Netanhyahu tegen IDF troepen: 'zijn jullie klaar voor de volgende fase?'

Het Israëlische leger heeft de bewoners van het noordelijke deel van de Gazastrook opnieuw een periode zonder Israelische aanvallen beloofd, zodat ze naar het zuiden van de kustenclave kunnen vertrekken. Tussen 10 en 16 uur lokale tijd (9 tot 15 uur Midden-Europese zomertijd) moeten de bewoners van Beit Hanun via een aangegeven vluchtroute naar Khan Yunis gaan, zoals een woordvoerder van het leger in het Arabisch heeft meegedeeld op platform X. Vervoer tijdens dit tijdvak zou “zonder schade” zijn.

Update 17.45 uur: Twee ziekenhuizen in het noorden van Gaza weigeren personeel en patiënten naar het zuiden over te brengen. Volgens een Israëlische medische organisatie zijn er in het zuiden van de Gazastrook geen mogelijkheden om patiënten te behandelen. Volgens de informatie zijn de klinieken het Uda Hospital en de Kamal Adwan Children's Clinic. Er zijn momenteel ongeveer 150 patiënten in de kinderkliniek - voornamelijk kinderen, zwangere vrouwen en verschillende mensen die gewond zijn geraakt bij Israëlische luchtaanvallen. 

Vrijwillige Amerikaanse brandweerlieden en paramedici zijn in Israël aangekomen om hulpdiensten in het hele land te assisteren. Momenteel is er te weinig personeel daar vanwege het opeoepen van reservisten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezocht vanmiddag troepen van IDF nabij de Gazastrook en vroeg ze of ze klaar waren voor de volgende fase van vergelding. Netanyahu gaf geen details. 


Eerdere berichtgeving: Sinds de ongekende brute slachting van Israëlische burgers door terroristen in opdracht van Hamas in grensplaatsen en tijdens een muziekfestival, voert het Israëlische leger massale luchtaanvallen uit op doelen in het dichtbevolkte kustgebied. Hierbij heeft het naar eigen zeggen ook een hoge leider van Hamas gedood, die medeverantwoordelijk zou zijn voor het bloedbad.

Er is veel kritiek op Israëls oproep tot massale evacuatie. De Verenigde Naties hebben Israël reeds op vrijdag opgeroepen om het bevel om te vluchten in te trekken vanwege de dreiging van een "rampzalige situatie". Ook Saudi-Arabië en Egypte hebben scherpe kritiek geuit, en de EU heeft eveneens aangedrongen op het rekening houden met de veiligheid van de burgerbevolking.

Hamas probeert vluchtelingen tegen te houden
Waarnemers gaan ervan uit dat het Israëlische leger meer dan een miljoen Palestijnen in het noorden van de Gazastrook de opdracht heeft gegeven om te evacueren omdat er een grondoffensief op handen is. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde dat de aanvallen die al een week aan de gang zijn "slechts het begin" zijn. "Onze vijanden zijn pas begonnen de prijs te betalen", zei Netanyahu vrijdagavond in een televisietoespraak.

Er zijn vanmorgen beelden opgedoken waarop te zien is dat een konvooi van evacuerende Gazanen wordt aangevallen. Hamas beweert dat de aanval is uitgevoerd door Israël en meldt dat er 70 doden en 200 gewonden zijn.

Luitenant-kolonel Peter Lerner van het Israëlische leger heeft gezegd dat de IDF "de omstandigheden onderzoekt".Gevraagd naar de oproep van de IDF aan burgers om de Gazastrook te evacueren, zei hij verder: "Mensen houden zich hieraan en luisteren ernaar."

In de Gazastrook heerst angst en wanhoop onder de Palestijnse bevolking vanwege het dreigende grondoffensief. Veel mensen verlieten het gebied al in auto's, vrachtwagens, met ezelskarren en te voet via de enige hoofdweg richting het zuiden. Hamas probeerde vluchtende burgers ervan te weerhouden gehoor te geven aan de Israëlische oproep om het noorden te evacueren. Ze moesten niet in de "propagandaberichten" trappen, zo werd gezegd.

Ondertussen blijft de humanitaire situatie in de Gazastrook verslechteren. Door de voortdurende gevechten zijn veel huizen, scholen en ziekenhuizen verwoest, waardoor duizenden mensen dakloos zijn geworden en toegang tot basisvoorzieningen zoals water, voedsel en medische zorg beperkt is.

Verschillende hulporganisaties proberen noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking, maar hun inspanningen worden bemoeilijkt door de voortdurende gevechten en beperkte toegang tot het gebied. De internationale gemeenschap heeft opgeroepen tot onbelemmerde humanitaire toegang en de bescherming van burgers tijdens het conflict.