Britse rechtbank houdt uitlevering Assange aan VS voorlopig tegen

Wikileaks-oprichter Assange kan voorlopig niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het  Britse Hooggerechtshof heeft zijn uitlevering tegengehouden. Het hof verklaarde dat Assange kans maakt om met succes in beroep te gaan tegen zijn uitlevering.

De VS zouden garanties moeten geven over wat er met Assange gebeurt als hij wordt uitgeleverd. Dit omvat ook de vraag of hij de doodstraf zou kunnen krijgen. Als deze garanties niet op korte termijn worden gegeven, mag Assange in beroep gaan. De volgende hoorzitting vindt plaats op 20 mei.

Assange riskeert 175 jaar gevangenisstraf
De 52-jarige Assange wordt in de VS beschuldigd van het publiceren van ongeveer 700.000 vertrouwelijke documenten over Amerikaanse militaire en diplomatieke activiteiten vanaf 2010 - via zijn Wikileaks platform. De documenten bevatten informatie over oorlogen, met name in Irak en Afghanistan, waaronder over het doden van burgers en de mishandeling van gevangenen. Washington beschuldigt Assange ervan het leven van Amerikaanse informanten in gevaar te brengen. Hij kan tot 175 jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Assange's vrouw vreest voor zijn leven
Veel van zijn aanhangers zien Assange als een journalist die oorlogsmisdaden aan het licht heeft gebracht. Zijn vrouw Stella Assange vreest voor zijn leven vanwege de verwachte gevangenisomstandigheden in de VS en de instabiele psyche van haar man. Vanwege het risico op zelfmoord weigerde een rechter in eerste instantie uitlevering aan de VS. Deze beslissing werd later echter teruggedraaid.

Assange zit al bijna vijf jaar in de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen. Voor zijn arrestatie in april 2019 verbleef hij meerdere jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waardoor hij uit handen van justitie kon blijven.