Netanyahu 'bestraft' minister na uitspraak mogelijk gebruik atoombom op Gaza

De rechtse minister van Cultuur, Amichai Eliyahu, mag voorlopig geen kabinetsvergaderingen meer bij wonen. Tijdens een interview werd Eliyahu gevraagd of een atoombom op de Gazastrook zou moeten worden gebruikt. Hij noemde dat "een van de opties". Israel heeft tot nu toe nooit toegegeven of ontkend dat het atoomwapens heeft.

Eliyahu uitte tijdens het interview ook zijn bezwaar tegen het toelaten van humanitaire hulp in Gaza, door te zeggen dat "we de Nazi's geen humanitaire hulp zouden moeten geven" en door te stellen dat "er niet zoiets bestaat als niet aan Hamas gelieerde burgers in Gaza".

Hij is voorstander van het terugnemen van het grondgebied van de Gazastrook en het herstellen van de nederzettingen daar. Gevraagd naar het lot van de Palestijnse bevolking zegt hij: "Ze kunnen naar Ierland of de woestijn in gaan, de monsters in Gaza moeten zelf een oplossing vinden." 

Premier Benjamin Netanyahu had al afstand genomen van de uitspraken: "Elijahu's uitspraken komen niet overeen met de werkelijkheid." Israël en zijn militairen handelen in overeenstemming met de internationale wetgeving zodat geen onschuldige mensen zouden worden geschaad.

De uitspraken kwamen Eliyahu, lid van de uiterst rechtse Otsma Jehudit, op veel kritiek te staan. Oppositieleider Yair Lapid riep Netanyahu op de bewindsman meteen te ontslaan. Hij noemde de uitspraken van Eliyahu "afschuwelijk en gestoord" en schadelijk voor het internationale aanzien van Israël. Netanyahu, zelf lid van de rechtse Likoed-partij, besloot echter niet tot ontslag over te gaan. Hierdoor kwam er kritiek van Israëlische media dat de opgelegde straf weinig voorstelt. Er zouden momenteel nauwelijks nog volwaardige kabinetsbijeenkomsten gehouden. De uitspraken van Elijahu werden ook zwaar bekritiseerd in de Arabische media.

Elijahu krabbelde vervolgens terug. "Ieder weldenkend mens beseft dat de opmerking over kernwapens metaforisch bedoeld was," schreef hij op sociale media. Hij schreef ook: "Een sterke en disproportionele reactie op terrorisme is zeker nodig, die de nazi's en hun aanhangers zal doen beseffen dat terrorisme niet de moeite waard is."