Oekraïne slaat terug met aanval op Belgorod, 18 doden, Rusland zweert wraak

Volgens Russische berichten zijn tenminste 18 mensen gedood bij een vermoedelijke Oekraïense raketaanval op de Russische grensregio Belgorod. Verschillende kinderen zouden onder de doden zijn. Daarnaast raakten 111 mensen, onder wie nog meer kinderen, gewond door de beschietingen, maakte de Russische burgerbescherming bekend op Telegram.

De informatie kon in eerste instantie niet onafhankelijk worden geverifieerd. Er kwam voorlopig geen officiële reactie uit Kiev.

Ondertussen heeft Rusland, dat al bijna twee jaar een verwoestende aanvalsoorlog voert tegen Oekraïne met talloze doden en massale verwoestingen, gedreigd met maatregelen. Het Russische ministerie van Defensie liet via Telegram weten dat de Oekraïense aanval niet "ongestraft" zou blijven. Tegelijkertijd zei het dat "de meeste" raketten die Oekraïne op Belgorod had afgevuurd, waren onderschept.

Rusland geeft de EU en het VK de schuld
Ook Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, liet van zich horen. "De terroristische aanval op Belgorod zal het onderwerp zijn van een procedure in de VN-Veiligheidsraad," verklaarde ze. Tegelijkertijd beschuldigde ze de Europese Unie en Groot-Brittannië van medeplichtigheid aan de aanslag. "Achter de terroristische aanval zit Groot-Brittannië, dat in samenwerking met de VS het regime in Kiev aanzet tot terroristische acties, omdat het heeft erkend dat het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten is mislukt," zei Zacharova verder tegen het Russische staatsagentschap Tass.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, vertelde op zijn beurt aan Tass dat president Vladimir Poetin "op de hoogte was gebracht van de aanval van de Oekraïense strijdkrachten op woonwijken in Belgorod". Volgens het agentschap Interfax vertelde Peskov journalisten ook dat Poetin de minister van Volksgezondheid Mikhail Murashko had opgedragen om met een team naar Belgorod te vliegen.

Ondertussen werden mensen in Belgorod opgeroepen om te schuilen in schuilkelders. Tegelijkertijd waren er klachten van lokale bewoners dat verschillende schuilkelders kennelijk waren afgezet en daardoor ontoegankelijk waren. Er circuleerden ook video's op sociale netwerken waarop talrijke rookzuilen, brandende auto's en beschadigde gevels te zien waren. Sommige opnames toonden ook het geluid van explosies en schreeuwende mensen.

Minstens 39 doden in Oekraïne
Volgens de media was dit de zwaarste beschieting van Belgorod sinds Rusland bijna twee jaar geleden Oekraïne binnenviel. Belgorod ligt in het grensgebied en wordt daarom herhaaldelijk getroffen door de gevechten. De schade- en slachtofferaantallen staan over het algemeen echter niet in verhouding tot die in Oekraïne, dat door Rusland werd aangevallen.

In de nacht van donderdag op vrijdag lanceerde Rusland de zwaarste aanval tot nu toe op het buurland. Volgens Oekraïense berichten kwamen daarbij minstens 39 mensen om het leven.