Franse boeren willen Parijs belegeren, regering kondigt verzet aan

In Frankrijk hebben boeren vandaag een blokkade van de hoofdstad Parijs aangekondigd.

De protestactie begint vroeg in de middag en zal voor onbepaalde tijd duren, aldus vakbondswoordvoerders. Alle hoofdwegen die naar het centrum van Parijs leiden, moeten worden geblokkeerd. Met hun protest willen boeren betere werk- en levensomstandigheden bereiken.

De Franse premier Attal deed vrijdag verreikende beloften van hulp aan boeren. De regering had echter slechts met een deel van de ruim 120 eisen van de vakbonden rekening gehouden en dat zou de nu aangekondigde actie rechtvaardigen voor de vakbonden. 

Gezien de boeren die door het hele land demonstreren, wil Frankrijk aandringen op een versoepeling van de EU-milieuregels.

Bepaalde voorstellen om boeren te steunen zullen op tafel worden gelegd, zei minister van Landbouw Fesneau. Dit betekent ook dat de nieuwe biodiversiteitsregels moeten worden gewijzigd. Ze maken deel uit van de geplande EU-brede wet om de natuur te herstellen. Veel boeren klagen dat dit een aanzienlijke impact heeft op hun bedrijfsvoering.

De regering probeert de demonstraties in de aanloop naar de komende Europese verkiezingen in juni in te dammen. Ze maakt zich zorgen over de groeiende steun van boeren voor extreemrechts.

Minister van Binnenlandse Zaken Darmamin kondigde een grote politie-aanwezigheid aan om de belegering van Parijs te voorkomen.