Studenten slikken ADHD-medicijnen zonder recept als 'doping'

Studenten maken soms gebruik van medicijnen tegen ADHD zodat ze beter kunnen studeren. Ze hebben zelf geen recept voor Ritalin, Concerta of vergelijkbare middelen, maar verkrijgen de pillen via bekenden of vrienden die wel een recept hebben.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4 procent van de studenten de ADHD-medicatie weleens gebruikt als 'studiedoping'. In Groningen zou het zelfs om 16 procent gaan.

Zowel het RIVM als deskundigen benadrukken dat dit gebruik verre van onschuldig is. Volgens jeugdpsychiater Gigi van de Loo-Neus, zijn veel mensen zich niet goed bewust van de mogelijke bijwerkingen. Ze legt uit dat het gebruik invloed kan hebben op de slaap, het metabolisme en de bloeddruk. Studenten die het medicijn zonder recept gebruiken, nemen er vaak nog eentje extra, terwijl iemand die het op een gestructureerde manier inneemt precies weet hoeveel hij nodig heeft.

Studenten gebruiken de ADHD-medicatie om alerter en meer gefocust te zijn. Volgens Van de Loo is de vraag of deze medicatie effectiever is dan een simpele kop koffie. Het gebruik van dergelijke medicijnen kan echter ook tegenovergestelde effecten hebben als ze niet bedoeld zijn voor de desbetreffende persoon. Het verkeerd gebruik van medicatie vergroot bijvoorbeeld de kans op verslaving en kan negatieve bijwerkingen veroorzaken.