Hunter Biden ook aangeklaagd voor belastingontduiking

In de VS is de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, Hunter Biden, voor een federale rechtbank in Los Angeles aangeklaagd wegens belastingontduiking.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie zou Biden vier jaar lang voor in totaal 1,4 miljoen dollar aan belastingen hebben ontdoken. Hij wordt beschuldigd van negen aanklachten - drie misdrijven en zes belastingmisdrijven - en er hangt hem een maximale gevangenisstraf van 17 jaar boven het hoofd als hij wordt veroordeeld, aldus het ministerie.

Aanklacht benadrukt extravagante levensstijl
In de aanklacht staat dat Biden miljoenen dollars uitgaf aan een extravagante levensstijl in plaats van belasting te betalen. Als bestuurslid van een Oekraïens industrieel conglomeraat en een Chinees private equity fonds had hij goed verdiend.

Alleen al in 2018 gaf hij volgens het document "meer dan 1,8 miljoen dollar uit, waaronder ongeveer 772.000 dollar aan geldopnames, ongeveer 383.000 dollar aan betalingen aan vrouwen en ongeveer 151.000 dollar aan kleding en accessoires". Volgens het ministerie van Justitie loopt het onderzoek nog. De advocaat van Biden heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Dit is de tweede rechtszaak tegen Hunter Biden, die in september van dit jaar al beschuldigd werd van illegaal wapenbezit. Speciale aanklager David Weiss, aangesteld door procureur-generaal Merrick Garland, beschuldigde de zoon van de president in de rechtszaak voor de rechtbank in Delaware van het verbergen van het feit dat hij drugsverslaafd was bij het kopen van een wapen, waardoor hij volgens de wet geen wapen mag bezitten. Biden pleitte niet schuldig in deze rechtszaak.

Het was de eerste keer in de geschiedenis van de VS dat de zoon van een zittende president werd aangeklaagd. De 53-jarige, die nu als kunstenaar werkt, woont sinds 2018 in Los Angeles.

Juridische problemen Hunter van invloed op in verkiezingscampagne
Hunter Biden is met de verkiezingen op komst het mikpunt van de Republikeinen van de oppositie. Ze beschuldigen hem ervan dat hij in het verleden de belangrijke positie van zijn vader als vicepresident van Barack Obama (2009 tot 2017) heeft misbruikt voor zakelijke deals in Oekraïne en China.

De beschuldigingen dienen als basis voor de pogingen van de Republikeinen om een aanklacht tegen president Biden in te dienen. Ze beschuldigen hem ervan betrokken te zijn bij de buitenlandse zakendeals van zijn zoon en dat hij heeft gelogen tegen het publiek. Ze hebben hiervoor nog geen duidelijk bewijs kunnen leveren en de president heeft de beschuldigingen resoluut van de hand gewezen.

De 81-jarige heeft herhaaldelijk publiekelijk zijn zoon gesteund, die in het verleden ernstige drugsproblemen heeft gehad. De beschuldigingen tegen zijn zoon zullen echter waarschijnlijk de verkiezingscampagne van de Amerikaanse Democraat overschaduwen, die in november volgend jaar herkozen wil worden voor een tweede termijn.