FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 december 2023

Uitslag PSV - sc Heerenveen

PSV heeft donderdagavond ook de vijftiende eredivisiewedstrijd van het seizoen gewonnen. In het thuisduel tegen sc Heerenveen won de ploeg van Peter Bosz met 2-0 van de Friezen.

In de openingsfase kregen zowel PSV als sc Heerenveen kansen om de score te openen. Namens de thuisploeg hadden Luuk de Jong, Malik Tillman en Ismael Saibari de kansen, terwijl sc Heeerenveen gevaarlijk was via Pelle van Amersfoort en Sven van Beek. Na een goed half uur spelen kwam PSV uiteindelijk op voorsprong dankzij Guus Til.

Na de rust was PSV sterker dan de bezoekers en had verschillende kansen. Aanvoerder Luuk de Jong zag een doelpunt worden afgekeurd vanwege hands en later raakte hij nog eens de lat. Een kwartier voor tijd werd De Jong vervangen door Ricardo Pepi, en de Amerikaanse spits had maar twee minuten nodig om te scoren. Pepi profiteerde van niet goed optreden van Heerenveen-verdediger Syb van Ottele en zorgde voor de 2-0, wat ook de eindstand zou zijn.

Vrijdag gaat Amsterdam van 50 naar 30 km/u: dit gaat er veranderen

Vrijdag gaat de maximumsnelheid op zo'n 80 procent van de wegen in Amsterdam omlaag. Waar je voorheen nog 50 kilometer per uur mocht rijden, moet je het nu met 30 doen. Hieronder lees je wat er allemaal gaat veranderen.

De snelheidsverlaging geldt in principe voor alle wegen met woningen, kantoren en voorzieningen in de buurt en wegen waar fietsers en voetgangers gebruik van maken. Dat betekent dat er in zo'n 500 Amsterdamse straten (ongeveer 270 kilometer aan asfalt) gas teruggenomen moet worden.

Het veranderen van de maximumsnelheid betekent een monsteroperatie voor de gemeente. Zo zijn er de afgelopen weken 4500 verkeersborden geplaatst met stickers waarop te lezen is dat de snelheid op die plek omlaag gaat. Die stickers gaan er vannacht in één r its af, waarna het bord aangeeft dat je maximaal 30 mag rijden. Een klusje waar ruim 100 medewerkers van Pantar voor ingezet worden.

Op en langs de wegen zijn daarnaast smileys, nieuwe belijningen en overrijdbare middenstroken aangebracht. Zogenoemde 'preventieve maatregelen', die ervoor moeten zorgen dat mensen uit zichzelf al wat langzamer gaan rijden.

Bekeuring?
Want de kans dat er vrijdag en de komende maanden al automobilisten op de bon gaan, is niet heel groot. De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente gaan eerst kijken wat de effecten zijn. Handhaving is het 'sluitstuk', aldus de politie, en wordt alleen gebruikt als die preventieve maatregelen niet genoeg zijn.

Een woordvoerder van het zogeheten Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (Parket CVOM) zegt dat agenten ook op de 30 kilometer per uur-wegen boetes voor snelheidsovertredingen kunnen geven als ze achter snelheidsovertreders rijden en zelf een geijkte snelheidsmeter hebben. Dat gebeurt soms al op andere wegen en 'zal nu niet anders zijn', maar niet vaak voorkomen.

Tegelijkertijd vindt het OM het wel belangrijk dat de weginrichting 'geloofwaardig' en 'passend' is bij de verlaagde maximumsnelheid. Dat is ook juridisch belangrijk, want iemand die bekeurd is kan naar de rechter stappen en de rechter kan een streep door de boete zetten als hij vindt dat de weg uitnodigt om harder te rijden.

Uitzonderingen
Voor een aantal wegen is een uitzondering gemaakt en kunnen automobilisten nog gewoon 50 kilometer per uur rijden. Een van de afwegingen die daarbij gemaakt worden is de 'stedelijkheid' van de omgeving. Op wegen die ontoegankelijk zijn voor voetgangers of fietsers, wegen die op enige afstand van bebouwing liggen, maar ook wegen die zo breed zijn dat het moeilijk is om snelheid te verlagen, blijft de maximumsnelheid hetzelfde.

Ook wegen die overgaan in wegen waar je 70 kilometer per uur mag rijden, blijven de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur houden, omdat het gevaarlijk kan zijn als automobilisten na een 70-weg ineens flink snelheid moeten verminderen.

Veel van die uitzonderingswegen zijn te vinden in stadsdelen als Nieuw-West en Zuidoost, die gebouwd werden toen de auto al veelvuldig werd gebruikt. Ook op de Wibautstraat en de Weesperstraat kun je nog altijd 50 rijden.

De snelheidsverlaging geldt vanaf klokslag 00.00 uur, op voorwaarde dat de stickers dan ook van de borden zijn gehaald.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 49

Een muzikale biopic deze week, maar niet van een popartiest. Daarnaast twee niet-doorsnee kerstfilms en een aantal kleine titels die best eens de moeite waard zouden kunnen zijn. Bij welke film ga jij uitbuiken van de pepernoten?

Maestro

Maestro is een indrukwekkend en moedig liefdesverhaal over de levenslange relatie tussen Leonard Bernstein en Felicia Montealegre Cohn Bernstein. Maestro is een groots en emotioneel verhaal over familie en liefde, en bovenal een ode aan het leven en de kunst.

The Mean One

In een afgelegen stadje, dat je alleen kan zien als de sneeuwvlokken vallen, woont Cindy You-Know-Who. Ze viert ieder jaar met het hele stadje een uitbundig kerstfeest, tot haar ouders bruut worden vermoord door een groot en gemeen groen wezen in een rode kerst outfit. Na haar getuigenis, wordt ze voor gek verklaard door de autoriteiten en vlucht ze, ver weg van huis. Jaren later keert ze terug in de hoop het wezen te vinden en wraak te nemen voor de dood van haar ouders. Maar pas op Cindy, he’s a Mean One!

Silent Night

Joel Kinnaman is in deze actie-thriller uit op revanche nadat zijn zoontje vlak voor kerst per ongeluk werd gedood in een gevecht tussen twee bendes. Herstellende van een wond waardoor hij niet meer kan praten, maakt de man van wraak zijn levensmissie. Hij neemt vechtlessen en zet alles op alles om fysiek klaar te zijn voor een man tot man confrontatie met de moordenaar.

Fallen Leaves

Twee eenzame zielen treffen elkaar per toeval tijdens een doorsnee nacht in Helsinki. Beiden op zoek naar een eerste, enige en ultieme liefde van hun leven. Het samen bereiken van dit doel blijkt knap lastig door zijn alcoholgebruik, verloren telefoonnummers en het niet kennen van elkaars namen of adressen. De algemene neiging van het leven om obstakels op te werpen voor degenen die streven naar geluk, helpt de situatie ook bepaald niet mee.

Please Don't Destroy

In Please Don't Destroy vertelt John Goodman het avontuur van Ben, Martin en John, drie jeugdvrienden en collega’s die liever lui dan moe zijn. Ze nemen het op tegen haarloze beren, wanhopige parkbeheerders en een hypocriete sekteleider in de jacht op een kostbare schat, maar komen er al snel achter dat het opsporen van die schat niet hun grootste probleem is.

Kokomo City

Kokomo City is het speelfilmdebuut van de tweevoudig Grammy-genomineerde producer, zanger en songwriter D. Smith. Smith, die geschiedenis schreef als de eerste transvrouw gecast in een primetime tv-programma zonder script, filmde en monteerde ook deze enorm vermakelijke en verfrissend ongefilterde documentaire. Vier Zwarte transgender-sekswerkers in Atlanta en New York City – Daniella Carter, Koko Da Doll, Liyah Mitchell en Dominique Silver - worden gevolgd en houden niets achter terwijl ze de muren van hun beroep afbreken. De film, geproduceerd door Lena Waithe, won de NEXT Innovator Award en NEXT Audience Award van het Sundance Film Festival, evenals de Berlinale's Audience Award in de sectie Panorama Documentary.

Le Pot-Au-Feu

Het is 1885. De uitmuntende kok Eugenie heeft de afgelopen 20 jaar gewerkt voor de beroemde fijnproever en levensgenieter Dodin Bouffant. Hun samenwerking resulteert in gerechten die steeds verrukkelijker worden en die zelfs de meest illustere chef-koks ter wereld verbijsteren. In de loop der jaren is vanuit hun wederzijdse passie voor het koken een romantische relatie ontstaan. Maar Eugenie hecht waarde aan haar vrijheid en heeft nooit de wens gehad om met Dodin te trouwen. Dus besluit hij iets te doen wat hij nog nooit eerder heeft gedaan: voor haar koken.

André Rieu's White Christmas

Voor veel mensen is Kerst de mooiste tijd van het jaar. Dit jaar begint de kerstvreugde al vroeg met de bioscoopspecial André Rieu's White Christmas. Het wordt een feest om nooit te vergeten.

Inkomen agrarische huishoudens in 2021 hoger dan gemiddeld

In 2021 was het gemiddeld besteedbaar huishoudensinkomen van agrarische huishoudens 81,8 duizend euro. Dat is meer dan het gemiddelde inkomen van alle huishoudens in Nederland (48,5 duizend euro per jaar). Dit is ook meer dan het inkomen van huishoudens die als voornaamste inkomensbron inkomen uit onderneming hebben (76,2 duizend euro). Voor meer dan de helft van de agrarische huishoudens was de belangrijkste inkomensbron het inkomen uit de onderneming, gevolgd door loon. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Van de agrarische huishoudens behoorde 53 procent in 2021 tot de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens in Nederland. Het besteedbare inkomen van 7 procent van de agrarische huishoudens behoorde tot de laagste 20-procentinkomensgroep.

In 2021 behoorde 45 procent van de huishoudens met inkomen uit onderneming tot de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens en 11 procent tot de 20 procent huishoudens met de laagste inkomens.

Agrarische huishoudens lager armoederisico
In 2021 viel het inkomen van bijna 3 duizend (5,0 procent) agrarische huishoudens onder de lage-inkomensgrens. Agrarische huishoudens liepen daarmee minder risico op armoede dan een gemiddeld huishouden in Nederland (6,3 procent) en huishoudens met inkomen uit onderneming (6,1 procent).

Het huishoudensinkomen kan van jaar op jaar verschillen. Om dit in beeld te brengen wordt er ook gekeken naar het inkomen in de laatste vier jaren of langer. Van de agrarische huishoudens had 0,6 procent in tenminste de laatste vier jaren een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Bij huishoudens met als voornaamste inkomensbron inkomen uit onderneming was dat ruim 1 procent en bij alle huishoudens in Nederland was dit 3 procent.

Aantal agrarische huishoudens
In 2021 waren er ruim 52 duizend landbouwbedrijven, waarvan 57 procent samenwerkingsverbanden, 33 procent eenmanszaken en 9 procent rechtspersonen. Van samenwerkingsverbanden en eenmanszaken is het huishoudensinkomen vastgesteld. Rechtspersonen zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

Deze landbouwbedrijven bestonden in 2021 uit 91,7 duizend eigenaren, maten en vennoten. Zij maakten samen deel uit van ruim 60 duizend huishoudens. Dit betekent dat er eigenaren, maten en vennoten deel uitmaakten van hetzelfde huishouden. Bij meer dan de helft (57 procent) van de agrarische samenwerkingsverbanden maakten twee of meer personen van hetzelfde agrarische bedrijf deel uit van hetzelfde huishouden.

Time roept Taylor Swift uit tot 'Persoon van het Jaar'.

De Amerikaanse muzikante Taylor Swift is door het Amerikaanse tijdschrift 'Time' uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. "In een verdeelde wereld waar te veel instellingen falen, heeft Taylor Swift een manier gevonden om grenzen te overstijgen en een bron van licht te zijn", aldus het tijdschrift.

De shortlist met kanshebbers werd eerder deze week gepubliceerd: de 33-jarige Swift versloeg onder andere stakers uit Hollywood, de Chinese president Xi Jinping, AI-ondernemer Sam Altman en de aanklagers die ex-president Donald Trump voor het gerecht brachten. "Ik heb me nog nooit zo trots en gelukkig gevoeld", zei Swift over de beslissing.

Vorig jaar riep het tijdschrift de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyi uit tot Persoon van het Jaar. Al bijna een eeuw lang kiest 'Time' elk jaar de persoon die de wereld het meest heeft veranderd in de voorgaande twaalf maanden.

Amerikaanse Senaat blokkeert hulp aan Oekraïne en Israël

De Amerikaanse Senaat heeft miljarden dollars aan nieuwe veiligheidshulp voor Oekraïne en Israël geblokkeerd. Het pakket van 110,5 miljard dollar kreeg niet de benodigde 60 stemmen in een partijoverschrijdende stemming om te worden besproken in de 100 leden tellende Senaat.

Alle Republikeinen in de Senaat stemden tegen, net als de onafhankelijke senator Bernie Sanders, die meestal met de Democraten mee stemt maar zijn bezorgdheid had geuit over de financiering van de "huidige onmenselijke militaire strategie" van Israël tegen de Palestijnen. Ook senaatsleider Chuck Schumer stemde om procedurele redenen tegen om het voorstel opnieuw in overweging te kunnen nemen.

Democraten geven een dringende waarschuwing
Na de stemming sprak Schumer van een "ernstig moment dat blijvende gevolgen zal hebben voor de 21e eeuw" en het verval van de Westerse democratie in gevaar brengt.

De Amerikaanse president Joe Biden had eerder gewaarschuwd: "Vergis je niet, de stemming van vandaag zal nog lang herinnerd worden. De geschiedenis zal een hard oordeel vellen ... we kunnen niet toestaan dat (de Russische president Vladimir) Poetin wint."

Democraten stellen dat hulp aan bondgenoten essentieel is om de wereldwijde democratie te ondersteunen en autocratie te bestrijden. Het blokkeren van het wetsvoorstel zou zowel tegenstanders als bondgenoten van de VS het signaal geven dat de Verenigde Staten niet achter hun internationale partners staan.

Republikeinen willen strenger immigratiebeleid
Met hun Nee-stem willen de Republikeinen hun eisen voor een strenger immigratiebeleid en striktere controle aan de zuidgrens doordrukken en meer verantwoording eisen voor de dollars van de Amerikaanse belastingbetaler dat naar het buitenland vloeit.

Schumer had eerder verklaard dat hij de patstelling zou proberen te doorbreken met een amendement over het grensbeleid. Republikeinen en Democraten in het Congres ruziën al maanden over de financiering van de miljardensteun voor Oekraïne en Israël, voor Amerikaanse belangen in de Indo-Pacific en voor internationale humanitaire hulp waartoe Biden heeft opgeroepen.

Overeenstemming over een nieuwe begroting was pas mogelijk nadat de hulp aan Oekraïne was uitgesloten. Er is weerstand, vooral onder Republikeinen, tegen verdere militaire hulp voor de regering in Kyiv.

Strijd om voorzittershamer Tweede Kamer van start

Gisteren is de nieuwe Tweede Kamer geinstalleerd en is de strijd om het voorzitterschap van de Tweede Kamer ook begonnen. Volgens De Telegraaf zijn er twee serieuze kandidaten om Vera Bergkamp op te volgen: Martin Bosma van de PVV en Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA. In het programma Goedemorgen Nederland zegt politiek commentator Wouter de Winther: "Ik denk dat Martin Bosma de beste keuze zou zijn."

Bergkamp legde eergisteren haar functie neer en verliet politiek Den Haag. Haar taken worden voorlopig waargenomen door Roelien Kamminga (VVD), de ondervoorzitter. Zij is gisteren beëdigd, zodat ze tijdelijk als voorzitter kan optreden en de andere 149 Kamerleden kon beëdigen.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer gestemd over een profielschets voor de nieuwe voorzitter. Mogelijk maakt Bosma, nu zijn partij de grootste is geworden, kans op het voorzitterschap. "Ik moet er nog even over nadenken", zei Bosma bij de afscheidsborrel van Bergkamp. "Maar het is belangrijk dat er iemand met ervaring op die positie komt."

Als Bosma een gooi doet naar het voorzitterschap, is zijn grootste concurrent Van der Lee, aldus De Telegraaf. Van der Lee is sinds 2017 Kamerlid en was voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de Groningse gaswinning onderzocht. Hij heeft ook al debatten geleid als vervanger van Bergkamp.

Bosma kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op de goedkeuring van parlementsleden van de PVV, BBB, FvD en JA21, wat in totaal 48 van de 150 stemmen oplevert. Van der Lee kan waarschijnlijk rekenen op steun van GL-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk en Volt, die samen 45 zetels hebben.

Psychopaat: ben of ken jij er een?

Als je aan een psychopaat denkt, denk je misschien aan bekende films zoals: Silence of the Lambs, American Psycho en Game of Thrones. Maar psychopaten komen niet alleen voor in films en series. De kans is groot dat je een psychopaat in jouw omgeving hebt of er zelf een bent. Psychopathie komt namelijk voor bij 1% van de bevolking, dat zijn zo’n 170.000 Nederlanders. Dit zijn niet meteen gevaarlijke moordenaars, maar kunnen ook gewoon een naar persoon zijn. Wat maakt iemand nou een psychopaat en wat gebeurt er in de hersenen van deze mensen? Cognitief neuropsycholoog Inti Brazil (Radboud Universiteit) legt dit uit namens Universiteit van Nederland.

 

0:00 Wat zijn kenmerken van een psychopaat?
1:15 Hoe onderzoek je of iemand een psychopaat is?
2:09 Waarom werkt het brein van een psychopaat anders tijdens gevaar?
3:12 Welke hersen gebieden zijn actief bij een psychopaat?

Handbalsters kloppen ook Brazilië en zijn dicht bij kwartfinales WK

De Nederlandse handbalsters hebben een grote stap gezet richting de kwartfinales van het WK. Oranje won in de hoofdgroepsfase van Brazilië met 35-27 en is nog altijd ongeslagen op het WK.

Nederland kende een uitstekende start tegen Brazilië. Binnen enkele minuten stond Oranje met 5-0 voor en gedurende de eerste helft hielden ze die voorsprong vast en gingen de Nederlandse handbalsters met een 18-13 voorsprong de rust in.

In de tweede helft kwam de overwinning nooit in gevaar en won Nederland met 35-27 van Brazilië. Dione Housheer was met zes treffers topscorer aan Nederlandse kant, gevolgd door Lois Abbingh die goed was voor vijf goals. Maar de grote uitblinkster was Yara ten Holte. De Nederlandse goalie had een aantal fantastische reddingen en werd dan ook terecht uitgeroepen tot beste speelster van de avond.

Aankomende vrijdag speelt Oranje de volgende wedstrijd in de hoofdronde, dan spelen ze tegen Oekraïne. Bij winst plaatst Nederland zich voor de kwartfinale.

FOK! Wat een weer: het blijft droog

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het hele land m.u.v. Zeeland kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. In de zuidelijke helft komt plaatselijk dichte mist voor. Deze kan zich de komende uren noordwaarts uitbreiden.

Het verkeer kan hiervan hinder ondervinden.

geel (Foto: KNMI)


Vanochtend kan de mist in het zuiden zich verder naar het noorden verplaatsen. Hier en daar is het eerst nog glad door bevriezing van natte weggedeelten. Verder is het droog en schijnt op enkele plaatsen de zon. De wind neemt toe naar zwak tot matig uit het zuiden.

Vanmiddag kan er in het noorden nog mist voorkomen en daar is er ook vrij veel bewolking. In het zuiden en midden is er zon. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van net iets boven het vriespunt in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, later in het Waddengebied mogelijk krachtig, windkracht 6.

Vanavond neemt de bewolking verder toe. Later kan het in het zuidwesten wat regenen. De wind uit het zuidoosten is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Komende nacht trekt de regen van het zuidwesten uit verder noordoostwaarts. Aan het einde van de nacht wordt het in het zuidwesten weer droog. In het noordoosten is er (natte) sneeuw mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets onder het vriespunt in het noordoosten tot 4°C in Zeeland. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Tot morgen!

                   

Een grauw parktafereeltje met sneeuwresten in Apeldoorn
Een grauw parktafereeltje met sneeuwresten in Apeldoorn (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.