Oekraïense aanval op Russische gasterminal Oostzeehaven St. Petersburg

Een explosie op een grote gasexportterminal nabij de stad Sint-Petersburg in Rusland werd uitgevoerd door Oekraïense drones, zo meldt BBC News. De ontploffing veroorzaakte een grote brand in de Ust-Luga-terminal, maar er vielen geen gewonden, volgens Russische functionarissen.

Een officiële bron in Kyiv zei dat de ‘speciale operatie’ van de SBU-veiligheidsdienst het brein achter de aanval was, met drones die ‘op doel’ werkten. Zowel Rusland als Oekraïne hebben drones gebruikt in het huidige conflict.

Rusland lanceerde bijna twee jaar geleden zijn grootschalige invasie van Oekraïne, maar heeft de afgelopen maanden weinig vooruitgang geboekt.

De eigenaar van de gasterminal, Novatek, maakte later bekend dat de werkzaamheden op de terminal waren opgeschort en dat de brand het gevolg was van “externe invloeden” – zonder verdere details te geven. De Oekraïners zeggen dat de brandstof die in de fabriek wordt verwerkt, werd gebruikt om Russische troepen te bevoorraden in de oorlog tegen Oekraïne en dat deze aanval de logistiek voor het leger "aanzienlijk ingewikkelder" maakt en beschouwen de aanval ook als een economische klap voor Rusland, dat brandstof exporteert vanaf de terminal.