Is Taylor Swift het geheime wapen van Joe Biden?

Taylor Swift is een van de populairste artiesten aller tijden -- en nu wordt er druk gespeculeerd over de vraag of ze haar status als popster zal proberen te gebruiken om de verkiezingen van 2024 te beïnvloeden met een steunbetuiging van Joe Biden -- door de kracht van haar miljoenen Swifties (fans) in te zetten om de uitslag te beïnvloeden.

Momenteel worden er ongefundeerde rechtse complottheoriën verspreid waarin wordt beweerd dat Swift en haar vriend, Kansas City Chiefs Football-ster Travis Kelce, deel uitmaken van een psyop plot om de show tijdens de Super Bowl te manipuleren. De beschuldigingen zijn verder aangewakkerd doordat Kelce, als het gezicht van een Pfizer-reclamecampagne ter promotie van COVID-19-vaccinaties, door critici werd gebrandmerkt als "Mr. Pfizer."

Voormalig GOP presidentskandidaat Vivek Ramaswamy impliceerde in een post op X dat hun geruchtmakende romance een sinister complot is. "Ik vraag me af wie volgende maand de Super Bowl gaat winnen," schreef Ramaswamy. "En ik vraag me af of er deze herfst een belangrijke presidentiële goedkeuring komt van een kunstmatig cultureel opgekrikt koppel. Gewoon wat wilde speculatie hier, laten we eens kijken hoe het de komende 8 maanden zal vergaan."

Andere MAGA-gezinde individuen kunnen deze gedachte maar niet van zich afschudden. Mike Crispi, Rumble host en Trump backer, schreef op X dat de "NFL is totally RIGGED for the Kansas City Chiefs, Taylor Swift, Mr. Pfizer (verwijzend naar de vaccin proponent Kelce). Allemaal om DEMOCRAT PROPAGANDA te verspreiden." Hij voorspelde verder dat Swift "tijdens de show in de SuperBowl Joe Biden zal 'steunen' met Kelce op het middenveld. Het is allemaal al vanaf de eerste dag opgezet."

Liz Cheney, het voormalige Republikeinse congreslid en aartsvijand van Donald Trump, reageerde woensdag in een bericht op X op de MAGA menigte door Swift een "nationale lieverd" te noemen.

Swifts dominantie in de hedendaagse popmuziek is onbetwistbaar: Ze heeft 279 miljoen Instagram-volgers; haar lopende "Eras"-tournee werd in december uitgeroepen tot de best verdienende tournee ooit (ze verdiende 1,04 miljard dollar in slechts negen maanden) en ze werd uitgeroepen tot de TIME Person of the Year in 2023. Het is dan ook niet verrassend dat haar diehard fans - "Swifties" zoals ze bekend staan - haar zijn komen verdedigen. En het zou niet de eerste keer zijn dat haar fans in actie komen. Onlangs hebben haar fans bijgedragen aan een stijging van 400% in de verkopen van Taylor Swift's vriend Kelce zijn # 87 shirt.

Maar het meest opvallende, in politieke termen, is haar Instagram-post van vorig jaar waarin ze haar fans opriep om te gaan stemmen. Dat leidde tot een toename van het aantal registraties met meer dan 35.000 en een recordaantal bezoekers op de website Vote.org, aldus de CEO van de groep.

Swift heeft tot nu toe niemand gesteund in de presidentsrace van 2024, nadat ze eerder in 2020 Biden steunde. De Biden-campagne zou natuurlijk graag haar steun krijgen voor 2024, maar de perschef van het Witte Huis lachte een vraag weg van CNN's John Berman of Biden plannen had om  naar een optreden van Swift te gaan. Een woordvoerder van de Biden-campagne weigerde commentaar te geven op dit complotverhaal, maar de campagne verwacht dat de focus op bekende surrogaten serieus zal toenemen in de aanloop naar de verkiezingsdag.

Steunbetuigingen van beroemdheden hebben meestal niet veel invloed als het gaat om mensen op andere gedachten te brengen, vertelde Dean Lacy, professor in de regering aan het Dartmouth College, aan ABC News. Toch kan Swift haar fans zeggen dat ze moeten gaan stemmen - en daardoor misschien een belangrijk verschil maken - in een verkiezing die naar verwachting een nek aan nek race zal zijn, aldus Jana Morgan, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Tennessee.

Swifts steun heeft zich niet altijd vertaald in succes. De popster steunde Phil Bredesen, de Democraat die zich in 2018 kandidaat stelde voor de Senaat in Tennessee, maar hij verloor van de Republikeinse zittende president Marsha Blackburn. Morgan schrijft dat meer toe aan de rode status van Tennessee dan aan een beperkte invloed van de populaire zangeres. Steunbetuigingen van beroemdheden hebben in het verleden de politieke koers beinvloed. Zo bracht Oprah Winfrey's steun aan toenmalig kandidaat Barack Obama in 2008 hem volgens sommige schattingen wel een miljoen stemmen in de voorverkiezingen en caucuses. 

Hoe kan Swift de opkomst bij de verkiezingen beïnvloeden?
Swift kan jonge kiezers naar de stembus lokken op een manier die Biden niet kan, aldus Lacy. "Biden is in de 80, hij motiveert geen jonge vrouwen om te gaan stemmen. En Swift zou ze er wel van kunnen overtuigen dat ze moeten gaan stemmen," zei hij.

Uit een nationale enquête van NBC News die in november 2023 werd uitgevoerd, bleek dat 40% van de geregistreerde kiezers zei dat ze een positief beeld van Swift hadden,16% van de respondenten had een negatieve mening over de zangeres. Swift kreeg de hoogste waardering in vergelijking met de andere personen en groepen die in de peiling werden genoemd, waaronder Biden, vicepresident Kamala Harris, Huisvoorzitter Mike Johnson, Trump, Florida Gov. Ron DeSantis en voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley.

Swift, die nog niet publiekelijk heeft gereageerd op de beschuldigingen, reageerde niet op een verzoek van ABC News om commentaar.

De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley deelde donderdag haar mening over het onderwerp met CNN's Jake Tapper en zei dat ze "niet weet wat de obsessie is" met de Super Bowl samenzweringen. "Taylor Swift mag een vriendje hebben. Taylor Swift is een goede artiest. Ik heb mijn dochter al eens meegenomen naar concerten van Taylor Swift. Het is bizar om een complottheorie over haar te hebben," zei Haley. "Niemand weet wie ze gaat steunen, maar ik kan niet geloven dat dit onze nationale politiek gaat beïnvloeden."  Haley zei dat Amerika dringender problemen heeft dan zich druk te maken om de vriend van Taylor Swift en rondgaande complotverhalen.