Trump's schadeclaim voor bewering seksfeesten in Rusland afgewezen

In 2016 stelde de Britse ex-agent Christopher Steele een compromitterend dossier samen dat licht wierp op de relaties van Donald Trump met Rusland. Vele jaren later klaagde de voormalige Amerikaanse president Steele aan voor schadevergoeding. Een rechtbank in Londen heeft de claim nu echter afgewezen.

Een rechtbank in Londen heeft de rechtszaak van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump tegen de auteur van een controversieel geheim dossier overTrump zijn relaties met Rusland afgewezen. Er waren geen "overtuigende gronden" voor een rechtszaak, verklaarde rechter Karen Steyn. Trumps eis tot schadevergoeding had volgens haar geen kans van slagen.

Daarnaast heeft de voormalige president vele jaren voorbij laten gaan sinds de publicatie van het dossier in 2017 zonder een poging te doen om "zijn reputatie te verdedigen in de Britse rechtbanken", voegde de rechter eraan toe. Trump had in Londen een rechtszaak aangespannen tegen het Londense adviesbureau Orbis Business Intelligence, eigendom van de voormalige Britse geheim agent Christopher Steele, die voor de presidentsverkiezingen van 2016 een dossier had samengesteld met compromitterende informatie over de rechtse populist. Trump beschreef het Steele dossier herhaaldelijk als "nep".

Chanteert Rusland Trump met seksfilms?
In het dossier worden onder andere berichten aangehaald dat de Russische geheime dienst filmbeelden heeft van Trumps vermeende deelname aan orgieën in Rusland en deze als pressiemiddel gebruikt. Het gaat onder andere over een vermeend incident in een hotel in Moskou in 2013 waarbij prostituees in het bijzijn van Trump op een bed zouden hebben geplast. Trump heeft altijd ontkend te hebben deelgenomen aan seksfeesten in Rusland.

De Amerikaanse krant "New York Times" kwam ook tot de conclusie dat er geen solide bewijs was voor veel van Steele's beweringen. Trump beschuldigde het adviesbureau Orbis van schending van de privacy en eiste een niet nader gespecificeerde schadevergoeding voor ernstige reputatieschade. Het bedrijf voerde aan dat het niet verantwoordelijk was voor de publicatie van het dossier, dat onbewerkt online werd gepubliceerd door het Amerikaanse portaal "Buzzfeed". Het dossier, dat werd samengesteld vóór de verkiezingsoverwinning van Trump in 2016 op Hillary Clinton, werd samengesteld in opdracht van adviseurs van de Democratische Partij.

Twee jaar geleden diende Trump in de VS een aanklacht in wegens laster tegen zijn voormalige tegenstander Clinton en andere vertegenwoordigers van de Democratische Partij. De zogenaamde Rusland-affaire was het onderwerp van een gedetailleerd onderzoek door de toenmalige speciale onderzoeker van de VS, Robert Mueller. Na een bijna twee jaar durend onderzoek bevestigde hij de Russische inmenging in de verkiezingen ten gunste van Trump. Hij vond echter niet voldoende bewijs voor illegale collusie tussen het Trump-team en Moskou met betrekking tot deze inmenging.