Australië: pakje sigaretten tot 47 euro, illegale tabakshandel is booming business

De oprichter van het Tobacco Strike Team van de Australian Border Force, Rohan Pike, zegt dat de illegale tabakshandel enorm is gegroeid omdat het een misdaad is met “laag risico en hoge winsten”. Er vindt volgens Pike “zeer weinig handhaving plaats”.

Een pakje sigaretten kost in Australië tot 47 euro, waarvan tot 65 procent van de prijs belasting is. “Het draait bij georganiseerde misdaad allemaal om snel geld verdienen, en er is op dit moment geen gemakkelijkere manier om dat geld te verdienen dan via de illegale tabakshandel”, vertelde Pike aan Sky News Australia.

"Deze bendes kunnen tot 6 miljoen euro verdienen per container illegale sigaretten die ze op de kust laten landen." Op retailniveau vindt er heel weinig handhaving plaats, dus is het voor hen gemakkelijk om hun product op de markt te brengen. “Deze georganiseerde misdaadbendes zijn al tientallen jaren op deze markt aanwezig, maar recent zijn er andere spelers bijgekomen die  ook rap geld willen verdienen door de hoge winsten”, aldus Pike.