt." 

Het Openbaar Ministerie sprak over 'een langdurig horrorscenario' en eiste 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank gaat daar dus in mee. De verdachte heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. 

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle

FC Utrecht heeft woensdagavond na een moeizame eerste helft met duidelijke cijfers gewonnen van PEC Zwolle. Door de zege neemt de ploeg van Ron Jans weer de achtste plaats over in de eredivisie.

In de eerste helft was het tussen FC Utrecht en PEC Zwolle nog 0-0. FC Utrecht-trainer Ron Jans was duidelijk niet tevreden en wisselde in de rust driemaal en dat leverde direct in de tweede helft resultaat op. Binnen vijf minuten stond FC Utrecht met 2-0 voor. Sam Lammers opende de score vanuit een rebound en daarna verdubbelde Jens Toornstra.

Lennart Thy bracht vervolgens de spanning terug in de wedstrijd door tien minuten na de 2-0 de aansluitingstreffer te maken, waarna Isac Lidberg een kwartier voor tijd de wedstrijd zou beslissen. De Zweedse invaller scoorde in twee minuten twee keer en zorgde daarmee dat de drie punten in Utrecht bleven. Op het einde van de wedstrijd maakte een andere invaller Adrian Blake de 5-1 en dat zou ook de eindscore zijn.

Uitslag Heracles - AZ

AZ lijkt af te haken in de strijd om de derde plek in de Eredivisie. Woensdagavond in Almelo verloren de Alkmaarders met maar liefst 5-0 van Heracles.

AZ had de laatste drie wedstrijden met overtuiging gewonnen met een doelsaldo van 10-0, maar tegen Heracles ging het mis voor de ploeg van Maarten Martens. Na twintig minuten schoot Brian De Keersmaecker op prachtige wijze raak. Na het openingsdoelpunt liep Heracles voor rust uit naar 3-0 dankzij twee benutte strafschoppen van Jizz Hornkamp.

Na rust met de nodige wissels probeerde AZ de wedstrijd om te draaien, maar buiten een aantal afstandsschoten kwam de nummer vier van de eredivisie niet. In de slotfase wist Heracles nog twee maal te scoren dankzij invaller Mohamed Sankoh, die inviel voor Hornkamp.

Ritzege Hermans in Baskenland, Roglic komt hard ten val maar behoudt leiderstrui

De derde etappe van de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Quinten Hermans. De Belgische wielrenner won de sprint van het peloton voor Edoardo Zambanini en Alex Aranburu. Klassementsleider Primoz Roglic kwam in de laatste veertig kilometer hard ten val, maar na enige aarzeling kon de Sloveen zijn weg vervolgen en kwam binnen in het peloton.

Tijdens de derde etappe van de Ronde van het Baskenland moesten de renners 190 kilometer afleggen. Op achttien kilometer van de finish lag er nog een beklimming. Lange tijd zouden vier renners vooruit rijden in het Baskenland. De kopgroep nam vier minuten voorsprong, maar werd ruim voor de finish ingerekend.

Op veertig kilometer van de finish kwam Primoz Roglic hard ten val. De klassementsleider moest even bijkomen van zijn valpartij, maar na enige aarzeling kon Roglic zijn weg vervolgen, maar wel op ruim twee minuten. Maar het peloton was solidair met Roglic en besloot het rustig aan te doen, waardoor de 34-jarige Sloveen weer snel kon aansluiten.

Op de slotbeklimming werd er relatief rustig aan gedaan. Louis Meintjes reed even alleen vooruit en pakte de bergpunten mee, waarna hij zich weer liet inlopen. Daarna volgde snel een tussensprint waar bonificatieseconden en daarin was Remco Evenepoel de snelste. Daarmee kwam de Belgisch kampioen op zeven seconden van leider Roglic.

Daarna was het sprinten voor de dagzege, maar vlak daarvoor was er weer een nieuwe valpartij, dit keer was Juan Ayuso een van de renners die hard vielen. In de sprint die lichtjes heuvelop liep sprintte Quinten Hermans naar de zege, de eerste seizoenszege voor de Belg.

Results powered by FirstCycling.com

Hamlin wint vochtige NASCAR-race Richmond na late caution

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar Paaszondag: op de Richmond Raceway werd de zevende race verreden in het NASCAR Cup Series-kampioenschap van dit jaar, wat lange tijd niet al te spannend was, maar wel een twist kende aan het einde.

Het had geregend in Richmond, maar we kregen een unicum: een kampioenschapsrace op een nog wat vochtige speedway mét regenbanden, die na jaren ontwikkelen eindelijk goed genoeg zouden zijn om enigszins op te kunnen racen. We begonnen met polesitter Kyle Larson en Chase Elliott op de eerste rij, voor Ross Chastain, Alex Bowman, Bubba Wallace, Todd Gilliland, Martin Truex Jr, Ty Gibbs, Austin Cindric en Joey Logano.

De boel werd even onderbroken door een geplande caution in verband met de banden en even later door een schuiver van Daniel Suarez, die door Josh Berry aan werd getikt. Dat was het einde van de eerste stage, die werd gewonnen door Larson, voor Wallace, Bowman, Truex en Gilliland.

Halverwege de stage zorgden de pitstops voor wat grotere verschillen, tot Kyle Busch met een probleem de muur in ging: caution. De rest van de stage verliep beduidend rustiger en leverde uiteindelijk stagewinst op voor een ijzersterke Truex, voor Berry, Logano, Larson en Denny Hamlin.

Met Truex en Larson voorop begonnen de laatste 160 ronden, waarbij Larson wat afhaakte, maar Truex de touwtjes stevig in handen nam. Pas met minder dan tien ronden te gaan kwam de spanning weer terug: Logano begon in de buurt te komen en met nog twee ronden te gaan gleed Larson vanaf plek vier in de rondte, waardoor we ineens nog een caution kregen.

De leiders, met Truex, Logano en Hamlin voorop, kwamen nieuwe banden halen, waarbij Hamlin de leiding pakte. Truex vocht voor wat hij waard was, maar kwam er niet voorbij en na een uiterst dominante race zakte hij zelfs terug tot plek vier, nota bene achter Larson. Hamlin hield stand en pakte een vrij onwaarschijnlijke zege, voor Logano.

Inflatie in maart 3,1 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in maart 3,1 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In februari was de inflatie 2,8 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De reguliere cijfers van de CPI van maart worden op 9 april gepubliceerd.

Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in maart 3,1 procent. In februari was de inflatie 2,7 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

'Alle goede dingen bestaan uit drie'

Hannah, Katherine en Nadia zijn een identieke drieling. De meisjes zijn in veel opzichten uniek, ze groeiden samen op en zijn niet van plan om daar iets aan te veranderen. De 27-jarige zussen delen een appartement en hebben dezelfde routines. Ze worden samen wakker, sporten samen, eten samen, kleden zich hetzelfde en gaan op dezelfde tijd naar bed. De drie meiden hebben zelfs hun eigen taal. 

Hoewel buitenstaanders het vreemd vinden dat ze alles samen doen, denken ze dat deze mensen gewoon jaloers zijn op hun speciale band. Ze hopen dan ook om in de toekomst met elkaar en hun toekomstige partners samen te gaan wonen in een heel groot huis.

Schietles voor Russische kinderen vanaf 10 jaar, 'toekomstige soldaten'

Vanaf het komende schooljaar zullen Russische studenten vanaf de vijfde klas - dan zijn de kinderen meestal zo'n tien jaar oud - lessen krijgen in het gebruik van een Kalasjnikov, sluipschieten en granaatwerpen, zoals gerapporteerd door het onafhankelijk Russisch nieuwsblad Holod. Een voorstel hiervoor is definitief goedgekeurd door de Russische senaat. Zo meldt WNL.

Op dit moment krijgen kinderen in Russische scholen al lessen over oorlogsvoering, zij het beknopter. Er zijn bijvoorbeeld beelden waarop te zien is hoe Russische kinderen een Kalasjnikov in elkaar zetten.

In het komende schooljaar zullen ze ook onderwezen worden over het dragen van kogelwerende vesten, evenals het inschatten van risico's bij het overtreden van militaire regels en het selecteren van een positie binnen een gevechtseenheid als onderdeel van het lesprogramma.

Volgens historicus Willem Post worden Russische kinderen opgevoed met het idee dat het Westen de grote vijand is. Hij geeft zelf lessen over democratie op Nederlandse scholen en merkt op dat hedendaagse kinderen dezelfde overtuigingen hebben als dat hij in zijn jeugd had: "democratie is voor altijd, dat zal nooit meer anders zijn". Echter, als hij kijkt naar wat er in Rusland gebeurt, ziet hij een heel andere situatie.

Mart de Kruif, een gepensioneerde commandant, die de internationale spanningen nauwlettend volgt, noemt de handelingen van Poetin "eng en vooral verontrustend". Hij gelooft dat Poetin een totale oorlog voert in Oekraïne en alles zal inzetten om deze te winnen en mogelijk verder te gaan.

De Kruif vindt dat het Westen nog steeds te naïef is over Poetin. "Poetin begrijpt enkel macht. Hij beschouwt ons als een bokser. Als wij eruitzien als een bokser met een dichtgeslagen oog en een hand op onze rug, denkt hij: daar kan ik iets mee."

Zzp'ers zien brood in uitvaartbranche, sector vraagt maatregelen van minister

De uitvaartbranche wordt overspoeld door zelfstandigen die een toekomst zien in de branche wegens een toenemende vergrijzing en oversterfte. Zo meldt BNR.

Sinds 2014 is het aantal bedrijven dat actief is in de uitvaartsector bijna verdubbeld. Destijds waren er slechts 1360 uitvaartbedrijven, terwijl dat aantal nu is gestegen tot 2600, volgens gegevens van BoldData. De sector signaleert misstanden en heeft contact opgenomen met het ministerie van Hugo de Jonge om actie te ondernemen, meldt branchevereniging BGNU aan BNR.

Volgens BoldData is de groei voornamelijk te danken aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Meer dan 77 procent van de uitvaartverzorgers werkt als zzp'er.  Nederland heeft nu al vier jaar op rij te maken met oversterfte. Dit betekent aanzienlijk meer werk voor uitvaartondernemers. In 2014 waren er bijna 140.000 sterfgevallen, terwijl dit aantal in 2023 was gestegen tot ruim 169.000.

Het aantal personeelsleden in de branche is niet per se gestegen, maar vooral zzp'ers zijn tot de markt toegetreden. Hierdoor is ook het werk veranderd. "Zzp'ers nemen de leiding en besteden andere zaken uit aan faciliterende organisaties, zoals het vervoer en de koeling van lichamen," legt Brigitte Wieman, directeur van de branchevereniging, uit. Dit is gunstig voor de consument, omdat meer concurrentie betekent dat consumenten meer keuzemogelijkheden hebben.

Iran zweert wraak op IsraŽl na aanval op ambassade in Damascus

Iran zei dinsdag dat het wraak zou nemen op Israël voor een luchtaanval waarbij twee van zijn generaals en vijf militaire adviseurs werden gedood op het terrein van zijn ambassade in Damascus, waardoor het risico van een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten is toegenomen.

"Moge de Almachtige God de strijders van Gods pad [de Iraanse strijdkrachten] de gelegenheid geven om het Zionistische regime te straffen voor deze misdaad en vele andere misdaden die door het Zionistische regime zijn begaan," zei de Iraanse president Ebrahim Raisi.

De VS ontkende betrokkenheid en de Verenigde Naties en China veroordeelden de aanval.

Kim Jung Un trots op zijn hypersonische raket

Noord-Korea heeft met succes een nieuwe hypersonische raket met vaste brandstof voor de middellange tot lange afstand getest, aldus de staatstelevisie KRT op woensdag (3 april).

KRT gaf een video vrij waarop staatshoofd Kim Jong Un de lancering overziet en de raket prijst als een strategisch wapen dat de "absolute superioriteit" van de defensietechnologie van Noord-Korea laat zien.

Hiermee heeft Noord-Korea "alle tactische, operationele en strategische raketten van verschillende reikwijdten volledig veranderd in raketten met vaste brandstof, met controle over de kernkop en in staat tot nuclearisatie", zei Kim volgens de staatsmedia.

Van Praag onverbiddelijk: 'We hoeven Kroes niet terug, Ajax is geen speeltuin'

Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax, is onverbiddelijk over het aanstaande vertrek van Alex Kroes. Bij zijn aanstelling als algemeen directeur meldde Kroes hoeveel aandelen hij in de club had. Volgens Van Praag meldde hij alleen niet wanneer hij ze had gekocht. Dat de RvC hier niet naar heeft gevraagd, komt volgens Van Praag omdat ze Kroes vertrouwden: "Dit is een les voor ons. Maar de fout ligt bij Alex, het is zijn verantwoordelijkheid en hij had het moeten melden". Zo meldt AT5

Kroes zei volgens Van Praag bij zijn aanstelling 42.000 aandelen te hebben. Pas veel later werd in een door Kroes gestuurde Excel-sheet ontdekt dat hij een groot deel daarvan vlak na zijn aanstelling had gekocht. 

"Je gaat uit van vertrouwen. Hij had moeten melden wanneer hij ze gekocht had. De les voor ons is dat we dat vanaf nu wel gaan vragen. Wat ons nu overkomt willen we nooit meer. Maar de fout ligt bij Alex. Hij is actief op de beurs en had dit moeten weten", aldus Van Praag. 

Nadat ontdekt werd dat Kroes vlak voor zijn aanstelling de aandelen had gekocht, is Ajax met juristen in gesprek gegaan: "We kunnen dit niet afdoen als iets kleins. We hebben te maken met de CEO van een beursgenoteerd bedrijf die handelde met voorkennis", aldus Van Praag. 

Dat Ajax opnieuw een tegenslag krijgt te verwerken, raakt Van Praag: "Het doet veel met me. Ik ben ook Ajacied. Ik ben hier gekomen om rust te brengen en nu hebben we weer onrust. Dat is heel vervelend", zegt hij. "We wachten al een half jaar op hem. Ik ben op m'n knieën bij AZ geweest om te smeken of hij niet eerder kon komen. En dan nu dit".

'Kroes is heel naïef'
Kroes liet eerder vandaag weten het niet eens te zijn met zijn schorsing en vindt dat er een onafhankelijk oordeel van beurswaakhond AFM moet komen.

Maar wat Van Praag betreft is de kous af: "We hebben veel voorgesprekken gehad. Kroes is heel naïef. We hebben het over iets wezenlijks, maar dat ziet hij niet. Voor ons is duidelijk wat we gaan doen. We hoeven hem niet terug. Het is hier geen speeltuin". 

Van Praag blijft ondanks alles positief: "We zetten onze schouders eronder. Het komt weer goed." 

FOK! Wat een weer: veel regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. De zuid- tot zuidoostenwind is matig.

Vanmiddag begint op de meeste plaatsen met regen. In het noordoosten blijft het de hele middag regenen. Elders wordt het van het zuidwesten uit droger met mogelijk wat zon, maar er blijven enkele buien voorkomen. Daarbij is een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur varieert van 11°C in het noorden tot 14°C in het zuiden. De wind gaat uit het zuidwesten waaien en is matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond zijn er in het noorden enkele buien, in het zuiden wordt het droog. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, aan de zuidwestkust mogelijk hard, windkracht 7.

Komende nacht is het eerst tijdelijk droog, maar al snel gaat het in het zuidwesten regenen. Deze regen trekt in de loop van de nacht naar het noordoosten. De temperatuur daalt tot 8°C. De wind komt uit het zuiden en is boven land matig, aan de westkust eerst nog krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

Zonsondergang in het Noordsterpark in Wormerveer (Foto: DJMO)
Zonsondergang in het Noordsterpark in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1236

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.