Iran vuurt raketten af op Irak en Syrië, Amerikaanse consulaat in aanbouw geraakt

Sinds het begin van de Gaza-oorlog heeft Iran vooral zijn proxy-milities raketten laten afvuren. Nu vallen de Revolutionaire Gardes voor het eerst zelf doelen in Irak en Syrië aan. Een bewuste provocatie gericht op Washington en Jeruzalem.

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) hebben ze doelen in Irak en Syrië aangevallen met verschillende ballistische raketten. De aanvallen waren een wraakactie voor de zware aanval in de Zuid-Iraanse stad Kerman begin januari en de moord op een hooggeplaatste IRGC-officier eind december, kondigde het IRGC-webportaal 's nachts aan. De Revolutionaire Garde beschreef het doelwit in de Koerdische regio's van Irak als een spionagecentrum van de Israëlische geheime dienst Mossad. "We beloven onze geliefde mensen dat de offensieve operaties van de Revolutionaire Garde zullen doorgaan totdat de laatste druppel bloed van de martelaren is gewroken," zei de Garde in een verklaring.

Kort voor middernacht (plaatselijke tijd) werden luide explosies gehoord in de Noord-Iraakse stad Erbil. Volgens ooggetuigen zijn meerdere raketten ingeslagen in de buurt van een nieuw Amerikaans consulaat in aanbouw. Volgens veiligheidsbronnen in Erbil werden vier burgers gedood. Vijf anderen zouden gewond zijn geraakt. Raketten landden op boerderijen ten noorden van Erbil en raakten huizen.

In Syrië werd volgens de Revolutionaire Garde met name de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) "gelokaliseerd in de bezette gebieden van Syrië en vernietigd door het afvuren van een reeks ballistische raketten", aldus de verklaring. Volgens het staatspersbureau Irna werden extremistische groeperingen aangevallen in de provincie Idlib. Volgens Irna was de aanval de grootste raketoperatie van het land tot nu toe, over een afstand van meer dan 1.200 kilometer. Dit zou ook een duidelijk signaal moeten zijn aan aartsvijand Israël. Het zou ongeveer dezelfde afstand zijn die raketten uit het westen van het land moeten afleggen om Tel Aviv of Jeruzalem te bereiken.

Eerste raketaanval door de Revolutionaire Garde
De situatie in de regio is extreem gespannen sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog, nu  meer dan drie maanden geleden. Sindsdien zijn er geen raketaanvallen meer geweest door de IRGC. Militante groepen die gelieerd zijn aan Iran hebben de afgelopen maanden echter vaak doelen aangevallen in Syrië en Irak. Israël en de VS worden sinds de Islamitische Revolutie van 1979 beschouwd als de aartsvijanden van Iran.

Eind december werd de Iraanse brigadegeneraal Sejed-Rasi Mussawi gedood bij een vermoedelijke Israëlische luchtaanval in Syrië. Hij was een hooggeplaatst lid van de IRGC. De Iraanse militaire leiding zwoer toen wraak op Israël. De Revolutionaire Garde is de elite-eenheid van Iran en wordt beschouwd als veel machtiger dan de reguliere troepen. De opperbevelhebber is staatshoofd Ali Khamenei.

Meer dan 90 mensen werden begin januari gedood bij een terroristische aanslag in de stad Kerman. IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De aanslag was gericht op een rouwbijeenkomst ter gelegenheid van de verjaardag van de dood van de machtige generaal Ghassem Soleimani in zijn woonplaats. Het was de dodelijkste aanslag in de 45-jarige geschiedenis van de Islamitische Republiek.