'Elon Musks AI chatbot Grok blijkt veel woker dan Chat GPT'

De nieuwste AI chatbot van Elon Musk is nu live, voor iedereen met een abonnement van $16 per maand beschikbaar op X en hij heet Grok. Volgens de aankondiging van een maand geleden houdt Grok van sarcasme en heeft hij een rebelse inslag. Hij wordt dan ook afgeraden als je geen humor kunt waarderen.

De ontwikkelaars noemen als voordelen ten opzichte van andere AI chatbots dat Grok sneller kennis op kan doen omdat hij live informatie binnen krijgt via X en dat hij er niet voor schroomt om controversiële vragen te beantwoorden die andere chatbots zouden weigeren. De media noemden het al snel een "anti-woke" chatbot. Echter, toen betalende gebruikers toegang kregen tot de nieuwe chatbot om hun controversiële vragen te stellen, kwamen ze erachter dat Grok andere antwoorden gaf dan ze verwachtten, wat misschien ook wel weer te verwachten was.

De antwoorden van Grok leveren veel gemengde reacties op, maar maakt ook duidelijk dat het bijzonder lastig is voor AI ontwikkelaars om perfect aan te sturen wat een AI systeem schrijft. Andere ontwikkelaars van AI technologie zoals OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta kwamen daar eerder ook al achter met verassende uitkomsten bij hun AI systemen.

Het is voor Elon Musk's chatbot wel opvallend, omdat juist hij zich juist fel uitsprak tegen zijn concurrenten en aangaf een hele andere chatbot te zullenontwerpen. Zo noemde Musk OpenAI met de chatbot ChatGPT onder meer een "closed source, een maximum profit bedrijf dat wordt bestuurd door microsoft" en beweerde hij dat ChatGPT beïnvloed wordt door hun progressieve politieke belangen. Iets wat Musk "woke AI" noemde. Grok zou daarom zijn antwoord zijn op deze vermeende beperkingen op de vrijheid van meningsuiting. Pogingen om Grok van zijn controversiële overtuigingen af te praten/programmeren zijn tot dusver totaal niet gelukt.