Strijd om voorzittershamer Tweede Kamer van start

Gisteren is de nieuwe Tweede Kamer geinstalleerd en is de strijd om het voorzitterschap van de Tweede Kamer ook begonnen. Volgens De Telegraaf zijn er twee serieuze kandidaten om Vera Bergkamp op te volgen: Martin Bosma van de PVV en Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA. In het programma Goedemorgen Nederland zegt politiek commentator Wouter de Winther: "Ik denk dat Martin Bosma de beste keuze zou zijn."

Bergkamp legde eergisteren haar functie neer en verliet politiek Den Haag. Haar taken worden voorlopig waargenomen door Roelien Kamminga (VVD), de ondervoorzitter. Zij is gisteren beëdigd, zodat ze tijdelijk als voorzitter kan optreden en de andere 149 Kamerleden kon beëdigen.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer gestemd over een profielschets voor de nieuwe voorzitter. Mogelijk maakt Bosma, nu zijn partij de grootste is geworden, kans op het voorzitterschap. "Ik moet er nog even over nadenken", zei Bosma bij de afscheidsborrel van Bergkamp. "Maar het is belangrijk dat er iemand met ervaring op die positie komt."

Als Bosma een gooi doet naar het voorzitterschap, is zijn grootste concurrent Van der Lee, aldus De Telegraaf. Van der Lee is sinds 2017 Kamerlid en was voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de Groningse gaswinning onderzocht. Hij heeft ook al debatten geleid als vervanger van Bergkamp.

Bosma kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op de goedkeuring van parlementsleden van de PVV, BBB, FvD en JA21, wat in totaal 48 van de 150 stemmen oplevert. Van der Lee kan waarschijnlijk rekenen op steun van GL-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk en Volt, die samen 45 zetels hebben.