Schip van Israëlische reder aangevallen door Iraanse drone

Een containerschip van een Israëlische reder is in de Indische Oceaan aangevallen door een vermoedelijke Iraanse drone. De drone ontplofte vrijdag en beschadigde het schip, maar er raakten geen bemanningsleden gewond, meldde het persbureau AP, dat Amerikaanse veiligheidsbronnen citeerde.

Het getroffen schip was de 'CMA CGM Symi', een schip onder Maltese vlag dat eigendom is van het in Singapore gevestigde bedrijf Eastern Pacific Shipping, dat op zijn beurt eigendom is van de Israëlische miljardair Idan Ofer. "De aanval was waarschijnlijk gericht vanwege de connectie van het schip met Israël via Eastern Pacific Shipping," vertelde privé-inlichtingenbureau Ambrey aan AP.

Volgens de website MarineTraffic.com, die positiegegevens publiceert die door de AP zijn geanalyseerd, was het Automatic Identification System (AIS) van het schip al sinds dinsdag uitgeschakeld toen het de haven van Jabal Ali bij Dubai verliet. Om veiligheidsredenen zijn schepen verplicht om hun AIS aan te zetten. Bemanningen schakelen het echter uit als ze de indruk hebben dat ze hierdoor kunnen worden aangevallen. De bemanning voelde zich blijkbaar bedreigd. Het schip had de AIS uitgeschakeld toen het door de Rode Zee langs Jemen voer, waar de door Iran gesteunde Huthi-rebellen leven.