Amerikaanse helikopterbrigade via Vlissingen naar Duitsland, Letland en Polen

Nederlandse militairen ondersteunen sinds vandaag de verplaatsing van de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade. Ongeveer 1.400 voertuigen en containers rijden via Nederland naar Duitsland, Letland en Polen. Ook vliegen er zo’n 55 Chinook- en Black Hawk transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters via vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming. Het schip met de Amerikaanse helikopterbrigade is gisteravond aangekomen in de haven van Vlissingen. Vandaar gaat het materieel verder over de weg en in de lucht.

Om dit transport mogelijk te maken neemt Defensie, op verzoek van Amerika, gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen. Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.

Ongeveer 300 Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het in de haven van Vlissingen gereed om te verplaatsen.

Hondenteams
Het overslagterrein in Vlissingen is sinds 6 oktober aangewezen als tijdelijk militair object. Met hondenteams controleren bewapende militairen van de landmacht en de marine het havengebied onder meer op explosieven, ook onder water. Ook bewaken zij het gebied. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie speelt eveneens een rol in de haven en neemt het transport van het Amerikaanse materieel voor haar rekening.

De luchtmacht coördineert en begeleidt de helikopters naar hun bestemmingen.

Vliegbasis
Ook op de vliegbasis Woensdrecht ondersteunen militairen de verplaatsingsoperaties. Zo worden de helikopters er bewaakt en voorzien van brandstof tijdens de tussenstop. Amerikanen kunnen er bovendien gebruik maken van faciliteiten voor reparaties, mocht er sprake zijn van mechanische problemen.