Poetin: 'We zijn sterker geworden'

Kremlin-chef Vladimir Poetin beschouwt Rusland, naar eigen zeggen, opnieuw als een “grote macht” op het wereldtoneel na bijna twee jaar van agressieoorlog tegen Oekraïne. “We zijn sterker geworden”, zei Poetin in een videoboodschap op de bijeenkomst van de zogenaamde Wereldraad van het Russische Volk, een organisatie onder auspiciën van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Hij benadrukte ook de Russische annexatie van Oekraïense gebieden, die internationaal werd veroordeeld als een schending van het internationaal recht, als een succes.

Het moderne Rusland heeft “zijn soevereiniteit als wereldmacht” herwonnen en geconsolideerd, zei Poetin. Het Westen, dat Rusland tijdens de oorlog sancties heeft opgelegd, beschouwt het land daarentegen als economisch verzwakt en geïsoleerd op het internationale toneel. Poetin beschuldigde het Westen er opnieuw van ellende en chaos in Rusland te willen zaaien door te streven naar dominantie om zo het qua oppervlakte grootste land ter wereld ineen te laten storten. Dergelijke pogingen zijn gedoemd te mislukken. “Ze begonnen ook met het oude verhaal dat Rusland zogenaamd een ‘gevangenis voor zijn burgers’ is en dat de ‘Russen zelf als slaven worden behandeld’”, zei de 17-jarige. Over een aantal maanden zijn er weer presidentsverkiezingen in Rusland. Verwacht wordt dat Poetin zich in maart kandidaat zal stellen voor een vijfde termijn. Maar hij heeft dit nog niet officieel verklaard.

Poetin gebruikte de bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de politiek, het bedrijfsleven, de cultuur en andere religies in Moskou, als een soort campagnetoespraak en portretteerde Rusland als een ‘kampioen van een eerlijkere wereldorde’. “Er is geen stabiele wereldorde op lange termijn mogelijk”, zei hij vanuit Sotsji aan de Zwarte Zee. Poetin hield ook een minuut stilte om de slachtoffers van zijn oorlog te herdenken.

Oekraïne, dat werd aangevallen door Rusland, beschouwt het land als een ‘terroristische staat’ die een dictatuur wil opleggen aan andere volkeren die naar vrijheid streven. Poetin bracht met zijn oorlog, die hij op 24 februari 2022 begon, dood en verderf in het buurland.