Nabestaanden Carlo Heuvelman woedend: 'Vertrouwen in rechtsstaat kwijt'

De ouders en partner van Carlo Heuvelman, die tijdens een vakantie in 2021 op Mallorca om het leven kwam bij geweld, zijn verontwaardigd over de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof sprak vanmiddag hoofdverdachte Sanil B. (22) vrij van betrokkenheid bij de dood van Heuvelman wegens een tekort aan wettig en overtuigend bewijs.

"De uitspraak heeft een diepe impact gehad op hen", verklaarde hun advocaat Edwin Bosch in reactie op de uitspraak tegenover RTL Nieuws. "Ze zijn boos en voelen zich niet gehoord. Eigenlijk hebben ze het vertrouwen in het rechtssysteem verloren. Het klinkt hard, maar zo ervaren ze het wel."

"Het is onbegrijpelijk dat er iemand doodgeschopt wordt en niemand daar verantwoordelijkheid voor neemt. Mijn cliënten kunnen dit gewoon niet accepteren", vervolgde de advocaat. "Het is onmogelijk dat de hele groep van niets weet. Dat is gewoon niet geloofwaardig. Het lijkt erop dat zwijgen nu beloond wordt."

Het Openbaar Ministerie is eveneens teleurgesteld. Justitie had gepleit voor een gevangenisstraf van 10 jaar voor Sanil B. voor de doodslag op Heuvelman en twee pogingen tot doodslag op andere slachtoffers. B. werd vrijgesproken van de dood van Heuvelman. Het hof heeft hem echter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor openlijk geweld en de twee pogingen tot doodslag.

Zie ook: Niemand schuldig bevonden aan dood Carlo Heuvelman, hof spreekt ook Sanil B. vrij

Van Rechtspraak:

Uitgangspunten voor de straffen
Het hof vindt het belangrijk dat gelijke gevallen gelijk worden behandeld, ook als het om straffen gaat. Daarom heeft het hof de landelijk afgesproken oriëntatiepunten (LOVS) voor openlijk geweld als uitgangspunt genomen. Dat is voor een first offender 120 uur taakstraf.

De meeste verdachten krijgen vandaag hogere straffen dan dit uitgangspunt vanwege de mate van geweld, het aantal slachtoffers en de rol van de verdachte. Bij het bepalen van de straffen heeft het hof ook gekeken naar straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken. Bij de Mallorca-zaak betekent dit dat de verdachten waarvan de voorlopige hechtenis is geschorst of die op vrije voeten zijn, niet opnieuw gedetineerd raken. S. B. blijft als enige verdachte wel gedetineerd. Hij wordt veroordeeld voor twee keer poging doodslag en twee keer openlijk geweld in vereniging met de andere verdachten.

Schadevergoeding
Het hof wijst de vorderingen tot schadevergoeding, op enkele posten na, toe. De verdachten moeten die samen voldoen aan de slachtoffers en aan de nabestaanden van Carlo. Bij elkaar gaat het om ruim 330.000 euro.

Het geheim van Mallorca
Het Openbaar Ministerie verwijt alle verdachten dat zij geen antwoord geven op de vraag wat er met Carlo is gebeurd. In de media en ook ter zitting is gesproken over ‘het geheim van Mallorca’. Betrokkenen, verdachten en veroordeelden, zouden meer weten over de dood van Carlo dan zij vertellen. Dát dit het geval is, kan niet voor de verdachten worden vastgesteld. Alleen al daarom speelt dit geen rol bij de strafoplegging. Daarvoor is alleen bepalend - en kan ook alleen maar bepalend zijn - wat bewezen is verklaard.

Publieke opinie
Het hof heeft acht geslagen op de extreem indringende wijze waarop verschillende (social) media met deze zaak zijn omgegaan. Op het internet zijn portretten, berichten, reacties en de volledige naamsgegevens van verdachten veelvuldig gedeeld.

Door de publieke opinie zijn sommige verdachten neergezet als daders van het overlijden van Carlo. Een feit waarvoor nu geen veroordeling volgt. Deze informatie kan, ook als het niet klopt, niet of nauwelijks uitgewist worden.

Gelet op de omvang en intensiteit van deze uitingen die in deze zaak zó uitzonderlijk zijn, en veel verder gaan dan waar een verdachte van een strafbaar feit in zijn algemeenheid rekening mee moet houden, heeft het hof een beperkte matiging toegepast op de straffen.

De straffen:
K. B. - gevangenisstraf van 11 maanden, waarvan 83 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren en een bijzondere voorwaarde.
M. T. – gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 50 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.
L. O. – gevangenisstraf van 18 dagen en een taakstraf van 240 uur (subsidiair 120 dagen vervangende hechtenis).
H. B. – gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 118 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.
S. F. - taakstraf 110 uur (subsidiair 55 dagen vervangende hechtenis).
D. v. S. – gevangenisstraf van 11 maanden, waarvan 83 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren en bijzondere voorwaarden.
S. B. - gevangenisstraf 32 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.