FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 oktober 2023

Random Pics van de Dag #1073

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Voetganger neemt Westerscheldetunnel

Vanmiddag nam een Afghaanse man in Zeeland een verkeerde afslag en werd vervolgens door de politie opgepikt toen hij via de Westerscheldetunnel naar de overkant probeerde lopen.

Omdat de man, een vluchteling, niet snapte dat lopen door deze toltunnel niet is toegestaan, moest een rijstrook afgekruist worden, werd de maximumsnelheid verlaagd en werd de man door de politie afgevoerd naar het bureau in Terneuzen. Daar werd hij overgedragen aan de Marechaussee die hem verwees naar het aanmeldcentrum in Ter Apel.

De man kreeg een vervoersbewijs voor het OV en routebeschrijving om bij het aanmeldcentrum te geraken, zodat hij nogmaals door de Westerscheldetunnel mocht reizen, maar nu met de bus.

NFL: Spanning, grote verrassingen en veel blessures

De zesde speelweek van de NFL was er één vol spanning, grote verrassingen en helaas ook blessures. De twee ongeslagen teams, de Philadelphia Eagles en de San Francisco 49ers, verloren deze week tegen teams die speelden met back-up QB’s. De Eagles en de 49ers behoren nog steeds tot de beste teams en staan nu samen met de Miami Dolphins en de Kansas City Chiefs op vijf winsten en één nederlaag na zes wedstrijden.

Cleveland Browns - San Francisco 49ers (19-17)
De Cleveland Browns zorgden voor een grote verrassing door met hun back-up quarterback, PJ Walker, te winnen van de ongeslagen San Francisco 49ers. De goed lopende aanval van San Francisco, die aan het begin van het seizoen niet te stuiten leek, zag er eenvoudig en ongeïnspireerd uit na het verlies van twee belangrijke spelmakers. Wide-receiver Deebo Samuel miste het grootste deel van de wedstrijd met een schouderblessure en sterspeler Christian McCaffrey verliet het veld vroeg in de tweede helft met een rib- en spierblessure. 

Ondanks alle blessures en problemen kregen de 49ers toch nog een kans om de wedstrijd te winnen. Met nog maar negen seconden te spelen wist kicker Jake Moody, die eerder in de wedstrijd ook al een field goal had gemist, de bal weer niet tussen palen door te schieten, waardoor de 49ers voor het eerst dit seizoen tegen een nederlaag aan liepen.



New York Jets - Philadelphia Eagles (20-14)
Nadat de 49ers al vroeg op de avond hadden verloren van de Browns waren de Philadelphia Eagles het enige overgebleven ongeslagen team van dit seizoen. De New York Jets, die al sinds de eerste week spelen met hun back-up quarterback, zorgden misschien wel voor de grootste verrassing van de dag door de sterke Eagles te verslaan. Ook hier waren beide teams aanvallend niet sterk, maar beide verdedigingen stonden als een huis. Onder druk van de sterke verdediging van de Jets gooide Jalen Hurts, de quarterback van de Eagles, maar liefst drie interceptions tegenover één touchdown. 

De belangrijkste interception gebeurde met nog maar een krappe twee minuten te spelen en een stand van 14-12 in het voordeel van de Eagles. Hurts zag verdediger Tony Adams van de Jets over het hoofd en gooide de bal recht in zijn handen, die de bal terug wist te lopen tot maar liefst de 8-yard lijn van de Eagles. Breece Hall liep vervolgens kinderlijk eenvoudig de bal in de end-zone voor de eerste touchdown van de wedstrijd voor de Jets. De Eagles konden in de overgebleven kleine twee minuten niks meer doen wat resulteerde in een eindstand van 20-14 in het voordeel van de Jets.



Uitslagen NFL week 6
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 19-8
Tennessee Titans - Baltimore Ravens 16-24
Atlanta Falcons - Washington Commanders 16-24
Chicago Bears - Minnesota Vikings 13-19
Cincinnati Bengals - Seattle Seahawks 17-13
Cleveland Browns - San Francisco 49ers 19-17
Miami Dolphins - Carolina Panthers 42-21
Jacksonville Jaguars - Indianapolis Colts 37-20
Houston Texans - New Orleans Saints 20-13
Las Vegas Raiders - New England Patriots 21-17
Los Angeles Rams - Arizona Cardinals 26-9
New York Jets - Philadelphia Eagles 20-14
Tampa Bay Buccaneers - Detroit Lions 6-20
Buffalo Bills - New York Giants 14-9
Los Angeles Chargers - Dallas Cowboys 17-20

Wedstrijden week 7
Jacksonville Jaguars - New Orleans Saints
Detroit Lions - Baltimore Ravens
Las Vegas Raiders - Chicago Bears
Cleveland Browns - Indianapolis Colts
Buffalo Bills - New England Patriots
Washington Commanders - New York Giants
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers
Pittsburgh Steelers - Los Angeles Rams
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks
Green Bay Packers - Denver Broncos
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs
Miami Dolhpins - Philadelphia Eagles
San Francisco 49ers - Minnesota Vikings

Bye: Carolina Panthers, Cincinnati Bengals, Dallas Cowboys, Houston Texans, New York Jets en Tennessee Titans

PlayStation Extra en Premium Games van de maand oktober

De PlayStation Extra en Premium-tier games voor de maand oktober zijn aangekondigd op de Blog van Sony PlayStation. Ditmaal verzorgen action-packed games en horror-games voornamelijk voor het Halloween hoofdthema.

Vanaf vandaag zijn voor de PlayStation Plus Extra-tier de volgende games beschikbaar:

  • Gotham Knights (PS5)
  • Disco Elysium – The Final Cut (PS4, PS5)
  • The Dark Pictures Anthology: House of Ashes (PS4, PS5)
  • Alien: Isolation (PS4)
  • Dead Island Definitive Edition (PS4)
  • Outlast 2 (PS4)
  • Elite Dangerous (PS4)
  • Far: Changing Tides (PS4, PS5)
  • Gungrave G.O.R.E.
  • Eldest Souls (PS4, PS5)
  • Röki (PS4, PS5)

En voor de PlayStation Plus Premium-tier:

  • Tekken 6 (PS4, PS5)
  • Soulcalibur: Broken Destiny (PS4, PS5)
  • Ape Escape Academy (PS4, PS5)
  • IQ Final(PS4, PS5)

PlayStation Extra & Premium Games October

Nieuwe Xbox titels aangekondigd voor Game Pass voor de tweede helft van oktober

Microsoft voegt voor de tweede golf in oktober alweer een aantal nieuwe titels toe aan hun Game Pass bibliotheek. Vanaf vandaag is Like A Dragon: Ishin! voor cloud, console en pc beschikbaar en later in de week staat nog F1 Manager 2023 voor 19 oktober gepland. Dat is nog niet alles.

Voor volgende week 24 oktober staat de opvolger van de populaire Citybuilder, Cities: Skylines II als Day One release voor de pc gepland. De game beloofd een diepere ervaring in simulatie, een betere levendige economie en meer realistische features in een wereld waarbij het bouwen van de wereld geen limieten kent.

Xbox GamePass Oct 2023


Daarnaast staan er nog Frog Detective: The Entire Mystery (cloud, console, pc), Mineko's Night Market (cloud, console en pc) en de remake van de klassieker Dead Space (cloud, pc, console via EA play of Game Pass Ultimate) voor 26 oktober op de agenda. En tenslotte staan er voor 31 oktober Headbangers: Rhythm Royale (cloud, console, pc) en Jusant (cloud, console, pc) op het programma, beide zijn ook Day One titels op Game Pass.

Helaas verdwijnen er ook een aantal games binnenkort van Game Pass. Na 31 oktober zijn de volgende titels niet meer beschikbaar:

  • Gunfire Reborn (cloud, console, pc)
  • Kill It With Fire (cloud, console, pc)
  • Persona 5 Royal (cloud, console, pc)
  • Signalis (cloud, console, pc)
  • Solasta Crown of the Magister (cloud, console, pc)

De games zijn tijdelijk nog wel met 20% korting aan te schaffen via de Xbox Store. Speel ze nog zolang je kan.

Amerikaanse helikopterbrigade via Vlissingen naar Duitsland, Letland en Polen

Nederlandse militairen ondersteunen sinds vandaag de verplaatsing van de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade. Ongeveer 1.400 voertuigen en containers rijden via Nederland naar Duitsland, Letland en Polen. Ook vliegen er zo’n 55 Chinook- en Black Hawk transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters via vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming. Het schip met de Amerikaanse helikopterbrigade is gisteravond aangekomen in de haven van Vlissingen. Vandaar gaat het materieel verder over de weg en in de lucht.

Om dit transport mogelijk te maken neemt Defensie, op verzoek van Amerika, gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen. Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.

Ongeveer 300 Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het in de haven van Vlissingen gereed om te verplaatsen.

Hondenteams
Het overslagterrein in Vlissingen is sinds 6 oktober aangewezen als tijdelijk militair object. Met hondenteams controleren bewapende militairen van de landmacht en de marine het havengebied onder meer op explosieven, ook onder water. Ook bewaken zij het gebied. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie speelt eveneens een rol in de haven en neemt het transport van het Amerikaanse materieel voor haar rekening.

De luchtmacht coördineert en begeleidt de helikopters naar hun bestemmingen.

Vliegbasis
Ook op de vliegbasis Woensdrecht ondersteunen militairen de verplaatsingsoperaties. Zo worden de helikopters er bewaakt en voorzien van brandstof tijdens de tussenstop. Amerikanen kunnen er bovendien gebruik maken van faciliteiten voor reparaties, mocht er sprake zijn van mechanische problemen.

Nederland trekt 10 miljoen euro extra uit voor humanitaire hulp aan Gaza

Nederland stelt 10 miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire hulp aan Gaza. Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg aan de bevolking. Dat heeft minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag bekendgemaakt. Nederland geeft zo gehoor aan de dringende oproep van de Verenigde Naties om extra internationale bijstand. De Nederlandse bijdrage is bestemd voor VN-organisaties, een groep internationale en nationale NGO’s, en de Palestijnse Rode Halve Maan.

Minister Schreinemacher: “Het is heel belangrijk dat de humanitaire hulp snel in Gaza terechtkomt. Bijna 1,3 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan water, medicijnen en voedsel.”

Het kabinet maakt zich zorgen over de groeiende noden in Gaza. Het kabinet benadrukt dat het humanitair oorlogsrecht moet worden gerespecteerd. Burgers en humanitaire hulpverleners mogen nooit doelwit zijn van geweld. Ook moet er ongehinderde toegang zijn voor humanitaire hulpverleners en hulpgoederen. Deze boodschap brengt het kabinet steeds over in contacten met Israël, de Palestijnse Autoriteiten, Egypte en partners in de regio.

De VN heeft 294 miljoen dollar nodig om te reageren op de dringende noden van de bevolking in Gaza en de regio. De Nederlandse bijdrage komt bovenop de 51 miljoen euro die Nederland dit jaar voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp aan de Palestijnen heeft uitgetrokken.

Celstraf voor aanrijding en schop tegen het gezicht na gooien pepernoot

De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. De man reed op 20 november 2022 in Hoorn een veertienjarige jongen opzettelijk aan en schopte hem daarna in het gezicht.

Dit gebeurde nadat de jongen een pepernoot tegen de auto van de man had gegooid. De man krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. 

Aanrijding
Op 20 november 2022 gooide de veertienjarige jongen samen met zijn vriend met pepernoten. Een pepernoot raakte de auto van de verdachte. De verdachte schrok hiervan en stopte zijn auto vanwege mogelijke schade. Daarna liep hij achter de twee jongens aan. Omdat hij ze niet kon vinden, keerde hij terug naar zijn auto en reed hij verder. Op een gegeven moment zag hij de jongens op de stoep lopen. Hij reed met zijn auto de stoep op en reed daarbij de jongen aan. Direct na de aanrijding stapte de verdachte uit en gaf de jongen een trap in het gezicht terwijl hij nog op de grond lag.

De verdachte ontkent dat hij de jongen heeft aangereden. Volgens zijn raadsman zou er onvoldoende bewijs zijn dat de auto de jongen heeft geraakt. De schop bekent de verdachte wel, maar het zou om een 'schamptrap' gaan, waarbij de verdachte de jongen slechts licht heeft geraakt.

Oordeel rechtbank
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte de jongen heeft aangereden. Naast verklaringen van getuigen is er een opname van een deurbelcamera. Direct na de aanrijding is de verdachte boos op het slachtoffer afgelopen en heeft hem tegen het gezicht getrapt. Daarmee maakt de verdachte zich volgens de rechtbank schuldig aan een poging tot zware mishandeling.

De rechtbank neemt de verdachte zijn handelen zeer kwalijk. Hij is na de aanrijding en het schoppen vertrokken, zonder zich verder om het slachtoffer te bekommeren. Het slachtoffer was op dat moment slechts veertien jaar en in geen enkel opzicht opgewassen tegen de verdachte. Uit de schriftelijke slachtofferverklaring blijkt dat het handelen van de verdachte grote impact op de jongen heeft gehad. Verder speelt mee dat diverse personen getuige zijn geweest van het gewelddadige handelen van de verdachte. Zij waren verbijsterd en ontdaan.

Voor de rechtbank blijft het een raadsel wat de verdachte bezielde om een jongen van veertien vanwege het gooien van een pepernoot aan te rijden en hem vervolgens in het gezicht te trappen. Verdachte gaf hierover tijdens de zitting onvoldoende openheid van zaken. De rechtbank neemt hem dat kwalijk. Daar staat tegenover dat de verdachte geen strafblad heeft en meewerkt met de reclassering. Een deels voorwaardelijke gevangenisstraf vindt de rechtbank passend. Tijdens een proeftijd van twee jaren moet de verdachte zich aan diverse voorwaarden houden, zoals een meldplicht bij de reclassering, het ondergaan van behandeling en het aflossen van schulden.

Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen van bijna 2.665 euro voor hoofdzakelijk immateriële schade.

Zie ook eis OM: Automobilist rijdt in op jongen die pepernoot gooide: OM eist 40 maanden celstraf

Polen: regeringspartij PiS verliest huidige meerderheid

Volgens de officiële einduitslag van de parlementsverkiezingen in Polen is de regerende nationaal-conservatieve PiS de sterkste partij geworden met 35,38 procent, maar heeft haar meerderheid verloren. De liberaal-conservatieve kiesalliantie KO van oppositieleider Tusk kreeg 30,7 procent van de stemmen. De centrumalliantie Third Way kwam tot 14,4, Nieuw Links tot 8,61 en de extreem-rechtse Konfederacja tot 7,16 procent.

Update 17.00 uur: KO wil een regeringscoalitie  vormen met de christelijk-conservatieve Derde Weg (14,4 procent) en de linkse alliantie Lewica (8,61 procent). Samen heeft de alliantie van drie partijen 248 van de in totaal 460 zetels en daarmee een duidelijke meerderheid van de mandaten.

Volgens de kiescommissie kreeg PiS 35,38 procent van de stemmen en zal het met 194 afgevaardigden de sterkste partij zijn in het nieuwe parlement. PiS heeft echter een coalitiepartner nodig om een regeringsmeerderheid te vormen. Alleen de ultrarechtse Konfederacja kwam hiervoor in aanmerking, maar die kreeg 7,16 procent van de stemmen en dus 18 zetels - niet genoeg voor een meerderheid.

De oppositie won ook een meerderheid in de Senaat, de minder belangrijke tweede kamer van het parlement. De alliantie 'Senaatspact', die zowel onafhankelijke kandidaten als KO, de Derde Weg en de linkse alliantie Lewica omvat, behaalde 66 zetels en PiS de resterende 34. De opkomst was 74,38 procent - het hoogste cijfer sinds het einde van het communisme in 1989.

De voormalige premier en voormalig voorzitter van de EU-Raad Tusk had zondagavond al zijn vertrouwen uitgesproken, na bekendmaking van exitpolls, dat hij als de werkelijke winnaar van de verkiezingen uit de bus zou komen. "Ik ben nog nooit zo blij geweest met de tweede plaats. Polen heeft gewonnen, de democratie heeft gewonnen, dit is het einde van de PiS-regering," zei hij zondag.

Rechter legt Trump spreekverbod op

Het gescheld op en de voortdurende intimidatie van getuigen, juryleden en andere betrokkenen bij de rechtszaak tegen Trump door hem dient te stoppen. De rechter heeft daartoe een bevel uitgevaardigd. De rechtzaak begint gewoon volgens planning op 4 maart. Een dag voor Super Tuesday.

Dit bevel kan dus een probleem zijn voor hem omdat Trump zijn geliefde iedereen-is-tegen-me slachtofferrol in de media nu niet meer kan gebruiken en hij het dus zal moeten hebben van zijn weinig indrukwekkende prestaties tijdens zijn presidentschap. 

Trump heeft al aangekondigd om in hoger beroep te gaan, vind het verbod buiten proporties en lijkt zich vooralsnog niet aan het spreekverbod te storen. Misschien moet de rechter overwegen om Trump tot een gag-ball te verplichten in plaats van een gag-order op te leggen. 

Oekraïne voert zware aanval uit op Russische vliegvelden

Afgelopen nacht heeft Oekraïne zware raketaanvallen op vliegvelden bij Berdyansk en Loehansk uitgevoerd. Volgens een Russische blogger zijn er erg veel helikopters -waaronder KA-52's, MI-8's en MI-17's- vernietigd of beschadigd en zijn er ook veel doden en gewonden gevallen.

Oekraïne heeft de aanval bevestigd en ook op satellietbeelden is te zien dat er enorme branden waren op de basis in Berdyansk. Russische berichten hebben het over een aanval met ATACMS. Er is naar verluidt vorige maand een akkoord gegeven door het Witte Huis deze te leveren in de 150km variant met clustermunitie, maar er is geen bevestiging of deze al geleverd en gebruikt zijn.

Ruim 1000 boetes voor telefoon in de hand bij controles Noord-Holland

Afleiding in het verkeer leidt in Nederland tot tientallen doden per jaar en een veelvoud aan gewonden. Daarom controleerde de politie in Noord-Holland vorige week extra op het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur. Tijdens de zogenoemde Week van de Afleiding werden maar liefst 1040 bekeuringen uitgedeeld.

Naast (burger)surveillance, groepscontroles en de monocam, werd tijdens de controleweek ook drie dagen lang een touringcar ingezet. Vanuit deze bus kon de politie goed zien of vrachtwagenchauffeurs en automobilisten een mobiele telefoon in hun hand hadden. Collega’s die in de buurt van de bus reden, konden de heterdaadgevallen meteen langs de weg zetten voor een goed gesprek en een bekeuring. In totaal werden tijdens de Week van de Afleiding 1040 boetes uitgeschreven voor afleiding.

Daarnaast werden nog eens 140 boetes uitgeschreven voor andere verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, het niet dragen van een gordel, rijden over een puntstuk en rechts inhalen.

De politie houdt regelmatig een Week van de Afleiding waarin extra gecontroleerd wordt op het gebruik van mobiele apparaten tijdens verkeersdeelname. Hoe dat eruitziet, zie je in de video hieronder.

Verdachte Brusselse terreuraanslag overleden

Maandagavond heeft in België een terreuraanslag plaatsgevonden. Rond 19.15 uur vond er een schietincident plaats in Brussel. Hierbij zijn twee Zweden om het leven gekomen en raakte een taxichauffeur gewond. De dader, Abdesalem Lassoued, is een geradicaliseerde Tunesiër die illegaal in België verbleef en reeds bekend was bij de politie. Na zijn daad ging hij op de vlucht.

Dinsdagochtend werd de verdachte aangetroffen in een café in Schaarsbeek en neergeschoten door politie. Hij werd in de borst geschoten en ter plekke gereanimeerd. Lassoued zou daarna in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht. Er is mogelijk sprake van overlijden tijdens het transport naar het ziekenhuis, maar hierover bestaat geen duidelijkheid. Het is dus onzeker of de man is overleden.

Update 10.23 uur:  De verdachte is om 9.38 uur aan zijn verwondingen overleden, dat bevestigden de politie en  het federaal parket zojuist aan Belgische media. 

Eerdere berichtgeving: In het café werd ook het automatische wapen gevonden dat is gebruikt tijdens de aanslag. Er zijn vingerafdrukken genomen van de verdachte om zijn identiteit definitief vast te stellen.

Lassoued, ook bekend als Slayem S., plaatste gisteravond een video op sociale media waarin hij in het Arabisch zei dat hij "drie Zweden" had "vermoord" (in werkelijkheid waren er twee doden en één zwaargewonde). In de video kijkt de 45-jarige Tunesiër om zich heen, noemt hij zijn naam en beschrijft hij zichzelf als een "strijder op weg naar Allah". Hij benadrukt dat hij leeft en sterft volgens zijn geloof. Hij herhaalt zijn naam en zegt: "Ik heb drie Zweden vermoord, alle lof zij Allah".

De slachtoffers
Twee supporters van het Zweedse voetbalteam dat in Brussel tegen de Rode Duivels speelde, zijn om het leven gebracht door Lassoue. Daarnaast heeft hij ook een taxichauffeur ernstig verwond toen hij op twee personen in de taxi schoot. De taxichauffeur verkeert niet langer in levensgevaar. De twee overleden slachtoffers hadden zowel de Zweedse als vermoedelijk de Zweeds-Zwitserse nationaliteit.

Dreigingsniveau verhoogd, scholen blijven open
Het dreigingsniveau is na de aanslag verhoogd naar niveau 3 in België en naar niveau 4 in Brussel. Dit is het hoogste dreigingsniveau. Het OCAD, het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse, heeft dit bekendgemaakt. Bij niveau 3 is er een mogelijke en waarschijnlijke dreiging van terreurdaden. Bij niveau 4 is de dreiging ernstig en zeer dichtbij. Het nationaal crisiscentrum adviseert mensen in Brussel om alert te zijn en niet onnodig te reizen. Vanmiddag om 15 uur zal het nationaal crisiscentrum opnieuw bijeenkomen om het dreigingsniveau te evalueren.

Scholen blijven open ondanks de verhoogde terreurdreiging na de aanslag van maandagavond in Brussel. Premier De Croo heeft aangegeven dat het OCAD heeft geconcludeerd dat er geen specifieke dreiging is richting kinderen of scholen.

Nederland en Denemarken werken samen aan transport en opslag van CO2

Nederland en Denemarken tekenen vandaag een akkoord om samen te werken aan transport en opslag van CO2 (CCS). Beide landen willen de industrie verduurzamen en een bijdrage leveren aan de Europese klimaatdoelstellingen door grensoverschrijdend transport van CO2 tussen havens en industrie mogelijk te maken. Dat doen Nederland en Denemarken met grensoverschrijdende projecten voor afvang, transport en opslag van CO2.

Eerder tekenden Nederland en Denemarken met België al een akkoord over grensoverschrijdend CO2-transport. Hiermee ontstaat een open Europese markt voor CO2-opslag waarbij bijvoorbeeld toekomstige opslag van Nederlandse CO2 in lege gas- en olievelden onder de Noordzee in Denemarken kan plaatsvinden. De overeenkomst is ondertekend door minister Rob Jetten (Klimaat en Energie - Nederland) en minister Lars Aagaard (Klimaat, Energie en Utiliteiten - Denemarken).

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie): “Ondergrondse CO2-opslag is op korte termijn een kosteneffectieve maatregel voor het reduceren van broeikasgassen. Bovendien draagt de ontwikkeling van CO2-opslagprojecten bij aan koolstofverwijdering in de toekomst. Door de gezamenlijke inspanning van Denemarken en Nederland en het faciliteren van grensoverschrijdend CO2-transport zetten we belangrijke stappen richting een open Europese markt voor CO2-opslag die bijdraagt aan de Europese klimaatdoelstellingen en economie.”

Carbon Capture and Storage (CCS)
Het geavanceerde technologische proces, ook bekend als Carbon Capture and Storage (CCS), draait om het verminderen van de CO2-uitstoot van de industrie. Het begint met het afvangen van de CO2 zelf bij industriële installaties. Daarna volgt veilig transport naar geschikte opslagplaatsen zoals lege gas- en olievelden onder de Noordzee. Daar wordt de CO2 dan permanent opgeslagen, waardoor deze niet meer in de lucht terechtkomt en niet zorgt voor uitstoot.

De aanleg en exploitatie van infrastructuur is in principe aan bedrijven en marktpartijen onderling, maar ook (semi-)publieke partijen zoals havens en netbeheerders dragen bij. Nederlandse CCS-projecten komen in aanmerking voor ondersteuning vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) via de zogenoemde regeling SDE++ voor het stimuleren van duurzame energieproductie en klimaattransitie.

Israël blijft doelen in de Gazastrook aanvallen, Hamas toont video gegijzelde

De Israëlische luchtmacht heeft gisteravond haar aanvallen op doelen in de Gazastrook voortgezet. Volgens Israëlische media hebben de strijdkrachten meer dan tweehonderd doelen aangevallen. Hamas heeft ook videobeelden vrijgegeven van een gijzelaar. De 21-jarige Mia Schem uit Shoham, Israël, beweert dat ze is ontvoerd vanaf een feest en dringt aan op haar vrijlating. Tot nu toe zijn er naar verluidt 22 van de ongeveer 250 ontvoerde gevangenen overleden.

Een militaire woordvoerder zei dat ze doorgingen met het aanvallen van de infrastructuur van het islamitische Hamas en op zoek waren naar schuilplaatsen van haar leiders. Een hooggeplaatst lid van Hamas, het hoofd van de zogenaamde Shura-raad, Mazini, werd bij de aanslagen gedood. De man was verantwoordelijk voor Hamas-gevangenen en leidde terroristische activiteiten tegen Israël.

In de Gazastrook blijft de bevoorradingssituatie voor honderdduizenden Palestijnen die naar het zuiden zijn gevlucht, verslechteren. Israël heeft zijn grensovergangen nog steeds afgesloten en de Egyptische grensovergang bij Rafah blijft dicht. Aan Egyptische zijde staan vrachtwagens klaar met ongeveer 2.000 ton hulpgoederen. Het is onduidelijk waarom dringend noodzakelijk voedsel niet doorgelaten wordt. Er wordt herhaaldelijk op gewezen dat er onderhandelingen gaande zijn om de grensovergang te openen, maar tot nu toe zonder succes.

De oorlog tussen Israël en Hamas zijn tot nog toe in Israël aan 1400 mensen gedood door de aanvallen van Hamas.  In de Gazastrook kwamen zeker 2808 mensen om door Israëlische luchtaanvallen.



FOK! Wat een weer: droog

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het in de noordelijke helft plaatselijk mistig. De mist lost in de loop van de ochtend op. Verder is het zonnig en droog. In de zuidelijke helft en aan zee staat een matige wind uit het oosten. Elders is er weinig wind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft droog. De middagtemperatuur is ongeveer 13°C. Er staat een matige wind uit het oosten.

Vanavond is het vrij helder. Het blijft droog. Er staat een matige wind uit het oosten.

Komende nacht is het droog. In het noordoosten is er een kleine kans op plaatselijke mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 2°C in het noordoosten en 6°C in het zuidwesten. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig.

Tot morgen! 

                   

 De zon komt op in Salmanca (Foto: DJMO)
De zon komt op in Salamanca (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Junkfood is waarschijnlijk net zo verslavend als alcohol

Een internationaal wetenschappelijk team roept op om zwaar bewerkte voedingsmiddelen, zoals chips, apart te etiketteren. De reden: ze kunnen verslavend zijn.

De onderzoekers leggen in het British Medical Journal ook uit waarom het verslavende potentieel zo hoog is: het komt door de combinatie van veel geraffineerd vet en veel geraffineerde koolhydraten in diepvriespizza, chocolademuffins en dergelijke – plus veel zout. , smaakstoffen en smaakversterkers. In de hersenen geeft deze combinatie vergelijkbare beloningsboodschappers vrij als medicijnen.

Volgens de wetenschappers is dit net zo verslavend als alcohol of nicotine. De getroffenen zouden soortgelijke ontwenningsverschijnselen hebben en zouden niet kunnen stoppen met het consumeren ervan, ook al wisten ze dat het junkfood hen dik en ziek maakte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.