Piraterij zeevaart wereldwijd toegenomen

De toenemende piraterij in de Golf van Guinee heeft het aantal piratenaanvallen op zeeschepen wereldwijd doen toenemen. In de eerste negen maanden van 2023 waren er volgens het International Maritime Bureau (IMB) wereldwijd in totaal 99 piratenaanvallen en gewapende overvallen op schepen, vergeleken met 90 incidenten in dezelfde periode in 2022. Toen werden er 85 schepen geënterd. Het IMB meldde voor het eerste kwartaal  dit jaar nog het laagste aantal gemelde incidenten op het gebied van piraterij sinds 1993.

Alleen al in de Golf van Guinee in West-Afrika steeg het aantal incidenten van januari tot en met september van 14 naar 21. "Niet alleen de ontwikkelingen in de Golf van Guinee, een gebied waar het aantal incidenten de afgelopen twee jaar eigenlijk afnam, zijn zorgwekkend", zei Oliver Wieck, van ICC-Duitsland. "Ook de Straat van Singapore blijft reden tot zorg." Daar werden 33 incidenten gemeld, na 31 in hetzelfde tijdvak in het voorjaar. Het gebruikte geweld tegen bemanningsleden was afgenomen en behoort tot de laagste in de afgelopen drie decennia aldus IMB.

De toename van piraterij in de Golf van Guinee is met name zorgwekkend vanwege de gevolgen voor de handel over zee in de regio. De Golf van Guinee is een belangrijke doorvoerroute voor olie en andere waardevolle goederen. De piraterij bedreigt niet alleen de veiligheid van bemanningsleden, maar ook de economieën van de omringende landen.

De internationale gemeenschap heeft al maatregelen genomen om piraterij te bestrijden, zoals het inzetten van marineschepen en het versterken van de kustwacht in de getroffen gebieden. Er is echter meer inzet nodig om deze problemen effectief aan te pakken. Het IMB roept op tot nauwere samenwerking tussen landen, informatie-uitwisseling en gezamenlijke patrouilles om piraterij te voorkomen en te bestrijden.

Het is duidelijk dat piraterij een voortdurende uitdaging blijft voor de internationale scheepvaart. Het is cruciaal dat er wereldwijd maatregelen worden genomen om de veiligheid op zee te waarborgen en ervoor te zorgen dat schepen en bemanningsleden beschermd worden tegen deze criminele activiteiten.