Rusland classificeert LGBTQ+ gemeenschap als extremistisch

Het hooggerechtshof in Rusland heeft de internationale LGBTQ+ beweging verboden op grond van 'extremisme'. Daarmee komen deze organisaties in Rusland op gelijke voet te staan met terreurorganisaties als IS.

Verbod op activiteiten in Rusland
De aanvraag tot het verbod kwam van het Russische Ministerie van Justitie. ze verochten om 'de internationale publieke LGBTQ+ beweging te erkennen als extremistische organisatie en haar activiteiten in Rusland te verbieden'. De aanvraag werd vooraf al zwaar bekritiseerd door mensenrechtenactivisten.

De afkorting LGBTQ+ staat voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans-, queer- en intersekse personen - het plusteken en het sterretje zijn placeholders voor andere identiteiten en genders.

Interpretatie van de uitspraak nog onduidelijk
Het is op dit moment onduidelijk welke concrete gevolgen het verbod zal hebben. De reden: de procedure, die achter gesloten deuren plaatsvond, was niet gericht tegen een specifieke organisatie, maar tegen een deel van de Russische samenleving.

Waarnemers gaan ervan uit dat het van invloed is op het werk van LGBTQ+-gerelateerde organisaties en dat bijbehorende publicaties of openbare evenementen verboden zijn. Queer activisten, die al eerder te maken hebben gehad met grote onderdrukking, vrezen dat het belangrijkste doel van de acties van de Russische rechterlijke macht is om hen in het openbaar het zwijgen op te leggen en verdere haat tegen minderheden aan te wakkeren. Toch blijft het de vraag hoe dit verbod het dagelijks leven van mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap zal beïnvloeden.

Rusland onderneemt al langer actie tegen LGBTQ mensen
De uitspraak van het hooggerechtshof is een trieste ontwikkeling voor de LGBTQ+ gemeenschap in Rusland, maar is niet verrassend. Zo werd er in 2013 al een verbod ingesteld op 'LGBTQ+propaganda' gericht op kinderen, waardoor regenboogvlaggen en andere uitingen van solidariteit met deze gemeenschap grotendeels werden verbannen uit het openbare leven.

Sinds vorig jaar geldt er in Rusland een totaalverbod op 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties', en dit jaar is er ook een verbod gekomen op het ondergaan van  geslachtsveranderende operaties.

Door de grote druk door Rusland op de LGBT+gemeenschap en de oorlog tegen Oekraïne hebben veel LGBTQ+'ers Rusland al verlaten.