Poetin arriveert in Verenigde Arabische Emiraten voor een kort bezoek

Onder begeleiding van straaljagers landde de Russische president Poetin woensdag in de Verenigde Arabische Emiraten voor het eerste deel van zijn reis naar het Midden-Oosten, waarbij hij ook Saoedi-Arabië zal bezoeken.

Poetin landde op Abu Dhabi International Airport in de VAE onder bescherming van vier Su-35 Russische straaljagers, die het vliegtuig van de president de hele vlucht flankeerden, aldus het Russische ministerie van Defensie.

De straaljagers beschilderden de lucht boven Dubai met de kleuren van de Russische vlag, aldus de Russische staatsmediaketen TASS. Poetin was glimlachend te zien toen hij het platform van zijn vliegtuig afliep en werd begroet door ambtenaren van de VAE op beelden die door het Kremlin werden vrijgegeven.

Poetin heeft volgens het Kremlin al een één-op-één ontmoeting gehad met de president van de VAE, sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Verwacht werd dat de twee de oorlog tussen Israël en Hamas, de oorlog in Oekraïne en hun gedeelde economische belangen als grote olieproducerende landen zouden bespreken.

Poetin is nu op weg naar Riyad, waar hij later op woensdag een ontmoeting heeft met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in de hoofdstad Riyad. Poetin reisde in 2019 voor het laatst naar de VAE en Saudi-Arabië.

Zijn bezoek aan het Midden-Oosten gaat dwars in tegen een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC), dat zijn arrestatie eist voor de deportatie van Oekraïense kinderen uit Oekraïne.

Poetin sloeg eerder dit jaar een belangrijke economische bijeenkomst in Zuid-Afrika over uit bezorgdheid dat hij daar gearresteerd zou kunnen worden. Noch de VAE noch Saoedi-Arabië zijn partij bij het ICC.

Volgens Russische bronnen prees Poetin de bilaterale relatie tussen de landen als historisch ongekend en nodigde hij Sajid uit om de Brics-top van 2024 in Kazan bij te wonen.

Volgens Poetin zijn de Verenigde Arabische Emiraten Ruslands belangrijkste handelspartner in de Arabische regio. Volgens Russische media kwamen tijdens de gesprekken ook de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne aan bod. Er zijn geen verdere details over de inhoud bekend gemaakt.