Politiek moet uw drankje en hapje nóg meer belasten en reguleren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft kritiek op de huidige aanpak van de Nederlandse overheid om 'problematisch' alcoholgebruik, roken en overgewicht te bestrijden. Volgens het RIVM zijn de huidige maatregelen 'onvoldoende effectief'.

Het instituut stelt voor om alcohol nóg veel duurder te maken, de beschikbaarheid flink te beperken en reclame streng te reguleren. Dit in een poging om het doel van de overheid te bereiken: het verminderen van 'problematisch' drinken onder volwassenen tot 5% in 2040. Momenteel ligt dit percentage bijna op 9%.

Ook op het gebied van roken en overgewicht zijn de doelen ambitieus. De overheid wil dat in 2040 geen enkele jongere rookt en minder dan 5% van de volwassenen. Wat betreft overgewicht is het doel om het aantal volwassenen met overgewicht te beperken tot 38% en bij kinderen tot 9%. Het RIVM adviseert om gezond voedsel goedkoper te maken en de verkoop van ongezond voedsel flink te beperken.

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds roepen op tot meer overheidsmaatregelen. Zij benadrukken het belang van striktere regelgeving rondom roken, alcoholgebruik en overgewicht om de volksgezondheid te verbeteren.

Binnenkort dus vanuit het hele land naar Duitsland voor kratjes bier?