FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 december 2023

Random Pics van de Dag #1117

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Ko de Boswachter' is niet meer..., multitalent Burny Bos (79) overleden

Burny Bos, filmproducent, schrijver en acteur, is op 79-jarige leeftijd overleden. De man was een icon op het gebied van radio- en televisiewerk voor de jeugd.

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio, waar hij radioprogramma's als Ko de Boswachtershow en Radio Lawaaipapegaai maakte.

In de jaren tachtig werd er onder zijn aanvoering tv-programma's als Theo en Thea, Rembo en Rembo en Achterwerk in de kast gemaakt voor de VPRO. In 1989 begon hij zijn eigen productiebedrijf BosBros en sloot hij een meerjarig contract bij de AVRO, waar hij onder meer Ko de Boswachtershow naar de tv bracht.

Ook ging Bos aan de slag als producent van (jeugd)speelfilms zoals Minoes, Abeltje en Dolfje Weerwolfje. Met zijn films won hij meerdere Gouden Kalveren.

Bos heeft meer dan veertig kinderboeken geschreven, waaronder Mijn vader woont in Rio, Knofje en Oma Fladder. Een aantal van zijn boeken is uitgebracht in meer dan twintig landen.

Tot aan zijn overlijden werkte Bos aan verschillende projecten, waaronder een animatiefilm gebaseerd op de boeken van Dikkie Dik. Deze film zal naar verwachting rond 2024 in de bioscopen te zien zijn.

Burny Bos overleed in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van kanker.

Israël zou al lange tijd op de hoogte zijn geweest van Hamas-plannen

Israël zou al meer dan een jaar op de hoogte zijn geweest van de aanvalsplannen van Hamas. 

Dit werd gemeld door de New York Times.De Israëlische autoriteiten zouden inzicht hebben gehad in een 40 pagina's tellend document met de codenaam 'Jericho Wall', waarin een strijdplan van Hamas werd geschetst.

Dit plan zou tot in de kleinste details lijken op de bloederige aanval die de terroristen op 7 oktober uitvoerden vanuit de Gazastrook. Het plan werd uiteindelijk door de experts verkeerd ingeschat, het plan zou te ambitieus en te moeilijk zijn voor Hamas.

Drie maanden voor de de aanval begin oktober zou volgens de New York Times een inlichtingenanalist hebben gewaarschuwd dat Hamas een training had gevolgd die heel dicht in de buurt kwam van de beschreven acties in het document. Ook deze waarschuwing werd terzijde geschoven.

Nicolleke moet zich aan afspraken met ex-Peter Gilles houden

De ex van Peter Gillis moet zich aan gemaakte geheimhoudingsafspraken houden die in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst tussen de twee staan. Ook moet zij een dwangsom aan hem betalen als ze dat niet doet. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist.

Gillis eiste verder dat hij vooraf inzage krijgt in het boek dat zijn ex schrijft en dat de publicatie daarvan verboden blijft zolang dat niet is gebeurd. Die vorderingen wijst de voorzieningenrechter af. Gillis heeft niet aannemelijk gemaakt dat er dingen in het boek staan die er niet in zouden mogen staan én waar hij zo’n schade door zou lijden dat controle vooraf nodig is.

Geheimhoudingsbeding
Peter Gillis en zijn ex zijn allebei regelmatig te zien in de media en zijn daardoor voor veel mensen bekende Nederlanders geworden. Nadat zij hun relatie beëindigden, hebben ze in een schriftelijke vaststellingsovereenkomst afspraken gemaakt over hoe zij uit elkaar gaan. Eén van die afspraken is dat zij in het openbaar niets zullen zeggen over de relatie en de beëindiging daarvan en dat zij ook niets over de ander zullen zeggen, vooral als dat niet in het belang van die ander is. Zo’n afspraak heet een geheimhoudingsbeding. Gillis en zijn ex spraken ook af dat als zij zich niet aan die afspraak zouden houden, ze aan de ander een boete moeten betalen.

Gillis stelt dat zijn ex zich niet aan de afgesproken geheimhouding heeft gehouden. Zo zouden er van of namens zijn ex berichten in de media zijn verschenen waarin (negatieve) dingen over hem staan. Gillis vraagt in dit kort geding aan de voorzieningenrechter zijn ex te veroordelen om zich aan de geheimhouding te houden. Ook wil hij dat zij een dwangsom moet betalen als ze dat niet doet. Daarnaast eist hij inzage in het boek dat zijn ex schrijft over haar leven, zodat hij kan controleren of daar dingen in staan die in strijd zijn met de gemaakte afspraken. Zolang die controle niet heeft plaatsgevonden, zou de publicatie van het boek verboden moeten worden.

Beoordeling van de voorzieningenrechter
De ex van Gillis erkent dat zij geheimhouding hebben afgesproken, maar zegt dat zij zich daar niet aan hoeft te houden. Daarvoor geeft zij een aantal redenen. Zo zouden de afspraken onder dwang zijn gemaakt en heeft Gillis volgens haar misbruik gemaakt van het feit dat zij bang voor en afhankelijk van hem was. Het is haar in deze procedure niet gelukt aannemelijk te maken dat dit inderdaad zo is. Het blijkt niet uit verklaringen, berichten en e-mails en daarnaast zegt Gillis dat het anders is gegaan. Er is zelfs informatie waaruit blijkt dat het contact tussen hen goed was in de periode rond het maken van de afspraken.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de geheimhouding nog steeds geldt en dat de ex van Gillis zich daaraan moet houden. De eisen van Gillis om voor publicatie inzage te krijgen in het boek van zijn ex en tot die tijd publicatie te verbieden, worden afgewezen. Gillis heeft niet voldoende aannemelijk gemaakt dat er dingen in het boek staan die in strijd zijn met de geheimhoudingsafspraak en dat hij daardoor zo’n schade leidt dat het nodig is om het boek vooraf te controleren.

aa

Rusland classificeert LGBTQ+ gemeenschap als extremistisch

Het hooggerechtshof in Rusland heeft de internationale LGBTQ+ beweging verboden op grond van 'extremisme'. Daarmee komen deze organisaties in Rusland op gelijke voet te staan met terreurorganisaties als IS.

Verbod op activiteiten in Rusland
De aanvraag tot het verbod kwam van het Russische Ministerie van Justitie. ze verochten om 'de internationale publieke LGBTQ+ beweging te erkennen als extremistische organisatie en haar activiteiten in Rusland te verbieden'. De aanvraag werd vooraf al zwaar bekritiseerd door mensenrechtenactivisten.

De afkorting LGBTQ+ staat voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans-, queer- en intersekse personen - het plusteken en het sterretje zijn placeholders voor andere identiteiten en genders.

Interpretatie van de uitspraak nog onduidelijk
Het is op dit moment onduidelijk welke concrete gevolgen het verbod zal hebben. De reden: de procedure, die achter gesloten deuren plaatsvond, was niet gericht tegen een specifieke organisatie, maar tegen een deel van de Russische samenleving.

Waarnemers gaan ervan uit dat het van invloed is op het werk van LGBTQ+-gerelateerde organisaties en dat bijbehorende publicaties of openbare evenementen verboden zijn. Queer activisten, die al eerder te maken hebben gehad met grote onderdrukking, vrezen dat het belangrijkste doel van de acties van de Russische rechterlijke macht is om hen in het openbaar het zwijgen op te leggen en verdere haat tegen minderheden aan te wakkeren. Toch blijft het de vraag hoe dit verbod het dagelijks leven van mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap zal beïnvloeden.

Rusland onderneemt al langer actie tegen LGBTQ mensen
De uitspraak van het hooggerechtshof is een trieste ontwikkeling voor de LGBTQ+ gemeenschap in Rusland, maar is niet verrassend. Zo werd er in 2013 al een verbod ingesteld op 'LGBTQ+propaganda' gericht op kinderen, waardoor regenboogvlaggen en andere uitingen van solidariteit met deze gemeenschap grotendeels werden verbannen uit het openbare leven.

Sinds vorig jaar geldt er in Rusland een totaalverbod op 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties', en dit jaar is er ook een verbod gekomen op het ondergaan van  geslachtsveranderende operaties.

Door de grote druk door Rusland op de LGBT+gemeenschap en de oorlog tegen Oekraïne hebben veel LGBTQ+'ers Rusland al verlaten. 

Nieuwe Xbox titels aangekondigd voor Game Pass in december

Microsoft voegt voor de eerste helft van december weer een aantal nieuwe titels toe aan hun Game Pass bibliotheek. Vanaf vandaag zijn Remnant I en Remnant II beschikbaar voor de platformen Cloud, console en pc. Daarnaast is Spirit of the North nog een visueel prachtige indie-adventure game beschikbaar en vanaf 5 december kun je aan de gang met het tweede deel uit de Lara Croft reboot serie Rise of the Tomb Raider. De lijst wordt afgesloten met het zesde deel uit de Far Cry-serie.

Xbox GamePass titels voor december
Xbox GamePass titels voor de maand december

De volledige lijst voor de eerste helft van december is als volgt:

  • SteamWorld Build (Cloud, Console, and PC) – 1 December
  • Clone Drone in the Danger Zone (Cloud, PC, and Xbox Series X|S) – 5 December
  • Rise of the Tomb Raider (Cloud, Console, and PC) – 5 December
  • While the Iron’s Hot (Cloud, Console, and PC) – 5 December
  • World War Z: Aftermath (Cloud, Console, and PC) – 5 December
  • Goat Simulator 3 (Cloud, PC, and Xbox Series X|S) – 7 December
  • Against the Storm (PC) – 8 December
  • Tin Hearts (Cloud, Console, and PC) – 12 December
  • Far Cry 6 (Cloud, Console, and PC) – 14 December

Zoals altijd verdwijnen er ook een aantal games binnenkort van Game Pass. Na 15 december zijn de volgende titels niet meer beschikbaar:

  • Chained Echoes (Cloud, Console, and PC)
  • Opus Magnum (PC)
  • Potion Craft: Alchemist Simulator (Cloud, Console, and PC)
  • Rubber Bandits (Cloud, Console, and PC)

De games zijn tijdelijk nog wel met 20% korting aan te schaffen via de Xbox Store. Speel ze nog zolang je kan.

Burger betaalt miljoenen aan het opruimen van drugsafval

Volgens De Telegraaf lopen de kosten voor het opruimen van het in 2021 ontdekte gedumpte drugsafval in Noord-Brabant flink op. Het prijskaartje voor deze  klus alleen bedraagt al meer dan 1,6 miljoen euro. Uiteindelijk is het de belastingbetaler die hiervoor opdraait. Nine Kooiman, voorzitter van de Politiebond, pleit voor een toename van de recherchecapaciteit, in het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het opruimen van illegaal gedumpt drugsafval brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor de overheid. Niet alleen moet de vervuilde grond worden gesaneerd, maar ook het grondwater raakt ernstig vervuild. Om deze kosten te dekken, ontvangen provincies, gemeenten en waterschappen een vergoeding voor de helft van de kosten. Particulieren daarentegen krijgen een volledige vergoeding als het drugsafval in hun gebied wordt aangetroffen.

Gratis Amazon Prime Games voor de maand december aangekondigd

De koude decembermaand voor festiviteiten is weer aangebroken en dat betekent weer cadeautjes die gratis weggegeven worden voor Amazon Prime abonnees. Ditmaal met nog een recente noemenswaardige titel: Bethesda's DEATHLOOP uit 2021.

Amazon Prime December - Games
Amazon Prime December - Games

De gehele lijst voor de maand december is als volgt:

  • DEATHLOOP [Epic Games Store] — 7 December
  • Akka Arrh [Amazon Games App] - 14 December
  • Aground [Amazon Games App] — 14 December
  • SeaOrama: World of Shipping [Amazon Games App] — 14 December
  • Kombinera [Epic Games Store] - 21 December
  • A Tiny Sticker Tale [Amazon Games App] — 28 December
  • Asteroids: Recharged [Epic Games Store] — 28 December

Nog een aantal grote titels van November zijn nog tijdelijk gratis te claimen zoals: Star Wars Knight of the Old Republic en Rage 2: DeLuxe Edition. Dus wacht er niet te lang op.

Nederlanders geven meer geld uit aan Sinterklaascadeaus

Het Sinterklaasfeest blijft onverminderd populair. In 2023 geeft de Sinterklaasvierder meer geld uit aan de cadeautjes dan vorig jaar, waarbij het gemiddelde bedrag stijgt van € 114 naar € 129.

Ook het traditionele lootjes trekken en gedichten schrijven wordt door steeds meer Nederlanders opgepakt. Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van lootjestrekken.nl.

Gedichten horen er weer bij
Het schrijven van gedichten als onderdeel van de Sinterklaasviering wint in populariteit. Dit jaar geeft 29 procent van de Nederlanders aan gedichten te gebruiken bij hun Sinterklaasviering ten opzichte van de 23 procent van het voorgaande jaar.

Meer geld voor cadeaus
Feestvierders geven aan meer geld uit te geven aan Sinterklaascadeaus, gemiddeld 13 procent meer dan in 2022, waarbij het gemiddelde bedrag stijgt van € 114 naar € 129. Arjan Kuiper van lootjestrekken.nl: “Sinterklaas blijft een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Ondanks de hogere kosten voor levensonderhoud is de Nederlander nog steeds bereid geld uit te geven aan deze traditie. Het blijft een magisch moment.”

Lootjes trekken
Een kwart van de Nederlanders trekt lootjes, waarbij de helft van de volwassen bevolking Sinterklaas viert. Dit jaar vieren de meeste Nederlanders traditiegetrouw pakjesavond weer op 5 december. Uit het onderzoek blijkt dat 44% een verlanglijstje maakt. “Het grote voordeel van verlanglijstjes is dat je een cadeautje krijgt dat je ook echt leuk vindt. Dit past in de trend om verspilling tegen te gaan.”, aldus Arjan Kuiper van lootjestrekken.nl.

Ouders lieten zoontje (8) diefstallen plegen, moeder celstraf

Pas 8 jaar was het jongetje, toch werd hij door zijn ouders meegenomen op rooftocht langs drogisterijen. Hij liep met gestolen parfums naar buiten terwijl ook zijn ouders wat flesjes meenamen. Alles zonder af te rekenen. "Ze brengen hun 8-jarige kind zo op het criminele pad," zei de officier van justitie.

De verdachten werden op 18 augustus van dit jaar betrapt in Waddinxveen. Ze hadden net bij een drogisterij een aantal flessen parfum meegenomen. Die lagen nog in hun kofferbak, samen met andere flessen die gestolen bleken bij nog twee andere drogisterijen. Ook twee gestolen rokken van een kledingzaak werden teruggevonden.

Het echtpaar was uit Spanje gekomen voor hun rooftocht. Uit camerabeelden blijkt hoe ze samenwerkten met hun zoontje om producten te kunnen stelen. Bij een winkel leidde vader het personeel af, terwijl het zoontje een fles parfum pakte en aan moeder gaf. Die droeg een speciaal voor diefstal geprepareerde rok. In een andere winkel gaf ze een fles aan haar zoontje die hem in zijn tas liet glijden en de deur uit liep. Zo gingen ze vier winkels langs, in de auto werden tal van parfums, manicure sets en flesjes nagellak teruggevonden.

Mensenhandel
In totaal gaat het om vier keer diefstal in vereniging. "Maar nog kwalijker is natuurlijk dat deze ouders hun kind hebben ingezet om te stelen," zei de officier van justitie. Dat wordt de ouders ten laste gelegd als mensenhandel, namelijk de criminele uitbuiting van een kind. "Een heel jong kind," benadrukte de officier, "dat volkomen afhankelijk is van zijn ouders, zeker in een vreemd land." Mogelijk hoopten de ouders dat op een kind minder zou worden gelet, of dat een gezin met een kind meer vertrouwen wekte.

De officier van justitie nam het de ouders zeer kwalijk dat ze misbruik hebben gemaakt van de kwetsbare positie van hun eigen zoontje. "Zij zijn er verantwoordelijk voor dat hij opgroeit in een veilige omgeving. Voor die verantwoordelijkheid en voor de belangen van hun zoon hebben ze totaal geen oog gehad."

Strafeisen en uitspraak
Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vader en moeder 12 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk.

De politierechter deed meteen uitspraak. Vader werd vrijgesproken van de mensenhandel, omdat die volgens de rechter het kind niet aanstuurde. Bij moeder was dat wel duidelijk zichtbaar. Moeder werd voor de diefstallen en mensenhandel veroordeeld tot 6 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk. De rechter hield in haar voordeel rekening met persoonlijke omstandigheden.

Asielzoekers mogen meer dan 24 weken per jaar werken

Het kabinet past de regels aan voor asielzoekers die willen werken, nadat de Raad van State van de week  oordeelde dat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn. Asielzoekers mogen meer dan 24 weken per jaar werken als hun asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is.

Asielzoekers mogen alleen werken als de werkgever een tewerkstellingsvergunning heeft. Deze vergunning wordt aangevraagd bij het UWV. Nu er duidelijkheid is van de hoogste bestuursrechter, kan per direct een tewerkstellingsvergunning worden afgegeven voor langer dan 24 weken.

Minister Van Gennip: "Door de uitspraak van de Raad van State is er duidelijkheid voor asielzoekers die graag meer willen werken. Ze leveren een bijdrage aan onze samenleving én leren de taal sneller. Ook werkgevers weten nu waar ze aan toe zijn als ze een asielzoeker in dienst hebben."

Andere belemmeringen
Statushouders, ofwel asielzoekers met een verblijfsstatus, hebben nu vaak moeite om een baan te vinden. Dat komt onder meer doordat ze tijdens de asielprocedure alleen tijdelijk werk mogen doen. Regioplan heeft onderzoek gedaan naar belemmeringen voor asielzoekers om aan het werk te gaan. Naast de 24-weken-eis kwamen bijvoorbeeld ook waardering van buitenlandse diploma’s en de tewerkstellingsvergunningplicht naar voren. Op dit moment worden verschillende mogelijkheden uitgewerkt om belemmeringen te beperken of weg te nemen, zodat een volgend kabinet hierover kan besluiten.

Stemmen voor 25e editie NPO Radio 2 Top 2000 begonnen; Stembus toert weer door het land

Stefan Stasse heeft vanochtend in Hilversum de stembussen geopend voor de 25e editie van de NPO Radio 2 Top 2000. Stasse gaf het startschot in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!, bijgestaan door Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte.

In januari stapt Stefan Stasse van NPO Radio 2 over naar NPO Radio 5, waar hij elke vrijdag, zaterdag en zondag te horen zal zijn. “Ik vind het eervol dat ik in mijn laatste weken op NPO Radio 2 een rol mag spelen bij dit grootse moment. Het woord is nu aan de stemmers, want de Top 2000 is en blijft de lijst van de luisteraars.” Stasse presenteerde de Top 2000 zeventien keer, een record dat hij nog even deelt met Jan-Willem Roodbeen die op zijn achttiende editie afstevent.

Luisteraars kunnen tot vrijdag 8 december 15.00 uur minimaal 5 en maximaal 35 nummers geheel naar eigen keuze aandragen via nporadio2.nl. Tijdens de Stemfinaledag op vrijdag 8 december wordt tussen 17.00 en 18.00 uur de top 10 bekendgemaakt van de Top 2000 van 2023. De hele lijst wordt onthuld op vrijdag 15 december.

Stembus
Tijdens de Stemweek komt de ochtendshow van NPO Radio 2 met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte elke werkdag (06.00 tot 09.00 uur) vanuit de Top 2000 Stembus en cafés in het land. In hun programma ontvangen zij bekende Nederlandse artiesten voor liveoptredens. Gedurende de dag wordt op NPO Radio 2 regelmatig geschakeld met de Stembus die door het land rijdt. ’s Avonds zijn Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof te horen vanuit de Stembus en spelen zij in cafés de Top 2000 Quiz.

Tourschema Stembus 2023:

Vrijdag 1 december
Avond: Grand Café Zusjes de Boer in Assen
Zaterdag 2 december
Avond: Café Pico in Zutphen
Zondag 3 december
Avond: Café De Kroon in Geleen
Maandag 4 december
Ochtend: Café Forum in Maastricht, met optreden van DeWolff
Avond: Café Cliché in Middelburg
Dinsdag 5 december
Ochtend: Café du Commerce in Terneuzen, met optreden van Novastar
Avond: Restaurant Mooij in Alkmaar
Woensdag 6 december
Ochtend: Paviljoen Smit Bokkum in Volendam, met optreden van Nick Schilder
Avond: Stadscafé Het Refter in Zwolle
Donderdag 7 december
Ochtend: Posthuus in Kampen, met optreden van Claude
Avond: Cafe Victoria in Woerden
Vrijdag 8 december
Ochtend: Café Den Tollensteghe in Culemborg, met optreden van Within Temptation

De Extra 500
De Top 2000 viert dit jaar de 25e editie en is daarom eenmalig uitgebreid met 500 liedjes. Onder de noemer De Extra 500 worden de nummers 2500 tot en met 2001 gedraaid, overdag van maandag 11 tot en met vrijdag 15 december op NPO Radio 2 (ook te zien op NPO 1 extra). Voor De Extra 500 hoeft niet apart gestemd te worden; wie stemt voor de Top 2000, stemt ook meteen mee voor deze nummers. Aansluitend op de nummer 2001 volgt tussen 11.30 en 12.00 uur de bekendmaking van de hele lijst van de NPO Radio 2 Top 2000 van 2023 en de uitreiking van de Top 2000 Award.

De reguliere NPO Radio 2 Top 2000 wordt uitgezonden van eerste kerstdag 00.00 uur tot en met oudejaarsavond.

Top 2000 Café
Het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum is net als vorig jaar zeven dagen lang, 24 uur per dag fysiek en virtueel te bezoeken. Publiek kan tijdens de uitzending van de lijst via de site van NPO Radio 2 met één druk op de knop videobellen om via tv-schermen aanwezig te zijn in het Top 2000 Café. De kaartverkoop voor live bezoek aan het Top 2000 Café start zaterdag 9 december om 10.00 uur via nporadio2.nl. Toegangsbewijzen zijn uitsluitend online verkrijgbaar.

NPO Radio 2 Top 2000
De NPO Radio 2 Top 2000 is één van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland, waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst der lijsten wordt elk jaar samengesteld door het publiek. De 25e Top 2000 is te zien en te horen vanaf eerste kerstdag 00.00 uur tot en met oudejaarsavond. De uitzending vanuit het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum is 24 uur per dag te volgen via NPO Radio 2, nporadio2.nl, NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3. De NTR verzorgt de televisie-uitzendingen De magie van 25 x Top 2000, Top 2000 Quiz, Top 2000: The Untold Stories en Top 2000: De Opening op NPO 3 en Top 2000 a gogo op NPO 1.

Opening NPO Radio 2 Stemweek (Foto: NPO Radio 2/Ben Houdijk)
Opening NPO Radio 2 Stemweek (Foto: NPO Radio 2/Ben Houdijk)

Ajax uitgeschakeld in Europa League na verlies tegen Marseille

Ajax is donderdag uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg van trainer John van 't Schip verloor donderdag in een doelpuntrijke wedstrijd met 4-3 van Olympique Marseille.

Net zoals in de eerste wedstrijd tussen Olympique Marseille en Ajax kregen we een spectaculaire wedstrijd te zien met veel doelpunten. In de eerste wedstrijd in de Johan Cruijff Arena werd het 3-3 en ook in Frankrijk vielen er veel doelpunten. Bij rust stond het 2-2. De Franse ploeg kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar door twee goals van Brian Brobbey stond het steeds weer snel gelijk.

Na rust kwam Marseille weer op voorsprong dankzij een prachtig omhaal van Pierre-Emerick Aubameyang. Na een directe rode kaart van Steven Berghuis leek de wedstrijd in Frankrijk gespeeld, maar uit het niets kwam Ajax toch weer terug in de wedstrijd via een kopgoal van Chuba Akpom. In de extra tijd wist Olympique Marseille alsnog de wedstrijd te winnen dankzij een derde doelpunt van Aubameyang, zijn tweede vanuit een penalty.

Door de nederlaag is Ajax uitgeschakeld in de Europa League. Mochten de Amsterdammers de laatste wedstrijd tegen AEK Athene weten te winnen gaat Ajax verder in de Conference League.

Noorse biatleten winnen mannen- én vrouwenestafettes

In het Zweedse Östersund is de eerste World Cup-week van het biatlonseizoen in volle gang. Woensdag en donderdag stonden de estafettes op het programma, wat bij de vrouwen voor een stuk meer spanning zorgde dan bij de mannen.

Vrouwen
Lou Jeanmonnot begon namens Frankrijk ijzersterk en wisselde als eerste, maar Chloe Chevalier had vervolgens grote moeite op de schietbaan en zakte terug tot plek acht op meer dan twee minuten, voor Justine Braisaz-Bouchet en Julia Simon een onmogelijke opgave: Frankrijk moest het doen met plek vijf, vlak achter Zwitserland.

Na sterke optredens van Marthe Krakstad Johansen en Juni Arnekleiv had Noorwegen de leiding in de wedstrijd, ruim voor het Tsjechië van Tereza Vobornikova en Jessica Jislova. Bij Tsjechië ging het echter fout bij uitgerekend kopvrouw Marketa Davidova, waardoor ze het moesten doen met plek zes. Voorin volgde Elvira Öberg haar Zweedse landgenotes Anna Magnusson en Linn Persson op en dat deed ze geweldig: ze haalde de Noorse Karoline Offigstad Knotten bij en sloeg een gat van dik twintig seconden.

Elvira's oudere zus Hanna Öberg mocht het afmaken en was goed op weg, maar bij de laatste schietbeurt ging het fout. Öberg moest ondanks het gebruik van de extra patronen een strafronde lopen en de Noorse slotloopster Ingrid Landmark Tandrevold kon haar ruimschoots voorbij. Noorwegen pakte zo de winst, Öberg hield Zweden nog op plek twee. Dat scheelde niet veel: na Janina Hettich-Walz, supertalent Selina Grotian en Vanessa Voigt kwam de Duitse slotloopster Franziska Preuss nog tot op zes seconden.

Mannen
De Zwitserse startloper Sebastian Stalder deed het uitstekend en bracht zijn ploeg naar de leiding, maar de rest had simpelweg dat niveau niet en Zwitserland viel terug naar een degelijke zevende plek. Endre Strømsheim had het voor de Noren een beetje lastig en wisselde als zevende, maar Tarjei Bø werkte zijn ploeg naar de leiding - de Duitser Philipp Nawrath, die na David Zobel in actie kwam, volgde hem op de voet.

Tarjei's broer Johannes Thingnes Bø deelde de eerste echt grote klap uit: met indrukwekkend goed schieten en snel langlaufen schudde hij de Duitser Benedikt Doll van zich af. Vetle Sjåstad Christiansen mocht het afmaken en deed dat zonder noemenswaardige problemen, winst voor Noorwegen dus. De op de schietbaan altijd onzekere Johannes Kühn bleek voor Duitsland inderdaad een gevaarlijke factor: door zijn missers kwam de Fransman Quentin Fillon Maillet nog voorbij. Met Eric Perrot, Emilien Jacquelin, Fabien Claude en Fillon Maillet werden de Fransen zo tweede, voor Duitsland.

België sloot de wedstrijd met Florent Claude, Cesar Beauvais, Marek Mackels en Thierry Langer uit op een prima twaalfde plek, waarbij ze alle vier de strafronde wisten te vermijden.

Furiosa heeft het in zich om het 'epic' te maken in eerste trailer

De post-apocalyptische wereld van de Mad Max-films kent veel meer interessante personages dan alleen Max Rockatansky. Dat was te zien in Mad Max: Fury Road (2015), waar we ook kennis maakten met Imperator Furiosa, toen gespeeld door Charlize Theron.

In Furiosa zien we een jongere versie van het personage, nu gespeeld door Anya Taylor-Joy, samen met Chris Hemsworth. De trailer maakt nog niet duidelijk wat precies het verhaal gaat worden, maar het ziet er alvast weer mooi uit.

Furiosa verschijnt in mei volgend jaar, en zal te zien zijn in de IMAX-zalen.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vooral op lokale wegen in Friesland, Groningen en Noord-Holland is er vanochtend kans op plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Vanavond kan het vooral in Friesland, Groningen en Noord-Holland plaatselijk glad worden door sneeuwbuien, later mogelijk ook door bevriezing van natte weggedeelten. Verkeer kan hier hinder van ondervinden.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend zijn er in het noorden brede opklaringen waarin mogelijk nog mistbanken ontstaan. Elders is het bewolkt, maar de opklaringen breiden zich langzaam naar het midden uit. In het Waddengebied is er kans op een (winterse) bui. Het vriest op de meeste plaatsen licht, in het noorden eerst matig. Er staat een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het zuiden is het eerst nog bewolkt. Op de Waddeneilanden is een enkele winterse bui mogelijk. In de loop van de middag kan een enkele sneeuwbui in het noorden wat verder landinwaarts komen. De maximumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen iets boven nul. Er is weinig wind.

Vanavond is er in het noorden een enkele winterse bui. Aan de noordkust staat een matige noordoostenwind, elders is er weinig wind.

Komende nacht is er in het noorden en mogelijk ook in het midden een enkele sneeuwbui mogelijk. Op een enkele plaats ontstaat mist. De minimumtemperatuur ligt aan de zuidwestkust rond het vriespunt. Landinwaarts vriest het plaatselijk ongeveer 6 graden. De wind is overwegend zwak.

Tot morgen!

                   

Een wat vriendelijker wolkenluchtje boven het Oostvaardersveld (Foto: aloa)
Besneeuwde zeedijk ten noorden van Harlingen. Met een sneeuwbui boven de Waddenzee tijdens zonsondergang. (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1116

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.