Macron: 'veiligheid van Europa staat op het spel'

De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd voor de gevolgen voor Europa als Rusland een overwinning behaalt op Oekraïne. "Als Rusland deze oorlog wint, zal de geloofwaardigheid van Europa tot nul dalen", zei Macron in een tv-interview in Parijs. In deze oorlog "staat de veiligheid van Europa op het spel", voegde hij eraan toe. Europa moet zich voorbereiden op oorlog als het vrede wil, zei hij. Macron beschreef het Rusland van president Poetin als een vijand die niet zou stoppen bij Oekraïne.

Macron zorgde vorige maand voor ophef toen hij aangaf het gebruik van grondtroepen in Oekraïne in de toekomst niet te kunnen uitsluiten. Veel staatshoofden en regeringsleiders distantieerden zich van deze uitspraak, terwijl anderen, vooral in Oost-Europa, hun steun hiervoor uitspraken. Macron heeft zijn standpunt nu opnieuw bevestigd, maar benadrukt dat de inzet van grondtroepen onder de huidige omstandigheden niet nodig is. "We bevinden ons vandaag de dag nog niet in die situatie", zei Macron. 

"We mogen niet zwak zijn. Maar we zullen nooit het initiatief nemen", voegde hij eraan toe. Rusland kan en mag de oorlog niet winnen, benadrukte hij.