Mars voor klimaat en Rechtvaardigheid van start, Greta loopt voorop

Vanmiddag zijn in Amsterdam tienduizenden deelnemers van start gegaan voor de mars voor klimaat en rechtvaardigheid. De betogers zijn rond 13.00 uur gestart in het centrum en lopen naar het Museumplein. Zo meldt AT5.

Niet alleen het klimaat staat centraal tijdens de klimaat- en rechtvaardigheidsmars. Zo wordt er ook geprotesteerd tegen de wooncrisis, wapenhandel en genderongelijkheid. Het feministische blok vraagt aandacht voor 'feministische klimaatrechtvaardigheid.' Dit omdat "vrouwen, meisjes, LHBTIQA'ers en mensen van kleur disproportioneel hard geraakt worden door de klimaatcrisis", zo valt te lezen op de website. Ook is er een prikkelarm blok zonder harde muziek. Dit blok loopt redelijk achteraan de mars en is twintig minuten later van start gegaan.

Samen met de politie, het GVB en de NS heeft de gemeente extra verkeersmaatregelen getroffen om de drukte en verkeersoverlast zo veel mogelijk te beperken. Vanaf 11.30 uur rijden er geen trams en bussen meer door het centrumgebied van de mars. Ook rijden er een aantal tram- en buslijnen om en vervallen er tijdelijk een aantal lijnen. De GVB zegt dat de gevolgen voor het openbaar vervoer "ingrijpend kunnen zijn" en de hele dag duren. De NS zorgt voor langere treinen van en naar de stad en probeert de reizigers zoveel mogelijk te verspreiden over het Centraal Station en Station Zuid.

Een woordvoerder van de politie kan nog geen specifiek aantal mensen noemen, maar spreekt van "tienduizenden mensen". Volgens de woordvoerder is de sfeer van de mars goed en "de stroom mensen beheersbaar". 

De mars wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder Oxfam Novib, Greenpeace Nederland en Extinction Rebellion. De organisaties zijn verenigd in het samenwerkingsinitiatief De Klimaatcoalitie. Er worden tienduizenden deelnemers verwacht. Vanaf 12.00 uur verzamelden de betogers zich op de Dam, waarna de stoet rond 13.00 uur vertrok en rond 14.30 uur op het Museumplein zal aankomen. Daar zullen verschillende politici, sprekers en artiesten speeches en optredens geven.