Steve Bannon: 'Flip Flop Trump is omgekocht door TikTok-aandeelhouder Yass'

Voormalig Witte Huis-adviseur Steve Bannon heeft Donald Trump bekritiseerd over zijn verzet tegen het verbod op TikTok - en suggereert dat Trump rekening houdt met een miljardair-donor van hem die een groot belang heeft in de Chinese app. 

Bannon, die werd ontslagen als adviseur van het Witte Huis nadat hij een boekje open deed over de toenmalige president werden, plaatste een link op sociale mediasite Gettr naar een nieuwsbericht van Axios met de titel: 'Inside Trump's TikTok flip-flop'.

Update 19.00 uur: Met een overweldigende meerderheid heeft het Huis van Afgevaardigden vandaag besloten dat het Chinese bedrijf ByteDance zijn aandeel in TikTok aan een Amerikaanse partij moet verkopen. Ondanks aanzienlijke lobbywerk door onder andere Donald Trump, en de CEO van TikTok, Shou Zi Chew, viel de stemming in het nadeel van het Chinese bedrijf uit. Ruim 170 miljoen Amerikanen maken gebruik van TikTok. De grote vraag is nu of het wetsvoorstel ook door de Senaat komt, alvorens het voor ondertekening bij president Joe Biden terechtkomt. TikTok zal ook nog alles uit de kast halen om de wet tegen te houden.

Eerdere berichtgeving: "Simpel: Yass Coin," schreef Bannon in het bijschrift. Hij verwees naar Jeff Yass, een belangrijke Republikeinse partijdonor die een belang van 15% heeft in TikTok-eigenaar ByteDance.

Trump werd onlangs door Yass uitgenodigd om te spreken op een bijeenkomst georganiseerd door Club for Growth, een pro-business conservatieve groep die geen verbod op TikTok wil.

Het Axios-verhaal merkte op dat Trump tijdens zijn presidentschap had aangedrongen op een verbod op TikTok vanwege ernstige zorgen over de nationale veiligheid. Maar de voormalige president is nu van mening veranderd, nu het Congres ByteDance wil dwingen TikTok binnen zes maanden af te stoten. "Als je TikTok in de ban doet, zullen Facebook en Zuckerschmuck hun omzet verdubbelen. Ik wil niet dat Facebook, dat vals speelde bij de laatste verkiezingen, meer winst gaat behalen. Ze zijn een echte Vijand van het Volk!" schreef Trump vorige week op zijn Truth Social platform, doelend op Mark Zuckerberg, hoofd van het moederbedrijf van Facebook, Meta.

Trump zegt wel voorstander te zijn strengere regels voor TikTok: "We moeten aandacht geven aan privacy en ervoor zorgen dat we de privacy en datarechten van het Amerikaanse volk beschermen." Trump benadrukte echter dat deze zorgen niet uniek zijn voor het Chinese TikTok en noemde Facebook en andere Amerikaanse platforms. "Ze krijgen veel informatie en ze handelen met China, en ze doen wat China wil", zei hij.

De draaikonterij van Trump zet hem op gespannen voet met hooggeplaatste Republikeinen, zoals Sen. Josh Hawley (R-Mo.) en Fox News presentatrice Laura Ingraham. "Ik ben geen fan van Facebook, maar TikTok zit heel anders in elkaar. Het is een achterdeur voor de Communistische Chinese Partij," vertelde Hawley onlangs in een interview.