Manga kunstenaar Akira Toriyama (68) overleden

Op 1 maart is Akira Toriyama plotseling overleden aan de gevolgen van een acuut subduraal hematoom, een bloeding in de buurt van de hersenen. Zo maakte zijn productiemaatschappij bekend. Zijn uitvaart heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Toriyama laat zijn vrouw Yoshimi Kato, ook manga-kunstenaar, en hun twee kinderen achter. 

Na filmmaker Hayao Miyazaki is Toriyama waarschijnlijk de meest invloedrijke Japanse kunstenaar van deze tijd. "Hij bracht manga en anime naar de wereldwijde mainstream en doorbrak de grenzen waarmee de Japanse vertelkunst zich lange tijd afschermde", aldus een Amerikaanse presentator.

De stripreeks Dragon Ball die in 1984 verscheen, groeide uit tot een van de bestverkochte en invloedrijkste Japanse stripseries ooit. De reeks gaat over de jongen Son Goku, die op zoek gaat naar magische ballen, de Dragon Balls. Uit de Dragon Ball-stripreeks zijn ook games, films en series voortgekomen. Een deel daarvan is ook in Nederland uitgezonden.

Toriyama kreeg eerst mainstream erkenning voor het creëren van de populaire mangaserie Dr. Slump, voordat hij Dragon Ball (zijn beroemdste werk) creëerde en optrad als karakterontwerper voor verschillende populaire videogames zoals de Dragon Quest- serie, Chrono Trigger en Blauwe draak. Toriyama wordt beschouwd als een van de auteurs die de geschiedenis van manga hebben veranderd, aangezien zijn werken zeer invloedrijk en populair zijn, met name Dragon Ball, dat door veel mangakunstenaars als inspiratiebron wordt genoemd.

Naast Dr. Slump en Dragon Ball ging Toriyama door met het tekenen van manga, voornamelijk one-shots en korte stukken (100-200 pagina's), waaronder Cowa! (1997–1998), Kajika (1998) en Zandland (2000). Hij heeft ook samengewerkt met andere mangakunstenaars, zoals Eiichiro Oda en Masakazu Katsura, om crossover-shorts en one-shots te produceren. 

Toriyama heeft ook verschillende karakterontwerpen gemaakt voor verschillende videogames, zoals de Dragon Quest- serie (1986-2023), Blue Dragon, Chrono Trigger en enkele Dragon Ball- videogames. Hij heeft ook verschillende personages en mascottes ontworpen voor Shueisha 's, de grootste Japanse uitgeverij, verschillende mangatijdschriften.  

Naast manga-gerelateerde werken maakte Toriyama ook diverse illustraties, album- en boekomslagen, mascottes en logo's.