FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 februari 2024

Darter Bunting pakt eindelijk grote PDC-titel met Masters-winst

Het is darter Stephen Bunting éindelijk gelukt een grote titel te pakken bij de PDC. De 38-jarige Engelsman, voormalig wereldkampioen op Lakeside bij de BDO, schreef gedurende het weekeinde The Masters op zijn naam in Milton Keynes.

Alleen de top-8 van de plaatsingslijst kon in de achtste finales instromen, de rest van het 24 deelnemers tellende veld moest in de eerste ronde beginnen, waaronder Bunting. Hij won daarin met 6-5 van Ross Smith, waarna hij in de achtste finales wereldkampioen Luke Humphries met 10-7 het nakijken gaf.

In die eerste ronde wist Dirk van Duijvenbode met 6-5 van Ryan Searle te winnen, maar in de achtste finales sneuvelde de met een blessure kampende Nederlander met 10-5 tegen Nathan Aspinall. Een geweldige Davide Chisnall won met 6-1 van Martin Schindler en klopte Danny Noppert vervolgens met 10-8, terwijl Damon Heta sterke zeges boekte op Gabriel Clemens (6-2) en Rob Cross (10-8).

In de kwartfinales was Bunting met 10-2 véél te sterk voor Peter Wright, terwijl Aspinall met 10-9 van Daryl Gurney won. Michael van Gerwen klopte Chisnall met 10-4 zeer overtuigend en Heta ging in een matig duel ten onder tegen de Belg Dimitri van den Bergh: 10-7.

De halve finales stelden vervolgens bar weinig voor: Bunting won met 11-1 van Aspinall en Van Gerwen stuurde Van den Bergh met 11-2 naar huis. De finale was een stuk leuker en werd met een gemiddelde van ruim boven de 102 punten per beurt beslist door Bunting: 11-7.

Extreem verslavende drug flakka in opmars

Verslavingszorgorganisatie Novadic-Kentron en gemeenten waarschuwen dat zombiedrug flakka snel een groot probleem wordt in delen van Noord Brabant.

Flakka is een zogenaamde designerdrug: als één versie verboden wordt, dan komt er snel een variant op de markt die door een minimale aanpassing niet meer illegaal is. Het is bovendien goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar via internet. Hierdoor verspreidt de drug zich ongehinderd.

De gevolgen voor gebruikers zijn vaak ernstig. De drug is sterk verslavend en verwoest de levens van gebruikers. In de reportage komt ondermeer voormalig verslaafde Sam aan het woord die over haar ervaringen met flakka vertelt.

Overheid breekt meerdere keren onopgemerkt in bij bedrijf in Amsterdams havengebied

Bij een bedrijf in het Noordzeekanaalgebied, waaronder de Amsterdamse haven valt, is de afgelopen periode drie keer ingebroken. Alleen was dat niet door criminelen, maar door de overheid. De beveiliging van het bedrijf en ook de samenwerking van de douane en de politie werd getest. Het bedrijf had de insluipers niet door. Zo meldt AT5

Waar het bedrijf precies zit, is niet duidelijk. Het bedrijf houdt zich wel bezig met de opslag en overbrengen van zeecontainers op schepen voor de binnenvaart. Volgens de douane spelen dat soort bedrijven vaak onbedoeld een rol bij de drugssmokkel. "Doordat drugs en/of grondstoffen voor drugs ongemerkt in containers kunnen worden gestopt of uitgehaald." De containers waar mee wordt gewerkt komen onder andere uit Midden-, Zuid-Amerika en Azië. 

Onder een hek doorkruipen
Het doel van het naar binnensluipen bij het bedrijf was om te bekijken hoe het zat met de beveiliging. Het bedrijf wist dat het zou worden geprobeerd, maar wist niet wanneer dat zou zijn. De 'inbrekers' kwamen de eerste keer op het terrein door onder een hek door te kruipen, de tweede keer door vanaf een bootje op de kade te stappen. Beide keren dat het terrein werd betreden had de beveiliging het niet in de gaten. 

Om naast de beveiliging ook de alertheid van de politie en douane te testen, werd er een derde - onaangekondigde - keer het terrein betreden. Agenten, mensen van de douane, de politiehelikopter en drugshonden werden wel opgeroepen, maar volgens het Rijk "werd ook duidelijk dat de afstemming tussen deze twee diensten voor verbetering vatbaar is". Na de derde keer is de test stopgezet, zodat de politie en douane niet vaker onnodig hoeft uit te rukken. 

De operationeel directeur van het betreffende bedrijf noemt de uitkomsten van de test 'confronterend'. "Toch ben ik blij dat we op deze manier de vinger op de zere plek kunnen leggen." De directeur heeft aangegeven maatregelen te nemen om de beveiliging aan te scherpen. Ook de douane en de politie hebben afspraken gemaakt voor een betere samenwerking. 

Zorgen over rol haven in drugshandel
Hoewel de Amsterdamse haven vooral bekend staat om de opslag van benzine en cacao, groeien er binnen de douane en het stadsbestuur de zorgen over haar rol in de internationale drugssmokkel. Uit cijfers van het afgelopen jaar wordt duidelijk dat de haven steeds vaker gebruikt wordt voor de invoer van cocaïne. 

De politie, douane, marechaussee en andere partijen werken samen om ondermijning in de haven en het gehele Noordzeekanaalgebied tegen te gaan. Zo was het Westelijk Havengebied vorig jaar april het decor van een zogeheten TFOC-actie

Celstraf voor belediging homoseksuelen onder het mom 'woord van god'

De rechtbank heeft vandaag een celstraf van 6 dagen opgelegd voor het beledigen van homoseksuelen als groep. De verdachte stond op de Lijnbaan in Rotterdam en riep door een luidspreker dat alle homoseksuelen en lesbiennes naar de hel zouden gaan, dat ze daar zouden branden en dat hun seksuele voorkeur het gevolg was van een slechte opvoeding.

Woord van God
In het verhoor bij de politie heeft de verdachte verklaard dat hij niet discrimineerde maar het woord van God predikte. Hij verwijst daarbij naar 1 Korinthe 6 vers 9 tot en met 11 en stelt dat hij slechts de Bijbel citeerde.

Tijdens het doen van de uitlatingen had hij echter geen Bijbel bij zich, en hij heeft ook niet aangegeven dat hij de Bijbel dan wel in het bijzonder één  of meerdere van de verzen uit 1 Korinthe 6 citeerde. De verdachte sprak ook niet in een kerkdienst of bij een andere (godsdienstige) bijeenkomst, waarin over de uitleg van Bijbelteksten over dit thema van gedachten gewisseld zou kunnen worden.

Kwaad daglicht
Met wat hij gezegd heeft stelt de verdachte groepen mensen op basis van hun seksuele voorkeur(en) in een kwaad daglicht. De stelling dat zij niet goed opgevoed zijn door hun ouders en daarom homoseksueel zijn geworden is beledigend omdat elk wetenschappelijk onderzoek ontbreekt waaruit dat zou moeten blijken. 

Vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd
Vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar kent ook grenzen. De verdachte heeft die grenzen overschreden en zich onnodig grievend uitgelaten. Dat zijn uitlatingen  zeer kwetsend zijn voor homoseksuelen blijkt ook uit de getuigenverklaring en de aangifte die tegen hem is gedaan.

Veilige samenleving
Het onnodig kwetsen van anderen vanwege ras, godsdienst of seksuele geaardheid - kortom het wezen van een persoon - past ook niet in een samenleving waarin iedereen - ongeacht ras, geaardheid, godsdienst of geloofsovertuiging - veilig moet kunnen voelen en zichzelf moet kunnen zijn. Dat laatste is nog steeds niet overal zo in ons land en gedrag als dat van verdachte kan dat verergeren.

Preventie
De op te leggen straf moet de verdachte duidelijk maken dat de samenleving zijn uitlatingen veroordeelt. Daarnaast dient deze straf in het algemeen en ook voor verdachte persoonlijk een preventief effect te hebben omdat hij in het verleden kennelijk al veelvuldig met dit gedrag is opgemerkt, maar daarmee doorgaat en desgevraagd ook in dit geval heeft laten weten niet van plan te zijn om ermee op te houden.

Celstraf in plaats van taakstraf
De rechtbank heeft aan de verdachte een gevangenisstraf opgelegd. Minder ingrijpende straffen, zoals een taakstraf of een geldboete, waren niet passend omdat de verdachte geen feitelijke verblijfplaats in Nederland heeft en hij weinig te besteden heeft.

De rechtbank heeft er daarnaast niet voor gekozen om de straf (deels) voorwaardelijk op te leggen, omdat de verdachte al heeft aangegeven niet met dit gedragen te zullen stoppen. 

Is Taylor Swift het geheime wapen van Joe Biden?

Taylor Swift is een van de populairste artiesten aller tijden -- en nu wordt er druk gespeculeerd over de vraag of ze haar status als popster zal proberen te gebruiken om de verkiezingen van 2024 te beïnvloeden met een steunbetuiging van Joe Biden -- door de kracht van haar miljoenen Swifties (fans) in te zetten om de uitslag te beïnvloeden.

Momenteel worden er ongefundeerde rechtse complottheoriën verspreid waarin wordt beweerd dat Swift en haar vriend, Kansas City Chiefs Football-ster Travis Kelce, deel uitmaken van een psyop plot om de show tijdens de Super Bowl te manipuleren. De beschuldigingen zijn verder aangewakkerd doordat Kelce, als het gezicht van een Pfizer-reclamecampagne ter promotie van COVID-19-vaccinaties, door critici werd gebrandmerkt als "Mr. Pfizer."

Voormalig GOP presidentskandidaat Vivek Ramaswamy impliceerde in een post op X dat hun geruchtmakende romance een sinister complot is. "Ik vraag me af wie volgende maand de Super Bowl gaat winnen," schreef Ramaswamy. "En ik vraag me af of er deze herfst een belangrijke presidentiële goedkeuring komt van een kunstmatig cultureel opgekrikt koppel. Gewoon wat wilde speculatie hier, laten we eens kijken hoe het de komende 8 maanden zal vergaan."

Andere MAGA-gezinde individuen kunnen deze gedachte maar niet van zich afschudden. Mike Crispi, Rumble host en Trump backer, schreef op X dat de "NFL is totally RIGGED for the Kansas City Chiefs, Taylor Swift, Mr. Pfizer (verwijzend naar de vaccin proponent Kelce). Allemaal om DEMOCRAT PROPAGANDA te verspreiden." Hij voorspelde verder dat Swift "tijdens de show in de SuperBowl Joe Biden zal 'steunen' met Kelce op het middenveld. Het is allemaal al vanaf de eerste dag opgezet."

Liz Cheney, het voormalige Republikeinse congreslid en aartsvijand van Donald Trump, reageerde woensdag in een bericht op X op de MAGA menigte door Swift een "nationale lieverd" te noemen.

Swifts dominantie in de hedendaagse popmuziek is onbetwistbaar: Ze heeft 279 miljoen Instagram-volgers; haar lopende "Eras"-tournee werd in december uitgeroepen tot de best verdienende tournee ooit (ze verdiende 1,04 miljard dollar in slechts negen maanden) en ze werd uitgeroepen tot de TIME Person of the Year in 2023. Het is dan ook niet verrassend dat haar diehard fans - "Swifties" zoals ze bekend staan - haar zijn komen verdedigen. En het zou niet de eerste keer zijn dat haar fans in actie komen. Onlangs hebben haar fans bijgedragen aan een stijging van 400% in de verkopen van Taylor Swift's vriend Kelce zijn # 87 shirt.

Maar het meest opvallende, in politieke termen, is haar Instagram-post van vorig jaar waarin ze haar fans opriep om te gaan stemmen. Dat leidde tot een toename van het aantal registraties met meer dan 35.000 en een recordaantal bezoekers op de website Vote.org, aldus de CEO van de groep.

Swift heeft tot nu toe niemand gesteund in de presidentsrace van 2024, nadat ze eerder in 2020 Biden steunde. De Biden-campagne zou natuurlijk graag haar steun krijgen voor 2024, maar de perschef van het Witte Huis lachte een vraag weg van CNN's John Berman of Biden plannen had om  naar een optreden van Swift te gaan. Een woordvoerder van de Biden-campagne weigerde commentaar te geven op dit complotverhaal, maar de campagne verwacht dat de focus op bekende surrogaten serieus zal toenemen in de aanloop naar de verkiezingsdag.

Steunbetuigingen van beroemdheden hebben meestal niet veel invloed als het gaat om mensen op andere gedachten te brengen, vertelde Dean Lacy, professor in de regering aan het Dartmouth College, aan ABC News. Toch kan Swift haar fans zeggen dat ze moeten gaan stemmen - en daardoor misschien een belangrijk verschil maken - in een verkiezing die naar verwachting een nek aan nek race zal zijn, aldus Jana Morgan, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Tennessee.

Swifts steun heeft zich niet altijd vertaald in succes. De popster steunde Phil Bredesen, de Democraat die zich in 2018 kandidaat stelde voor de Senaat in Tennessee, maar hij verloor van de Republikeinse zittende president Marsha Blackburn. Morgan schrijft dat meer toe aan de rode status van Tennessee dan aan een beperkte invloed van de populaire zangeres. Steunbetuigingen van beroemdheden hebben in het verleden de politieke koers beinvloed. Zo bracht Oprah Winfrey's steun aan toenmalig kandidaat Barack Obama in 2008 hem volgens sommige schattingen wel een miljoen stemmen in de voorverkiezingen en caucuses. 

Hoe kan Swift de opkomst bij de verkiezingen beïnvloeden?
Swift kan jonge kiezers naar de stembus lokken op een manier die Biden niet kan, aldus Lacy. "Biden is in de 80, hij motiveert geen jonge vrouwen om te gaan stemmen. En Swift zou ze er wel van kunnen overtuigen dat ze moeten gaan stemmen," zei hij.

Uit een nationale enquête van NBC News die in november 2023 werd uitgevoerd, bleek dat 40% van de geregistreerde kiezers zei dat ze een positief beeld van Swift hadden,16% van de respondenten had een negatieve mening over de zangeres. Swift kreeg de hoogste waardering in vergelijking met de andere personen en groepen die in de peiling werden genoemd, waaronder Biden, vicepresident Kamala Harris, Huisvoorzitter Mike Johnson, Trump, Florida Gov. Ron DeSantis en voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley.

Swift, die nog niet publiekelijk heeft gereageerd op de beschuldigingen, reageerde niet op een verzoek van ABC News om commentaar.

De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley deelde donderdag haar mening over het onderwerp met CNN's Jake Tapper en zei dat ze "niet weet wat de obsessie is" met de Super Bowl samenzweringen. "Taylor Swift mag een vriendje hebben. Taylor Swift is een goede artiest. Ik heb mijn dochter al eens meegenomen naar concerten van Taylor Swift. Het is bizar om een complottheorie over haar te hebben," zei Haley. "Niemand weet wie ze gaat steunen, maar ik kan niet geloven dat dit onze nationale politiek gaat beïnvloeden."  Haley zei dat Amerika dringender problemen heeft dan zich druk te maken om de vriend van Taylor Swift en rondgaande complotverhalen.

  

Australische schrijver voorwaardelijk ter dood veroordeeld in China

De Australische journalist en schrijver Yang Hengjun is door een rechtbank in Peking op beschuldiging van spionage ter dood veroordeeld. De straf is opgeschort met een proeftijd van twee jaar. De regering in Australië bevestigde de informatie van de familie. Minister van Buitenlandse Zaken Wong zei in Canberra dat ze geschokt waren door de uitspraak van de rechter. Het kabinet hoopt dat de straf na de proeftijd van twee jaar wordt omgezet in een gevangenisstraf.

De autoriteiten in Peking beschuldigen de inheemse Chinezen van spionage. Yang werd in januari 2019 gearresteerd tijdens een bezoek aan China. Als blogger gaf hij regelmatig commentaar op de politiek van Peking en uitte hij ook kritiek. Yang heeft de spionagebeschuldigingen altijd ontkend.

Opnieuw drone-aanval op Amerikaanse basis: vijf Koerdische strijders gedood

Er was opnieuw een drone-aanval op een Amerikaanse basis in Syrië. Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat bij de aanval vijf door Koerden geleide strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten omkwamen die ter plaatse waren. Ongeveer 20 mensen raakten gewond. De pro-Iraanse groepering Islamic Resistance heeft in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

De afgelopen maanden zijn er steeds meer aanvallen geweest op Amerikaanse bases in Syrië, Jordanië en Irak. Op 28 januari werden drie Amerikaanse soldaten gedood en raakten meer dan veertig gewond. Vervolgens voerde het Amerikaanse leger eind vorige week een reeks aanvallen uit op doelen in Syrië en Irak, die allemaal gericht waren tegen milities die loyaal zijn aan Iran.

Fun met Funda #286 - special price for you!

Een veel gehoorde klacht is dat er in Nederland geen huis te koop is voor een bedrag dat "normale mensen" kunnen ophoesten. Wat blijkt, voor slechts €79.500,- is er nog een huis te koop! Nee, geen apartment, maar een echt huis voor een zacht prijsje.

Het staat uiteraard niet in hartje Amsterdam, waar je voor een garagebox al meer betaalt. Het staat wel in het hart van de stad, maar dan een andere. Drie slaapkamers en 85m2 krijg je. Je moet er voor naar Terneuzen.

Ook kan het geen kwaad als je een beetje een handige Harry bent. Je wilt het namelijk wel een beetje opknappen voordat je er in gaat wonen. Een verwarming bijvoorbeeld zou fijn zijn. Links en rechts lekt het ook nog een beetje. En het interieur is een beetje "retro", om  het in makelaarstaal te schrijven. Energielabel? Da's een fijne "G" van gezellig. 

Werp een blik op de foto's hieronder en laat het horen: is het wat voor je? 

SkiŽr Yule met fenomenale comeback naar World Cup-winst Chamonix

In het Franse Chamonix is zondag in elk geval nog één World Cup-wedstrijd in het alpineskiën gehouden. De afdalingen van vrijdag en zaterdag werden een week eerder al geannuleerd, omdat het ook in Frankrijk dramatisch warm is, maar de kleinere slalompiste kon voor zondag nog wel in leven gehouden worden.

Echt geweldig was de Verte-piste dan weer niet, wat vooral in de middag goed te merken was. De temperaturen doken bijna de dubbele cijfers in, de zon brandde op de piste en dus was er één man die zijn geluk niet op kon: de Zwitser Daniel Yule viel in run één fors tegen, maar met de dertigste plek wist hij nog net het laatste startbewijs voor run twee te pakken.

Yule mocht in die tweede manche als eerste naar beneden en kon dus profiteren van veruit de beste piste van de hele tweede run. De een na de ander bleef wel binnen grofweg een seconde van de Zwitser, maar sneller gingen ze geen van allen. Thuisfavoriet Clement Noël, de leider na run één, was de laatste die het mocht proberen, maar zijn 1,93 seconden voorsprong veranderden in 0,18 seconden achterstand en plek drie.

De tweede plaats was voor de Zwitser Loïc Meillard, vijfde na de eerste manche, op 0,16 seconden van Yule, die daarmee zijn zevende World Cup-zege boekte én de grootste sprong ooit maakte in de tweede run - een record dat uiteraard hooguit nog geëvenaard kan worden.

Kok en Beune schaatsen naar winst in World Cup-finales, Belgische Tas stunt

In het Canadese Quebec City is zondagavond alweer de laatste World Cup-week voor de langebaanschaatsers afgesloten. Op drie reguliere afstanden werd nog één keer gereden alvorens de kampioenschappen gaan beginnen, naast de teamsprint en de massastart.

1500m vrouwen
Melissa Wijfje zette met 1:56,89 een uitstekende tijd neer, maar in de achtste rit liet Joy Beune zien dat zij de beste was: met 1:55,50 minuten evenaarde ze het baanrecord en zette ze uiteindelijk ruimschoots de winnende tijd neer. Mei Han uit China reed met 1:56,39 naar de tweede plek, Wijfje werd derde. Marijke Groenewoud noteerde met 1:57,27 de vijfde tijd, Esther Kiel werd in 1:59,36 zestiende. Miho Takagi sloeg de wedstrijd over, maar de Japanse was na winst in de eerste vijf wedstrijden al zeker van de eindwinst in de World Cup.

500m mannen
Zoals wel vaker stond er weer geen maat op Jordan Stolz: de Amerikaan reed dit keer met 34,36 seconden zelfs één honderdste sneller dan het nu oude baanrecord van thuisheld Laurent Dubreuil - de Canadees bleef steken op plek vijf. Het podium werd ietwat verrassend gecompleteerd door twee Polen, Marek Kania (34,69) en Piotr Michalski (34,72). Janno Botman noteerde in 35,07 seconden de elfde tijd, Merijn Scheperkamp werd in 35,33 achttiende. In de B-groep reden Stefan Westenrboek (35,03) en Hein Otterspeer (35,07) naar plek twee en drie, Sebas Diniz werd er in 35,47 negende. Het World Cup-klassement was een prooi voor de vooral in de eerste seizoenshelft dominante Japanner Wataru Morishige.

500m vrouwen
Femke Kok reed met 37,71 het baanrecord van Kim Min-sun aan flarden en zag vervolgens hoe niemand, inclusief Kim, nog aan haar tijd kwam. Winst voor Kok dus, met plek twee voor Kim (37,91) en de derde plek voor de Amerikaanse Erin Jackson (37,94). Naomi Verkerk (38,25) en Marrit Fledderus (38,32) reden naar een mooie vijfde en zesde plek, Helga Drost won in 38,51 seconden de B-groep. Het eindklassement in de World Cup ging naar Jackson, die net genoeg over hield ten opzichte van Kim.

Teamsprint mannen
Een spannende strijd, waarin de Polen Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek in 1:18,71 minuten naar de winst reden. Plek twee ging in 1:18,80 naar Henrik Fagerli Rukke, Bjørn Magnussen en Håvard Lorentzen, één honderdste voor de Amerikanen Austin Kleba, Cooper McLeod en Zach Stoppelmoor, die daarmee de eindwinst in de World Cup pakten. Stefan Westenbroek, Janno Botman en Wesly Dijs moesten het in 1:19,76 doen met plek vijf.

Massastart vrouwen
Vroeg in de wedstrijd reed een klein groepje weg onder leiding van de Zwitsers Ramona Härdi en Kaitlyn McGregor, en het peloton ging er niet achteraan - thuisrijdsters Valerie Maltais en Ivanie Blondin wisten dat Irene Schouten hoog moest eindigen om hen in de eindstand te verslaan. Schouten en Marijke Groenewoud begonnen er véél te laat aan en de kopgroep mocht zowaar sprinten om de winst, wat Sandrine Tas een bijzonder zeldzame Belgische zege bij de vrouwen opleverde. Härdi sprintte naar een eveneens zeldzame podiumplek, voor de Duitse Michelle Uhrig. Schouten finishte als achtste, Groenewoud werd vijftiende en zo pakte Maltais de eindwinst in het klassement.

FOK! Wat een weer: droog maar veel wind

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is bewolkt maar wel droog. De wind uit west tot zuidwest is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag is het droog en is er veel bewolking. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit het zuidwesten en is vrij krachtig, af en toe krachtig, windkracht 6. In de kustgebieden en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanavond kan er in de oostelijke helft wat lichte regen of motregen vallen, elders is het overwegend droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Komende nacht kan het vooral in de oostelijke helft op veel plaatsen af en toe (licht) regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Tot morgen!

                   

Zonsondergang bij de sportvelden in Purmerend  (Foto: Pukeko)
Zonsondergang bij de sportvelden in Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Judoka Steenhuis pakt Grand Slam-brons in Parijs, Fransen domineren in eigen huis

In Parijs is gedurende het weekeinde het eerste Grand Slam-toernooi van het judoseizoen gehouden. Het zeer prestigieuze toernooi zorgde zoals gebruikelijk weer voor een bomvol stadion en kende veel Nederlandse deelname, hoewel het succes - zoals tegenwoordig wel vaker - vrij beperkt bleef.

Vrouwen -48kg
In een herhaling van de kwartfinale op het WK vorig jaar rekende thuisfavoriete en vicewereldkampioene Shirine Boukli na een felle strijd ver in de extra tijd af met Wakana Koga uit Japan. Brons was voor de Spaanse Laura Martinez, die Erika Lasso uit Colombia versloeg, en voor de Italiaanse Assunta Scutto, die van Baasankhuu Bavuudorj uit Mongolië won.

Mannen -60kg
In een spannende finale was de winst voor thuisfavoriet Luka Mkheidze, die afrekende met Lee Ha-rim - de Zuid-Koreaan had eerder op zijn beurt Tornike Tsjakadoea uitgeschakeld in de derde ronde. De Spaanse wereldkampioen Francisco Garrigos pakte brons door de Oekraïner Dilshot Khalmatov te verslaan, het andere brons was voor de Japanner Taiki Nakamura, die van de Taiwanees Yang Yung Wei won.

Vrouwen -52kg
De Kosovaarse Distria Krasniqi nam het in de finale op tegen Chelsie Giles en met een mooie actie tegen de Britse wist ze de enige score van de finale neer te zetten, Krasniqi's vijfde Grand Slam-titel was een feit. Kisumi Omori klopte Hibiki Shiraishi in een Japans onderonsje om brons, terwijl de Spaanse Ariane Toro de andere strijd om brons won van Khorloodoi Bishrelt, uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Mannen -66kg
Een Japanse finale, waarin het diep de extra tijd in ging. Na een kleine drie extra minuten wist Takeshi Takeoka het voor elkaar te krijgen om Joshiro Maruyama op de rug te draaien voor de titel. David Garcia uit Spanje won brons door de Zuid-Koreaan An Ba-ul met zijn benen op de rug te draaien, terwijl een Mongolisch onderonsje om plek drie een zege opleverde voor Narmandakh Bayanmunkh - uitkomend voor de Emiraten - op Baskhuu Yondonperenlei.

Vrouwen -57kg
De Française Faïza Mokdar kende de dag van haar leven: ze klopte voormalig olympisch- en tweevoudig wereldkampioene Rafaela Silva uit Brazilië, versloeg oud-wereldkampioene Jessica Klimkait uit Canada en legde in de finale tweevoudig en regerend wereldkampioene Christa Deguchi uit Canada alsof het niks was op de rug met een diepe schouderworp, voor haar eerste Grand Slam-titel. Brons ging dankzij een zege van Sarah Leonie Cysique op de Servische Marica Perisic ook naar Frankrijk, terwijl Klimkait het andere brons pakte met winst op de Kosovaarse olympisch kampioene Nora Gjakova.

Vrouwen -63kg
Joanne van Lieshout ging er in de halve finales uit tegen de Française Clarisse Agbegnenou, die in een spannende finale met moeite afrekende met de Kroatische Katarina Kristo. In de eerste strijd om brons verloor Van Lieshout op straffen van de Britse Lucy Renshall, terwijl Gankhaich Bold uit Mongolië het andere gevecht om brons won van de Japanse Kirari Yamaguchi. Geke van den Berg ging er in de eerste ronde uit tegen de Duitse Dena Pohl.

Mannen -73kg
Tatsuki Ishihara uit Japan was ijzersterk in de finale en rekende met een fraaie actie af met Giorgi Chikhelidze uit Georgië. De Kosovaar Akil Gjakova pakte brons door Behruzi Khojazoda uit Tadzjikistan te verslaan, terwijl Shakhram Akhadov uit Oezbekistan het andere brons won dankzij winst op de Kazach Daniyar Shamshayev.

Vrouwen -70kg
Marie Eve Gahie, die in de derde ronde Kim Polling uitschakelde, mocht in de finale voor eigen publiek aantreden tegen Miriam Butkereit, maar zonder succes: de Duitse nam een aanval van Gahie over en gooide haar vol op de rug voor de titel. Margaux Pinot won namens het thuisland brons door de Portugese Tais Pina te verslaan, terwijl de Kroatische Barbara Matic in de andere wedstrijd om brons van de Duitse Giovanna Scoccimarro won.

Mannen -81kg
De Belg Matthias Casse nam het in de finale op tegen Zelim Tckaev uit Azerbeidzjan en in de golden score wist Casse dat met een fraaie worp te beslissen: ippon. Brons was er voor de Canadees François Gauthier Drapeau na winst op Mihael Latisev uit Moldavië, terwijl het andere brons voor de Rus Timor Arbuzov was na een zege op Somon Makhmadbekov uit Tadzjikistan.

Mannen -90kg
De Turk Mihael Zgank won in de finale van Eljan Hajiyev door de Azeri in een houdgreep te nemen. De Kirgiziër Erlan Sherov pakte brons na een zege op Rafael Macedo uit Brazilië, terwijl de Tadzjiek Komronshokh Ustopiriyon in de andere strijd om brons werd verslagen door thuisfavoriet Maxime-Gaël Ngayap Hambou, die in de derde ronde Noël van 't End uit had geschakeld.

Vrouwen -78kg
Guusje Steenhuis ging er in de halve finales uit tegen de Italiaanse Alice Bellandi, maar in de strijd om brons legde ze wereldkampioene Inbar Lanir uit Israël fraai op de rug voor ippon. Het andere brons was voor de Française Madeleine Malonga, die de Russische Darya Kantsavaya mooi op de rug gooide, waarna Bellandi in de finale op straffen onderuit ging tegen de Duitse Anna-Maria Wagner.

Mannen -100kg
Aaron Wolf uit Japan nam het in de finale op tegen Nikoloz Sherazadishvili uit Spanje, die hij richting het einde van de wedstrijd op mooie wijze op de drug draaide: ippon. Brons was er voor de Serviër Aleksandar Kukolj na straffen voor Anton Savytskiy uit Oekraïne, terwijl de Zwitser Daniel Eich in de andere wedstrijd om brons verloor van de Kazach Nurlykhan Sharkhan uit Kazachstan, die in de derde ronde Michael Korrel uit had geschakeld.

Vrouwen +78kg
De finale gaf de vele thuisfans weer reden tot juichen: Romane Dicko gooide de Turkse Kayra Ozdemir op de zij en pakte haar vervolgens in een beslissende houdgreep. Dankzij Lea Fontaine's snelle zege op de Turkse Hilal Ozturk was er ook Frans brons, het andere brons was voor Raz Hershko - de Israëlische klopte Mao Arai uit Japan, die in ronde één Marit Kamps uitschakelde. Karen Stevenson ging er in de eerste ronde uit tegen de Nieuw-Zeelandse Sydnee Andrews.

Mannen +100kg
De 34-jarige Franse legende Teddy Riner, veelvoudig wereldkampioen en ooit vele jaren ongeslagen, liet zijn klasse weer eens zien: in de finale drukte hij de Zuid-Koreaan Kim Min-jong in de golden score tegen de grond voor zijn zevende titel in Parijs. Brons was voor de Japanner Kanta Nakano, die Saba Inaneishvili uit Georgië versloeg, en voor de Oezbeek Alisher Yusupov, die van Irakli Demetrashvili uit Georgië won. Jelle Snippe ging er in ronde twee uit tegen de Duitser Erik Abramov.

Parijs stemt vůůr drievoudig parkeertarief SUV's

Uit een referendum in Parijs bleek dat een meerderheid van de burgers voorstander is van een verdrievoudiging van de parkeertarieven voor grotere auto's in de stad. Volgens het stadsbestuur bedroeg de goedkeuring ongeveer 54 procent van de uitgebrachte stemmen.

De deelname aan het referendum was echter maar een kleine zes procent. Dat betekent: dat ruim 78.000 van de 1,3 miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrachten. Burgemeester Hidalgo sprak niettemin van een duidelijke stemming en bedankte de bevolking van Parijs. Ze stemden voor hogere tarieven voor grote auto's vanwege de verkeersveiligheid en milieuvervuiling.

'Een schande voor Parijs'
De conservatieven hadden kritiek op het referendum, onder meer van senator Evren van de partij Les Républicains. Ze schreef op X dat het “ideologisch-ecologische fiasco” van de burgemeester een schande was voor Parijs. Het referendum is belachelijk en de vraagstelling zou vooroordelen bevatten. Op het stembiljet stond: “Bent u voor of tegen een speciaal parkeertarief voor zware, ruimte innemende en milieubelastende particuliere voertuigen?”

Tot 225 euro voor zes uur parkeren
Volgens de plannen van het stadsbestuur wordt het parkeertarief voor SUV's en andere zware auto's zoals bestelauto's en grote limousines in de eerste elf stadsdelen - die in het stadscentrum - verhoogd van zes naar 18 euro per uur. In de overige negen districten gaat het tarief omhoog van vier naar twaalf euro. Hoe langer men parkeert, hoe hoger het uurtarief wordt. Voor de maximale duur van zes uur parkeren is maximaal 225 euro verschuldigd.

Hidalgo zei dat de gemeenteraad de kwestie in mei zal bespreken. De implementatie staat daarom gepland voor september.

Burgemeester Hidalgo: Grote auto's nemen veel ruimte in beslag en zijn slecht voor het milieu
Hidalgo rechtvaardigde de plannen van de stad door te zeggen dat de grote auto's voor meer milieuvervuiling zouden zorgen, veel openbare ruimte in beslag nemen en de verkeersveiligheid in gevaar zouden brengen. De nieuwe regeling zou alleen van toepassing moeten zijn op bezoekers van Parijs. Bewoners zouden worden uitgesloten van de hoge parkeertarieven, evenals handelaars en bezorgdiensten. Het tarief zou moeten gelden voor verbrandingsmotor- en hybridemodellen vanaf 1600 kg en elektrische modellen vanaf 2000 kg. De regeling geldt niet voor privéparkeergarages.

8 jaar cel geŽist in coldcase zedenzaak

Het OM heeft afgelopen week 8 jaar cel geëist tegen een 53-jarige man uit Schiedam die ervan wordt verdacht in 2010 een 15-jarig en 13-jarig meisje te hebben verkracht. Daarnaast zou hij geprobeerd hebben een ander 15-jarig meisje aan te randen. Het misbruik vond plaats in kelderboxen in Vlaardingen en Schiedam.

Er kon lang geen verdachte worden opgespoord, tot het coldcaseteam van de politie Rotterdam de zaken in 2021 oppakte. Het team gebruikte daarvoor een bijzondere vorm van opsporingsberichtgeving. Aan de hand van de gegeven signalementen van de slachtoffers en compositietekeningen is een hologram van de verdachte gemaakt: een levensecht bewegend 3D-beeld dat werd getoond in de media en op schermen in publieke ruimten in Vlaardingen en Schiedam. Er kwamen vervolgens 300 tips binnen.

DNA-onderzoek
De volgende stap in het onderzoek was een grootschalig DNA-onderzoek. Dat was mogelijk omdat in 2010 DNA was veiliggesteld. Op basis van de tips kwamen er 237 namen naar voren van personen die niet in de DNA-databank stonden en dus eerder niet vergeleken konden worden met de aangetroffen sporen. Bij tientallen mannen werd vervolgens vrijwillig DNA afgenomen. Het DNA van de 53-jarige verdachte kwam overeen met het aangetroffen spoor. Zijn naam was eerder door een getuige genoemd. Hij herkende de verdachte op de compositietekening en het 3D-beeld. Bij de aanhouding van de verdachte werd in een kluis in zijn woning 116.650 euro aangetroffen. Hij wordt er ook van verdacht dit bedrag te hebben witgewassen.

Ergste nachtmerrie
De officier van justitie ging tijdens de zitting uitgebreid in op wat de slachtoffers is overkomen: “Het gaat hier om één van de ergste nachtmerries van iedere vrouw, moeder, tiener, jong meisje: de onbekende man in de bosjes of in dit geval: in de kelderbox. Misschien wel een plek die nog beangstigender is omdat je er niet weg kunt. Verdachte heeft er door zijn handelen voor gezorgd dat deze plek niet meer veilig is en dat de slachtoffers met angstige gevoelens naar de kelderbox gaan en daar ook niet meer alleen naar toe durfden. En verdachte zorgde er zelfs voor dat ze zich in hun eigen woning niet meer veilig voelden.”

Het OM eist een langdurende onvoorwaardelijke vrijheidsstraf. In de hoogte van de strafeis wordt meegewogen dat het gaat om meerdere ernstige zedenfeiten met drie jonge slachtoffers. “We rekenen het de verdachte daarbij aan dat hij na het plegen van deze feiten gewoon door is gegaan met zijn leven terwijl het leven van de drie slachtoffers voor altijd is getekend”, aldus de officier.

Nederland en JordaniŽ droppen samen hulpgoederen voor ziekenhuis in Gaza

Nederland en Jordanië hebben zondagavond medische hulpgoederen en voedsel gedropt in de buurt van het Jordaanse veldhospitaal in Gaza. Beide landen voerden de operatie uit met een C-130-transportvliegtuig. De goederen zijn bedoeld om de voorraden aan te vullen van het ziekenhuis dat Jordanië sinds 2009 onderhoudt. Defensie voert de operatie uit, de financiering komt uit de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De geschatte kosten van de operatie zijn 1 miljoen euro.

Nederland zet zich samen met andere landen in voor meer humanitaire hulp voor de burgerbevolking in Gaza. Hulpverlening over land is de meest effectieve manier om op grote schaal hulpgoederen ter plekke te krijgen. Maar tot nu toe is de toegang via de landsgrenzen te beperkt. Daarom is nu voor deze luchtdropping gekozen.

Jordanië leverde eerder al meerdere ladingen vanuit de lucht om de penibele situatie van het ziekenhuis te verlichten. Dit keer voerden de militaire toestellen de operatie gezamenlijk uit vanaf een vliegveld in Jordanië. De operatie werd gecoördineerd met Israël. 

De vliegtuigen en hun bemanningen keerden na de operatie veilig terug.

Rusland verbiedt deel van bananenimport uit Ecuador

Na een Russisch verbod op de import van bananen uit Ecuador is het diplomatieke geschil tussen de twee landen groter geworden. Een Russische autoriteit zei dat ze de import van vijf Ecuadoraanse bananenbedrijven zou verbieden. Ze beweerde dat er een ziekte was aangetroffen in eerdere zendingen bananen afkomstig van de bedrijven.

De Ecuadoraanse president Daniel Noboa kondigde in januari aan dat zijn land enkele tonnen oud Russisch militair materieel aan de Verenigde Staten zou leveren. In ruil daarvoor krijgt Ecuador nieuwe uitrusting die het nodig heeft om drugsbendes te bestrijden. De oude apparatuur is niet meer bruikbaar, aldus Noboa.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken protesteerde tegen het plan. Dit zou volgens de Russen in strijd zijn met een contract op grond waarvan Ecuador de apparatuur niet aan derden mag verkopen zonder toestemming van Rusland.

Ecuador is 's werelds grootste exporteur van bananen. Ongeveer een vijfde van het jaarlijkse exportvolume gaat naar Rusland. De directeur van ACORBANEC, een van de belangrijkste verenigingen van bananenexporteurs in Ecuador, Richard Salazar, uitte zijn verbazing over het Russische verbod. Maar minstens vijftien bedrijven zouden bananen aan Rusland blijven leveren, zei hij. "Het is een zeer belangrijke markt voor ons en een markt die moeilijk te vervangen is."

IsraŽlische leger bestormt trainingscentrum Hamas in Khan Yunis

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen een trainingsfaciliteit van Hamas in de Gazastrook bestormd, waar Hamas-terroristen zich hebben voorbereid voor de aanval op Israël op 7 oktober. De faciliteit in Khan Yunis beschikte over modellen van Israëlische militaire bases, gepantserde voertuigen en kibboetstoegangspunten, aldus het leger.

Soldaten doorzochten ook het kantoor van Mohammad Sinwar, een hoge commandant van de gewapende vleugel van Hamas, de Essedin al-Kassam Brigades. Zijn broer is Jahja Sinwar, die wordt beschouwd als het brein van de grote aanval op Israël op 7 oktober. Tijdens de aanval op de locatie ‘neutraliseerden’ de Israëlische strijdkrachten verschillende leden van Hamas met behulp van sluipschutters, tankvuur en luchtaanvallen, aldus het leger.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.