Hamas in Libanon: waar propaganda en leugens gehoor vinden

De terroristische organisatie Hamas voert ongehinderd propaganda in Arabische landen. Op een persconferentie in Libanon doet Hamas-vertegenwoordiger Naim verslag van 'zionistisch nepnieuws'. De Duitse journalist Martin Durm is daar aanwezig en doet verslag. 

Bassem Naim, een hooggeplaatst lid van de politieke leiding van Hamas, organiseerde een persconferentie in de Libanese hoofdstad. De salon is versierd met een sterk ruikend bloemstuk en de leuzen van Hamas en Hezbollah. Er worden kleine flesjes water en zoet sinaasappelsap geserveerd. "We zullen vechten totdat de vijand een zekere nederlaag heeft geleden", zegt Naim, en het gaat hier volgens hem niet alleen om de Palestijnese zaak, maar om die van de hele islamitische wereld.

De meeste vertegenwoordigers van de Arabische media die hier in een halve cirkel zitten, zijn druk bezig met het maken van aantekeningen. Naim beweert dat er op 7 oktober geen bloedbad onder Joodse burgers plaatsvond. "Dat was zionistisch nepnieuws." Hamas zou alleen militaire doelen in Israël aan hebben gevallen. De vertegenwoordigers van de Arabische media stellen geen vragen, ze zijn het met Naim eens en verspreiden de boodschappen van Hamas verder onder de mensen.

Hamas domineert het discours in de media in het Midden-Oosten
Dit is een van de meest ondraaglijke dingen in deze onrustige tijd: dat de groteske verdraaiing van de feiten, de propaganda en de leugens een ongelooflijke respons vinden in de Arabische wereld. Hamas domineert het publieke discours in de media in het Midden-Oosten. Hun verhaal is daar al lang de mening van de meerderheid geworden.

Hamas, actief vanuit de labyrinten van tunnels in Gaza, agiteert vrijelijk en ongestoord in Libanon en andere Arabische landen. De dood van meer dan 10.000 Palestijnen in Gaza en het voortdurende Israëlische bombardement, zegt Naim, zullen er uiteindelijk toe leiden dat Hamas steeds populairder wordt in de Arabische wereld: "Wij rekruteren nu geen nieuwe volgers, de Israëli's zorgen daarvoor."

Snelle carrière bij Hamas
Naim staat plotseling op, glimlacht en zegt: "Oh, een verslaggever uit Duitsland." En in vloeiend Duits vervolgt hij: "Ik was ongeveer tien jaar in Duitsland, in Erlangen bij Neurenberg - Vrijstaat Beieren. Ik heb van 1982 tot 1992 geneeskunde gestudeerd. Ik ben gespecialiseerd in algemene chirurgie." Hij zei dat hij destijds van Duitsland hield, maar nu ziet hij het anders. Nu zou Duitsland alleen onvoorwaardelijk aan de zijde van Israël staan. Toen Naim eind jaren negentig als arts in opleiding naar Gaza terugkeerde, sloot hij zich aan bij Hamas en maakte snel carrière: minister van Volksgezondheid, minister van Jeugd en Sport, en tot een paar weken geleden was hij Hamas-vertegenwoordiger in Moskou. Dus nu is hij hier in Beiroet.

Gemaksalliantie tussen Hezbollah en Hamas
De sjiitische Hezbollah, die Libanon domineert en ook beslist wie daar welkom is of niet, is een soort gemaksalliantie aangegaan met de soennitische Hamas. Samen met Iraakse, Syrische en Jemenitische sjiitische milities is Hezbollah een belangrijk onderdeel van de door Iran gesmeede ‘As van Verzet’. Wat de sjiitische extremisten verbindt met de soennieten uit de Gazastrook is hun gemeenschappelijke aartsvijand, Israël. Haat is genoeg om zulke allianties te vormen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de Hamas-militanten na 7 oktober “dead man walking” – mannen die zo goed als dood zijn. Maar het is een voortdurend komen en gaan in het Hamas-kantoor. Mensen kennen elkaar, begroeten elkaar, omhelzen elkaar.

De buitenlandse tak van Hamas bevindt zich in het zuiden van Beiroet, midden in het dichtbevolkte Hezbollah-gebied. Een flatgebouw van acht verdiepingen, waar ook een kleuterschool in is gevestigd. Vanuit het perspectief van Hamas is dit een gunstige situatie. Voor het geval er hier een raket inslaat.