Twee verdachten opgepakt na dodelijke aanval op katholieke kerk Istanbul

Na de dodelijke aanval op de katholieke Santa Maria kerk in Istanbul heeft de Turkse politie twee verdachten op de vlucht aangehouden.

Zoals minister van Binnenlandse Zaken Yerlikaya aankondigde, komen de vermoedelijke aanvallers uit Tadzjikistan en Rusland. Mogelijke connecties met de terroristische militie IS worden onderzocht. De jihadisten hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Gisterochtend kwamen twee gemaskerde mannen tijdens een dienst de katholieke kerk Santa Maria in het district Sariyer binnen en doodden een man. De daders wisten vervolgens aanvankelijk te ontsnappen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er invallen gedaan op 30 adressen en zijn tijdens het onderzoek in totaal 47 mensen gearresteerd.

Op beelden van Reuters is te zien hoe de aanvallers de kerk binnenkomen. Het slachtoffer dat tijdens het bijwonen van de dienst om het leven kwam, had de Turkse nationaliteit. Ambtenaren zeiden dat de aanvallers slechts op één persoon schoten. Er zijn geen gewonden gemeld. 

Ruim 99 procent van de bevolking van Türkiye is moslim. Volgens het staatspersbureau Anadolu wonen er ongeveer 180.000 christenen in het land.